View Single Post
Eski 21-05-2013, 07:08   #555
kosturdurma
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sayın kosturdurma, çiminizde sorun yaratan bitki bana çok tanıdık geliyor.
Çimden önce çıkan ve hızla boy atan bu bitkinin adını bilmiyorum ama sorun etmeyin. Elle çektiğinizde kolayca çıkıyor değil mi?

Alanınız geniş değilse elle toplayın, yok geniş alan ise bırakın çimleriniz 10 cm kadar boylansınlar ondan sonra geniş yapraklı ot ilacı atın. Tordon çimlere zarar vermez geniş yapraklı otları öldürür.

Çim alanların sulanmasını hocalarımız sabah erken saatlerde tavsiye ederler.
Benim çim alanım 1000 metre kare. Sabah 05.30 da otomatik sulama ile sulanmakta.
Sprinkle sulama ile 2 tertipte yirmişer dakika suluyorum. Yani su çim köküne 20 cm kadar işliyor.
Genelde, gece sulamaları tercih edilmiyor. Çim alan geceye kuru girerse mantarî hastalıkları önlersiniz.

Bahçe fotoğrafınızı inceledim. Metre kareye ne kadar tohum attınız? Drenaj durumunuz nasıl? Sulamayı elle mi yapıyorsunuz?

İlk çim boyunu biraz uzun tutun, 10-12 cm kadar olsunlar. Biçeceğiniz makinenin bıçakları mutlaka keskin olsun ki hem kökü oynatmasın hem de çimi kessin- kopartmasın, yolmasın.
Önce 1/3 ünü kesin, ve makine hep aynı yönde gitsin. Yani boylamasına yol tuttuysanız hep boylamasına hareket edin, çim üzerinde makineyi dans ettirmeyin.
Birkaç gün sonra yine 1/3 ünü keserek boyu biraz daha kısaltın. İdeal çim boyunuz 3-4 cm i geçmesin ki kökler de güneş alarak güçlensin.
Uzun bırakılan çimlerde köklerde (diplerde) hep sararmalar olur.
Bu ikinci biçmede de makineyi hep enlemesine doğru kullanın. (Yani önce bahçeyi boydan boya sonra da enine biçin, bu durum kafeslenmeyi andırır ki çimler birbirine daha güzel girişerek kardeşlenme daha kolay ve güzel olur)
Çim biçileceği zaman kuru olmalı. O zaman sabah sulaması yapmayın, biçmenin akabinde iyice sulayın ve bırakın, akşama kadar zaten toprak suyunu çeker ve kurumaya yüz tutar.

Umarım size izah edebilmilşimdir. Özellikle belirtmek isterim ki ben bu işin eğitimini almadım. Kendi bahçemde yaptıklarımı paylaşmaktayım, ancak çim alanınımı kendi başıma tanzim ediyorum.
Silivri'deki yazlığımızda 550 metre kare alanı 3 defa, Manyas'daki 1000 metre kare alanı da 3 defa tohumdan çimledim. Çok uğraştım, Forumdaki hocalarımızdan çok destek gördüm, okudum, öğrendim.

Şu anda Manyas'daki çim alanım güzel değil, yani istediğim gibi değil, herkese güzel geliyor ama bana gelmiyor. Kadife gibi çim alan istemiştim.
Alan geniş ve açık arazi. Kuşlar da tohum taşıyor, rüzgâr da. Yabani ot bende de çok var. Biraz da yoruldum, işi tembelliğe sürüyorum.
Belli olmaz, bakarsınız sezon sonu atarım bir ot ilacı, hepsini kökten yok eder yeniden kolları sıvarım. Güler aklı bu hiç belli olmaz....
Sayin Guler,

tecrubelerinizi paylastiginiz ve guzel cevabınız için cok tesekkur ederim.

aynen bahsettiginiz gibi. koku cabuk gelen bir bitki. cimlerin ilk kesiminden sonraki kesim doneminde ilaclamyı dusunuyortum. umarim dogrudur? kesimden once mi sonra mı ilaclamalıyım?

bahcenin drenaji var ve sulama sistemi otomotik.

ayrıca m2 80 gr çim tohumu attık. ama malaesef su anki goruntuye bakarsak az gibi geliyor bana. peki ben acık yerlere simdi tekrar tohum atsam mı?

tekrar cok tesekkurler.

kosturdurma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön