agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

ankara 07-07-2010 15:22

1 Eklenti(ler)
Sabah sefalarım çok uzadı ama hala hiç çiçek vermedi neden acaba?Eklenti 158506

ilksenozturk 08-07-2010 07:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emreilhan (Mesaj 666950)
Ne sıklıkta suluyorsunuz.Çok suluyorsanız yaprakları sararıp dökülüyor.Geçen sene hergün iyice suluyordum ben suyu çok kaçırmışım yapraklarının çoğu sararıp dökülmüştü.

Saygılarımla.

direk güneş alıyorlar balkonumda, toprakları hemen kuruyor ve hemen büzüşüyorlar. o yüzden gün aşırı az az veya 3 günde 1 suluyorum.

sakagun 23-07-2010 08:52

1 Eklenti(ler)
Elimdeki tüm sabah sefası tohumlarını bahçemin bir köşesine serpmiştim. Sadece bu iki renk açtı.

Kedi Tırnağı 04-08-2010 23:43

1 Eklenti(ler)
Eklenti 164270

Bu sene tohumdan yetiştirdiğim sabah sefam. Geçen yaz işyerimizdeki terasta yetişenden topladığım tohumlardan büyüttüm. Salonun fransız balkonunun bir köşesine sardırıyorum. Sabahları açıyor ve ben öğlen uyandığım için açmış halini 2 kez görebildim henüz:D Bir gece uyumadan bekledim ve bu muhteşem manzarayı gördüm. Bahçeye de diktim bu fidelerden ama henüz pek gelişmediler.

Yalnız ciddi bir sorunum var. Bu bitkimin yaprakları sarararak alt kısımlardan sürekli dökülüyor. 5 litrelik yağ tenekesine, killi bahçe toprağı, kum ve kompost tavuk gübresi karışımına 4 kök dikmiştim. hergün veya gün aşırı suluyorum. Fazla yapraklanmadı ama sürekli çiçek açıyor. Yukardan aşağı gerdirdiğim ipe tırmanıyor. Yaprakların sararma nedeni ne olabilir? 1 kez arapsabunu-zeytinyağı karışımını diğer bitkilerle birlikte buna da uygulamıştım.

Kedi Tırnağı 04-08-2010 23:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 164273

Bunlar ise mutfak balkonumdaki minnacık saksıda bir avuç torfta 5-6 kök epey geliştiler. Yaprakları üstteki bitkime nazaran gayet sağlıklı. Sararma da yok pek. bunlar çiçek açmadılar ama henüz. Sabah güneşi alıyorlar öğleden sonra da aydınlık. Biraz köşede kaldığı için güneşi doğrudan fazla almadığından mı çiçeklenmediler acaba?

erol21 05-08-2010 11:47

Bana göre saksıda oldukları için mevsimleri geçiyor sanırım Bahçedekiler çok fazla geliştiği için sararan dökülen yaprak oranı düşük kalıyor Benim balkondakiler de epey büyüyüp hergün onlarca çiçek açtılar Şimdi ise bol bol tohum verip alttan başlayarak yapraklar sararıp dökülüyorlar Acaba diğerleri tamamen çıplak kaldığında yerlerini alsınlar diye diplerine yenilerini mi ekmeliyiz?

Emre İlhan 05-08-2010 16:35

;)Sabah sefalarının suyuna çok dikkat etmek gerekiyor.Eğer susuz bırakıp yaprakları büzüştüğü zaman suluyorsanız bitki çok sarsılıyor.Suyu çok seviyor fakat ölçülü olmak şartıyla.Suyu fazla seviyor diye suyada boğmamak lazım.Benim balkondakiler torf,perlit,yanmış koyun gübresi karışımında 5 Lt lik yoğurt kabının içindeler.Yaprakları çok sağlıklıydı.Fakat 4 günlük şehirdışına çıktım.Döndüğümde yapraklarını büzmüşler,susuz kalmışlar.Hemen suladım.Ama düzeni bozulduğu için alt yapraklarından bir kısmını döktüler.Size şöyle bir ölçü verebilirim.Gün aşırı yarım litre su 5 Lt lik bir saksı için uygun.Eğer hava çok sıcak olur bu sulama yetmezse.750 ml ye çıkarabilirsiniz suyu.Gübre ihtiyacı fazla olmayan bir bitki.Killi veya ekimden önce gübrelenmiş toprakta iyi gelişiyorlar.Saf torfun içerisindeyse çok seyreltilmiş gübre şerbeti verebilirsiniz.Çiçeğe yatıcaktır.Birde ben Roa kullanıyorum.Roa'yı sabah sefalarımada uyguladım.Hem yapraktan hemde sulama suyuna.Geçtiğimiz senelere göre daha hızlı geliştiğini ve yapraklarının daha geniş olduğunu gözlemledim.En kısa sürede fotoğraflarını çekip ekleyeceğim.

