![]() |
Ben istanbul toplantısından alddığım tohumları 5 adedini hiçbirşey yapmadan doğrudan şişen tablete ektim. ilk tohum yapraklanınca geri kalanları termos içine ılık su ilavesiyle 36 saat bekleterek ektim . termos da bekletme neredeyse yapraklanmayı 1 ay erkene aldı .
Ben zımparalama yapmadım. |
selluka yetiştirmede tohumun erken ekilmesinin bence faydası yok . Hava yeterince ısınmaden zaten büyümüyorlar. Geçen yılki gözlemlerime göre mayıs haziran bitkinin büyük bir hırsla büyüdüğü aylar. Selluka yaşadığımız hayatın hızlı ritmini reddeden bir bitki. Emek ve özellikle de sabır istiyor.
|
5 Eklenti(ler)
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukam, küçücük bir saksının içinde aynı yıl bir tane çiçek vermiş, o çiçek te tohum bağlamıştı. Tohum zarfı iyice kuruduğu için bu gün kesip aldım ama içini açınca büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Zira tohumlardan yalnızca iki tanesi büyümüş, geri kalanları küçücük kalmıştı. Bu neden olur acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 195115
Vigna caracalla (ve ya, "Phaseolus caracalla") Selluka (ya da Kibristaki yerel adlari ile Fasulye cicegi, Garavolli (salyangoz) cicegi.) Subat ayinin bitisi ile buralarda yaz da bitmis yerini sonbahara birakmis oldu. Havalar geceleri sogusa da gunduzler daha iliktir. Selluka yazin son gunlerinde ciceklerini acmaya basladi. Her gun de konce cicekler acilip cogaliyor. Mart sonuna kadar ciceklenmeyi surdurecegini dusunuyorum. Bu guzelligi sizlerle paylasmak istedim. Hepinizin ayni guzellikte sellukalarinizin olmasini dilerim. |
selluka tohumu çimlendirme
1 Eklenti(ler)
Selluka'lar çimlenmeye başladı
|
2 Eklenti(ler)
Geçen yıl Sayın SevimK ve Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlardan yetiştirdiğim Selluka'yı soğuklar gelince çiçek ve tomurcuk göremeden içeri aldım. Budamadım. Yapraklarını döktü ancak gövdesi yeşil kaldı. Yaklaşık 4 metre boyda. Bugünlerde taze sürgünler vermeye başladı.
|
1 Eklenti(ler)
|
Çok acele ediyorsunuz tohum çimlendirmeye, ziyan oluyor sonra fideler.
|
Günebakan cığım, gözün aydın.
Benim ektiğim tohumlardan da 2 tanesi göründü. Aslında hiç umudum yoktu. Tam olamadan almak zorunda kalmıştım tohumları. Büyüp çiçeklendiklerini görürüz inşallah. |
İnşallah Cemo'cuğum hiç beklemediğimiz bir anda görünmeleri güzel olan zaten:)
Memet bey ev ortamında olduğu için sorun olmayacağını düşündüm umarım olmaz. |
Sevgili Günebakan tohumlarınız kaç günde çimlendi ben ekeli bir hafta oldu daha birşey yok.
|
17 şubatta ekmiştim bir hafta çok erken sn. Can dostum biraz daha sabretmek lazım:)
|
benim Selluka tohumları çürümüş :(( çok üzüldüm ,tohumları ne kadar büyük bir hevesle almıştım anlatamam :((
|
''Tohum dikimi için erken'' diyenleri dinleyen yok maalesef..
|
miktarlar çok az tohumların olgunlaşmış olması saklama koşulları dışında zamanlama kaygınız olmasın tek şart ev ortamında doğru iklimlendirme yapın zemheride bile tropikal yetiştirebilirsiniz kolay gelsin
çürüyen tohumların sebebi hatalı sulama/havalandırma olduğunu düşünüyorum |
Böyle öneriler herkesi tohumu uygun olmayan mesdim koşullarında çimlendirmeye teşvik ediyor sonuç çimlenen fidelerin ölmesi oluyor.
|
memet bey bu işi başaranlarda var çürüten arkadaşlar bir yerde yanlış yapıyor ki kayıplar yaşanıyor yanlışı tahlil edip bunların tekrar olmaması için tavsiyeler de bulunmak ile çimlenen fideler ölmez çürüten arkadaşlar yanlışlarında ısrar ederse fideler ölür.
size şurada katılırım miktar büyük olur ise siz haklısınız iklimlendirme ekonomik olmaz ama arkadaşın 5-10 tohumu yanlış sulamadan ölmemeli bir ısı kaynağı adi bir saklama kabı birkaç tavsiye çok ufak maliyetler ile bu iş yapılır başaran zaten başarıyor tavsiyeye ihtiyaçları yok amacım kayıp yaşayan arkadaşlara yardımcı olmak haksızmıyım |
Evet burada en önemli yanlış tohumları mevsimsiz çimlendirmeye çalışmak oluyor. Sadece nisanı beklemek yeterliyken, bir donanım gerekli değil. Yazılanlar sıkça farklı algılanıyor demek bu mevsimde çimlendiriliyor diye harekete geçiliyor. Sonuç kayıplar oluyor. Kayıp yaşamamanın en garantili yolu tohumu mevsiminde çimlendirmek.
|
sadece o açıdan yorum getirirsek çimlendirmeyi başaran arkadaşlarda bu yanlışa ortak oluyor. ben kabımıza sığmayalım tüm şartları zorlayalımı savunmuyorum ben sadece başaranların yanında sadece püf noktalarına dikkat etmedikleri için insanların başarısızlığa layık olmadığını düşünüyorum. tabii ki her bitki mevsiminde ikliminde yetiştirilirse daha iyi olur burada sizin yorumunuz daha kıymetli fakat insanlar deniyor başarısız oluyor bu bir realite şahsi kanaatim fırsatım olduğu halde buna müdahale etmemek kendi payıma başarısızlığa teşvik niteliği taşıyor
|
Bence de ekim zamanı önemli değil büyümesi geç oluyor ama Ekimde ektiğim 5 tohumdan 4'ü hala yaşıyor :)
|
Alıntı:
bence ekim zamanı önemli. bitkinin büyüme ivmesini azaltmış oldunuz. bitkinizin durumunu bilmiyoruz ancak uygun zamanda ekilen tohumun büyüteceği bitki sizin bitkinize nazaran daha daha sağlıklı gelişecek belkide sizin bitkinizden önce çiçek açacaktır. |
Alıntı:
|
Şöyle düşünün, o domatesler profesyonel olarak yetiştiriliyor iklimi dışında üretim elde edilip sonra sökülüyor. Sera dışında üretime devam edilmiyor.
Sera içinde yetiştirilen süs bitkleri de var. Onlar kontrollü ısı ve nem altında duruyorlar. Onlar da profesyonel şartlarda baılıyorlar. Tam mevsim başladığında elinizde hazır fideler oluyor böylece. Evinde gerekli ve sürekli uygun ısıyı nemi ayarlayıp nisanda zaten kendi kendine çimlenecek olan tohum için fazladan para harcayacaklar için sorun değil durum. Plastik kapta sera hazırladım dediğinizde sadece erken çimlendireme ile tohumu riske atmış, hel kışın başında çimlendirdiğinizde yormuş oluyorsunuz. Bu mevsimlik bir bitki, kışın büyük ölçüde kuruyor baharda tekrar canlanıyor. Kışı canlı geçirmeye zorlamak bitkinin doğasına uymayan bir yaşama zorlamak anlamına geliyor. |
tohumları ekelimmi artık??? ben dayanamadım 2 tanesini 10 martta pet bardağa ektim. evin içinde cam önünde duruyor.(kuzey batıya bakıyor pencerem)
|
Çelikler açık havada filizlenmeye başlamış.. Tohumlar, malum ay sonunda dikilecek.. Peki, geçen sene kuruyan bitkisinde canlanma olan oldu mu? Toprağı eşeleyip duruyorum hareket yok.. Nerde bu yumrular ? :rolleyes:
|
Alıntı:
|
Benim yerde olan selukalarım da tamamen kuru. Havalar biraz ısınsın geçen seneki gibi canlanacak.
|
Antalya'da yaşıyorum. sellukam da dışarıda bahçede. budamadan arta kalan kısımlarda sürgünler yeni oluşmaya başladı, onlar da birkaç milimlik çıkıntı. İstanbul ile sıcaklık farkını düşünürsek, bence umudu kesmek için erken.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın Yılmaz Yalçın, gövde olmaması önemli değil.Topraktaki soğanlar sağlam olduğu sürece sürgün verecektir.
|
Sellukamın gövdesinde henüz yeni sürgün yok ama kurumamış (çıtır çıtır değil). Toprak üstünden 10 cm sonra başlayan en kalın dalın gövdeye bağlandığı yerde çürüme olmuş, soğuktan etkilenmiş olabilir. Bu dalı keseceğim ama dipten yeni sürgünler vereceğini düşünüyorum.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn. Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlardan 6 adedini, Sn. Zafer İnandıklı'nın "Hafifçe zımparaladığım selluka tohumlarını, hümik asitli 42 derece ısıtılmış suda 12 saat bekleterek şişen tabletlere ekip, bodur 5 litrelik pet şişe içine yerleştirdim" tarifi ile çimlendirip 10 cm. boy uzunluğuna eriştirdim. Ilık bir ortamda az güneş aldığından boyları biraz fazla uzun.
Eklenti 198284 |
Benim tohumlarımın çoğu kısa sürede çürüdü :(
|
Ne zaman denediniz çimlendirmeyi.
|
13 gün önce ektim 8 adet aslında 4 tanesi iyi gidiyordu ama çürüdüler biri şimdilik iyi yaprakları çıkmak üzere umarım. Daha önce dayanamayıp bir tane daha denemiştim o büyüdü dallanıp budaklandı onuda evden nasıl çıkaracağımı düşünüyorum mayısa çok var... Ben neden çüüdüklerini anlayamadım 12 saat suda beklettim başka işlem de yapmadım toprağın üstüne koydum daha öncede böyle yapmıştım belki fazla nemli kaldı. Gerçekten zormuş çimlendirenleri tebrik ediyorum.
|
Sevgili Memet Bey,
Benim geçen mart ayının fidesi sellukam 2,5 ay önce tamamen gövde dahil kuruyup gitti.Şimdi gövdesiz halde ve sadece kökleri var sanırım tabi bitki ölmediyse:(Bitkiyi ev ortamından bahçeye aldım saksıda..Henüz bir hareketlenme yok..Sizce tekrar sürgün verme umudu var mı varsa ne zaman sürgün verir? |
Ben de 15 gün önce 10 tohumu çimlendirmeye aldım. Şu an 8 tanesi filiz verdi, diğer ikisi ise yeni çıkma hazırlığında. Geçen sene 10 tohumdan 6 tanesini çimlendirip diğerlerini çürütmüştüm. Bu sene biraz daha tedbirli davranıp hem erken ekmedim hem ince kumu torfla karıştırıp bu karışıma tohumları ektim. Bu karışımı herkese tavsiye ederim. Oran yarı yarıya...
|
Benim yerde duran sellukam var iki tane kışın bulundukları ortamda ısı eksi derecelere iniyor baharda canlanıyor. Şimdiilk hareket yok. Nisan içinde canlanacak.
artemisia10, tohumlar genellikle aşırı nemden çürüyor. Balıkesir'de, önümüzdeki günlerde doğrudan saksıya koysanız hiç bir sorun olmadan hepsini çimlendirirdiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025