agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Sevgi Durul 29-06-2012 12:17

1 Eklenti(ler)
Jackmani ikinci senesinde çıldırdı, ama yine bir yakın çekimle seyrinize...

Eklenti 313444

Benol Hazaroğlu 29-06-2012 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 991330)
Bayan cholmondoley ilk çiçeğini ben yokken açmış ikinciyi bana saklamış sizinkiler kadar güzel değil ama yine de clematis:)

Eklenti 313296

1 sene sonra seyretmeye doyamayacaksın. Ne yazık ki erkenci tür.
Hazirana çiçek kalmadı.

Benol Hazaroğlu 29-06-2012 14:36

1 Eklenti(ler)
2 ayrı Clematis.

Benol Hazaroğlu 29-06-2012 14:38

1 Eklenti(ler)
Bir de bu. Sizce aynı Clematis mi?

günebakan 29-06-2012 16:45

Teşekkür ederim sayın Terra bu clematisi bu sene aldım eminim çok güzel çiçekleneceğinden yalnız bahçede değil balkonda saksıda olacak:)

Sevgili Benol hanım erkenci dediniz ama bu haziranda açtı çiçeklerini neden acaba?

Benol Hazaroğlu 29-06-2012 17:06

Dillerini çözmeye çalışıyoruz.
Ben de Starlight var. Mayısta açması gerekirken Martta açtı.

jineop 30-06-2012 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 991638)
Bir de bu. Sizce aynı Clematis mi?

İki ayrı clematis sanırım Benolcum. 2. ya da ilk fotografta üstte tek olan Margaret Hunt;) Her iki çiçeğin yaprak arkalarına bakabilir misin?

Jezebel 01-07-2012 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 991680)
Dillerini çözmeye çalışıyoruz.
Ben de Starlight var. Mayısta açması gerekirken Martta açtı.

Clematislerin Türkiye'ye uyarlanmış açma listesni sizler yapacaksınız sevgili jineop.
Düne kadar Türkiye'de Clematis yoktu, bilgiler Avrupa ülkelerine göre,
bizim iklim kuşağı daha sıcak, erken açmaları doğal.
Elinde Clematisi olan herkes adını ve açma zamanını bildirirse Türkiyeye özel bir kaynak olur.;)
Bizlere bakıp bakıp kıskanmak kalıyor:p

Benol Hazaroğlu 01-07-2012 08:08

Günaydın,
Kıskanmak niye. Canın sıkıldı mı git Avrupa çiçekçiliğe al bir Clematis.
Artık bu kadar talepten sonra çeşidi artırırlar.

Tura 01-07-2012 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 992416)
...Bizlere bakıp bakıp

Şöyle düzelttim.

Bizlere de bakıp bakıp almak kalıyor.

Jezebel 01-07-2012 10:52

Lafın gelişi söyledm, " kıskançlığı" 35 yıl önce ameliyatla aldırmıştım ;)
Dünyanın şu anki haliyle gerçekten arzu edip de elde edilemiyecek bitki yok.
Bir yol mutlaka var, bazen uzun, bazen kısa, bazen dolanbaçlı...
Clematiste yer sorunu da yok.
Avrupa çiçekçlik de profil değiştirecek umarım,(sardunyadan clematise) bu yoğun ilgi karşısında ;)

drhegeli 01-07-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 992473)
Avrupa çiçekçlik de profil değiştirecek umarım,(sardunyadan clematise) bu yoğun ilgi karşısında ;)

Avrupa Çiçekçilik'in seneye bu işi sürdürebileceğinden şüpheliyim. Daha etiketlerin önemini (çiçeklenme zamanı, budama ihtiyacı) bile idrak edememişler. Kaldı ki daha hastalıkları, bakım gereksinimleri var. Ellerindeki clematis stoğunu gelecek seneye taşıyabileceklerini sanmıyorum. Kendilerine konu başlığımızı baştan sona okumalarını tavsiye ederim.:cool:

Jezebel 01-07-2012 13:05

Hakkınız var, adını bilmediğiniz bir clematisi nasıl budayacaksınız...
Yine de ilgiyi canlı tutmak için biz İzmirli üyelere görev düşüyor.
Ben ayda 1-2 gidip hem açacak olanları resmederim, birer-ikişer de bitki alırım;)

FatihBahce 01-07-2012 14:26

Aslında getirtirken etiketleri varmış ancak taşıma sırasında sağa sola dağılmış. Ellerinde bir sürü etiket var. Katalogla hangisi hangisinin çözmeye çalışıyorlar. Gönül Hanım hiç bilgisiz değil. Ben de geçen gün 2 adet daha aldım ve etiketlere ve beraber kataloğa bakarak 3 sipariş daha verdim. Çiçeği çıktığında beni arayacaklar. Birkaç ay sonra da 2013 sezonu Almanya'ya toplu sipariş vermeyi düşünüyor.

Budama konusu benim de kafama takıldı. Bu konunun başındaki yazıda ilk alındığında 20 cme kadar budanması gerekir diye bir yazı var. Çiçeklere nasıl kıyap da budanacak?

gultar 02-07-2012 17:04

2 Eklenti(ler)
Bir bitkide iki farklı çiçek biri katmerli dipğeri yalın kat .

jineop 02-07-2012 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 993006)
Bir bitkide iki farklı çiçek biri katmerli dipğeri yalın kat .

Clematis aromatica zannetsenizde bu kesinlikle Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' :D

gultar 02-07-2012 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 993156)
Clematis aromatica zannetsenizde bu kesinlikle Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' :D

Evet Sn.jineop, ta kendisi. İlk açan ççek 4 yaprak ve yalındı. Nette araştırdım clematis aromaticaya çok benziyordu bu nedenle o ismi kabullendim.
Çok teşekkür ederim. Doğruyu buldum sayenizde.

acemifüsun 03-07-2012 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 992485)
Avrupa Çiçekçilik'in seneye bu işi sürdürebileceğinden şüpheliyim. Daha etiketlerin önemini (çiçeklenme zamanı, budama ihtiyacı) bile idrak edememişler. Kaldı ki daha hastalıkları, bakım gereksinimleri var. Ellerindeki clematis stoğunu gelecek seneye taşıyabileceklerini sanmıyorum. Kendilerine konu başlığımızı baştan sona okumalarını tavsiye ederim.:cool:

Sevgili drhegeli Avrupa Çiçekçilik Clematisleri saksılara geçirirken, Gönül hanım'ın eşinin ani vefatı dolayısıyla etiketlerin karışması oldu:( Gönül hanım Almanyada yıllarca clematis yetiştirmiş, bitkiye yabancı değil. Ayrıca soyunduğu işi ciddiye alan, başarıyla götürebilen bir kişi.

Benol Hazaroğlu 04-07-2012 09:28

1 Eklenti(ler)
İlk baktığım sayfa lütfen boş kalmasın.
Clematisi açan arkadaşlar resim lütfen.

karalale 04-07-2012 09:39

2 Eklenti(ler)
Tamam... Az önce cektigim fotograf, C. Nelly Moser ikinciye cicekleniyor. Iki metre yukar da...

Ayrica C. Viticella Plena Elegans ve C. Tangutica hala yogun cicekliler...:D

vehbi 04-07-2012 10:53

2 Eklenti(ler)
Resimler tam net değil,idare eder.

syuksek 05-07-2012 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 969483)
Alcenden muhteşem piluu

Sevgili alcenciğim,
bu nasıl bir güzellik, biz geldiğimizde çiçekler solmuştu herhalde göremedik...
Ben bundan bir çelik rica ediyorum sonbaharda...
Aslında 22 çeşit clematisin 22sinden de istiyorum :)
Yaşasın clematisler...

tturt 05-07-2012 17:20

Clematiste tecrübeli arkadaşlarımızın fikrini almak istediğim bir konu var.

Sezon başında Bauhause'dan aldığım clematislerden 3 adedini sarmaşık gülün sardığı bölümün altına dikmiştim. Bu bölümde kırmızı yapraklı acer'de var. Bu ağacın gölgesi clematisleri korur diye düşünmüştüm. Tahmin edemediğim acer'in bu sene çok gelişim göstermesi oldu. Şu anda bu ağac hem clematislerin uzayacağı alanı kapattı hem çok gölge oldu. Bu nedenle clematisler güneşe ulaşma adına devamlı yukarı boy atıyorlar. Buna rağmen bu ağacı aşamıyorlar. Bende bu clematislerin yerini değiştirmeyi düşündüm.

Geçmişte yer değişikliklerini hep 15 Ekimden sonra yapmıştım. Clematisler içinde bu tarih uygunmudur? Sizlerin önereceği zaman aralığı nedir? Kökünü dağıtmamak ve taşırken budama yapmak dışında tavsiyeleriniz ne olur?

Şimdiden teşekkür ederim.

selis 05-07-2012 19:26

Ankarada bir bahcede minik lila renkli cicekleri olan bir Clematis gordum. Bir dalini suya koydum. Direk topraga diksem daha mi sansli olurum acaba. Cicekliyken koklenme sansi zaten yok sanirim. :(

Adalet Yağcı 05-07-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 994604)
Clematiste tecrübeli arkadaşlarımızın fikrini almak istediğim bir konu var. Bende bu clematislerin yerini değiştirmeyi düşündüm.

Geçmişte yer değişikliklerini hep 15 Ekimden sonra yapmıştım. Clematisler içinde bu tarih uygunmudur? Sizlerin önereceği zaman aralığı nedir? Kökünü dağıtmamak ve taşırken budama yapmak dışında tavsiyeleriniz ne olur?

Ekim Kasım ve ya, Şubat Mart uygun olabilir Taner bey.
En önemli konu köklerini dağıtmamak, transfer esnasında bitkiyi fazla dışarda bekletmemek bence.

Ben önce yerlerini hazır edip, bel ve ya kürekle bitkiyi nazikçe kaldırıp hazırladığım çukura dikiyorum.

Bu konuda değişik fikirleri olabilecek daha tecrübeli arkadaşlarımızın da önerileri olacaktır.

Adalet Yağcı 05-07-2012 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 994636)
Ankarada bir bahcede minik lila renkli cicekleri olan bir Clematis gordum. Bir dalini suya koydum. Direk topraga diksem daha mi sansli olurum acaba. Cicekliyken koklenme sansi zaten yok sanirim. :(

Sevgili selis;
Clematisler enteresan bitkiler, ne zaman nasıl davranacakları belli olmuyor :)

Siz küçük bir saksıya yarı yarıya perlit ve torf koyup çelikleri onun içine dikin.
Sadece perlitle de bir çok arkadaşımız köklendirme yaptı ve başarılı oldu.

Ben 20 gün önce perlit torf karışımına, çiçekleri geçtikten sonra çelik yaptım, iki tanesi sürgün verdi bile.
Ama bu, bitkinin köklendiği anlamına gelmiyor tabii, çeliği hiç kımıldatmayın, sürekli nemli kalmasına da dikkat edin.

Tura 05-07-2012 22:36

Alıntı:

Torfa dikin.

Ya tutarsa...:)

jineop 06-07-2012 11:54

Alıntı:

Çiçekli iken tutan 2 clematisim var. Su içinde köklendirme olmuyor. Ben perlitte başarılı olamadım. Sanki clematisin o kuru dallarını patlatabilmek için onu saracak, her noktasına işleyecek toprağa ihtiyacı var gibi geliyor. Toprağa hafif eğimle yatırıyorum, iyice de bastırıyorum. Bu şekilde yaptığım çelikler kocaman ağaç oldular.

jineop 06-07-2012 12:02

Clematis ekim, budama, yer değiştirmeye, çelik almaya ek bilgi

Sevgili tturt, sabırlı olun geç sonbaharı bekleyin derim.
Önceki notlarımdan birini buraya kopyalıyorum.

Clematis transferinde ideal zaman geç kışmış. Mart başı hem budama, hem çelik , hem yer değişimi için ideal görünüyor. Yalnız ilk yıl sonunda kalıcı yerine dikmek için Ekim ayı idealmiş.

selis 06-07-2012 12:29

Burada torf ve perlit bulma sansim olmadigi icin, onerildigi gibi celikleri yatirarak koyu kirmizi garip bir topraga diktim. Tutarsa mucize olacak sanirim :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025