agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni174Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-04-2013, 16:48   #541
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-03-2013
Çimlerim için görüşlerinizi rica ederim

Merhabalar,
Sitenin yeni üyesiyim.
Geçen yıl dikimini yaptırdığımız çimlerimle bahçıvan sorunundan dolayı başbaşa kalmış bulunmaktayım.
Aşağıda resimlerini paylaştığım çimlerimin neden böyle göründüğü konusunda bilgisi olan varsa ve benimle paylaşırsa çok mutlu olacağım.
Zaman ayıran herkese şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

semihfoter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2013, 12:03   #542
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-10-2012
Merhabalar,
Rulo çim uygulaması yaptırdığım ev etrafındaki bahçemde ne yazıkki kötü uygulamdan dolayı yer yer boşluklar ve ciddi sararmalar mevcut .Uygulayıcı firma yetkilileri hata kabul etmekte ve DAP uygulaması ile sorunsuz bir çim dokusu elde edileceğini savunmakta.Ancak uygulama ile ilgili çok ciddi endişelerim var serilen ruloların önemli bir kısmı geç biçimden dolayı sapa dönmüş durumda . Çim biçimi ile kalın dokuların düzelme olasılığı varmıdır ayrıca DAP uygulama şekli ve miktarı hakkında bilgi rica ediyorum...
Teşekkürler

Süleyman

seyyah69 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 21:40   #543
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
ben de cimlerde asagidaki sorunu yasiyorum. Granul gubreden sonra da bolca sulama yapmis idim.

Eklenen Resimler

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 13:36   #544
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
Merhabalar..Geçen yıl evimizin bahçesinde tesis ettiğimiz çim alan geçen yazı ve kışı çok iyi geçirdi.Ancak yaklaşık 2 aydır bölge bölge sararma problemi var.Yardımlarınızı ve değerli yorumlarını bekliyorum..
Saygılarımla.

cuneyt1977 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 18:54   #545
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-02-2013
bölüm bölüm sararmalar çimin çeşidinden de olabilir Türkiye de genel kullanılan akdeniz karışımında 3 çeşit çim var biri yeşilken diğer 2 si sararma gösterebiliyor bu yüzden çimlerinizde sararma olmuş olabilir diye düşünüyorum
saygılarımla....

cuneyt1977 beğendi.
emrullah mutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 07:07   #546
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-05-2013
Beykozda bahcemdeki b

merhaba,

2,3 hafta once beykoz daki bahcemizin duzenlemesini yaptık. tohum çim attık. cimler cıkmadan ilk basta 2 yaprakli yavas yavas 3 yapraga donusen bbitki/otlar cıkmaya basladı. ilk basta anlama vermedik ancak anladıgımız kadari ile yabani ot. inanilmaz hızla uruyorlar. gubre kullanmadık. sanırım toprak ile gelmis olmalı.

bunun icin tordon uygulamayı dusunuyorum. ekimden ne kadar zaman sonra yapmalıyım. var olan yeni cıkacak cimlere zararı olur mu?

ayrıca bu bitkinin adını bileniniz var midir?

tesekkurler

Eklenen Resimler

kosturdurma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 11:20   #547
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emrullah mutlu Mesajı Göster
bölüm bölüm sararmalar çimin çeşidinden de olabilir Türkiye de genel kullanılan akdeniz karışımında 3 çeşit çim var biri yeşilken diğer 2 si sararma gösterebiliyor bu yüzden çimlerinizde sararma olmuş olabilir diye düşünüyorum
saygılarımla....
İlginize çok teşekkür ederim.

Çim'de geçen yaz sararma gibi bir sorun yaşamadık.Karışımdan kaynaklanan sararma ihtimali biraz daha az gibi geliyor bana.Bu sararma olayından bir hafta kadar önce çim alanlar için yabancı ot ilacı kullanmıştım ama bölgesel sararmalar var,kökler canlı..Mantar problemi de var,tartışılanları ve önerileri iyice değerlendirip ona göre hareket etmek istiyorum.

cuneyt1977 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2013, 15:24   #548
Ağaç Dostu

jeozuu's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2011
Galeri: 1
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 ay önce ektiğim çimlerimi yine yaklaşık 10 gün kadar önce büyük bahçe makasıyla biçtim. Ardından da havalar çok yağışlı gitti. Açık yeşile doğru döndü çimin rengi. Diplerinde çürümeler var, ayrıca yine diplerinde kısım kısım örümcek ağı benzeri oluşumlar var.
Dün tüm konuyu okudum ve edindiğim bilgiler ışığında bugün ziraatçiye gidip Captan aldım. Huwasan yoktu. Göztaşı ile de dezenfekte olur dedi ziraatçi, 100 gr kadar da ondan verdi. Sizin önerileriniz nelerdir? Alanım küçük 20 m2 kadar.

Name:  P1330678--.jpg
Views: 2486
Size:  70.5 KB

Name:  P1330681--.jpg
Views: 2393
Size:  48.6 KB

Name:  P1330684--.jpg
Views: 2404
Size:  57.8 KB

Name:  P1330683--.jpg
Views: 2369
Size:  71.1 KB

Name:  P1330685--.jpg
Views: 2365
Size:  68.9 KB

jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2013, 19:15   #549
Ağaç Dostu

jeozuu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jeozuu Mesajı Göster
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 ay önce ektiğim çimlerimi yine yaklaşık 10 gün kadar önce büyük bahçe makasıyla biçtim. Ardından da havalar çok yağışlı gitti. Açık yeşile doğru döndü çimin rengi. Diplerinde çürümeler var, ayrıca yine diplerinde kısım kısım örümcek ağı benzeri oluşumlar var.
Dün tüm konuyu okudum ve edindiğim bilgiler ışığında bugün ziraatçiye gidip Captan aldım. Huwasan yoktu. Göztaşı ile de dezenfekte olur dedi ziraatçi, 100 gr kadar da ondan verdi. Sizin önerileriniz nelerdir? Alanım küçük 20 m2 kadar.

Eklenti 405251

Eklenti 405252

Eklenti 405253

Eklenti 405254

Eklenti 405255
Yardımcı olacak kimse yok mudur??

Eski 18-05-2013, 22:23   #550
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili jeozuu, çimlerin boyu çok uzun. Hep böyle uzun mu bırakıyorsun? Kökleri nasıl güneş alacak ki?

Tabii ki nemden örümceklenme yapıyor.

2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır 9 cm cm.
Çim için ideal boy 4-5 cm kadardır. Bazı yerlerde 3.5 tercih edilir. Ondan sonra kök durumunu kontrol et. Güneş aldığında düzelme var mı bak. Yoksa ilaçlamaya geçersin.

Bu arada çim bıçağını bileylemelisiniz, kestim diyorsunuz ama çim uçlarına bakılınca kesilmiş gibi değil de koparılmış gibi püskül püskül. (2.fotoğrafta)

Sulamayı da mutlaka sabah erken saatlerde yapın. Çim geceye kuru girsin. Ancak bu durumda mantar hastalıklarını önlersiniz.

Biçme işlemleri bittikten yani ideal boya gelince akşam üstü elinizi iyice çim alan üzerine yaklaştırın , avcunuz çimlere hafifçe değsin. Bakın bakalım bir sıcaklık hissedecek misiniz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2013, 06:50   #551
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili jeozuu, çimlerin boyu çok uzun. Hep böyle uzun mu bırakıyorsun? Kökleri nasıl güneş alacak ki?

2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır
sn Guler,

ben aksam 22:00 de sulama yapıyorum. daha cok yeni bir bahce oldugu icin bir sorun yok ama notunuzu okuyunca yanlis mi yapıyorum dedim. sulama sabah mi olmali? sulama icin ideal saat nedir?

Not: benim ilk attigim mesaj da birkac mesaj yukarda. onun icin de bir yorumunuz var midir acaba?

Tesekkurler

Eski 19-05-2013, 09:03   #552
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın kosturdurma, çiminizde sorun yaratan bitki bana çok tanıdık geliyor.
Çimden önce çıkan ve hızla boy atan bu bitkinin adını bilmiyorum ama sorun etmeyin. Elle çektiğinizde kolayca çıkıyor değil mi?

Alanınız geniş değilse elle toplayın, yok geniş alan ise bırakın çimleriniz 10 cm kadar boylansınlar ondan sonra geniş yapraklı ot ilacı atın. Tordon çimlere zarar vermez geniş yapraklı otları öldürür.

Çim alanların sulanmasını hocalarımız sabah erken saatlerde tavsiye ederler.
Benim çim alanım 1000 metre kare. Sabah 05.30 da otomatik sulama ile sulanmakta.
Sprinkle sulama ile 2 tertipte yirmişer dakika suluyorum. Yani su çim köküne 20 cm kadar işliyor.
Genelde, gece sulamaları tercih edilmiyor. Çim alan geceye kuru girerse mantarî hastalıkları önlersiniz.

Bahçe fotoğrafınızı inceledim. Metre kareye ne kadar tohum attınız? Drenaj durumunuz nasıl? Sulamayı elle mi yapıyorsunuz?

İlk çim boyunu biraz uzun tutun, 10-12 cm kadar olsunlar. Biçeceğiniz makinenin bıçakları mutlaka keskin olsun ki hem kökü oynatmasın hem de çimi kessin- kopartmasın, yolmasın.
Önce 1/3 ünü kesin, ve makine hep aynı yönde gitsin. Yani boylamasına yol tuttuysanız hep boylamasına hareket edin, çim üzerinde makineyi dans ettirmeyin.
Birkaç gün sonra yine 1/3 ünü keserek boyu biraz daha kısaltın. İdeal çim boyunuz 3-4 cm i geçmesin ki kökler de güneş alarak güçlensin.
Uzun bırakılan çimlerde köklerde (diplerde) hep sararmalar olur.
Bu ikinci biçmede de makineyi hep enlemesine doğru kullanın. (Yani önce bahçeyi boydan boya sonra da enine biçin, bu durum kafeslenmeyi andırır ki çimler birbirine daha güzel girişerek kardeşlenme daha kolay ve güzel olur)
Çim biçileceği zaman kuru olmalı. O zaman sabah sulaması yapmayın, biçmenin akabinde iyice sulayın ve bırakın, akşama kadar zaten toprak suyunu çeker ve kurumaya yüz tutar.

Umarım size izah edebilmilşimdir. Özellikle belirtmek isterim ki ben bu işin eğitimini almadım. Kendi bahçemde yaptıklarımı paylaşmaktayım, ancak çim alanınımı kendi başıma tanzim ediyorum.
Silivri'deki yazlığımızda 550 metre kare alanı 3 defa, Manyas'daki 1000 metre kare alanı da 3 defa tohumdan çimledim. Çok uğraştım, Forumdaki hocalarımızdan çok destek gördüm, okudum, öğrendim.

Şu anda Manyas'daki çim alanım güzel değil, yani istediğim gibi değil, herkese güzel geliyor ama bana gelmiyor. Kadife gibi çim alan istemiştim.
Alan geniş ve açık arazi. Kuşlar da tohum taşıyor, rüzgâr da. Yabani ot bende de çok var. Biraz da yoruldum, işi tembelliğe sürüyorum.
Belli olmaz, bakarsınız sezon sonu atarım bir ot ilacı, hepsini kökten yok eder yeniden kolları sıvarım. Güler aklı bu hiç belli olmaz....

Eski 19-05-2013, 09:26   #553
Moderatör

Güler's Avatar

Yağmur çok yağdı, o kadar ki toprak üstünde kaymaklama yaptı ve akabinde birden bire ısınan hava da toprağı çatlattı. Bu çatlaklar bahçelerde hiç de istenilmeyen durumdur.

Çim alanda toprağı inceledim bayağı kuruma var. Aynı zamanda da sertleşme. Çimini yeni yapmamışlar için yazıyorum. Ben şimdi çatallama yapacağım.
4 dişli dirgen ile sıra sıra çim alanı 15-20 cm kadar deleceğim, havalandırma yapacağım.

Nasıl olduğunu size göstermek isterdim, scannerım İstanbul'da kaldığı için kitaplarımda bulduğum şekli fotoğrafladım. Pek güzel olmadı ama yine de fikir verir.

Tercihim 1.şekil.
Evde 3 tane dirgen var, iki kişi daha ayarlayarak çim alanda sıra oluşturup, ayağımızla basa basa yapmamız gerekiyor.
Yani bu gün de böyle geçecek....

3. şekil çok sığ oluyor, bilmiyorum belki yeni çim yapanlara faydası olabilir ama mutlaka hocalarımıza sorsunlar.

Name:  IMG_1859 (600 x 450).jpg
Views: 2183
Size:  55.8 KB

Eski 19-05-2013, 11:43   #554
Ağaç Dostu

jeozuu's Avatar

Alıntı:

2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır 9 cm cm.
Çim için ideal boy 4-5 cm kadardır. Bazı yerlerde 3.5 tercih edilir. Ondan sonra kök durumunu kontrol et. Güneş aldığında düzelme var mı bak. Yoksa ilaçlamaya geçersin.

Bu arada çim bıçağını bileylemelisiniz, kestim diyorsunuz ama çim uçlarına bakılınca kesilmiş gibi değil de koparılmış gibi püskül püskül. (2.fotoğrafta)

Sulamayı da mutlaka sabah erken saatlerde yapın. Çim geceye kuru girsin. Ancak bu durumda mantar hastalıklarını önlersiniz.

Biçme işlemleri bittikten yani ideal boya gelince akşam üstü elinizi iyice çim alan üzerine yaklaştırın , avcunuz çimlere hafifçe değsin. Bakın bakalım bir sıcaklık hissedecek misiniz?
Teşekkürler Sevgili Güler teyze,

Çimimin boyunu bu kadar uzun tutmuyorum ama hem sürekli yağmur yağmasından ve de bir cevap gelmeden müdahale etmek istemeyişimden bu boya geldi. Makası daha ilk aldığımda önce çimlerde kullandım ama başlarda güzel keserken sonra zorlanmaya başladı ve çimlerim yoluk yoluk oldu. Bir de çimi daha ilk budayışımdı, biraz acemiliğimin de etkisi olabilir.

Şimdi öyleyse ilk olarak kademeli bir şekilde çimlerimi biçmeliyim.

Eski 21-05-2013, 07:08   #555
Yeni Üye

Alıntı:
Sayın kosturdurma, çiminizde sorun yaratan bitki bana çok tanıdık geliyor.
Çimden önce çıkan ve hızla boy atan bu bitkinin adını bilmiyorum ama sorun etmeyin. Elle çektiğinizde kolayca çıkıyor değil mi?

Alanınız geniş değilse elle toplayın, yok geniş alan ise bırakın çimleriniz 10 cm kadar boylansınlar ondan sonra geniş yapraklı ot ilacı atın. Tordon çimlere zarar vermez geniş yapraklı otları öldürür.

Çim alanların sulanmasını hocalarımız sabah erken saatlerde tavsiye ederler.
Benim çim alanım 1000 metre kare. Sabah 05.30 da otomatik sulama ile sulanmakta.
Sprinkle sulama ile 2 tertipte yirmişer dakika suluyorum. Yani su çim köküne 20 cm kadar işliyor.
Genelde, gece sulamaları tercih edilmiyor. Çim alan geceye kuru girerse mantarî hastalıkları önlersiniz.

Bahçe fotoğrafınızı inceledim. Metre kareye ne kadar tohum attınız? Drenaj durumunuz nasıl? Sulamayı elle mi yapıyorsunuz?

İlk çim boyunu biraz uzun tutun, 10-12 cm kadar olsunlar. Biçeceğiniz makinenin bıçakları mutlaka keskin olsun ki hem kökü oynatmasın hem de çimi kessin- kopartmasın, yolmasın.
Önce 1/3 ünü kesin, ve makine hep aynı yönde gitsin. Yani boylamasına yol tuttuysanız hep boylamasına hareket edin, çim üzerinde makineyi dans ettirmeyin.
Birkaç gün sonra yine 1/3 ünü keserek boyu biraz daha kısaltın. İdeal çim boyunuz 3-4 cm i geçmesin ki kökler de güneş alarak güçlensin.
Uzun bırakılan çimlerde köklerde (diplerde) hep sararmalar olur.
Bu ikinci biçmede de makineyi hep enlemesine doğru kullanın. (Yani önce bahçeyi boydan boya sonra da enine biçin, bu durum kafeslenmeyi andırır ki çimler birbirine daha güzel girişerek kardeşlenme daha kolay ve güzel olur)
Çim biçileceği zaman kuru olmalı. O zaman sabah sulaması yapmayın, biçmenin akabinde iyice sulayın ve bırakın, akşama kadar zaten toprak suyunu çeker ve kurumaya yüz tutar.

Umarım size izah edebilmilşimdir. Özellikle belirtmek isterim ki ben bu işin eğitimini almadım. Kendi bahçemde yaptıklarımı paylaşmaktayım, ancak çim alanınımı kendi başıma tanzim ediyorum.
Silivri'deki yazlığımızda 550 metre kare alanı 3 defa, Manyas'daki 1000 metre kare alanı da 3 defa tohumdan çimledim. Çok uğraştım, Forumdaki hocalarımızdan çok destek gördüm, okudum, öğrendim.

Şu anda Manyas'daki çim alanım güzel değil, yani istediğim gibi değil, herkese güzel geliyor ama bana gelmiyor. Kadife gibi çim alan istemiştim.
Alan geniş ve açık arazi. Kuşlar da tohum taşıyor, rüzgâr da. Yabani ot bende de çok var. Biraz da yoruldum, işi tembelliğe sürüyorum.
Belli olmaz, bakarsınız sezon sonu atarım bir ot ilacı, hepsini kökten yok eder yeniden kolları sıvarım. Güler aklı bu hiç belli olmaz....
Sayin Guler,

tecrubelerinizi paylastiginiz ve guzel cevabınız için cok tesekkur ederim.

aynen bahsettiginiz gibi. koku cabuk gelen bir bitki. cimlerin ilk kesiminden sonraki kesim doneminde ilaclamyı dusunuyortum. umarim dogrudur? kesimden once mi sonra mı ilaclamalıyım?

bahcenin drenaji var ve sulama sistemi otomotik.

ayrıca m2 80 gr çim tohumu attık. ama malaesef su anki goruntuye bakarsak az gibi geliyor bana. peki ben acık yerlere simdi tekrar tohum atsam mı?

tekrar cok tesekkurler.

Eski 21-05-2013, 23:14   #556
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın kosturdurma, geniş yapraklı ot ilacını, çimi biçmeden atın. O gün sulamayın ki bitki yapraklarından aldığı ilacı köküne ulaştırsın.

Hangi ayda yapmıştınız tohumdan ekimi bilmiyorum ama metre kareye 80 gr. tohum az değil. Karıncalar da taşımış olabilir.
Bence bu sıcaklarda yeniden tohum atmayın, kardeşlenmeye bırakın.

Eski 13-06-2013, 16:38   #557
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-06-2013
gübre yanığı geçermi?

gübre yanığı geçermi?

ekotti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2013, 18:42   #558
Moderatör

Güler's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ekotti Mesajı Göster
gübre yanığı geçermi?
Biraz daha açar mısınız? Ne çeşit bir gübre verdiniz, ne kadar zaman oldu?

Yeni üyeler önce aşağıda linkini verdiğim başlıkta kısaca kendilerini tanıtırlar, lütfen siz de ihmal etmeyiniz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm

Eski 13-06-2013, 23:15   #559
Yeni Üye

Merhaba güler,

İyi akşamlar öncelikle. Öylesine deneme için mesaj yazmıştım cevap geleceğini düşünmemiştim

İstanbul kurtköyde 210 metrekare Bahçeli bir bahçe katı dairem var. 125 metrekare çim alanım var. Çimler Nisan ilk haftası seçildi. Çimlerim yemyeşildi sararmaya başladı. Peyzajcı arkadaşı aradım oda bana gübreleme yap bol sula dedi. Söylediği gübreyi bauhaustan aldım. Vilmorin engraıs gazon aldım. Elle serperek dün gübrelere yaptım ve bol suladım. Bügünde iyiy yağmur yağdı . 2-3 yerde 2 karış uzunluğunda yanmalar olmuş. Bu yanan çimlerin düzelme şansı varmadır? Çimlerim suzuzluktan **** başka bir sebepten dolayı sararan çimler düzeltebilirmiş toparlarmı?

Ek bilgi 3 hafta önce haşere bit ilacı ve mantar ilacı yaptım.

Eski 13-06-2013, 23:48   #560
Moderatör

Güler's Avatar

[QUOTE=ekotti;1169512]İyi akşamlar öncelikle. Öylesine deneme için mesaj yazmıştım cevap geleceğini düşünmemiştim

O zaman ben de hemen cevap yazmamayım bari....

Sayın ekotti, çimi ekeli çok kıza bir zaman olmuş neden hemen haşere ilâcı yaptınız? Bir zararlı mı gördünüz yoksa önlem almak için mi yaptınız?

Bildiğim kadarı ile zararlı görülmeden ilaçlama yapmak pek doğru değil.

Yeni ekilen çimlerin susuz kalmamaları gerekir. Verilen gübre de köklendirmeyi güçlendirici olmalıydı.

Çimlerinizin durumunu fotoğraflayabilir misiniz, veya başlıkta olan fotoğraflardan hangisi sizin bahçenizdeki gibi. Lütfen başlığı bir inceleyin-okuyun.

Eski 14-06-2013, 14:26   #561
Yeni Üye

Sayın güler merhaba,

Gece sulama olduğu için mantar oluşumu olduğunu söyledi sitenin bahçıvanı ve ağaçlarda bit ve örümcek vardı ilaçlama yaptım.

Ben genelde bu evde kalmıyorum hafta sonları gidiyorum bahçeme. Otomatik sulama sabah saat 5:15'e 5 dakika kuruluydu. Fakat sitede yaşanan su probleminden dolayı 3-4 gün su verilmemiş ve çimlerim hemen sarardı.

Peyzajcı arkadaş tarafından Bol sulama ve gübreleme ile toparlanma olacağı söylendi bende uyguladım. Bauhaustan gübreyi aldım ve gübrelemeyi yaptım. Yanan çimler düzelirmi? Nasıl kurtarabilirim yardım lütfen

Gübre Paket içeriği: 5 kg
250 metrekare alanlar içindir.

Yeni ekilen çim sahalarında ilk ekim ve bakım olarak uygulanır. Çimin kök yapısını güçlendirir. Yaprak aksamının uzun süre yeşil kalmasına destek olur.

Eklenen Resimler

Eski 24-06-2013, 12:15   #562
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-06-2013
Selamlar,

Benim bahçem yaklaşık 600 m2 ve 500 m2 lik bölümü çim.
Çimi Nisan ayında ektik ve çok güzel çıktı.
Fakat şu sıralar bazı yerlerde sararmalar oluyor. Otomatik sulama olmadığından genelde geceleri sularım.
Mantar dendi 2 kere mantar ilacı yapıldı.(başka hiçbir ilaçlama yapılmadı)
Sararmalar neden kaynaklı olabilir.

Eklenen Resimler

borakiris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2013, 12:50   #563
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın borakiris, sulamayı gece yapmanız çok yanlış. Hele İzmir ne kadar da sıcaktır. Bitki gece sulaması ile ıslak toprakla geceliyor, mantara davetiye bundan daha iyi olur mu?

Dikkat etmemiz gereken bitkilerin geceye kuru toprakla girmesini sağlamak olmalı.

Sizin çimlerdeki sorununuzun cevabı Forumumuzda bol bol ve detaylı anlatıldı. Önce hastalığı nasıl bertaraf etmenizden tutun da kullanacağınız ilaçlar, gübreler, dezenfektanlar bir bir ölçüleri ile yazıldı.
Lütfen bu başlıkları okumaya gayret edin.

Eski 24-06-2013, 13:13   #564
Yeni Üye

Selamlar Güler Hanım,
Forumdaki bahsettiğiniz başlıkların çoğunu okudum okumaya da devam ediyorum.(çok faydasını görüyorum).
Benim öğrenmek istediğim bu sararmalar sadece mantar hastalığından mı?

Sabah sulamayı keseceğim ok.
Son bir soru olarak kafamda, bu ayda gübreleme yapmalımıyım? Birde forumda turfset ten bahsediliyor? Oda bir çeşit gübremidir? Sorumlarım için şimdiden teşekkürler.

Eski 24-06-2013, 13:27   #565
Moderatör

Güler's Avatar

Sabah sulamayı keseceğim ok., hayır gece sulamasını keseceksiniz ve sabah erken saatlerde en az toprak 20 cm derinlikte ıslanana kadar sulayacaksınız.

Birinci ve ikinci fotoğraflarda hastalık mantar gibi görünmekte ve hızla da yayılır.

Önce hastalığı yok edin, bu durumda çime takviye olur diye gübre vermeyin.
Turfset çime özel bir aktivatördür.

Bir de dikkat edin bakın bakalım, çiminizin üzerine kuşlar sık sık iniyor mu? Eğer kuşlar çokça ve sık sık çim üzerindeyseler, çim alanın bir yerinden ufak bir kapak kaldırarak toprağı inceleyin, çiminiz kurtlanmış ve kuşlar da bu kurtları yemek için çime iniyor olabilirler.

Hastalıkla mücadeleye başlayacaksanız önce 2-3 gün sulamayın toprak kurusun sonra mücadeleye başlayın.

Eski 24-06-2013, 13:37   #566
Yeni Üye

Kusura bakmayın yanlış yazmışım. Sabah sulama yapacağım yazacaktım.
Mantar hastalığının geçtiğini nasıl anlarım. Geçen haftasonu mantar ilacı atılmıştı üzerlerine.

Kuşlarında dün sabah çokça çim üzerinde olduğunu görmüştüm.Hatta bahçe taşlarının altında bir tane beyaz bir kurt gördüm. İlaçlamayı mantar için ayrı kurt için ayrı mı yapmalıyım? Kurt için ilaç tavsiyesinde bulunabilir misiniz?

Eski 24-06-2013, 14:16   #567
Moderatör

Güler's Avatar

Evet ayrı ayrı ilaçlama yapmanız gerekecek.

Sayın Mine Hanım'ın çok güzel açıklamaları var Forumda.
Mantar hastalığını da bir kere ilaçlama ile kesemezsiniz. Bu akşam yemeğe misafirim var, size şimdi uzun uzun açıklama yapamayacağım ama yarın sabah sorunlarınıza cevap vermeye gayret ederim.

Eski 24-06-2013, 14:39   #568
Yeni Üye

Teşekkür ederim zamanınızdan çaldım çok.
Bu haftasonu önce mantar ilaçlaması sonrasında kurt ilaçlaması yapacağım.

Eski 27-06-2013, 08:06   #569
Yeni Üye

Selamlar,

İzmirde mantar ilacı olarak Huwasan **** Peras ı bulamadım. Daha önceki yazılardan İzmirde Doğa tohumculukta olduğu yazılı fakat aradığımda zirai ilaç satmadıklarını söylediler.
Nerede bulabilirim? Ayrıca Turf-set i de bulamadım

Eski 27-06-2013, 08:35   #570
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın borakiris Huwasan bir dezenfektandır, yerine Peras veya pomarsol de kullanabilirsiniz.

Bunları bulabileceğiniz elimde olan listeyi yazayım.

Huwasan....İmalatçı Belga Sağlık ve Zirai üretim ltd.şti. Antalya 0242 3128559
Baş bayii... TAMAY SAĞLIK 0216 574 2687
Perakende.... Uzman Tarım Kartal Maltepe.İst.

Peras.... İmalatçı...Timsel Kimyasal 0232 463 76 51
Dağıtıcı... Çamlı Yem İzmir 0232 436 2021/617

Bu başlıkta bir yerde okumuştum Mine Hanım'ın bir mesajı var; Turf-set de başka bir ad altında çıkıyormuş.
Sanırım onun için de ith.firma ALLTECH 0232 4720950
İst.grup bayii Marmara grubu Pendik.... 0216 491 5791

İnşallah yardımcı olabilirim.

ceydoruk beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025