Selamlar.

Emre İlhan 06-08-2010 13:12

3 Eklenti(ler)
;)Bugün sabah sefalarımın fotoğraflarını çektim.

Sabah sefalarımın son halleri:

Yılmaz Yalçın 06-08-2010 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 680689)
;)Bugün sabah sefalarımın fotoğraflarını çektim.

Sabah sefalarımın son halleri:

Sevgili Emre İlhan,
Hiç çiçek açtı mı sizinkiler?

Emre İlhan 06-08-2010 22:01

Hayır Yılmaz Bey.Henüz açmadılar daha 2 haftaları var diye düşünüyorum.Şu anda dertleri ipi boylamak gibi duruyor;).

Yılmaz Yalçın 06-08-2010 22:39

İstanbul'da olupta benimki gibi sabah sefaları henüz açmayan arkadaş var mı:)

Sevgi Durul 06-08-2010 22:42

Sayın Yılmaz Yalçın, sabah sefalarınız güneş görmüyor mu? Açmamaları güneş görmediğinden olabilir.

Yılmaz Yalçın 07-08-2010 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 680858)
Sayın Yılmaz Yalçın, sabah sefalarınız güneş görmüyor mu? Açmamaları güneş görmediğinden olabilir.

Sevgili Sdurul,
Bahçe öğleden sonra 3-4 saat güneş alıyor direk.Bir tanesi bol miktarda açtı ama hemen yanındakilerse sürekli boya gidiyor.

Yılmaz Yalçın 07-08-2010 12:21

Diktiğim sabah sefalarından sadece bir tanesi bol çiçekli ama çiçeğinin açmış halini hiç göremedim:)Sabah erken bakıyorum açmamış,öğlen bakıyorum yine açmamış acaba ne zamanlar çiçeği açılıyor?

Emre İlhan 07-08-2010 12:41

;)Yılmaz Bey,Sabah ezanında şafak sökerken açıyor.Saat sabah 10 olduğundada kapanmış oluyor.Ama serin bölgelerde güneş alana kadar açık kalıyor.Fakat sizin ve benim gibi sıcak bölgelerdeki sabah sefaları en geç saat 10 a kadar kapanıyor.

Selamlar.

Yılmaz Yalçın 07-08-2010 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 680958)
;)Yılmaz Bey,Sabah ezanında şafak sökerken açıyor.Saat sabah 10 olduğundada kapanmış oluyor.Ama serin bölgelerde güneş alana kadar açık kalıyor.Fakat sizin ve benim gibi sıcak bölgelerdeki sabah sefaları en geç saat 10 a kadar kapanıyor.

Selamlar.

Desenize çiçeklerini hiç göremeyeceğim:)Ama bir gün özel olarak erken kalkıp çiçeklerini görmeye çalışacağım:)

Yılmaz Yalçın 22-08-2010 17:16

Arkadaşlar,
Sabah sefalarım bildiğiniz gibi sürekli sürgündeydi ve bir türlü çiçeklenmiyordu.Ama bir kaç gündür iri çiçekler vermeye başladılar.Üstelik bir sürü de tomurcuk oluşuyor:)

acemifüsun 22-08-2010 18:17

Gözün aydın kardeşim, geç ektiğin için anca çiçeğe geçtiler demekki:)

Yılmaz Yalçın 22-08-2010 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 687052)
Gözün aydın kardeşim, geç ektiğin için anca çiçeğe geçtiler demeki:)

Sevgili Füsun Abla,

Hem öyle hem de çok özenle baktım 15 günde bir sıvı gübreler verdim,suyunu ihmal etmedim nazlandılar:)Bahçenin her tarafını istila ettiler:)Resmen canavar gibi uzuyor ve her yere sarılıyorlar:)

almira 14-09-2010 00:17

5 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki sabah sefaları.

almira 17-10-2010 23:39

2 Eklenti(ler)
Sevgili Ülkü çok güzel bir sabah sefası fidesi hediye etmişti. Bahçe hazırlığından dolayı yerine geç dikmiştim. Uzun bir ölüm kalım savaşındn sonra tüm güzelliğini sergiledi. Teşekkürler Ülkücüğüm.

Fatoş 18-10-2010 15:45

Tek kelimeyle nefismiş, ellerinize sağlık. Katmerli olanını ilk defa görüyorum, çok güzelmiş.

