agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

kelebek çalısı 28-03-2012 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarigoz (Mesaj 933468)
Sayin arkadasim,kelebek calisi.Bende Polonya mensegi Sabah Sefasi cicegi tohumu paketinde yazdigi icin oyle aktardim.Fotograflayip ekleyecegim.

Rica ederim Sn. sarigoz,
sizi hatalı çıkarmak amacıyla değil, kendi bitkimin tohumlarının orijinini belirtme amaçlı olarak ekledim :)

Belki beğenen, bu renklerde arayan arkadaşlarımız olursa, tamamen yönlendirme amaçlı. Aldığım tohum markası da birebir aynı zaten.

Siz de güle güle büyütün sabah sefalarınızı, kolay gelsin.

sarigoz 28-03-2012 18:31

Insallah arkadasim..hep beraber...

sarigoz 29-03-2012 09:45

1 Eklenti(ler)
Soz verdigim gibi..

alperencsm 29-03-2012 13:40

Selamlar agaclar.net ailesi.

Bir kaç gündür aşağıda da resmini verdiğim garajımızın batıya bakan ve öğlenden itibaren güneş gören ve envai çeşit bitki ile gölge yaptığımız alanı bir sarılıcı ile kaplamaya karar verdiğimden araştırma yaparken agaclar.net'de bu sayfada buldum kendimi.

http://img88.imageshack.us/img88/7569/290320122436.jpg

Hızlı büyüyen, hoş kokulu ve iri yapraklı oluşu tamda aradığım özellikler iken aklımda soru işaretleride var. Acaba bu sabah sefası kışın yapraklarını döküyor mu? Ve akdeniz iklimini seviyormu. Evimiz Mersin -Bozyazı'da. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler :)

meral59 29-03-2012 21:13

Sevgili alperencsm, ben de sizin gibi yeni üyeyim. Aslında bu siteyi üye değilken sık sık ziyaret ediyordum, çok yararlı bir site burası.

Bildiğim kadarıyla sabah sefası pek iklim ayırt etmez, ancak kışa kalmaz bu çiçek. Sararır solar sonra da kurur. Ancak tohumlarını toplar seneye yine mart sonu gibi ekeriz ya da dökülenler havalar ısınınca yeniden çıkarlar.

Ayrıca o kapamak istediğiniz bölüme yoğun şekilde tohum atarsanız daha güzel, çokça çiçekli bir manzara elde edersiniz...

alperencsm 30-03-2012 00:01

Cevap için teşekkürler.

Yani sabah sefası mevsimlik sarılıcı. Her yıl ekimini tekrarlamak gerekiyor. Doğru anladım değilmi?

meral59 30-03-2012 19:06

evet mevsimlik sarmaşık. Her yıl yeniden ekilir ya da yere düşenler baharda tekrar canlanır büyür yeniden...:rolleyes:

alperencsm 31-03-2012 09:56

Cevap için tekrar teşekkürler.

Peki çok yıllık, akdeniz iklimini seven, hoş kokulu çiçek açan, bakımı zor olmayan bir sarmaşık öneriniz var mı acaba?

Çokmu şey istiyorum yoksa :D

sarigoz 31-03-2012 17:37

Alper bey,
Size onerim Mor Salkim,Clematis,Yasemin cesitleri olabilir..Onlar da sarici ve cok yillik..Burdaki siteyi gezerseniz,bence daha cok cesit kesfedersiniz..:p

semra. 05-04-2012 13:13

Merhaba. Ben de ilk defa başladım çiçek yetiştirmeye. Heves geldi. ilk lalem oldu çok güzel şu anda capcanlı. bimden ipek çiçeği ve sabah sefası tohumu aldım 2 gün önce tohumları ektim. bir kaç sorum olacak ne zamana kadar çimlenirler acaba bir de tohumları ektikten sonra üstüne biraz fazla torf koydum sanırım yinede çimlenirler mi? balkonda gölgedeler şu anda. Ne kadar su koymak gerekir. çok su isterler mi? bu arada buralar daha yeni yeni ısınmaya başladı.

sarigoz 05-04-2012 13:49

Sayin semra.
Google den baktigima gore 7-10 gunde cimlenir diye yaziyor..Ben gecen hafta ekmistim ve baslamislar cimlenmeye..Demek dogru..
Topragini kuru gordugunuz zaman az bos camsil sisesi icinde su koyup fisfis yapin..her kurudugunda,cimlene kadar..Ben en azindan oyle yapiyorum..

moso 06-04-2012 10:19

alperencsm,

sabah sefasının kışın yapraklarını dökmeyen cinsi de var. üstelik çiçekleri de daha büyük açyor mevsimlik olanına göre... bende var ordan biliyorum. hatta aynı yerden 2 çiçek açıyor, birisi mor birisi de mavi gibi.... antalya da yaşıyorum. bu çiçeğin istediiği 2 şey güneş ve su...

üzerlikotu 12-04-2012 19:07

Merhaba,

75 litrelik büyük saksılarda gündüz sefası yetiştirmek istiyorum ancak onları yukarı doğru sardırmak yerine aşağıya doğru sarkıtmak niyetindeyim. Bu koşulda gelişim gösterirler mi? Üç koca saksım ve bol güneşli yerim var, zahmetsiz, sık çiçekli ve tüm saksıyı kaplayacak bir çiçek arayışındayım aklıma Gündüz Sefası geldi. Tecrübeli üyeler fikir bildirilerse hemen çalışmalara başlamak istiyorum ki bu yaz çiçeksiz kalmayayım:)

kelebek çalısı 12-04-2012 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzerlikotu (Mesaj 945679)
Merhaba,

75 litrelik büyük saksılarda gündüz sefası yetiştirmek istiyorum ancak onları yukarı doğru sardırmak yerine aşağıya doğru sarkıtmak niyetindeyim. Bu koşulda gelişim gösterirler mi? Üç koca saksım ve bol güneşli yerim var, zahmetsiz, sık çiçekli ve tüm saksıyı kaplayacak bir çiçek arayışındayım aklıma Gündüz Sefası geldi. Tecrübeli üyeler fikir bildirilerse hemen çalışmalara başlamak istiyorum ki bu yaz çiçeksiz kalmayayım:)

Sn. üzerlikotu merhaba,

gündüz sefası kendi etrafında sarılarak yukarı doğru hareket etme karakterinde bir bitkidir. Sarılıcı özelliği gereği, sizin saksılarınızdan aşağı doğru sarkarak büyümek yerine, birbirleri üzerine kol atarak, kalın bir halat gibi birbirlerine dolanacaklardır. Deneyebilirsiniz tabi, ama hayal kırıklığı yaşamamanız ve uğraştığınıza değmeyebileceği riskini göze alırsanız deneyin derim.

üzerlikotu 13-04-2012 15:39

Sn. Kelebek çalısı,

İlginize ve hızlı cevabınıza sonsuz teşekkürler, en iyisi bitkiyi doğasının dışında bir harekete zorlamamak sanırım. Biraz araştırdım, bir gündüz sefası türü olan "Convolvulus tricolor- Royal Ensign" adındaki cice gündüz sefası büyük saksılarda ya da bahçe bodürlerinde sarkıtılarak da kullanılabiliyormuş. Ben bir saksımda deniyorum başarılı olursam burada paylaşırım. Diğer saksılar içinse sardunyaya karar verdi,m, hem zahmetsiz hem de uzun süre çiçekli.

tatlı bezelye 17-04-2012 21:28

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Sitenin kaldırım kenarına gündüz sefası tohumu ekmiştim. Burada hedera ve amerikan sarmaşıkları da var.

İstanbul' a göre rakımdan dolayı nispeten serin ve batı cephe olduğundan çiçekler en azından sabahtan öğlene kadar kalır diye düşünüyorum.
Sanırım çimlenmeyi başarmışlar( diğer sarmaşıklar ile karıştırmıyorum değil mi, doğrulayabilirseniz sevirinim.)

Tellere doğru uzatmak için biraz uzayınca elimle mi biçim vermeliyim yoksa marketlerde satılan teller ile yol mu yapmalıyım sarılmaları için? Bir şekilde kaldırımın ters tarafından çıktılar. Fikir verebilirseniz çok sevinirim.

Selamlar.

kelebek çalısı 17-04-2012 21:46

Sn. tatlıbezelye,

yaprak yapılarını sabah sefasına benzetemedim doğrusu. Yakın çekim yapsaydınız keşke.

Belki benim ektiğim sabah sefasından farklı bir türdür sizinki.

Fikrimi değiştirdim. Belki Ipomoea triloba olabilir sizin tohumlardan çıkan.

Sardırma konusunda ise, biraz uzak kalmış gibi haklısınız. Ağ türü bir sistem ile duvara bağlantısını sağlayabilirsiniz belki de. Bir kaç yerde böyle uygulamalar görmüştüm.

kelebek çalısı 17-04-2012 22:11

Morning glory « Tokyo Green Space

Sabah sefasını sardırmak ve kullanım alanları ile ilgili çeşitli fotoğraflar ve fikirler elde edebilirsiniz. Apartman dairesi balkonuna sabah sefasından yeşil perde yapma fikri de enteresanmış.

tatlı bezelye 17-04-2012 22:30

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Hızlı cevap için çok teşekkürler. Pakete baktığımda iri mavi çiçekli gündüz sefası yazıyor.
"Ipomea volubilis bleue" BU yüzden sanırım siz de triloba olabilir dediniz. Biraz daha net resim ekliyorum. Umalım da hedera veya amerikan sarmaşıkları ile karıştırıyor olmayayım. Tohumları serptiğim yerden çıkmadıkları için kuvvetli bir ihtimal bu:(
Selamlar.

kelebek çalısı 17-04-2012 23:03

Yaprak yapısı convolvulus ailesinin yaprak yapısı. Gövde rengi bordo gibi görüyorum. Ben de merak ettim bilemediğim bu türü.

tatlı bezelye 18-04-2012 08:02

Merhabalar,
Gönderdiğiniz linke bayıldım. Ben de böyle gösterişli bir sarmaşık çağlayanı hayal etmiştim. Bu yüzden sarılan ne bulduysam ektim. Planlı olmadı istediğim gibi. Belki bahsettiğiniz ağ ile daha organize ve yemyeşil bir görüntü yakalayabilirim.
Çok teşekkürler, selamlar.

