agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

cigdoos 28-11-2010 11:05

bahçemde bir sürü sarmaşık olucak
inşallah sellukayı en nadide
yere ekicem ancak merek ettiğim selluka
başka sarmaşıklarla bir arada yetişebilirmi
çünkü ben bu yıl yeni bir düzenleme yapıcam
bir kaç tür sarmaşığı yanyana ekicem
yukarıdaki yorumları okudum geçenyıl bende
zengarden den tohum aldım
hepsinden fide aldım hepsi sağlıklı
bende iki çeşit tohum dan alıcam sanıyorum
banada ilginç geldi biri kokulu biri kokusuz
rağbeti görüp
fiyatı yükseltmişler... 4,90 idi çünkü

ebru başaran 28-11-2010 12:08

Merhaba;
Bugün Seferihisar Sığacık'taydık.Yol boyunda giderken mandalina almak için durudum.Bir yandan mandalina seçerken bir yandanda yetiştirilmiş bonzaileri gördüm.Bir ara sizde selluka fidesi varmı diye sordum.Varmış:) Ben bir tane aldım. 2,5 ytl.Sitede ilgilenen arkadaşlar varsa ve yolları Seferihisara düşerse yolboyunca sorarak fidelere ulaşabilirler.Ben yetiştirebilirsem tohumları paylaşacağıma söz veriyorum.

selis 29-11-2010 15:17

Bitkiyi yaklaşık 3 hafta önce üzerinde bir metre kadar dal bırakıp budamıştım.. Dün kontrol edttim o dal komple çürümüş, elimde kaldı.. Kökü sağlam gibi görünüyor.. Çürümesinin budamayla ilgisi olabilir mi acaba? Yoksa bitki tamamen ölüyor mu?

Yılmaz Yalçın 29-11-2010 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 720586)
Bitkiyi yaklaşık 3 hafta önce üzerinde bir metre kadar dal bırakıp budamıştım.. Dün kontrol edttim o dal komple çürümüş, elimde kaldı.. Kökü sağlam gibi görünüyor.. Çürümesinin budamayla ilgisi olabilir mi acaba? Yoksa bitki tamamen ölüyor mu?

Geçmiş olsun..Kış uykusuna yatınca budama öneriliyordu ben de bu nedenle henüz budamadım.Ama bence canlanır çok güçlü bir bitki..

Kiraz 30-11-2010 08:28

Sellukayı iyice yapraklarını dökünce budamayı düşünüyorum ama üzerindeki tohumlar yakında gelecek soğuk havadan etkilenir mi?

kalambaklı 30-11-2010 14:35

Hayır hiç bir şekilde etkilenmez, çünkü şu an olgunlaşmalarını tamamlamış durumdalar, beklememizin nedeni sadece içindeki tohumları koruyacak olan dış kabuğun kurumasıdır.

Yılmaz Yalçın 30-11-2010 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 721144)
Hayır hiç bir şekilde etkilenmez, çünkü şu an olgunlaşmalarını tamamlamış durumdalar, beklememizin nedeni sadece içindeki tohumları koruyacak olan dış kabuğun kurumasıdır.

Sevgili Kalambaklı,
Malumunuz havalar çok iyi gidiyor ancak 12 Aralıkta Avrupadan Ülkemize soğuk hava dalgası girecekmiş ve kar yağışları görülecek.Sizce sellukamı o tarihte içeri alsam mı:)

Yılmaz Yalçın 03-12-2010 21:44

Arkadaşlar,
sellukamı büyük saksıdan 10 litrelik saksıya toprağını dağıtmadan aktararak güneş görmeyen ancak aydınlık pencere önüne koydum.Uzunluğunu da 1,2 metre bırakıp kalanları çelikledim.Umarım bahara çıkar.

kalambaklı 04-12-2010 09:02

Sayın Yılmaz Yalçın, yazınızı işlerimden dolayı yeni gördüm, cevaplayamadığım için kusura bakmayın.
Keşke yapraklarını döktükten sonra budasaydınız, çünkü kuruma ihtimali olabilir.

