agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

limon 15-03-2012 17:24

Almanya'yı bilmiyorum ama buralar henüz çok soğuk hatta biraz önce kar serpiştirdi.

Dışarısı için erken ama ekmek için de aceleci davranmışsınız. Fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla uzamışlar ve cılız kalmışlar, Nisan ortalarında direkt yere ekseydiniz daha kuvvetli gelişirlerdi. Normalde bu iki yaprağın toprağın hemen üstünde çıkması gerekirdi ama olmuş artık ve olanı kurtarmak gerek. Şimdi üçüncü yaprakla beraber kalp şeklindeki esas yaprakları çıkmaya başlayacak. Toprağa geçirmek için fidelerin gövdesi biraz güçlendikten ve havalar bahar havası olana kadar beklemekte fayda var. Ayrıca kaptaki toprak veya torf az geldi gözüme. Kolay gelsin. :)

zencefil cicegi 15-03-2012 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 925947)
Almanya'yı bilmiyorum ama buralar henüz çok soğuk hatta biraz önce kar serpiştirdi.

Dışarısı için erken ama ekmek için de aceleci davranmışsınız. Fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla uzamışlar ve cılız kalmışlar, Nisan ortalarında direkt yere ekseydiniz daha kuvvetli gelişirlerdi. Normalde bu iki yaprağın toprağın hemen üstünde çıkması gerekirdi ama olmuş artık ve olanı kurtarmak gerek. Şimdi üçüncü yaprakla beraber kalp şeklindeki esas yaprakları çıkmaya başlayacak. Toprağa geçirmek için fidelerin gövdesi biraz güçlendikten ve havalar bahar havası olana kadar beklemekte fayda var. Ayrıca kaptaki toprak veya torf az geldi gözüme. Kolay gelsin. :)

Sevgili limon
Almanya suan 14 derece sicaklik hatta bu hafta 19 lari bulacak diyorlar
genel olarak hava durumu son 15 gündür 5 derecenin altina düsmüyor.

Ekim zamanina gelince aldigim tohumun üzerinde mart ve nisan arasinda ekilmesi gerektigi yaziyordu
acikcasi bukadar cabuk yeserecegini hic düsünmemistim :)

Toprak
evet cok azdi
kök gelisimi olmamasindan korktum ve bugün hepsini büyük bir toprak saksiya aldim insallah ölmezler :(

tturt 15-03-2012 22:31

Sayın Zencefil Çiçeği,

Bu çiçek üzerindeki tecrübelerime göre öncelikle gerçek yaprakları henüz çıkmamış. En az 4 gerçek yaprağı çıktıktan sonra birde gece sıcaklıkları 12-13 derecenin üzerine çıkınca dışarı alıp toprakla buluşturun.

Güzel çiçeklerini görmenizi temenni ederim.

selma doğan 16-03-2012 21:17

akşam sefası çiçeği diye bildiğim ve halk arasında kahkaha çiçeği olarakta anıldığını biliyorum..arsız bi çiçektir güneşi gördüğünde kapanıp akşamları ve sabahın erken saatlerinde açan bir çiçektir..bakımı kolay,,insana huzur veren bir çiçektir...ben çok seviyorum bu çiçeği karanlığa açan bir çiçek olarak düşünün herkesin köşesine çekildiği sırada ortaya çıkan ve yüzünüzde tatlı bir tebessüm meydana getirir...umarım benim bahçemdede hep akşam sefaları olur...

selma doğan 16-03-2012 21:20

sayın zencefil,,çok kısa sürede sonuç vermiş ben ektiğim tohumların üstünü toprakla çok kapattığımdanmı acaba sonuç vermedi siz nasıl yaptınız detaylı bilgi verirseniz sevinirim

zencefil cicegi 16-03-2012 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selma doğan (Mesaj 926640)
sayın zencefil,,çok kısa sürede sonuç vermiş ben ektiğim tohumların üstünü toprakla çok kapattığımdanmı acaba sonuç vermedi siz nasıl yaptınız detaylı bilgi verirseniz sevinirim

Merhaba selma hanim inanin detayla anlatabilecegim birsey yok ama su var eltikten sonra uzerine poset gecirdim fisfisla hersabah suladim 4.gunde bu hale geldiler.

kelebek çalısı 16-03-2012 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 925729)
merhabalar
Tohumlarimi gecen hafta ekmistim 3 günde yeserdiler
bahceye yerlerine alayimmi yoksa biraz daha bekletmelimiyim bana fikir verirseniz memnun olurum
simdiden tesekkürler.

Gerçek yapraklar çıktıktan sonra dikkatlice saksılara şaşırtın derim, rüzgardan etkilenmeyecek bir yerde olmalarına da dikkat edin. Boylanma yapmışlar artık bir kere, ama olsun, yaşamamaları için bir sebep olamaz. Şaşırtmayı yaptığınız saksılarda sarılabilecekleri bir destek olmalı. Bu şekilde gelişimlerini sürdürsünler. Bitki güçlenmeden ve hava koşulları iyice yumuşamadan bahçeye almayın derim.

Ben aynı durum ile daha önce karşılaştığımda bu şekilde çözdüm sorunu. Hatta şaşırtma yaptığım saksılarda çiçeklenme dahi yaptılar. Ama şaşırtmaları yaparken çok hassas ve kırılgan olacaklarından çok fazla dikkat ve özen göstermelisiniz. Rüzgar baş düşmanı, aman iyi koruyun.

tturt 18-03-2012 17:11

Sayın Selma Doğan,

Sizin akşam sefası olarak bahsettiğiniz çiçek bizim burada konuştuğumuz sabah sefasından farklı bir tür olup. tohumları daha büyük ve serttir. Çimlenme süreside ortama bağlı olmakla beraber sabah sefasından daha geçtir.

kelebek çalısı 20-03-2012 13:24

Hızlandırılmış bir video görüntüsü, benim hoşuma gitti paylaşmak istedim.

Sarmaşık Bitkisi izle

gülenmelek 20-03-2012 22:04

Sevgili kelebek çalısı, ben bayıldım görüntüye ;)
Tutunana kadar dönüp durdu zavallım, sonunda amacına da ulaştı.
Çok hoştu gerçekten, paylaştığınız için teşekkürler ;)

arnavut biberi 21-03-2012 19:19

sn kelebek çalısı payaştığınız video güzelmiş. sabahsefaları biryere tutundularmı gerçekten hızlı büyüyebiliyorlar.

kelebek çalısı 21-03-2012 22:51

2 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim, Sn. gülenmelek ve Sn. arnavut biberi.

Benim bahçedeki sabah sefaları da tutunabilirlerse, hızlıca büyüyecekler umarım :)

zencefil cicegi 22-03-2012 09:56

1 Eklenti(ler)
sabah sefalarimi büyük saksiya aldim kürdan sislerle desdek verdim :)
ama büyümeleri sanki yavasladi
**** ben hergün her dakika baktigimdan farketmiyorum büyümesini :)

kelebek çalısı 22-03-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 929301)
sabah sefalarimi büyük saksiya aldim kürdan sislerle desdek verdim :)
ama büyümeleri sanki yavasladi
**** ben hergün her dakika baktigimdan farketmiyorum büyümesini :)

Fideleriniz sağlıklı görünüyor. Çok güzel :)

moso 22-03-2012 13:04

zencefil cicegi,

kısa zamanda takip dahi edemeyeceksiniz. haftaya yeni yapraklar çıkmış olur, ondan sonra da hız kazanır. saksıda kaldıklarını düşünüyorum da cümbüş olurdu :-)

arnavut biberi 22-03-2012 13:21

sn kelebek çalısı, sabah sefalarınızın sarılması için hazırladığınız demir destek güzelmiş. Tamamen sardığında çok güzel bir görüntüye sahip olucaksınız, eee artık bizimlede resimlerini paylaşırsınız :)
sn zencefil çiçeği sizinde filizleriniz sağlıklı görünüyor. Büyümedeki yavaşlamada geçicidir yeni yerlerine alışınca inanın hızlı büyüyorlar. Hele ardı ardına çiçeklenmeler başladımı izlemeye doyamıyacaksınız..

zencefil cicegi 22-03-2012 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 929412)
zencefil cicegi,

kısa zamanda takip dahi edemeyeceksiniz. haftaya yeni yapraklar çıkmış olur, ondan sonra da hız kazanır. saksıda kaldıklarını düşünüyorum da cümbüş olurdu :-)

Sevgili moso

saksidan cikarmayi düsünmüyorum zaten bahcede ekecek yer kalmadi :D
cardagin direklerinin altina saksiyi koyup sardirmayi düsünüyorum.

kelebek çalısı 22-03-2012 14:15

Sn. zencefil cicegi,

yapraklanmalar çoğaldıkça fidelerden güçlü olanların daha da sağlıklı gelişimlerini sağlamak amacıyla, güçsüz ve zayıf kalmış fideleri sökerek seyreltme yapmanız gerekecektir.

Gelişmeleri fotoğraflarla beraber paylaşmaya devam ediniz lütfen.

Kolaylıklar dilerim. :)

Milka 25-03-2012 20:27

Uzun bir aradan sonra herkese yeniden merhaba. Bende bu gun bu sabah sefalarından b ir hayli ektim. Heyecanla bekliyorum

evsever 26-03-2012 21:20

merhaba bende yeni bir çiçeksever olarak aranıza bugün katıldım praktikerden aldığım üzerinde gündüz sefası yazan tohumlarımın bugün 4 **** 5. günü ilk alınca hemen suya atıp bir gün sonra bir kısmını sihili toprağa bir kısmınıda torf a ektim yeşillendiler ama istanbul yine soğumaya başladı bende içeri aldım bakalım neler olacak

zencefil cicegi 26-03-2012 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 929452)
Sn. zencefil cicegi,

yapraklanmalar çoğaldıkça fidelerden güçlü olanların daha da sağlıklı gelişimlerini sağlamak amacıyla, güçsüz ve zayıf kalmış fideleri sökerek seyreltme yapmanız gerekecektir.

Gelişmeleri fotoğraflarla beraber paylaşmaya devam ediniz lütfen.

Kolaylıklar dilerim. :)

Adim adim paylasacagimdan emin olabilirsiniz
hergün bakiyorum onlara bir degisiklik varmi diye
ücüncü yapraklar büyümeye basladi
artik disarida birakiyorum alismalari icin 3 gecedir bahcedeler herhangi bir bozulma pörsüme olmadi cok sükür
gayet saglikliyiz

Cok tesekkür ederim ilginiz icin
saygilar...

kelebek çalısı 26-03-2012 21:47

Sn. zencefil cicegi,

ne güzel haberler :) Benim dışarı aldıklarımdan, yani fotoğrafladığım gibi bahçe toprağına aldıklarımdan bir kaçı bozuldu ne yazık ki, fakat yedek olarak viyollerde tuttuğum sabah sefalarım aynı sizinkiler gibi yeni yapraklanmalarla meşguller.

Demek ki benim kesin olarak anladığım şudur ki, bahçe toprağına ekilmesi gereken sabah sefası tohumları için viyollere almak, sonrasında bahçe toprağına geçirmek biraz risk taşimakta. Bu şaşırtma işleminde başarı için ya iklim koşulları iyiden iyiye düzelmiş olacak, veya şaşırtma yerine direkt olarak toprağa ekecegiz tohumları.

Sizin gibi birazını bu sene ilk defa saksıda deneyip, geri kalanları yine bahçeye alacağım. Ama risk almamak için biraz daha bekleyeceğim. Rüzgara çok dikkat edelim.

Ben teşekkür ederim.

Sevgiler.

evsever 26-03-2012 23:54

resim yükleyemiyorum hata veriyor neden acaba ?nerde yanlış yapıyorum

tturt 27-03-2012 08:21

Glory Morning (sabah sefası) çiçeğine yeni gönül vermiş arkadaşlarımıza nacizane tavsiyem bu sayfaları 1. Mesajdan itibaren okumalarıdır. Bu sayfaya bir çok arkadaşımız yaşadıkları ile edindikleri tecrübeleri aktararak katkı sağlamışlardır, sağlamaya da devam ediyorlar.

Son dönemlerde yazılanlara istinaden 7-8 yıldır bu çiçeği her yıl onlarca çeşidini yetiştirmeye çalışan biri olarak bir kaç tecrübemi paylaşmak istiyorum. Bu yazdıklarımı okurken lütfen aklınızda bu çiçekleri Sapancada yetiştirdiğim bulunsun. Bunu niye söylüyorum farklı iklimlerde farklı sonuçlar alınabilecektir.

Öncelikle benim tecrübelerim bu bitkiyi viyollerde veya başka bir ortamda önce çimlendirip sonra kalıcı yerine aldığınızda ya fazla gelişmiyorlar ya da ölüyorlar. Bunun nedenini bilmiyorum. Buradan bu bitkinin şaşırtılacak bitkiler sınıfına girmediğini düşünüyorum. Tohumları direkt toprağa ya da saksıya ektiğinizde çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz.

Bu tohumları en azından Marmara bölgesinde ekmek için çok acele etmemek gerektiğini tecrübe ettim. Ne kadar erken eksenizde bir çok cinsinde çiçeklenmeye kolay kolay Temmuz ayından önce başlamıyor. Bu nedenle Mayıs başı gibi tohumlar rahatlıkla ekilebilir.

