![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-06-2010
|
iste susak tohumlarim, bir kac farkli cesit daha var, yenebilen sari-siyah minik kabaklarda var. resimde ortada gorunen beyaz yildiz sekilli olan cok verimli bir kabak, kizartmasi harika, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2011
|
Sevgili sungurak ankara da malesef uzun kabak bulamıyoruz.Aslen Konya-Ereğliliyim.Uzun kabaktan bol etli goruk ekşili yemek yapar annem.Senelerdir kadıncağız uzun kabak diye inliyor ama ne çare bulamadım.Mevsimi ne zamandır bilmiyorumda bana gönderebilme imkanınız varmı kargo yoluyla haber verirseniz annem çok sevinecek saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
|
Bu foruma 4 yıl önce üye olmuştum. O zamanlar ne bir bahçem vardı ne de evimizin balkonu bitki yetiştirmeye elverişliydi. Kendimi tanıttığım ilk mesajımda bahçecilik ve ağaç yetiştirme konusunda çok hevesli olduğumu belirtmiştim. İki yıl önce küçük bir bahçe sahibi oldum. Değişik şeyleri çiftçi olan rahmetli dedemden öğrendiklerime göre ekip dikmeye başladım. İlk defa bu yıl su kabağı da yetiştirdim. Epey araştırma da yaptım. Bu forumdan ve İngilizce bilmem sayesinde yabancı kaynaklardan epey şey öğrendim. Benim de bu foruma bir katkım olması için öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. Umarım arkadaşlara yararlı olur: Öncelikle süs kabakları ve su kabaklarının ayrı cinsler olduğunu söylemem gerekiyor. Hepsi Kabakgiller familyasına ait türler olmakla beraber, sınıflandırma şöyle: Cucurbita : Bunlar, muhtelif şekil ve renklerdeki süs kabaklarının büyük bölümü. Genellikle karışık ekildikleri zaman bir birleriyle tozlaştıkları için çıkacak ürünün şeklini ve rengini kestirmek pek mümkün olmuyor. Önce açan çiçekler erkek çiçek ve çiçek rengi sarı. Lagenaria : Bunlar da testi, ince uzun saplı, top, gülle, çift boğumlu, kuğu başı gibi şekillere sahip genellikle açık yeşil renkli ve kuruyunca sararıp sert kabuk oluşturan bir cins. Bunlarda ilk açan çiçekler erkek çiçek ancak çiçek rengi beyaz. Luffa : Bu cins içinde banyo lifi gibi lif oluşturan iyice olgunlaşınca kabuğu soyulup içinden banyo lifi çıkan cins. Sonuç olarak süs kabaklarının su kabağı olmadığını ve nadiren sert kabuk oluşturdukları için bir yıldan fazla pek dayanmadıklarını ekleyeyim. Nitekim benim geçen yıl yetiştirdiğim süs kabaklarının büyük bir bölümü küflendi ve attım. Sadece minyatür bal kabağına benzeyen iki tanesi taş gibi duruyor. Su kabağının kurutulmasıyla ilgili birkaç bilgi aktarayım: Su kabakları iki şekilde kurutulabiliyor. Tümüyle bitki üstünde veya bitkiden hasat ettikten sonra sıcak az nemli ve gölge bir ortamda. Bitki üstünde kurutmanın daha iyi bir yöntem olduğu belirtiliyor. Çünkü bitki ölümüne yakın su kabağının kabuğunun sertleşmesi için bir enzim salgılarmış. Ayrıca kabak içindeki suyun bir kısmını sap kısmından kabaktan geri alırmış. Bu tür kurutma için ilk hafif dona kadar beklenebileceği belirtiliyor. Dolayısıyla bölgenizdeki don olan ayı tesbit ederek bu beklemeyi yapabilirsiniz. Eğer kabuk sertleşmeden bitkiden alırsanız kurutma daha uzun sürüyor ve başarı şansı azalıyormuş. Ancak ticari olarak iki yöntemi de yapanlar varmış. Su kabağını hasat ettikten sonra son kurutma esnasında üstünde küf oluşursa kabağın bir ölçü çamaşır suyu ve 10 ölçü suyla inceltilmiş karışımla yıkanmasını öneriyorlar. Haftada bir bu kontrolün yapılması ve gerekirse çamaşır suyuyla tadavi edilmesi gerekiyor. Kabak iyice kurutulduktan sonra ince bir zımparayla üstündeki ince yeşil kabuğun temizlenmesi öneriliyor. Ben bu yıl çift boğumlu su kabaklarından ektim. Maşaallah bazıları birer küçük testi kadar oldu. Bunlardan bir iki tanesinden darbuka yapmayı düşünüyorum. Az miktarda da süs kabağım var. Birkaç tanesini ülkemizde hiç görmedim. Onları yani kabakları Kanada’dan almış getirmiş ve burada tohumunu çıkarmıştım. Bu haftalık bu kadar. Unutmazsam haftaya fotoğrafları da koyarım. Selamlar, saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Geçen hafta kendi süs ve su kabaklarımın fotolarını koyacağımı söylemiştim. Aşağıdakiler kendi yetiştirdiğim süs kabakları bugün hasat ettim. Toplanacak 4 tane daha üstü pütürlü kabaktan var. Sanırım onları da haftaya toplarım. ![]() Aşağıdaki foto ise bahçe tel çitine tırmandırdığım su kabağı bitkilerim. Yapraklardan kabaklar kolaylıkla görülemiyor. Yaklaşık 15 kabak var. Bazıları alt fotoda görülenlerden de büyük ve testi kadar. ![]() ![]() Selamlar, saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-08-2011
