agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

hüsnüyusuf 09-04-2010 19:00

Sayın querelle,
yıldız çadırı ile ilgili başlık forumda mevcut zaten. Orada daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...z+%E7ad%FDr%FD

querelle 09-04-2010 19:03

Ayrı bir başlığı olacağı hiç aklıma gelmemişti, teşekkürler yönlendirme için :)

uzman16 10-04-2010 08:05

1 Eklenti(ler)
Benim geçen sene karınca70'den aldığım sarmaşık sabah sefalarımı ekeli bir ayı geçti. Boyları çok hızlı uzuyor. Birkaç kök tomurcuk dolu. Yakında açacaklar.:p
Bir de Cemo'dan ve ttutr'dan gelen tohumlar var, onlar da çok sağlıklı büyüyorlar.

Açınca da böyle olacak.

Eklenti 135271

Sabah sefalarında dikkatimi çeken bir nokta yerli olanların yaprakları tüysüz ve daha yuvarlak, ithal olanlarınki ise tüylü ve dilimli .

k_donmez 10-04-2010 20:51

1 Eklenti(ler)
Buradan öğrenince hoşuma giden ve tohumlarını ektiğim sabah sefaları çimlenmeye başladı. Yanındaki lavatere ile birlikte duvarlar neşelenecek.

ankara 11-04-2010 00:22

Sn.k donmez benim ektiğim sabah sefası tohumlarınan da sadece bir tanesi çimlendi,aynı sizinki gibi,burda hep çok hızlı geliştiğini döylemişler ama benimki çok yavaş büyüyor ya da ben mi çok aceleciyim??havalar soğuk ondan mı acaba sabırsızlanıyorum

k_donmez 11-04-2010 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 615056)
Sn.k donmez benim ektiğim sabah sefası tohumlarınan da sadece bir tanesi çimlendi,aynı sizinki gibi,burda hep çok hızlı geliştiğini döylemişler ama benimki çok yavaş büyüyor ya da ben mi çok aceleciyim??havalar soğuk ondan mı acaba sabırsızlanıyorum

Sayın Ankara
Birkaç gün daha sabredin. Bu ayın onbeşinden sonra gece ve gündüz ısıları hissedilir şekilde artacak. O zaman bahçelerde şenlik başlayacak. :p

ankara 11-04-2010 00:43

:) inşallah bekliyoruz bir türlü ısınamadı havalar

arnavut biberi 11-04-2010 02:39

valla arkadaşlar istanbulda havalar bu ara gündüz ısınıyo gece soğumaya başlıyo ama ben fazla beklemek istemedim ve stokladığım birkaç tohumu önce birkaç saat suda beklettim sonrada plastik bardakta az bir torf içinde evde nisbeten sıcak biryerde çimlenmeye bıraktım. bakalım çiçekleri nezaman görücez?

celalsungur 11-04-2010 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arnavut biberi (Mesaj 615084)
evde nisbeten sıcak biryerde çimlenmeye bıraktım.

Ev içinde sıcak bir yerde hemen çimlenir.

arnavut biberi 11-04-2010 23:39

arkadaşlar şimdi bunların arasında bazıları dev çiçekli diye geçiyor ? hangileri dev çiçekli ve normalle dev arasındaki fark ne kadar oluyor? hangi renkler dev?

uzman16 19-04-2010 21:18

Fuji diye satılanlar dev çiçekli oluyor diye biliyorum. Benim geçen sene yetiştirdiğim fuji pembe beyaz çizgili ve mavi sabah sefaları iri çiçekliydi. Yapraklar tüylü oluyor, yaprak şekli dilimli gibi, diğer türler yüysüz ve yuvarlakca yaprağa sahip. Çiçek boyutu da 8-10 cm kadar.
Bu arada benim geçen sene tohumlarını toplayıp geçenlerde ektiğim sabah sefası bu sabah açtı. Halen plastik bardakta ve boyu 1 metre oldu. Her yanı tomurcuk dolu. Havalar biraz daha ısınıca balkona alacağım.

arnavut biberi 20-04-2010 16:53

sn uzman16 cevabınız için teşekkürler bu arada çiçek baya güzel gözüküyor bende mavi renk olanından bulmaya çalışıyorum fuji diye arıycam daha sağlıklı olur şimdilik elimde pembe türvar ama boyutlarını açınca görücem, umarım sizinkide baya çok çiçek açar. sevgilerle...

nazlı hilal 27-04-2010 08:53

Bende koçtaştan aldığım tohumları dün ektim ama enterasan içinde siyah beyaz tohumlar karışıktı,ilk defa beyaz sabah sefası tohumu gördüm ve çok şaşırdım çiçeğini çok merak ettim doğrusu,farklı bişey açarsa burayada resimlerini eklerim zaten,ben çok seviyorum bu çiçeği...

Kedi Tırnağı 19-05-2010 06:04

Geçen sene Taksim' de çalışırken, bir ablamız bu sarmaşıkların çok güzel olduğunu söyledi ve aynı sokaktaki bir esnafın dükkanı dibindeki toprağa ektiği sarmaşıklardan minnacık 2 fideyi alıp, 5. kattaki ofisimizin terasında betondan yapılan saksılardan birine dikti. Çok geniş bir alan değildi dikilen yer. Kısa zamanda serpilip yayıldı. Yazın güneşten duramadığımız bir teras, sözkonusu olan yer. Sonra, kuruyan çiçeklerden çıkan siyah iri tohumlardan( ki çok sayıda çıkıyor) biraz alıp kağıda sardım ve eve getirdim. Sanırım ilk kez bir çiçekten tohum toplamıştım. Bizim sarmaşığın rengi koyu mavi, mor arası bir renkti yanlış hatırlamıyorsam. Nisan ayında ve kalanları da mayısta ektim. Balkonda güneşte tutuyorum. 6 santim filan uzamış durumdalar. Bir kısmını salonun fransız balkonunda köşeye koyacağım 5 litrelik yağ tenekesine dikmeyi düşünüyorum. Hem az yer kaplar hem de derin olur diye düşündüm. 6 santim boydaki filiz çok küçük diyebilirsiniz belki ama geçen sene ofisin terasına ektiklerimiz de ancak bu kadardı. Tutar diye düşünüyorum. Duvara da çivi çakıp ip bağlayarak sardırmayı planlıyorum. Yetiştirdiğim filizlerin bir kısmını da apartmanın bahçesine ekeceğim. Bir aksilik olmazsa bu sene tonla tohum çıkacak. Ağaçlar.net üyeleri için de depolayacağım:)

erol21 19-05-2010 12:52

Merhaba koçtaşdan akşam sefası diye aldığım vilmorin marka poşetten sabah sefası çıktı. Çok sevdiğim için değiştirmedim ektim.İçindeki tohumlardan bazıları çok açık kahverengi gibiydi.Daha önce siyah renk tohumdan başka görmemiştim. Acaba açık kahverengi tohumlardan ne renk çiçek açtığını bilen var mı?

ankara 19-05-2010 16:02

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sabah sefalarım,ilk defa yetiştiriyorum çiçeklerinide görürüm inşallah :)
Eklenti 145293

Kedi Tırnağı 21-05-2010 00:26

Bugün, 2 yıldır taşındığımızdan beri boş duran, apartmanın ön bahçesini belledim. Giriş merdiveninin altına yakın bir bölümü de güzelce çapaladım. Bu kısım aşırı güneş almıyor. Dayanamadım ve 3. yaprağı yeni çıkan 2 fideyi(viyolde yan yana ekiliydi) önceden iyice suladığım bu alana diktim. Havalar çok ısınmadan ekeyim dedim. Geçen sene terasa ekilen atası da anca bu kadardı. Arsızlığına güveniyorum artık. Diğer fideleri de bahçenin ayrı köşelerine dikeyim diyorum artık. 4 koldan büyüyüp bahçe demirini sarsınlar bir an önce. Gerçi şimdiden düşünmeye başladım. Binlerce tohum kuruyup dökülünce seneye bahçeyi istila edecekler sanırım. Gelecek sene fideleri çıkınca, bu sene ekeceğim diğer çiçeklerin filizleriyle karıştırmam umarım. Daha iri ve belirgin yaprakları oluyor gerçi.

Nariel 21-05-2010 00:33

Ben de Vilmorin'in sabah sefası tohumlarını ekmiştim, iki renk tohum çıkmıştı içinden, krem ve siyah. Büyüyüp açınca kocaman koyu mavi, uçuk mavi ve koyu-açık mavi ebruli şeklinde çeşitler çıkmıştı. Açık renk tohumların bu uçuk mavi renktekiler olduğunu düşünüyorum. Daha önceki sayfalarda fotoğrafları var.

Nariel 21-05-2010 00:37

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1224934095

Bu linkte dediğim mavi çeşitlemesi var, iki sene öncesinin çiçekleri.

Sevgi Durul 21-05-2010 00:40

1 Eklenti(ler)
Ektiğim sabah sefası tohumlarından çıkan fidelerin yaprakları sabah sefasına benzemiyor. Sizce ne olabilir?
Eklenti 145872

erol21 21-05-2010 07:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 642555)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1224934095

Bu linkte dediğim mavi çeşitlemesi var, iki sene öncesinin çiçekleri.

Cevap için teşekkürler nariel Biraz değişikmiş ebruli falan Ben hep tek renk görmüştüm

drhegeli 23-05-2010 11:27

2 Eklenti(ler)
Bodrum 24 Nisan 2010 : Tüm yamacı sarmış...

erol21 23-05-2010 16:45

Yaprakları değişikmiş Genelde benim bildiklerim tam hayali kalp şekli gibi ama çiçekler aynı

ankara 31-05-2010 12:50

1 Eklenti(ler)
Sabah sefalarımın bugünkü durumu
Eklenti 148423

Sevgi Durul 31-05-2010 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 642557)
Ektiğim sabah sefası tohumlarından çıkan fidelerin yaprakları sabah sefasına benzemiyor. Sizce ne olabilir?
Eklenti 145872

Benimkiler sabah sefası değil galiba, yaprakları sayın Ankara'nın sabah sefalarına benzemiyor.

ankara 31-05-2010 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 649580)
Benimkiler sabah sefası değil galiba, yaprakları sayın Ankara'nın sabah sefalarına benzemiyor.

Sn.sdurul evet benimkilere benzemiyor ama bu konuda çok bilgi sahibi değilim.Sabah sefasının çok fazla çeşidi var,belki onlardan biridir :)

Günüm 31-05-2010 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 642557)
Eklenti 145872

Sevgili SDurul sizinkiler Akşam sefası (Mirabilis Jalapa) sanırım.

erol21 31-05-2010 23:34

Bence onlar akşam sefası da değil

erensifiralti 03-06-2010 21:13

Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Bende bir çok arkadaş gibi sabah sefası tohumlarını karınca70 den aldım :)

Tohum poşetlerinde "Bir gece suda beklettikten sonra ekilmelidir" şeklinde bir not var. Tohumları söylenilen gibi suyun içerisine koydum 4-5 saat geçti tohumların tamamı çatlamış parçalanacak gibi duruyor. Bu doğal bir durummudur acaba.

moso 03-06-2010 21:20

evet doğal bir durumdur. çatlayan tohumlar daha çabuk çimlenir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025