agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

sabırsız0606 11-05-2012 17:50

1 Eklenti(ler)
sabah sefam sağlıklı bir şekilde büyüyor:p

himone 13-05-2012 19:48

merhaba, bugün sarmaşık güllerinin arasına sabah sefası ektim. Acaba sarmaşık güllere bir zarar verir mi?

canannuman 14-05-2012 13:46

fidanlar, çiçek tohumu, sarmaşık tohumu, bonsai, kaktüs tohumu, sebze tohumu, domates, biber, meyve fidesi, şifalı bitkiler, etobur bitki, lale soğanı, nergis soğanı, saksı, plastik saksı
Ben bu siteden değişik gündüz sefaları edindim.
Okuduklarımdan anladığım kadarı ile
1- Sabah sefaları var(Sadece sabah açılıyor öğlen gibi çiçeği gidiyor)
2- Gündüz sefaları var (sabah açıyor akşam güneş batana kadar devam ediyor.)
3- Mehtap sefaları var (sadece gece açıyor)
Ben okuduklarımdan öyle anladım. Yani gündüz sefası diye belirtilenler daha açık gün boyu çiçekli gibi.
Birde şimdiye kadar ektiğim sefaların tecrübesinden şunu çıkardım. İster şubatta ekin, ister martta ekin, ister mayısta ekin. Belli bir zaman gelmeden gelişmeleri hızlanmıyor.
Yani kimisini tohumunu üzerinde bıraktım istediği zaman düştü. Kiminide kendim değişik aylarda toprağa ektim. Sonuçta kayda değer bir fark yok hepsi örneğin o yılki hava ısısına bağlı olarak istedikleri zaman aşırı hızla birden büyüyorlar. Yani bekliyor bekliyor birden kendisi istediği zaman hepsi büyüyor. İster 1 ay önce ekin eğer canları Mayıs ayında boylanmak uzamak istiyorsa 1 ay öncekide 1 ay sonrakide ortalama aynı uzuyor.
Yer değiştirmeyi sevmiyor. Çıkacak yerde direkt ekmek daha iyi sanki. Ucunu kırarsanız, yer değiştirirseniz gelişmeyi kesiyor sanki. Değişik renkler veya türler biraz daha farklı zamanda gelişebiliyor çiçeklenmeler farklı olabiliyor ama ortalama anladığım okuduğum ve yetiştirdiğim kadarı ile karışık renk görülüyor.
Birde kendi aralarında melezlenmesinin kolay olduğunu, gece açan mehtap sefaları için ise gece tozlayıcısı olmadan tohum almak zor olduğunu filan belirtmişler.
Yaprakları farklı olanlar var.
Çok arsız çok yüzsüz. Dikkatimi çekti. Tohumlar kar yağdı, kış geçti. nasıl korunuyorsa kuru sapın üzerinde boncuk içinde kendini muhafaza etmiş elimle açıp geçen gün sap üzerinde kalanlarıda toprağa ekeledim.
Şimdilik bildiklerim hatırladıklarım izlenimlerim bu kadar. İnşallah bu yaz açanların fotolarını paylaşırım. Mehtap sefası edinemedim inşallah bu ay onu edinmek istiyorum sıraya soktum mehtap sefasını. Hiç gece açan sefa yetiştiren oldumu acaba? (akşam sefası değil o başka biliyorum)

hozat 14-05-2012 13:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 965457)
merhaba, bugün sarmaşık güllerinin arasına sabah sefası ektim. Acaba sarmaşık güllere bir zarar verir mi?

[ATTACH]

istilacıdır, benim japon güllerini sarıp sarmaladı.
Yani çok geliştiği zaman başa çıkmak kolay olmuyor.

295522[/ATTACH]

himone 16-05-2012 00:40

teşekkürler cevabınız için...

çiçeksever 16-05-2012 16:08

Benimkiler yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki elma ağacına sarılarak onun boyunu geçmişti.

moso 23-05-2012 13:46

ağaç sanırım benkamin türü biri bi ağaç... üzerindeki ise çok yıllık sabah sefası

[IMG]http://f1205.hizliresim.com/x/r/6jusl.jpg[/IMG]

himone 23-05-2012 22:08

her çukura 4 adet tohum attım ve 2-3 tanesi çıktı. sizce seyrekleştirmem lazım mı? Yoksa hiç ellemeyim mi?

kelebek çalısı 23-05-2012 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 971709)
her çukura 4 adet tohum attım ve 2-3 tanesi çıktı. sizce seyrekleştirmem lazım mı? Yoksa hiç ellemeyim mi?

Bence bir süre takip edin, daha sonra en kuvvetlilerini seçerek dilerseniz seyreltme yoluna gidebilirsiniz. Zaten seyreltmezseniz, onlar kendi etraflarında dönerek, er geç birbirine dolanarak tek bir bitki gibi hareket edeceklerdir. Deneyimlerime dayanarak bunu söyleyebilirim.

himone 25-05-2012 01:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 971739)
Bence bir süre takip edin, daha sonra en kuvvetlilerini seçerek dilerseniz seyreltme yoluna gidebilirsiniz. Zaten seyreltmezseniz, onlar kendi etraflarında dönerek, er geç birbirine dolanarak tek bir bitki gibi hareket edeceklerdir. Deneyimlerime dayanarak bunu söyleyebilirim.

Teşekkürler cevabınız için...

blackrider 25-05-2012 17:04

arkadaşlar henüz 1 metreyi yeni bulmuş sabah sefamın uzayan ucu kırılıp koptu :( balkonda rüzgarda sallanıyordu sanırım başka saksının arasına sıkışmış ve kopmuş. uzaması duracak mı sabah sefasının yapabileceğim herhangi birşey varmı acaba?
çok üzüldüm gözüm gibi bakıyordum.

moso 25-05-2012 17:35

syn blackrider,

endişelenmenize gerek yok. yaprakların dip kısımlarından yeni sürgünler verir, sabah sefanız daha gürleşmiş şekilde uzamaya devam eder. gürleşmesi ve 3-4 dal olması için budama olarak düşünün :-)

blackrider 25-05-2012 17:38

sn moso çok teşekkür ederim bitkilerle ilgim çok yeni babam korkuttu beni sabah sabah artık büyümez diyip. içimi rahatlattınız teşekkürler :)

moso 25-05-2012 17:39

bol su ve bol güneş... sabah sefasının istedikleri :-)

şehnaz 26-05-2012 09:06

Yillik sabah sefasi yetistiriyorum , cok rengini denedim ama sadece mor olani yasayabiliyor ,bizim bahcemizde her yere yayiliyor . Acaba dlger renkler asiri sicaktanmi gelisemeden soluyor ? Simdi yazarken fark ettim genelde mor cicek acan ne kadar bitki varsa bahcemizde cok guzel sonuclar aliyoruz ama diger renkli bitkilerin bir cogu bizi veya bahcemizi sevmiyor ( hele petunyalar )

Sevgi Durul 31-05-2012 22:10

1 Eklenti(ler)
Yılın ilk çiçeği mor açtı.

Eklenti 302992

tatlı bezelye 03-06-2012 11:04

Merhaba,

Sabah sefaları hala dört-beş yaprak beklemede. Planları ne acaba, merak ediyorum :)

Selamlar.

Rana+miraç 03-06-2012 11:16

Merhaba... Benim de iki saksıda 5 kök sabah sefam var. Üç tanesinin planları sizinkilerle aynı olmalı, üç dört yaprak öylece su benden ,bol ışık güneşten tembelce balkon kenarından parkta oynayan çocuklara bakıp oyalanıyorlar. Diğer ikisi galiba çalışkanlar sınıfı üyelerindenmiş bilmeden başka saksıya ekmişim .Uzadılar iki karışı geçtiler. Uzayanların saksılarında sarılabilecekleri bir çubuk dikmiştim .Acaba sarılabilecek bir yer bulunca mı şevke gelip çalışıyorlar diye düşünmekteyim .Tembel saksısında sarılabilecek bir şey yok. Onlar içinde bir güzellik düşünsem belki faydası olur.

leventk 17-06-2012 22:06

selam;iki ay önce ektiğim sabah sefalarım 1 metre olmuştu. balkonda iplere astım. şimdi yaprakların kenarları sanki sakız çiğnenmişte, yavaş yavaş çürüyorlar gibi. neden acaba. bende sinirlendim hem mantar ilacını hemde böcek ilacını aynı anda bastım. bakalım ne olacak. bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen..bu bir hastalıkmı dır.

kelebek çalısı 18-06-2012 14:39

Sabah sefası bitkisini yıllardır bahçeme ektiğimde en sık karşılaştığım sorun yaprak bitlerinin yaptığı ataklar oluyor. Sıklıkla yaprak altlarına ve çiçek tomurcuklarına dadanıyorlar. Zararlılarla kimyasal mücadeleyi sürekli yapmayı da sevmediğim için bir zaman sonra bitkiyi kendi haline bırakıyorum.

Yapraklarda deformasyon benim bitkimde de oluyor fakat bitkinin genel durumunu aşırı etkilemediğinden bu durumu da doğal akışına bırakıyorum.

Bitkiler sanki çiçek fuarından fırlamış gibi dursun diyerek yoğun bir kimyasal mücadele yapmak yerine mevsimlik çiçeklerimin yapraklarını yemelerine veya deforme etmelerine göz yumuyorum.

üzerlikotu 19-06-2012 12:35

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
bahçede toprağa ektiğim sabah sefaları büyük saksılara ektiklerim kadar gelişmedi ancak saksıdaki bitki çok sağlıklı uzamasına ve güçlü dallar geliştirmesine rağmen yaprakları hızla sararıyor. Herhangi bir zararlıya rastlamadım. Saksının konumu güney, bol güneşli ve sıcak. Başlangıçta hergün bol su veriyordum, sararmanın bundan olabileceğini düşünerek suyu azalttım yine de bir değişiklik yaşanmadı. Son olarak bir miktar hayvan gübresi ve çok az da "çiçek coşturan" takviyesi yaptım. Şu anki halleri fotoğraftakinden daha da kötülemiş durumda.Nerede hata yaptığımı anlamış değilim. Konuya dair tecrübesi olanlardan yardım rica ediyorum.

Dilek Sarıkaya 22-06-2012 12:24

Benim sabah sefalarım ufakken iyilerdi, büyüdükçe yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Uzaması devam ediyor, üstten ve alttan yeni sürgünler veriyor fakat bir süre sonra yapraklarda sararma başlıyor. Baktım yaratık falan yok yapraklarında. Sebebini bulamadım. Uzun yapraksız sabah sefalarım var yani

alperencsm 29-06-2012 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 959132)
çeliklerinizi bugün sabah diktim. köklenince kargo ile yollarım...

moso hanım büyük zahmet vererek bana çelikleri gönderdi ve elime ulaştı. Sağ olsun. İnşallah çelikler tutarda bende başkalarına gönderirim.

Şöyle ulaştı elime:

http://img407.imageshack.us/img407/7...c09030l.th.jpg

Hemen gübreleyip yumşak topraklaklı yere diktik.

http://img269.imageshack.us/img269/5...c09032g.th.jpg

3 çelik idi inşallah en azından bir tanesi tutar...

Moso hanıma çok çok teşekkürler :)

moso 29-06-2012 09:26

kargoda o kadar bekleyince çok yıpranmışlar. 10 gün de ulaşmaz mı kargo. Antalya'dan Mersin'e gitti altı üstü... Adını da veriyorum MNG kargo... yemyeşil yapraklı hatta uzamış sabah sefalarıydı onlar...

çok arsız bir bitki belki bi umut yaşarlar. ama olmazsa da yeniden gönderirim. bu sefer başka bir yol deneriz.

kökleri sağlam mıydı?

organikcadı 29-06-2012 09:53

alperencsm senin için çok üzüldüm :(
bende yaklaşık elli adet tohum ektim 2 küçük saksıya çimlenip şaşırtma yapılacak duruma geldiğinde yarım metrelik pvc boru enlemesine kestirdim birleştirip altından delikler açtım ve sabah sefalarımın yarısını pvc ye aktardım. yaklaşık bir hafta oldu,büyümelerini ve balkonuma sarılmalarını dört gözle bekliyorum en kısa zamanda fotoğraflarınıda sizlerle paylaşmak isterim.
2.saksı hala şaşırtma yapılmayı bekliyor onlar daha hızlı büyüdü 4.yaprak açmaya başladı haftasonu onunda saksısını değiştirmem gerek daha gecikmeden...

alperencsm 29-06-2012 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 991465)
kargoda o kadar bekleyince çok yıpranmışlar. 10 gün de ulaşmaz mı kargo. Antalya'dan Mersin'e gitti altı üstü... Adını da veriyorum MNG kargo... yemyeşil yapraklı hatta uzamış sabah sefalarıydı onlar...

çok arsız bir bitki belki bi umut yaşarlar. ama olmazsa da yeniden gönderirim. bu sefer başka bir yol deneriz.

kökleri sağlam mıydı?

İnanın yeşil yaprak adına hiçbirşey yoktu, üstüne üst kılcal kökde gözükmüyordu :( ben acaba böylemi oluyor diye düşünmüştüm... kötü şans işde...

bir müddet takip edelim, arsız bir bitki olduğu için belki canlanabilir...

Şuan üzerine gölge yaptık toprağın ve toprağını kuru bırakmamaya çalışıyoruz...

Dilek Sarıkaya 29-06-2012 11:22

geçmiş olsun alperencsm, sabah sefalarınız umarım tutarlar.

Dilek Sarıkaya 29-06-2012 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 991465)

kökleri sağlam mıydı?

Sevgili moso, sabah sefası çeliği yollarsanız, bende talip olabilir miyim?

Sevgi Durul 29-06-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Sarıkaya (Mesaj 991524)
Sevgili moso, sabah sefası çeliği yollarsanız, bende talip olabilir miyim?

Çelik ya da köklü fide bu sıcaklarda yola dayanmaz. Tohumdan çok daha kolay yetiştirebilirsiniz.:)

Dilek Sarıkaya 30-06-2012 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 991851)
Çelik ya da köklü fide bu sıcaklarda yola dayanmaz. Tohumdan çok daha kolay yetiştirebilirsiniz.:)

Teşekkür ederim SDurul, ben tohum olarak ektim de, çok yıllık olduğu için istemiştim. Tohumunu beklerim artık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025