Tohumları saksıya veya toprağa ektiğinizde ne kadar fazla olsada seyreltme yapmanıza gerek yok zaten bazıları daha hızlı gelişirken bazıları daha yavaş gelişiyor. Eğer tohum çimlenmişse olağanüstü bir durum olmadığı sürece hepsi çiçeklerini sizlere sunuyor.

Japon Glory Morning türleri benim tecrübelerimde biraz daha geç çiçek açmaya başlıyor. Fakat bu türün katmerli olanları çok uzun süreli çiçekte kalabiliyorlar. Aralık ayına kadar çiçeklerini gördüğümü biliyorum.

Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor ve gölgede yoksa çiçeklerini 10-11 arası kapatmaya başlıyor. Sabah güneşi almayan yerdekilerle havanın kapalı olduğu zamanlarda çiçeklerin kapanması saat 15-16'yı bulabiliyor. Bazı cinslerinde 2-3 gün çiçekli kaldığı dönemler olabiliyor. Katmerli cinslerin çoğu bir günden fazla çiçekli kalıyor.

Hemen hemen hepsi tohum bağlıyor ve cinsine göre 1 ile 10 arasında tohum verebiliyor. Yine cinslerine göre tohum yapıları ve büyüklükleri farklılık gösteriyor.

Kol atmaya başladıktan sonra mutlaka çok hızlı gelişim gösteriyorlar. Gölge yerlerde önce yoğun yapraklanıyorlar sonra hızla çiçek yapmaya başlıyorlar. Gölge yerlerde bulunan sabah sefaları daha güneşli yerlerde bulunan sabah sefalarına göre daha geç çiçeklenip, çiçeklenme dönemide daha geç bitiyor. Boylanması 2 metreden başlayıp bazı cinslerde tutanacak yer bulması halinde 10 metreyi geçiyor.

Son olarak bu sene çapraz dölleme yapmaya çalışacağım tohum elde edersem seneye çimlendirip nasıl renkler ortaya çıkacak bakacağım.

kelebek çalısı 27-03-2012 13:43

1 Eklenti(ler)
2009 yılında sabah sefasını ilk kez tohum paketinde satın aldığımda, hiç bilmediğim, görmediğim bu çiçeği önce çimlendirmiş, sonra şaşırtmıştım. Daha sonraki yıllarda ise hiç tohumlarını toplamadım, üzerinde bahar aylarına kadar kaldı, kimi yerlere saçıldı v.s.

Baharda toprak düzenlemesinde toprağa karışan tohumlar aynı yerde çimlenerek, metal obeliske sarıldılar. Bu sene ipomea dördüncü yılında yine aynı yerde çiçeklenmesine devam edecek, ekstradan ilk kez saksıda deneyeceğim. Bu sene yine viyolden taşıyorum. Toprağı hazır olan bahçeye eksin derim tabi, ama benim gibi toprağı geç hazır olacak aceleciler de dikkat ettikten sonra başarı oranı elde edebilirler.

İlk denemede viyolden şaşırtılan sabah sefalarını daha önce galeride paylaşmıştım, bir de burada paylaşayım. Güzelliklerini esirgemiyorlar :)

adacık 27-03-2012 13:54

tohumları direkt bahçeye diksem sonuç alırmıyım

kelebek çalısı 27-03-2012 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adacık (Mesaj 932019)
tohumları direkt bahçeye diksem sonuç alırmıyım

Direkt ekin, başarı oranını katlamış olursunuz. Viyolde başarı için aşırı dikkat şart.

sarigoz 28-03-2012 17:18

Sabah sefasi cicegi sevenlere bende katildim nihayetinde.
Kelebek calisi arkadasim,fotograftaki SABAH SEFASI nin turu ARLEKINO
Bende o turden tohum aldim,bulabildim daha dogrusu..Viyollere ektim,fakat simdilerde yeni ekeceklerim dogrudan topraga olacak..Ciktiklarinda bende fotograflayarak paylasirim..Kuzey bir bolgede bulundugumdan dolayi burdaki cicekler,maalesef cok gec aciyor,cicekleniyor yani....ama yapilacak birsey yok..Seviyorsak,bu mevsim olaylarina da katlanacagiz mecburen

kelebek çalısı 28-03-2012 17:52

Benim sabah sefası tohumlarımın türü,

http://www.johnsons-seeds.com/seeds-...-skylark-mixed

sarigoz 28-03-2012 17:57

Sayin arkadasim,kelebek calisi.Bende Polonya mensegi Sabah Sefasi cicegi tohumu paketinde yazdigi icin oyle aktardim.Fotograflayip ekleyecegim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025