Mernuş 20-04-2012 17:45

Sabah sefasını balkon kenarında kafese sardırarak perde gibi kullanmayı üç yıl önce ben de denedim. Pek de güzel oldu, ancak bir şeyi hesaplayamamışım: Bütün çiçekleri ışığa doğru, yani balkonun dışına doğru açtığı için bütün yaz yan apt'dakiler keyfini çıkardılar, ben sırf yaprak seyrettim :-) Son iki yıldır balkonun iç tarafına dikiyorum ki, çiçeklerini görebileyim. Balkonda yetiştirmeyi düşünenlerin buna dikkat etmesini tavsiye ederim.

alperencsm 28-04-2012 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 941722)
alperencsm,

sabah sefasının kışın yapraklarını dökmeyen cinsi de var. üstelik çiçekleri de daha büyük açyor mevsimlik olanına göre... bende var ordan biliyorum. hatta aynı yerden 2 çiçek açıyor, birisi mor birisi de mavi gibi.... antalya da yaşıyorum. bu çiçeğin istediiği 2 şey güneş ve su...

Cevabınızı malefes şimdi gördüm. Bende Mersin Bozyazı'dayım. Bahsettiğiniz türün adı nedir acaba, ve nerede bulabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

moso 30-04-2012 08:08

çelik alıp köklendireyim yollarım size... garanti olsun köklendirip göndereyim.

alperencsm 30-04-2012 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 956305)
çelik alıp köklendireyim yollarım size... garanti olsun köklendirip göndereyim.

Çok çok teşekkür ederim. Zaten bu konularda acemiyim, köklendirmeniz benim için çok daha iyi olacak. Buradan cevabınızı bekleyeceğim.

moso 04-05-2012 09:04

çeliklerinizi bugün sabah diktim. köklenince kargo ile yollarım...

tturt 04-05-2012 14:10

[QUOTE=tatlı bezelye;948900]Merhaba,
"Ipomea volubilis bleue" BU yüzden sanırım siz de triloba olabilir dediniz. Biraz daha net resim ekliyorum. Umalım da hedera veya amerikan sarmaşıkları ile karıştırıyor olmayayım. Tohumları serptiğim yerden çıkmadıkları için kuvvetli bir ihtimal bu:(
QUOTE]

Tecrübelerim bu bitkinin sabah sefası olmadığı yönünde. Sanıyorum bir sarmaşık türü fakat tam cinsini bilemedim.

tatlı bezelye 04-05-2012 14:28

Merhaba,
Bence haklısınız sayın tturt, çünkü olmadık yerlerden fışkırıyorlar. Ne olduklarını anlamadığım için henüz kıyamıyorum. Benim sarmaşıklarım çıkmazsa meydan onlara kalacak gibi görünüyor:)
Çok selamlar.

alperencsm 04-05-2012 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 959132)
çeliklerinizi bugün sabah diktim. köklenince kargo ile yollarım...

Çok çok teşekkürler. Beklemedeyim. :)

tturt 08-05-2012 12:38

4 Eklenti(ler)
Sabah sefalarını bu sene sekiz farklı saksıya diktim. Bir saksıya da cardinal ve yıldız çadırı ektim. Tohumlar hızla çimlenmiş, yakında boy atmaya başlarlar.

Bu sene diktiğim sabah sefası tohumları şöyle.

1- Geçen senenin karışık toplanan tohumları, (ne çıkarsa bahtımıza)
2- Yine geçen senenin tohumlarından, beyaz, pembe, mavi renk sabah sefaları.
3- Geçen senenin tohumlarından Japan Mornin Glory (JMG)
4- Fuji No Beni Yaguruma (JMG)
5- Karışık renklerde Ipomoea nil
6- Karışık renklerde Ipomoea purpurea
7- Karışık renklerde Ipomoea tricolor
8- Karışık renklerde Fuji Shbori (JMG)
9- Hige Peppermint Twist (JMG)
10- Hot Pink (JMG)
11- Glory Kikyo Rainbow (JMG)
12- Mauve Fuji and Rosy (JMG)
13- Kikyosaki (JMG)
14- Çeşitli renklerde Fuji serisi (JMG)
15- Çeşitli renklerde Nil serisi

Eklenti 292247

Eklenti 292248

Eklenti 292249

Eklenti 292250

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025