|
hepsi de çok sağlıklı ve iyi gelişmişler alt fotoda görünenler maşallah testi kadar ondan büyükleri kimbilir nasıldırlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili BGDR, Evet kabaklar sağlıklı. Görenler imreniyor. Bitkiler sağlıklı sağlıklı olmasına da şimdilerde yapraklarda küf başladı. Artık mevsim bittiği için ben de bir önlem almayı düşünmüyorum. Aslında bitki hala çiçek açıp kabak vermeye devam ediyor, ama mevsim bittiği için gelişeceklerini pek sanmıyorum. Bahçeme sadece hafta sonları gidebiliyorum. Eğer bu hafta sonu hepsini hasat edersem fotoğraflarını koyarım. Buradaki konuyla ilgisi yok ama ayrıca mavi mısırlarım var. Sanırım iki haftaya kadar onlarda olgunlaşır ve ben de fotoğraflarını koyarım. Selamlar, saygılar.. Düzenleyen Serpent : 27-09-2011 saat 14:11 Neden: yazım hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-09-2011
|
Nisan ayında mı ekiyoruz tohumu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Ağaç Dostu
|
Bulunduğunuz yörede donların bitiminden sonra ekiliyor. Bu Ankara için Mayıs 15. Ben bu sene çok geç kaldığım için, ancak Haziran sonunda ekebildim. Bu arada tohumları çimlendirmek biraz zahmetli. Ben 3 gün ıslak kağıt ve kapalı bir küçük poşet içinde ıslattıktan sonra ektim. Kesinikle sıcak toprak istediğini söyleyebilirim. Selamlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
|
Süs kabaklarımın çoğunu hasat ettim. Birkaç tane kaldı. ![]() Su kabaklarımın ise 6 tanesi aşağıda bunlar en büyükleri. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
Sayın serpent,susaklar cok hoş görünüyorlar.Bu sene ilk denememiz olan susakları nasıl toplamam gerekiyor bu konuda bana fikir verirseniz sevinirim, siz hangi aşamada topladınız, çürümelerini istemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hanndan, Ben de bu işin ustası sayılmam. Öğrendiğime göre en ideali bitkinin ölümünden sonra toplanmaları. Ben bazı sebeplerden ötürü biraz erken topladım. İyice kurumaları için gölge, kuru bir yerde birbirlerine değmeyecek şekilde saklanmaları. Çürümeye karşı bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum. Ancak küf oluşmasını önlemek için bir ölçü çamaşır suyu ve 10 ölçü su ile hazırlayacağınız sulandırılmış çamaşır suyuyla ıslatacağınız pamuk ile yüzeylerini haftada bir silebilirsiniz. Kolay gelsin.. Düzenleyen Serpent : 30-09-2011 saat 16:38 Neden: yazım düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-07-2010
|
![]() Merhaba arkadaşlar, Bu yılın susaklarını hasat ettim ve kurumaya bıraktım. İlgilenen arkadaşlarla tohum paylaşımında bulunabilirim. Ancak İstanbul'un nemli havasından dolayı susaklarımın kuruması yaklaşık olarak şubat, mart aylarını buluyor. Talepte bulunanlara tohumları bu tarihlerde gönderebileceğim. Susaklarımın fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum. Boyutlarını kıyaslayabilmeniz için yanlarına mandalina büyüklüğünde bir süs kabağı koydum. Sırasıyla; çift boğumlu su-ka (1 adet), elma su-ka (1 adet), kırlangıç yuvası su-ka (3 adet), klasik çift boğumlu su-ka (1 adet), klasik tek boğumlu su-ka (12 adet), kuğu su-ka (5 adet), penguen su-ka (6 adet), dikenli taç su-ka (7 adet), yılan su-ka (3 adet) ve yumurta su-ka (8 adet) olmak üzere 47 adet su kabağı hasat ettim. Maalesef 4-5 tane küçük zaiyat da oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Yeni Üye
|
![]() ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
|
Susaklar, tohumları, resimleri.
Sayın Burak Kara, Susaklarınız da resimleri de çok güzel.Emek ve bilgi var bunlarda. Hepsinin tohumlarından ayrı ayrı istiyorum. Ancak; forum için de yeni bir veritabanı oluşması için çalışma var. Tohumlar üzerine. Tohumların, ait olduğu bitkinin, meyvenin resimlerinin ayrı ayrı çekilerek bir veritabanın da birleştirilmesi. Konuyla ilgili ilk istek " Yaylacı " isimli kullanıcıdan geldi. Sonrasın da ben ve " ankstel " kullanıcısı onu destekledik ve böyle bir çalışma olmasının çok faydalı olacağını belirttik. Fotoğraf çekimlerinizin güzel olduğunu söylemiştim. Bu susaklardan alacağınız tohumları da ayrı ayrı çekerek, meyvelerle beraber arşivlemeniz uygun olur diyorum. Konuyla ilgili " yaylacı" kullanıcısının mesajlarını ve bağlı mesajları incelerseniz konuyu biraz daha iyi anlarsınız sanırım. Gerektiğinde de bana da yazın. Karşılık-lı görüşerek konuyu hızlı bir şekilde tohumlara ait veritabanının oluşmasını sağlayalım. Ayrıca, niye bu ay yapılacak toplantıya katılmıyorsunuz? Ben Bandırma'dan toplantıya katılmaya geliyorum, siz İstanbul'dan katılmıyorsunuz. Forum da ilgili bölümü okuyun. Ben yine de yazayım. Toplantı 26.Kasım.2011 Cumartesi günü İstanbul-Okmeydanı Perpa Merkez'in 13. katında bulunan salonda, 12.00 - 17.00 saatleri arasında yapılacak. Tanıştığınız, bağlantıda olduğunuz üye ve üye olmayan arkadaşlarınıza haber veriniz. Tabii sizi özellikle bekliyorum. Özür dilerim yazmayı unuttum. Elimde iki cins susak tohumum var. Sevgili ankstel'in hediyesi. Cinslerini bilmiyorum. Siz toplantıya gelin. Geldiğiniz zaman, hem tanışır hem de konuları daha detaylı konuşuruz. Görüşmek üzere. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
Elma susak(!)
Merhaba sevgili susak ssver dostlar.anlaşılan bu seneki susak rekortmeni sayın Burak Kara olmuş.Burak bey kutlarım gerçekten çok değişik ve farklı susaklar yetiştirmişsiniz. Sayın Serpent de gerçekten çok iyi ürünler almış tebrikler. Düzenleyen sungurak : 07-12-2011 saat 07:32 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim Sevgili Sungurak. Umarım darısı seneye sizin başınıza. Elma su-kalar hakikaten çok ilginç. Ben de benimkinde sorun var diye düşünmüştüm. Elmaya hiç benzemedi çünkü. Yine de değişik bir su-ka oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2011
|
sayın arkadaşım benim anlamadığım birşey var bu su kabağı dediğiniz şey aslında susak adıyla bilinir thempest arkadaş bu susak yenmez kurutularak kullanılır içi boşaltılır eskiden çamaşır elle yıkanır iken kaynayan su kazanında su almak için kullanılırdı veya benzer işlerde plastik hayatımıza nezaman girdiki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-06-2012
|
Su Kabağı Gelişimi...
Merhaba arkadaşlar...ben sitede ve forumda henüz yeniyim..o yüzden şimdiden kusurlarım için affola..bir sorunumu dile getirip çözüm bulabileceğim yer sanırım burası..evimin bahçesine bu yıl Mart ayının ortalarına doğru ilk su kabağı fidelerimi diktim ve şu an erken diktiklerimin bir çoğu oldukça iyi gelişti ve meyve vermeye başladı ancak bazı sorunlar yaşıyorum,su kabağı meyvelerim yarım parmak büyüklüğüne geldikten sonra sararıp dökülüyorlar ayrıca yapraklarda buruşmalar ve renk değişikliği oluyor..ve ben buna bir türlü çözüm bulamıyorum...Site yetkililerinden ve ya bu konuda bilgi sahibi olan tecrübeli arkadaşlardan ve bilgilerinden faydalanmak istiyorum..bu gün çektiğim bazı resimleride eklemeye çalışacağım ki sorunu görsel olarakda görüp sorunumun ne olduğunu daha iyi anlarsınız...yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Yeni Üye
|
fotoğrafların devamı..birazdaha yükleme yapacağım..en azından nerede yanlış yaptığım konusunda görerek bana daha iyi yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Yeni Üye
|
devam... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Yeni Üye
|
hâlâ devam... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Yeni Üye
|
Resimler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Yeni Üye
|
Son 10 resim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Yeni Üye
|
son 5 resim ve nihayet bitti..umarım bu resimler derdimi anlatmamda yardımcı olmuştur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Ağaç Dostu
|
polenleme
Alıntı:
merhaba sayın hknrdm74 su kabaklarınız sararıp dökülmüyor dişi çiçekleriniz dökülüyor efendim anlaşılan şu ki doğal yolla polenleme olmadığı için erkek polenler dişi çiçeğe ulaşmıyor burada sizin müdahaleniz gerekli bir resim fırçasıya erkek çiçekten polen alıp dişi çiçeğin üstüne sürmelisiniz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Ağaç Dostu
|
Iyi verim için yapabilecekleriniz
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() ERKEK ÇİÇEKLER ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |