Bu foruma 4 yıl önce üye olmuştum. O zamanlar ne bir bahçem vardı ne de evimizin balkonu bitki yetiştirmeye elverişliydi.
Kendimi tanıttığım ilk mesajımda bahçecilik ve ağaç yetiştirme konusunda çok hevesli olduğumu belirtmiştim.
İki yıl önce küçük bir bahçe sahibi oldum. Değişik şeyleri çiftçi olan rahmetli dedemden öğrendiklerime göre ekip dikmeye başladım. İlk defa bu yıl su kabağı da yetiştirdim. Epey araştırma da yaptım. Bu forumdan ve İngilizce bilmem sayesinde yabancı kaynaklardan epey şey öğrendim.
Benim de bu foruma bir katkım olması için öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. Umarım arkadaşlara yararlı olur:
Öncelikle süs kabakları ve su kabaklarının ayrı cinsler olduğunu söylemem gerekiyor. Hepsi Kabakgiller familyasına ait türler olmakla beraber, sınıflandırma şöyle:
Cucurbita : Bunlar, muhtelif şekil ve renklerdeki süs kabaklarının büyük bölümü. Genellikle karışık ekildikleri zaman bir birleriyle tozlaştıkları için çıkacak ürünün şeklini ve rengini kestirmek pek mümkün olmuyor. Önce açan çiçekler erkek çiçek ve çiçek rengi sarı.
Lagenaria : Bunlar da testi, ince uzun saplı, top, gülle, çift boğumlu, kuğu başı gibi şekillere sahip genellikle açık yeşil renkli ve kuruyunca sararıp sert kabuk oluşturan bir cins. Bunlarda ilk açan çiçekler erkek çiçek ancak çiçek rengi beyaz.
Luffa : Bu cins içinde banyo lifi gibi lif oluşturan iyice olgunlaşınca kabuğu soyulup içinden banyo lifi çıkan cins.
Sonuç olarak süs kabaklarının su kabağı olmadığını ve nadiren sert kabuk oluşturdukları için bir yıldan fazla pek dayanmadıklarını ekleyeyim. Nitekim benim geçen yıl yetiştirdiğim süs kabaklarının büyük bir bölümü küflendi ve attım. Sadece minyatür bal kabağına benzeyen iki tanesi taş gibi duruyor.
Su kabağının kurutulmasıyla ilgili birkaç bilgi aktarayım:
Su kabakları iki şekilde kurutulabiliyor. Tümüyle bitki üstünde veya bitkiden hasat ettikten sonra sıcak az nemli ve gölge bir ortamda. Bitki üstünde kurutmanın daha iyi bir yöntem olduğu belirtiliyor. Çünkü bitki ölümüne yakın su kabağının kabuğunun sertleşmesi için bir enzim salgılarmış. Ayrıca kabak içindeki suyun bir kısmını sap kısmından kabaktan geri alırmış. Bu tür kurutma için ilk hafif dona kadar beklenebileceği belirtiliyor. Dolayısıyla bölgenizdeki don olan ayı tesbit ederek bu beklemeyi yapabilirsiniz. Eğer kabuk sertleşmeden bitkiden alırsanız kurutma daha uzun sürüyor ve başarı şansı azalıyormuş. Ancak ticari olarak iki yöntemi de yapanlar varmış.
Su kabağını hasat ettikten sonra son kurutma esnasında üstünde küf oluşursa kabağın bir ölçü çamaşır suyu ve 10 ölçü suyla inceltilmiş karışımla yıkanmasını öneriyorlar. Haftada bir bu kontrolün yapılması ve gerekirse çamaşır suyuyla tadavi edilmesi gerekiyor.
Kabak iyice kurutulduktan sonra ince bir zımparayla üstündeki ince yeşil kabuğun temizlenmesi öneriliyor.
Ben bu yıl çift boğumlu su kabaklarından ektim. Maşaallah bazıları birer küçük testi kadar oldu. Bunlardan bir iki tanesinden darbuka yapmayı düşünüyorum.
Az miktarda da süs kabağım var. Birkaç tanesini ülkemizde hiç görmedim. Onları yani kabakları Kanada’dan almış getirmiş ve burada tohumunu çıkarmıştım.
Bu haftalık bu kadar. Unutmazsam haftaya fotoğrafları da koyarım.
Selamlar, saygılar..
|