![]() |
Alıntı:
Sellukanız tamamen kurumu şuan?Benimki de kuruyup gövdesi tamamen çürüdü.Ben de aslında sellukamın yumru oluşturup oluşturmadığını merak ediyorum.Şimdi sizin yumru tam olarak nerede?Gövdeye yakın bölgede mi yoksa köklerin alt kısmında mı? |
Sayın Yılmaz Yalçın,
Yumru sapla toprağın birleştiği noktadan alta doğru oluşmuştu. Fotoğrafta sağda görünen bölüm sap kısmı, hemen bitiminde yumru var, kökler ise yumrudan çıkarak uzuyor. |
1 Eklenti(ler)
10 adet çelik denemelerimden sadece biri çok güzel gelişti diğeri ise nazlanıyor.
|
Ben de düngece tohumlarımı aspirin eritilmiş suda beklettim ve bugün iç mekanda kimisini küçük pet bardaklara kimisinide pet şişelere ektim. Özel olarak ısıttığım bir noktada ev içinde çimlenmelerini bekliyecem pet bardakdakiler biraz boylanınca dış mekanda geniş saksıya, pet şişedekiler ise kökleri iyice geliştikten sonra bahçedeki yerlerine alırım.
|
2 Eklenti(ler)
şunun güzelliğine bakarmısınızz...
|
Bu sabah sellukamın kalan sağlam dalına baktım, tamamen o da çürümüş, çürüğün devamı köke doğru ilerliyor. Bu durumda çıkarıp temizlemem ve kökü kontrol etmem daha mı doğru olur? Bir kaç gün don tehlikesi varmış, çıkarmam gerekirse havanın biraz ılınmasını bekleyeceğim.
|
Alıntı:
Benimki de aynen söylediğiniz gibi çürüdü ve kök kısmına doğru çürüme ilerledi. Sevgili Memet'in tavsiyesi üzerine hiç dokunmadım.Zaten yumru yapmıssa ki sizinki çoktan yapmıştır o zaman havalar biraz ısınınca sürgün verecektir.Daha doğrusu ben de sürgün vermesini bekliyorum umutla... |
3 Eklenti(ler)
Aralık ayında budayıp, kışı geçirmesi için içeri aldığım Selluka, büyük olasılıkla aşırı sulama nedeniyle kök çürümesi yaptı.:( Tabiiki öldü.
Gövdenin, toprak üstünde kalan bölümünün sertliğini yitirip yumuşaması şüphelendirmişti. Söküp çıkarınca çürüdüğü ortaya çıktı. Neyseki elimde kendime ayırdığım tohumlardan çimlenen var. Onu yerine dikeceğim. Eklenti 204941 Eklenti 204942 Eklenti 204943 |
Kışın toprağı nemli tutsanız yeterdi.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu arada senin gönderdiğin Hatmiler çimlendiler. Bu yaz çiçeklendiklerinde fotoğraflarım.;) Eklenti 207320 |
1 Eklenti(ler)
Ektiğim üç tohumdan ancak bir tanesi çimlenebildi. Başta nazlı duruyordu yavaş yavaş gelişimi hızlanmaya başlıyor.
Eklenti 208010 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 208366
Sayın Ahmeter'in gönderdiği selluka tohumlarından sadece iki tanesini çimlendirebildim. İnşallah çiçekli hallerini görebilirim. |
Sevgili artemisia10 fazla sulamaktan da, az sulamaktan da olabilir. Benimkiler tüm gün güneş altındalar, azıcık susuz kalsalar, aynı şekilde alt yapraklar sararıyor ve dökülüyor. Üzülmeyin dirençli bir çiçek.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Geçen yıl tohumdan yetiştirip, bu saksının
Eklenti 208396 içinde büyüttüğüm ve açan tek çiçeğinden 5314 nolu fotoğraftaki filizin tohumunu aldığım sellukam. Bütün kışı pencere önünde kupkuru bir gövde olarak geçirdikten sonra 16 Nisan'da bu haldeydi. Eklenti 208393 Eklenti 208394 Eklenti 208395 |
2 Eklenti(ler)
Bu günkü hali de bu.
|
1 Eklenti(ler)
Balkonda duran fidelerin çoğunu, tohumun çimlendiği yere kadar minik tavşanımız yemiş.. :D Kurtulmaları imkansız yani..
Toplantıya getirecektim nasip olmamıştı.. Kaldı 7 fide.. Aklımda bir fikir var uygulayabilirsem paylaşacağım.. ;) |
İşte bizim sellukalar
1 Eklenti(ler)
Biz de çiçeklerine hayran olduğumuz bu çiceği bahçemizde görmek istediğimiz için çimlendirmeye çalıştık. 3 tohumdan 2 si tuttu, işte son halleri.
|
Selam ben aranıza yeni katıldım Manisadan Dt.Levent ben.Benimde 4 haftalık Sellükalarım var.Muaynehanemde yetiştirdim .3 tohum almıştım.Tohumlarda bende 6 ay kadar bekledi.Ama hemen çimlendi şimdi filizlendi :) Birini saksıya aldım.Diğerlerine henüz cesaret edemedim Ama 5 gündür büyümediler sulamaya kesinlikle dikkat ediyorum ,acaba ışığı yani güneşimi rahat alamıyorlar diye düşünüyorum .Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ..
|
sellucam büyümüyor
1 Eklenti(ler)
Selam ben aranıza yeni katıldım Manisadan Dt.Levent ben.Benimde 4 haftalık Sellükalarım var.Muaynehanemde yetiştirdim .3 tohum almıştım.Tohumlarda bende 6 ay kadar bekledi.Ama hemen çimlendi şimdi filizlendi :) Birini saksıya aldım.Diğerlerine henüz cesaret edemedim Ama 5 gündür büyümediler sulamaya kesinlikle dikkat ediyorum ,acaba ışığı yani güneşimi rahat alamıyorlar diye düşünüyorum .Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ..
sevgi-saygı |
Sayın malbman,
Paylaşım için teşekkürler. demekki karınca olayının doğru olmadığı sonucuna vardık. yalnız benim kafa iyice karıştı şimdi.:o sellukanız tek çiçek açmış ve o tek çiçeğin tohumuda çimlenmişise sellukalar nasıl bir tozlanma mekanizmasına sahipler..bilimsel açıklamasını cidden merak ettim.. |
Arkadaşlar, forumda okuduğum üzere sellukama koyun gübresi koydum ve bu sene ilk defa yaprakların aralarından da dallar çıkmaya başladı :) gövde 1,5 yaşına göre hayli ince ama keyfi yerinde gibi, yanında da 2 küçük kardeşi var. İlk senesinde çiçek açmaları ya da 1,5 yaşındakinin bu yıl gövde kalın olmasada çiçek verme oranı sizce nedir? ne yapmalıyım. Yanındaki saksıda yeni ektiğim Lablablar bile sellekadan hızlı büyüyor :) Yardım rica ediyorum.
|
Değerli arkadaşım sebnem34, selluka bir sarmaşık türü olduğu için kök sistemi yüzeyde kalıyor, soğuklardan ve susuzluktan oldukça fazla etkileniyor.
Bahçeye dikecekseniz, tavsiyem derince bir çukur açın, toprağını bir kenara atın ve içine drenajı yüksek bir karışım doldurup sellukanızı dikin.. ( Örneğin 4/1 torf. 4/1 bahçe toprağı.4/2- 3,4 mm kalınlığında dere çakılı) Kolay gelsin. |
Evet iki yıldır bahçede saksı içinde duran sellukama artık bu kurumuştur ama ben gene bir bakayım dedim. Malum bir ara don falan oldu kar yağdı. Kesin ölmüştür dedim. Dün birde ne göreyim tomurcuklanmış ve asıl şoku köklerini dışarda görünce yaşadım. Bizim akıllı bahçevan yağmur oluğunun tam altına koymuş saksıyı sulamayı unutuyor diye. Yağan yağmur suları hızla oluktan geldiği için saksıdaki toprağın yarısından çoğunu dışarı atmış. Ama inatla tomurcuk açmayı başarmış. Evde Allahtan toprak vardı sardunyalar için almıştım bahçevana fırça atılıdı saksıya toprak dolduruldu. Demek oluyor ki çok ilgilenince kendini naza çekiyormuş. Ah ben önceki tohumların hep göz bebeklerine bakmıştım, evde sera yaratıp kışı geçirmeleri için neler yapmamıştım oysa ki. En merak ettiğim yazlıktaki ne durumda, yedi aydır yazlığa gidilmediği için onun hakkında malumatım yok ama bu yaşıyorsa o kesin hayattadır diye düşünmeden kendimi alamıyorum.
|
efendim, Selluka çok güzel bir bitki, emek istediği için, ayrı bir değerli bir çiçek. emeklerinizi takdirle karşılıyor, heyecanınıza da imreniyorum.
sadece ansiklopedik bilgi paylaşımı yapmak istedim; Selluka, anavatanı Güney Amerika'nın tropik bölgeleri olan bir çiçek. Caracalla, Venezuela'nın Caracas kentinden geldiği anlamında verilmiş bir isimdir. Hepinizin bildiği gibi, yüksek sıcaklık (doğal tabi, pişirmeyin çiçeği :P ) ve yüksek nemlilik istemektedir. Hatta bazı bölgelerde çiçeklerinin yendiği hakkında bilgiye de rastlanılmış. (siz araştırmadan yemeyin yine de) |
2 Eklenti(ler)
Memet Bey, sonunda sellukayı bahçeye çıkardım. kuzey tarafından çok rüzgar almasın diye güney doğu cephesinde bir yere yerleştirdim.
Fotoğraftaki sırık 2 metre boyunda. Filizlerinin uçları da ikinci fotoğraftaki gibi oldu. Eklenti 214636 Eklenti 214637 bu dönen filizlerin hepsini budayayım mı? yoksa açıp ipe mi sarsam? çünkü bazı filizler kurudu ama bi kısmı da halinden memnun görünüyor.. |
Keserseniz yeni sürgünler verir kesmezseniz bu sürgünler uzar. Yani tercih sizin. Gübre vermeyi ihmal etmeyin.
|
1 Eklenti(ler)
Bunla da benim sellukalarım. Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği tohumlardan çimlenen iki fideyi, aynı saksıya diktim. Fidenin bir tanesi diğerine göre daha büyük ve kökü yumrulu gibiydi. İkisinin aynı saksıda oluşu gelişimlerini etkiler mi? Bu arada saksı, büyüğe yakın orta boy. Teşekkürler...
Bu yıl açıp açmayacaklarını çok merak ediyorum. Eklenti 214823 |
Alıntı:
Selluka tecrübemi paylaşmak isterim.Selluka oldukça çok ve genelde dikine kök yapabilen bir bitki bu nedenle hızlı gelişiyor.Sellukalarını mutlaka ayırın ve en az 35 litrelik saksılara veya bahçeye dikin..En iyi sonuç bahçeye bol güneşli bir yere saksısı ile dikmek..Saksının alt bölümünü delin ki kökler rahatça çıkabilsin.Bahçeye dikilen selluka saksıdakine göre daha çok gelişiyor ve mutlaka çiçek veriyor.Ben yerinizde olsam birisini köklerini dağıtmadan saksısı ile bahçeye dikerdim.Diğerini de en az 35 litrelik derin bir saksıya dikerdim.Ancak her iki durumda da ayda en az bir defa düzenli olarak npk gübre vermek lazım.. |
Alıntı:
|
memet bey, dışarı çıkaralı 3 gün oldu ama özellikle üstteki yapraklar baya keyifsiz. sanki güneş yanığı gibi görünüyorlar ve solmuş gibiler. sabah bazen çiğ düşüyor belki şimdilik açık havaya adapte olamaya çalışıyodur diye umuyorum.
çıkardığım akşam kırmızı örümcekler için ilaçlamıştım. ama sağlıklı yapraklarından bazılarında da beyaz lekeler oluşmaya başladı. filizler şimdilik iyi durumda. keyifsiz ve lekeli yaprakların tamamını temizlemeyi düşünüyorum. başka birşey önerir misiniz? (yanmış koyun gübresini toprağına daha önceden eklemiştim) |
Bence bir kaç gün içine toparlanır. Anca ısındı havalar yakında canlanır.
Ben bütün bitkilere hümik asit de kullanıyorum. |
Alıntı:
Bahçedeki kökten ise ses seda yok, bir ara kazıp bakacağım. |
2 Eklenti(ler)
Tohumdan Sellukalarım...Teşekkürler Orhan Bey...
|
1 Eklenti(ler)
İlk ve tek Sellukamın son durumu böyle sulamayı düzeltince sararmalar azaldı az sulamışım ama uçlardan kuruma yapıyor benimki de biraz uçları kesmeyi düşünüyorum yine de bir şey yapmadan sorayım sadece uçlardan mı alacağız yoksa belli bir boğum sayısı var mı?
Eklenti 216277 |
Sevgili artemisia10 bence kuruyanları temizleyin yeter. Aceba suyu az verdiğiniz için mi dal uçlarında kuruma oldu?
|
Sanırım sulamadan oldu kuruyan uçları aldım teşekkürler ...
|
5 Eklenti(ler)
Orhan Beye çok teşekkürlerimi sunarak başlıyorum.
:) İşte nazlı sellükalarımın gelişimi... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025