![]() |
|
![]() |
#331 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım sizin yaseminde demir ve azot eksikliği birde susuz kalmış görünüyor çünkü saksıdaki bitki balkonda veya bahçede nasılsa yağmur yağıyor diye su verilmiyor saksıda yeterince suyu alamadığı için böyle sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Birde her dem yeşil kalan bitkiler bahar döneminde yeni yaprak oluşumu gösterirken eski yapraklardan bazılarını döker,toprağına bir miktar yanmış siyah çiftlik gübresi koyun suyu çok seven bir bitki bolca sulayın kendini tekrar yenileyecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
/
Giriş Tarihi: 12-06-2008
|
Teşekkür ederim cevabınız için Başbahcivan, Gübreleme demir eksikliğini giderirmi yoksa ekstra başka bir şey koymaya gerek varmı ilaç türü? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
/
Giriş Tarihi: 12-06-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaç Dostu
|
Kuru dal ve yaprakları ayıklarsan iyi olur, ayrıca saksıya 5-6 tane çivi saplamanız yeterli olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
/
Giriş Tarihi: 04-08-2007
|
Ne demek herkes bildiği bir konuda birbirine yardım ediyor.Kodu eklediğiniz halde resim gelmiyor en güzeli yeni mesaj gönderirken altta "fotoğraf yükle" butonu var resimlerinizi buradan rahatça ekleyebilirsiniz başka sitelerdede uğraşmanıza gerek kalmaz.sağlıkla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
/
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Ağaç Dostu
|
Her bitkide uygulamak yarar sağlayacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Sn.Ayhan Moran, Ful yasemin en kolay yetiştirilebilen yasemindir, şimdi size güzel görünmeyen yapraklar geçen seneden kalan muhtemelen hasar gören yapraklar, yeni yeni uyanacak ve yeni yapraklar çıkaracak daha. Geçen sene tam gelişmiş bir fulyasemin satmıştım kemerde bir müşterime, kısaca mahvetmiş güzelim yasemini. Ne yaptığını sordum, kocaman saksının altına tabak koymuş, susuz kalmasın diye daima tabağı su ile dolu tutuyormuş, güzel güzel koksun diyede küçük pencereli bir odaya koymuş. Ben herkese diyorum, saksı altında tabak koymayın, koyarsanız bile saksıyı taşlarla yükseltip altını suya değirmeyin, tabak susuz kalacak, bol güneş görmeli vs. vs. Biz serada bitkilere özel bir uygulama yapmıyoruz, yukarıdan güneşi alıyorlar, bizde aşağıdan saksısından sulamasını yapıyoruz rutin olarak. gelenler görenler hayran kalıyor bitkilerimize. Benimde hayran kaldığım bir çok amatör var, itiraf edeyim benden daha güzel bakıyorlar bitkilerine. Bitki istek ve taleplerini iyi algılamak ve yerine getirmek zorundasınız. Bu istek ve talepleri yerine getiremeyeceksek, kesme çiçeklerle vazolarla avunmamız lazım, veya plastik çiçeklerle. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2008
|
Sayın Başbahçıvan, haklıymışsınız. Gövde canlı imiş ve iki günde müthiş bir değişimle hareketlenme başladı. Fakat şu yaprak kararma meselesini çözemedim. Saksı toprağı sürekli nemli hatta alt tabakta da su birikiyormuş. Sürekli kontrol ediyorum artık o suyu. Belki de o nedenle kökler hava alamadı da oldu bu kararma. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
![]() Merhaba Mutlu Abi Sarı yaseminim açtı halada açıyor.Acaba yaz boyu çiçekli mi kalıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2008
|
Mutlu Bey; Ne kadar duyarlı bir satıcısınız.