Emre İlhan 18-10-2010 16:55

;)Maşallah Sayın,almira çok güzel açmışlar.Benim sabah sefaları kırmızı örümcek saldırısına uğradı.Çok da hızlı ürüyorlar meretler.Tamda tatil zamanı dadanmış baya ilerlemişler.Neyseki Roa Natura kullandım kırmızı örümceği yok etti.Tabi ki ben ilaçlamada geç kaldığım için tamamen yapraklarını döktü ve çoğu kurudu sabah sefalarının.Daha sonra 3 tanesi yukarıdan tekrar sürgün verdi ve canlandı şu anda istikrarlı bir şekilde sarılıyorlar:)).Fotoğraflarını çekip yüklerim en kısa zamanda.Ama ben bu olaydan şunu anladım her zaman kuvvetli bitki hastalıklara karşı daha dayanıklı oluyor.Çünkü bu tekrar süren 3 tane sabah sefam aralarından en kuvvetli gelişenleriydi. :))

almira 18-10-2010 17:35

Sevgili Fatoş, sevgili Emre İlhan; güzel sözlerinizden dolayı teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Pembe-beyaz ve katmerli sabah sefasını ben de ilk defa görüyor ve yetiştiriyorum. Her ikisini de çok beğendim. Diğerlerine göre tohum vermekte direniyorlar. Pembe beyazdan çok az tohum alabildim. Katmerlide tohum oluşumları var ama henüz alamadım. İnşallah tohumlarını alabilirim. Seneye tekrar yetiştirmek istiyorum.

Sevgili Emre; sabah sefalarının fotoğraflarını merakla bekliyorum. Diğer bitkilere göre sabah sefaları oldukça dirençli ve arsız. Bir anda her yeri kaplayıveriyorlar. Keşke çiçekleri bütün gün sürse. Adı gibi güzeliklerini sadece sabahları sergiliyorlar. Neyse ki uzun süre bol çiçek açarak kendilerini affettiriyorlar.

moso 04-11-2010 08:32

merhaba,
2 hafta kadar önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeydim. Çok yıllık sabah sefalarından çelik almıştım, tutmuş... Güzel olan tarafı dalın iki tarafında birer adet çiçek olması ve bu çiçeklerden birinin mavi açarken, diğerinin mor açması... fotoğraf çekmeyi unutmuşum... Artık çiçek açınca resim paylaşırım...

zenfree 08-11-2010 10:02

Çelikle üretildiğini bilmiyordum.

moso 09-11-2010 08:59

çok yıllık olanları çelikle üretiliyor diye duymuştum, ben de denedim. yaklaşık 40 cm uzunluğundaki çeliği, ip dolar gibi elimde doladım ve toprağın 1 cm altında kalacak kadar toprağa gömdüm. 2 haftaya filiz verdi... çok yıllık olanlar eğer toprak üzerindeyse, yaprak diplerinden saçak oluşturuyor. sanırım bu şekilde çoğalıyorlar, çünkü o kadar aramama rağmen, çiçeğin üzerinde tohum bulamadım.

maysan80 12-12-2010 21:57

sabah sefasının tohumunu yollayabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum lütfen.

bir de genel bir soru olacak ama çiçeklerden tohum nasıl alırız?
alırken neye dikkat etmek lazım.

arnavut biberi 12-12-2010 23:55

sn maysan80 valla çiçeklerden genel olarak tohum almak çok kolay sadece tozlaşmalarına yardımcı olursunuz yani erkek organdan polenleri parmak ucu ya da küçük bir fırça yardımıyla alıp dişi organa sürersiniz yalnız dişi organların tozlaştırılacağı dönem uç kısmının hafif açılıp yapışkan bir salgı oluşturmaya başladığı dönemdir. Genel olarak bu şekilde kolaylıkla tohum elde edersiniz.Sabah sefalarında ise bu işe neredeyse hiç gerek yok zaten hemen her çiçek kendiliğinden tozlaşma işlemini gerçekleştirir ve bolca tohum kesesi oluşturur.Tohumları çiçekten alıcagınız zaman tohum keselerinin kendiliğinden kurumaya başlamış olması tohumun olgunlaştığı anlamına gelir eğer tohum kesesi yeşilken kopartırsanız büyük ihtimal tohum henüz olgunlaşmadığından o tohumdan ürün elde edemiyebilirsiniz.

celalsungur 13-12-2010 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maysan80 (Mesaj 725552)
sabah sefasının tohumunu yollayabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum lütfen.

Kipa, Migros, Carrefour, Koçtaş gibi büyük marketlerde sabah sefası tohumu satılıyor. Oralardan temin edemezseniz ben gönderirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025