Yılmaz Yalçın 04-12-2010 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 722794)
Sayın Yılmaz Yalçın, yazınızı işlerimden dolayı yeni gördüm, cevaplayamadığım için kusura bakmayın.
Keşke yapraklarını döktükten sonra budasaydınız, çünkü kuruma ihtimali olabilir.

Sayın Kalambaklı,
Yapraklarının bir kısmı dökülmüştü hatta üst kısımları kuruyarak 4 metrelik selluka 2 metreye düşmüştü bende fazla budamadım.1,7o cm filan bıraktım zaten ama üzerinde yaprak yok..Bakalım bir risk aldık epeyde gövdesi kalınlaşmıştı ama:(

memet 04-12-2010 17:48

Toprakta soğan yapmışsa, seneye tekrar canlanacaktır endişe etmeyin. Benim selluka kışın bütünüyle donmuştu.

Yılmaz Yalçın 04-12-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 722922)
Toprakta soğan yapmışsa, seneye tekrar canlanacaktır endişe etmeyin. Benim selluka kışın bütünüyle donmuştu.

Sevgili Memet,
Haftaya kar yağacağını öğrenince dün 2,3 metrelik sellukamı yaklaşık 2 metre kalacak şekilde hafif budadım.Yani aslında çok kısaltmadım ve en üstten yarım metreye yakın kestim ve toprağını dağıtmadan daha küçük saksıya koyup içeriye aldım..Soğan varmı diye baktım ama birşey göremedim çünkü gövdeye yakın kök kısmını toprağını dağıtmadan koydum yeni saksısına..Sizce sellukam kurur mu? çünkü yaprakları dökülmeden sellukasını budayan arkadaşların çoğunun sellukası kurumuş..

memet 04-12-2010 20:14

Kışın önemli ölçüde kuruyacak zaten. Saksıya alırken soğanları olup olmadığına dikkat ettiniz mi?
Önümüzdeki bahara canlanıp canlanmadığını görmeden, kurudu demek zor.
Söylediğim gibi geçen kış bütünüyle dondu benim sellukam. Baharda tekrar canlandı.
Zaten şarkı da öylediyor "bahar geldi sellukalar canlandı."

Yılmaz Yalçın 04-12-2010 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 722970)
Kışın önemli ölçüde kuruyacak zaten. Saksıya alırken soğanları olup olmadığına dikkat ettiniz mi?
Önümüzdeki bahara canlanıp canlanmadığını görmeden, kurudu demek zor.
Söylediğim gibi geçen kış bütünüyle dondu benim sellukam. Baharda tekrar canlandı.
Zaten şarkı da öylediyor "bahar geldi sellukalar canlandı."

Saksıya alırken özellikle baktım soğan var mı diye ama dediğim gibi göremedim çünkü soğan köklerin alt taraflarında yoktu..Kökler oldukça gelişmiş hatta saksının altından kalın bir kök çıkmıştı.Köklerin gövdeye birleştiği yerde toprağı dağıtmadığımdan soğan var mı bakamadım toprağı dağıtmayayım diye çok dikkat ettim..Sellukam 2 kursun kalem kalınlığına ulaşmış..

Yılmaz Yalçın 08-12-2010 11:09

Arkadaşlar,
Selluka konusunda birkaç gündür bir şansızlık yaşıyorum:(2 metre kalacak şekilde budadığım sellukamı günde 1 saat güneş gören aydınlık bir yere kışı geçirmesi için almıştım..Ancak dün gece eve geldiğimde sellukamın gövdesinin (kökten itibaren 40 cm yukarısındaki bölümün)kopmak üzere olduğunu gördüm bunun üzerine 1,5 metrelik bölümü kesip 15 cm uzunluğunda bir çok çeliği aynı saksıya gömdüm..Endişem şu;sellukamın 40 cm uzunluğunda kalın ve kahverengi gövdesi kaldı sadece yani derin budamış oldum umarım sellukam kurumaz bu yüzden:(Bu konuda tecrübesi olan var mı başka?

selis 09-12-2010 16:29

Yılmaz Bey derdimiz aynı sanırım.. Ama artık dert etmeyin, geçmiş mesajları okursanız göreceksiniz, yumrular olduğu sürece bitki toparlanıyormuş..
Mesela.. http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=4312

kalambaklı 09-12-2010 18:47

Yapraklarını tamamen döküp, uykaya yatmadan önce lütfen budamayın.

Yılmaz Yalçın 10-12-2010 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 724334)
Yapraklarını tamamen döküp, uykaya yatmadan önce lütfen budamayın.

Derin budamak zorunda kaldığım sellukamda toplam 4 göz var ve minik tomurcuklar çıkmış:)Yine çeliklediğim dallarında da tomurcuklanma belirtisi var.Bunlar iyiye mi işarettir?

memet 10-12-2010 14:49

Havaların sıcak gitmesi bakımından gözler patlıyor, pek iyiye işaret değil tabi. Don vuraibilir. Ama bahara yine canlanacak.

Yılmaz Yalçın 10-12-2010 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 724580)
Havaların sıcak gitmesi bakımından gözler patlıyor, pek iyiye işaret değil tabi. Don vuraibilir. Ama bahara yine canlanacak.

Sevgili Memet Bey,
Sellukamı bahçeden içeriye,günde bir saat güneş alan,aydınlık, kapalı ve sıcak bir yere (kış boyu da orada kalacak) aldım geçen hafta bu nedenle don görmeyecek:)Benim asıl merak ettiğim kış uykusuna daha tam yatmadan geçen hafta budadığım (40 cm.kalacak şekilde) sellukam kurur mu sizce?Sevgili Kalambaklı erken budadığım için kuruyabileceğini söyledide.

memet 10-12-2010 15:20

Bulunduğu yerin sıcak olması iyi değil. Budamadan ötürü bir kuruma olsa da, bahara tekrar canlanacaktır.

Yılmaz Yalçın 10-12-2010 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 724594)
Bulunduğu yerin sıcak olması iyi değil. Budamadan ötürü bir kuruma olsa da, bahara tekrar canlanacaktır.

Peki tekrar dışarı mı koysam ama ozaman da donacak:(Havalar iyice soğudu ne yapabilirim bir orta yolu yok mu?

memet 10-12-2010 15:31

Dışarı çıkarmayın o artık, ölüm fermanı olur. Sanırım orada sert soğuklar başlıyor. Bulunduğu kapalı alan ısıtılan bir ortam olmasın. Selluka dayanıklıdır bahara tekrar canlanacak.

Yılmaz Yalçın 10-12-2010 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 724601)
Dışarı çıkarmayın o artık, ölüm fermanı olur. Sanırım orada sert soğuklar başlıyor. Bulunduğu kapalı alan ısıtılan bir ortam olmasın. Selluka dayanıklıdır bahara tekrar canlanacak.

Sellukam kombi peteğine 3 metre uzaklıkta ve kombide bizde sürekli minimumda yanıyor zaten:)Havalar aniden soğudu kar atıştırıyor çalıştığım bölgede.Önümüzdeki günlerde İzmir'e de kar bekleniyormuş..Aralık sonlarına doğru İzmir'de bile gece sıcaklığı -5 e düşecekmiş..Bu kış İzmir'de bile gece soğuğu rekorları kırılabilir.

Kiraz 10-12-2010 16:17

Yaprakları ve tohumları yemyeşil diye ellemedim, şimdi İstanbul'a soğuklar da geldi. Yeri bahçenin diğer taraflarına göre konunaklı ama bakalım ilerleyen günlerde ne yapacak?

sevim.K 17-12-2010 10:13

Sellukayı çelikle çoğaltma deneyimim maalesef başarısızlıkla sonuçlandı gibi. Dört çeliğim vardı. İkisinde kararma var. Diğer ikisinde şimdilik kararma yok ama köklenme belirtisi de yok. Umutlu olmamakla beraber saklamaya devam edicem bir süre daha.

Yılmaz Yalçın 17-12-2010 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 727677)
Sellukayı çelikle çoğaltma deneyimim maalesef başarısızlıkla sonuçlandı gibi. Dört çeliğim vardı. İkisinde kararma var. Diğer ikisinde şimdilik kararma yok ama köklenme belirtisi de yok. Umutlu olmamakla beraber saklamaya devam edicem bir süre daha.

Benim çeliklerin hepsi sürgün verdi ve yapraklanmaya başladı..İçerde pencere kenarındalar.Ancak kök yaptılar mı onu bilmiyorum.Acaba bu tuttuğu anlamına mı geliyor çeliklerin?

cigdoos 18-12-2010 18:05

merhaba :)
bugün benim için harika bir gün çünkü; tohumdan ektiğim sellukalarım ufacık kök vermiş 8 tohumdan 5 tanesi umarım dahada büyürler gelişimlerini paylaşıcam

Yılmaz Yalçın 22-12-2010 20:37

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

İçeriye alıp budadığım sellukamın çeliklerini saksının dibine sokmuştum.Epey sürgün verdiler:)5 tanesi tuttu sanırım.

Orhan Özbilgiç 25-12-2010 13:38

Sellukamı kışlık mekanına nasıl taşdım?

5 Eklenti(ler)
Eklenti 185729

Eklenti 185730

Eklenti 185731

Eklenti 185732

Eklenti 185733

Orhan Özbilgiç 25-12-2010 13:41

5 Eklenti(ler)
Devam...

Eklenti 185739

Eklenti 185740

Eklenti 185741

Eklenti 185742

Eklenti 185743

Orhan Özbilgiç 25-12-2010 13:46

3 Eklenti(ler)
Şimdi mayıs ayına kadar burada..Sonra tekrar bahçeye.:)

Eklenti 185744

Bunlarda tutarsa çelikler.:confused:

Eklenti 185745

Eklenti 185746

Orhan Özbilgiç 25-12-2010 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KORDELIA (Mesaj 731188)
Selam,
Selluka tam bir azgın sarmaşık yapısı ile çok düzensiz büyüdü her yeri sardı, böyle büyük sarmaşık budama konusunda tecrübesi olan bir üye varsa, deneyimlerinden faydalanmak isterim .

Sevgili KORDELIA;

Azgın bitkiler, her türlü sert budamaya yatkındır. Özellikle Selluka Budama konusunda hiçbir deneyimim yok! Ancak, fotoğraflarda da görüldüğü gibi son derece sert bir budama yaptım. Pek olumsuz etkileneceğini sanmıyorum.
Özellikle sizin bitkiniz, büyük olasılıkla İzmir' de üstelik!
Bence, benim gibi bir Alabros Traş yapın gitsin.:D

gravel 26-12-2010 21:34

4 Eklenti(ler)
Mayıs'ta alıp ektiğim sellukalar tüm bahçe duvarını kapladı. Yaz sonuna doğru da açtılar.

gravel 26-12-2010 21:48

1 Eklenti(ler)
Bir tanesini kopardım bugün. Sanırım tohumları olgunlaşmış. Ne dersiniz? Diğerlerini de toplasam mı?

arnavut biberi 27-12-2010 15:54

sn gravel tohumları toplamak için birazdaha sabredin tohum fişekleri dalındayken yeşil değilde biraz kendiliğinden kurumaya başlarsa tohum daha bir olgunlaşacaktır sanıyorum..

Yılmaz Yalçın 27-12-2010 22:42

Arkadaşlar,
Sellukayı çelikten yetiştirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Çünkü çelikler bu ayda çok kolay kökleniyor..Özellikle oda sıcaklığında hemen tutuyor.Benim 5 çelik te tuttu ve epey sürgün verdiler:)Sürgünler gittikçe büyüyor.

athena -asena 27-12-2010 23:17

bende 2 gün oldu çelikleri toprakla buluşturalı inşallah tutarlar.

cigdoos 31-12-2010 18:16

kalorifer dibinde çimlendirdiğim sellukalarım hızla büyüyor umarım sizinkiler kadar güzel olur

memet 01-01-2011 08:48

Zamansız çimlendirmeyle nasıl bir fayda elde edeceksiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025