İnanın sizi meşgul etmemek adına "yasemin "formuna ileti gönderdim.Hiç kimse oralı olmadı.Tekrar size dönmek zorundayım.Sizden aldığm yaseminler sanki yerine alıştı.Hergünüme onlarla başlıyorum. En çok da ful yasemin pıtır pıtır yaprak çıkarmaya başladı.Sarı ve beyaz yaseminİn uzununa değil, enine gitmesi için ne yapmam gerekiyor?Gür olsun istiyorum.Sanki çıkan filizler cılız gibi.Nasıl gübre vermeliyim?Güneşli havalarda balkona çıkarıyorum. Sizi usandırmak istemiyorum.Buradaki paylaşımcı arkadaşlarda cevap verirlerse çok sevinirim.Tekrar teşekkürler. Selamlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. Oğuzhan, Sarı yasemin genellikle serin ılık havalarda açıyor ve bol güneşte keyfi yerinde oluyor. Yazın ve kışın da dönem dönem çiçeklendiğini gördüm. Baharda ve son baharda ne kadar çok çiçeklendiğini şu anda görüyorsunuz, bir şey demeye gerek yok. Sn. sliha, Öğrenmek için sorulan sorulardan inanın bıkmıyorum ve usanmıyorum. soruyu soran öğrenecekki başkalarınada öğretecek sonuçta. Yasemin ve diğer odunsu bitkilerde yaprakların gövdeye birleştiği yerlerin olduğu yerlerde göz dediğimiz minik sürgün uçları vardır, sizde yaseminlerinize form verirken bu gözleri dikkate almalısınız. genelde budama iki yaprağın tam ortasından yapılır. Siz kaç sürgün gözü bırakırsanız o kadar çatallanacaktır. Yani kök kısmından 1 yaprak arası göz bırakırsanız 1 sürgününüz olacak. Bunun yanında dip sürgünleride zamanla çıkarak dipten gelen gövdelerin sayılarını arttırır. Yaseminlerinizi budamaktan korkmayın, budanmak onları şımartır çoşturur. Siz hayalinizdeki bitkiyi oluşturmak için makasla çalışın, yanlış kesim yapsanız bile ileride telafi edersiniz. Son olarakta en çok güneş görebilecek şekilde yaseminlerinizi yetiştirin. Sn. Kaktüs, Çok teşekkür ederim iltifatlarınız için, siz benden dahada güzel bakacak besleyeceksiniz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Sn Mutlu Kutlu Bu sarı yasemin (kokulu olan) beyaz akrabasının aksine sonbahar ve ilkbaharlarda mı açıyor anladığım kadarı ile. Beyaz yasemin bütün yaz çiçekli çünkü. Bizde kokusuz bir sarı yasemin var o sadece erken ilkbaharda açıyor sonra bütün seneyi yeşil yapraktan ibaret geçiriyor. Kokulu olan da mı böyle yoksa kokusuza göre daha mı çok çiçeklenme dönemi var? Bir de bir deneyimi paylaşmak istedim. Salon yaprağı denen aspistra bende yıllardır vardı. (Adını yeni öğrendim o ayrı) Ben ikiye bölmüştüm saksısı dar geliyor diye. Bir tanesini bahçede bir yere dikmiştim. Yarı-gölge ama çok aşırı rüzgar almayan bir alandı diktiğim yer. Kışı atlattı, durumu gayet iyi, yapraklar yeşil ve iştahlı. Sanırım dış ortama uyum sağlayabiliyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. kaktüs, Sarı kokulu yasemin, diğer akrabası kokusuz yaseminle çok farklılık gösteriyor. Kokulu sarı yasemin ilknbaharda bolca çiçekleniyor, aşırı sıcaklarda çiçeklenmediğini sanıyorum, ama yazın bile arada bir çiçekli haline raslıyordum. diğer kokusuz olan Antalya da ilkbahar ve sonbaharda yılda 2 kere çiçeklenir. Siz iyi bir gözlemcisiniz, bu yıl sarı yasemininizi benden daha iyi gözlemler, sonuçları bizlerle paylaşırsınız. Benim yüzlerce tür ve binlerce bitki içerisinde tek bir türe yeterince gözlemleme yapamıyorum malesef. İstanbul da yarı gölge ve rüzgarsız bahçelerde aspisranın sorunsuzca yetişebileceğinide sizden öğrenmiş olduk, teşekkür ederim. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
/
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Ağaç Dostu
|
Sn Sûz-i Dilârâ yasemininiz mükemmel görünüyor tüm eviniz parfüme boğulmuştur.Dün pembe yasemini oldukça uygun fiyata bir sera buldum 60-100 cm boyunda üzerleri çiçekli istiyen arkadaşlara gönderebilirim buraya bakabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14727 http://sites.google.com/site/botanik...sues-bitkileri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaç Dostu
|
İyi günler Sn. Mutlu bey, Sizden gelen tüm fidanlarımınn durumu gayet iyi! Sarı yasemin durmadan çiçek açıyor... Diğerleride tomurcuklarını patlatarak yeni sürgünler veriyor. Benim sizden öğrenmek istediğim bir konu var; Fulyasemin, Ful gibi asit karekterli toprağımı sever? Fidanım geldiğinde 5-6 Litrelik bir saksıya dikmiştim, gözüme küçük geldi şimdi 21,5 Litrelik büyük bir saksıya almak istiyorum. Toprak harcı olarakda; 1/4 Kestane toprağı, 1/4 Humus katkılı torf Ph:5-6, 1/4 Guano'lu torf Ph: 5,5 - 6, 1/4 Elenmiş ince dere kumundan oluşan bir harç yaptım. İyilik yapayım derken Fulyasemini küstürmek istemiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın. Düzenleyen omar : 13-04-2009 saat 12:17 Neden: bilgi tamamlama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. omar, Böyle bir karışımla yasemininiz küsmez, aksine memnun olur. Ben bile sizin kadar teknik çalışamıyorum. Doğru yoldasınız, teşekkür ederim. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. manolyam, Belirttiğiniz şarlarda ful yasemin ve ful samback duke yaşayabilir ve çiçeklenebilir. Ama bol güneşte daha sağlıklı ve bolca çiçeklenirler. Kış aylarında uykuda olduklarından az güneş ve - dereceleri görmeyen bir yerde kışı geçirebilirler. Ful yasemin 6-8 metre boy yapabilir ama kendisi sarılıp ilerlemez sizin yol göstermeniz gerekir, biz böyle fazla uzadığında aşağıya doğru bağlayıp toprak seviyesi üzerinden tekrar geri çeviriyoruz. Sipariş verirseniz yaseminlerinizi gönderebiliriz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2009
|
Sn. Mutlu Kutlu sizden almış oldugum full yaseminin en alt yaprakları kuruyup dökülmeye başladı ama üzerinde tomurcuklarda var acaba neden biliyormusunuz.Sulamasını haftada bir yapıyorum anlayamadım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. ayhan Moran, Anlattığınız olayın bir çok sebepi olabilir. En kötüsünden başlayalım, Bitki köklerinde larva şeklinde siyah kafalı kökleri yiyen kurtçuklar olabilir, bitki yeterli besin ve su sağlayamadığından yaprak döküyor olabilir. Solucanlar bitki gelişimine olumlu etki yaratır bu kurtçukları normal solucanlarla karıştırmamak lazım. Altına tabak koymuşsanız, bunu çoğu kişi biliçsizce yapıyor. Tabakta su birikmesinden dolayı, saksı altındaki deliklerden kökler hava alamıyor ve kökleri çürüyor. Bitkinizi bol güneş alan bir yere koymadınız ve bitkiniz tepki veriyor veya havadar bir yere koydunuz, ani ısı değişikliklerine maruz kalıyor. Belkide siz en güzel koşulları sağladınız ve fulyasemininiz sürgüne geçti, alt gövdeyi odunsulaştırmaya başladı, bu yüzden alt yaprakları döküyor. Umarım yardımcı olmuşumdur, nerde hata yapmış olabileceğinizi bir gözlemleyin, bir nusubet bin nasihatten iyidir derler. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2008
|
Svg kaktüs, Çok şanslısınız!! Sarı yaseminlerimin kokusunu ben de merak ediyorum. Gelişimi çok iyi ama bir türlü tomurcuk halinde gördüğüm yaseminleri çiçeklenmiş şekli ile göremiyordum. Evvelki gün demirliklere konan, sarı yasemine yan gözle bakan bir çift şirin kumru dan sonra uyandım!! Onlar da bana " eyvah yakalandık" dercesine bakıyorlardı. Vakit ve fırsat buldukça tomurcukları yiyorlarmış. İşte bu yüzden ben de bir türlü tomurcukların kokulu çiçek halini göremiyormuşum. Belki sizin de gizli misafirleriniz vardır, aman dikkat.! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
![]() ![]() Kapalı balkona koymuştum sarı yaseminleri. Ama tabii doğa bu her tür misafir bir bakmışsınız kapınızda.. Yaseminlerin yanına korkuluk mu dikseniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2009
|
Arkadşlar, bende İstanbul beykoz kasımoğlu fidanlığından beyaz yasemin fidesi aldım üzerinde yprakları var hemen onu güzel bir saksıya toprağınıda değiştirerek ama bu bunun bakımı hakkında hiç bir fikrim yok nezaman çiçekleri açar nezaman o güzel kokularını saçar sulaması ve ortamı nasıl olmalı kışında dışardamı olur yoksa içeri alınmalı lütfen bu konuda ban ayardımcı olurmsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2008
|
Mutlu bey, 10 gün kadar önce sizden aldığım ful (Jasminum sambac) ve ful yasemin terasta, açık havada duruyor ve iyi görünüyorlar. Ama son günlerde burada havalar yağmurlu, bulundukları yerin üstü açık, yağmur alıyor. Nisan yağmurunun yarayacağını düşünerek içeri almadım. Fazla yağış zarar verirmi, içeri alsammı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Ağaç Dostu.
|
Saksı içerisindeki toprak aşırı yağmurla akmıyorsa problem olmaz Sn. manolyam, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|