agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni174Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2007, 21:08   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Çimlerde yaşanan sorunlar

Bahçemde durup dururken daire şeklinde, bölge bölge çimlerim kurumaya başladı.Bu neden kaynaklanıyo olabilir? ilk olarak küçük bir bölgeden başlayıp yavaş yavaş genişliyor ve bahçenin çeşitli yerlerinde aynı durum söz konusu

Düzenleyen noname3343 : 14-05-2007 saat 15:46
noname3343 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 21:42   #2
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Fotoğraf koyarsanız size daha iyi yardımcı olabiliriz. Kökçürüklüğüne benziyor biraz ama lokal ve yakın çekim resim koyun lütfen...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 21:55   #3
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Noname, sorunuza cevap alabilmeniz için

1. Türkçe'ye özen göstermeniz,
2. Kendinizi bize kısaca tanıtmanız gerekmektedir.

Hoşgeldiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 22:28   #4
Yeni Üye

ilk olarak sorumu düzgün bir cümle akışı şeklinde yazmadığımdan ve kelimeleri eksik veya yanlış yazmamdan dolayı mine pakkaner arkadaşımızdan özür dilerim bunun sebebide ilk mesajım olduğu için acemiliğime gelmiş olmasıdır.ikinci olarak, selehattin arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu durumun fotolarını ekleyeceğim bu şekilde sorunumun daha iyi anlaşılacağını sanıyorum. ve belirtmek istediğim bir şey daha var bu kuruyan yerlerde çimlerin altında örümcek agına benzer, küf benezeri bi oluşumda mevcut.ama yukardan bakıldığında yanmış gibi görünmekte.

Eski 14-05-2007, 14:46   #5
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noname3343 Mesajı Göster
ilk olarak sorumu düzgün bir cümle akışı şeklinde yazmadığımdan ve kelimeleri eksik veya yanlış yazmamdan dolayı mine pakkaner arkadaşımızdan özür dilerim bunun sebebide ilk mesajım olduğu için acemiliğime gelmiş olmasıdır.ikinci olarak, selehattin arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu durumun fotolarını ekleyeceğim bu şekilde sorunumun daha iyi anlaşılacağını sanıyorum. ve belirtmek istediğim bir şey daha var bu kuruyan yerlerde çimlerin altında örümcek agına benzer, küf benezeri bi oluşumda mevcut.ama yukardan bakıldığında yanmış gibi görünmekte.
Ne olduğu tahmin edilebiliyor ama yine de bir fotoğraf eklerseniz daha iyi olur...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 15:35   #6
Yeni Üye

Sizin tahmin ettiğiniz nedir acaba.Söylerseniz sevinirim. Foto koyacam ama benim bahçem şehir dışında kaldığından cok sık gidemiyorum gerçi ben gidene kadar galiba tüm çim kurur.

Eski 14-05-2007, 16:48   #7
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
noname3343 köpeğiniz var mı? Veya bahçenizin etrafı çevrili mi? Köpek çişi dediğiniz gibi kurutuyor çimi. Daire şeklinde tamamen öldürüyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 16:52   #8
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bir de havalar birden ısındı burada orda durum nasıl bilmiyorum. Çimleri her gece düzenli sulamaya başladık biz 2-3 hafta kadar önce. Benim köpeğim hiç bahçeye zarar vermez ama geçenlerde bir kerecik ufacık bir yere çişini kaçırmıştı ve daire şeklinde kurudu o bölge. Toprağı yumuşatıp çapaladıktan sonra bahçemin görünmeyen bir köşesinden aldığım çimle yama yaptım. Şimdi gayet iyi durumda.

Eski 14-05-2007, 17:53   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Ben köpeklerin idrarından herhangi bir sorun yaşamıyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 18:46   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn noname bahçenizdeki değişkenlik gösteren çim bozulmaları halka şeklinde mi yoksa içi dolu daire şeklinde mi? Bunu belirtirseniz ne tür bir mantar ile karşı karşıya kaldığınızı söyleyebilirim.

1- Gri renkli küçük daireler ise :Sclerotinia (Dollar spot); genelde Bermuda çimi ve festuca çimlerinde görülür. Benomyl ve thiophanate iyi sonuç verir.
2-İçi boş sarı-kırmızı halkalar şeklinde ise : Marasmius (Faıry ring) ;genelde tüm çimlerde görülebilir. Mantar kontrolü için herhangi bi ilaç tavsiye edilmez. Önemli olan sulama sıklığını azaltarak 5 günde bir sulama yapmak gerekir.
2-Harita gibi parçalanmış sarı-kırmızı lekeli olanlar ise : Typhula (snow mold) genelde mavi renkli çimlerde ve festucalarda görülür. Drenajı gözden geçirmek gerekir ve benomyl ve thiophanate sorunu giderici fungusitlerdir.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 20:03   #11
Yeni Üye

Hasta çimlerimin resimleri :( :(

Eğer bu hastalık hakkında bir bilginiz varsa benimle paylaşırsanız sevinirim.Neler yapmam gerekir gittikçe çimlerim kuruyor ve ben cok üzülüyorum buna

Eklenen Resimler

Eski 15-09-2012, 12:24   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-09-2012
çim mantarı kuruma ve sararma sorunu

merhaba formda yeniyim nereye nasıl yazacağımı bilemedim ama sorunum bahçe çimleri ile ilgili. sorun yer yer çim mantarı var bahçemde yer yerde kuruma ve sararma oluştu resimlerde görüldüğü üzere bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.

Eklenen Resimler

pilott146 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 20:44   #13
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Hemen gece sulamasını bırakın. Sulamayı sadece sabah erken saatte yapın. Huwasan Tr 50 isimli dezenfektanı 10 lt su/20 cc hesabıyla hazırlayıp 10 m2 yi 1 lt solüsyonla ilaçlayınız. Hastalıklı hastalıksız heryere ilaç veriniz. Huwasan yerine PERAS da kullanabilirsiniz. Çok acele etmelisiniz yoksa bütün alan elden çıkabilir. Biz çimde bu uygulamadan çok başarılı sonuçlar alıyoruz.

Sayın Fmt 79 da siteye girdiğinde fotoğraflara bakıp size bilgi verecektir.

ikiy ve Smtl79 beğendi.
Eski 15-05-2007, 20:49   #14
Yeni Üye

Hastalığın ismi nedir acaba benim bi arkadaş baktı dediki mantar var captan diye bi ilaç verdi.peki bu dediginizi nasıl yapacağım? pompa ilemi?nasıl ilaçlı suyu dökeceğim. Şunuda eklemek isterim ben çimleri yeni ektim yani 20 gün filan oldu ve aşırı yagmurlarada maruz kaldı ondanda olmuş olabilirmi acaba

Eski 10-06-2007, 22:27   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2007
sayın noname in hastalığından sanırım benim alnım da aynı nasibini aldı. fotoğraflarda ki görüntülere ilave olarak bazı bölgelerde tatlı tabağı büyüklüğünde simsiyah çimsiz bomboş bölümler de var. aslında bende hastalık bu görüntülerden başladı. bahçeye giren bir köpek vardı geceleri ondan şüphelenmiştim. köpeğin girişini engelledim bu arada bazı yerlerde sararmalar da başladı. bu hafta sonu Captan ilacı uygulamaya başladım.
gece sulamalarını zaten 4 gün önce kesmiştim.
Sayın no name benden önce başlamış mücadeleye şu anda durumu nedir merak ettim. ilk diktiğimde çok kuraktı ha va bol sulama yaptım. sonra yağmuralr geldi bu sefer de fazla geldi.
önemli sorular ; bu ilacı veya diğerlerini pompa ile mi yapıyoruz.
tüm çim yapraklarının ıslanması gerekiyor mu? pompam küçük olduğu için uzun sürüyor
ilacı gün battıktan sonra yaptıktan sonra hiç sulamadan sabah sulamasına kadar beklemelimiyiz?
konu ile ilgili sabırla bizlere cevap verenlere teşekkürler

erden69 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2019, 15:02   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Hemen gece sulamasını bırakın. Sulamayı sadece sabah erken saatte yapın. Huwasan Tr 50 isimli dezenfektanı 10 lt su/20 cc hesabıyla hazırlayıp 10 m2 yi 1 lt solüsyonla ilaçlayınız. Hastalıklı hastalıksız heryere ilaç veriniz. Huwasan yerine PERAS da kullanabilirsiniz. Çok acele etmelisiniz yoksa bütün alan elden çıkabilir. Biz çimde bu uygulamadan çok başarılı sonuçlar alıyoruz.

Sayın Fmt 79 da siteye girdiğinde fotoğraflara bakıp size bilgi verecektir.
Merhaba, Çimlerimde yaşadığım benzer bir problem için huwasan temin ettim . söylediğiniz gibi de yapmayı düşünüyorum ancak dezenfektanın kapağından sızan bir miktar sıvı parmağıma bulaştı ve parmağım şuan bembeyaz Acaba söylediğiniz oranda uyguladığımızda çimlerde sıkıntı yaparmı renk vs. diye tereddüt ediyorum. hidrojen peroksit oldukça koroziv bir madde.yani çimlerim şuan genel olarak sağlıklı belirli yerlede böyle sıkıntılar başladı ben buyumesin diye uygulama yapmak istiyorum.

hipokratim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2007, 19:01   #17
Yeni Üye

Soruna çare bulamadık.Kaderine bıraktık çimleri

Eski 15-05-2007, 21:06   #18
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Çimlerin hastalık, mantar vs... riskini azaltmak için hangi aralıklarla hangi ilaçlamalar yapılmalıdır? Ben bir senedir kendim bakıyorum bahçeme. Gübreleme, yabani otları temizleme, sararmış çimleri tırmıkla toplama işlemleri tamam da ilaçlama henüz hiç yapmadım. Gübrede ithal (markasına yarın bakabilirim) oldukça kaliteli olduklarını söyledikleri bir ürün aldık. 3 ay bir daha gübrelemeye gerek yok dedi satıcı. Şu anda çimlerim oldukça keyifli. İlaçlamayı hangi sıklıkta yapmalıyım? Ve hangi ilacı önerirsiniz?

Eski 23-05-2007, 22:09   #19
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Herhangi bir mantari hastalık belirtisi çıkmalı gibi olur olmaz veya çıkmadan Huwasan veya PERAS veya OXY kullanınız. Bu uygulama topraktaki patojenlerin etkinliğini iyice azaltacak veya yok edecektir. Daha sonra fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate ( İkisi de Benomyl etkili maddelidir.) uygulayınız. Sportak kökboğazı çürüklüklerinde çok etkili bir ilaçtır.

Sulamayı iyice seyreltiniz ve sadece sabah erken saatte veriniz. Alan kurumadan su vermeyiniz. 1 hafta arayla iki TURFSET uygulamasını gün battıktan sonra yapınız. İki gün sonra tekrar fungusit veriniz. Bir kaç gün sonra fosforlu gübre uygulaması yapınız.

Eski 26-05-2007, 10:09   #20
Yeni Üye

Teşekkürler Mine hanım

Eski 31-07-2007, 15:29   #21
ERMAN BAYRAK

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Alıntı:
Herhangi bir mantari hastalık belirtisi çıkmalı gibi olur olmaz veya çıkmadan Huwasan veya PERAS veya OXY kullanınız. Bu uygulama topraktaki patojenlerin etkinliğini iyice azaltacak veya yok edecektir. Daha sonra fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate ( İkisi de Benomyl etkili maddelidir.) uygulayınız. Sportak kökboğazı çürüklüklerinde çok etkili bir ilaçtır.

Sulamayı iyice seyreltiniz ve sadece sabah erken saatte veriniz. Alan kurumadan su vermeyiniz. 1 hafta arayla iki TURFSET uygulamasını gün battıktan sonra yapınız. İki gün sonra tekrar fungusit veriniz. Bir kaç gün sonra fosforlu gübre uygulaması yapınız.
Sayın Mine Hanım
soylemis oldugunuz bu uygulamalari bahcemde uyguladigimda basarili bir sonuc elde edebilrimiyim?
yardimlariniz icin simdiden tesekkurler...

swing Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 11:37   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2008
Tum uyelere merhaba,

oldukca kalıtelı ve bılgı dolu bır forum yaratıldıgı ıcın yonetıcılere cok tesekkur edıyorum.bende kucuk bır alanda da olsa cımlerle ugrasıyorum.
Cım sorunlarıyla ılgılı yazısmalara baktıgımda bır cok kısının benzer sebeplerle ugrastıklarını gordum.sagolsun mıne hanımda oldukca bılgılendırme yaparak yardımcı oluyor.benımde sorunum mantar.ve cok sulamadan manta oldugunu yenı ogrenıyorum.ben cımın bol suyu cok sevdıgını zannedıyordum.bır bahcevanımız var ancak yetersız kaldıgını bu hastalık oldugunda fark ettım.bahcevanın kafasına gore yaptıgı bır ılaclama ıle 1 hafta bekledım duzelır dıye.(1 kez uyuglama yapıldı)
ancak sonucsuz kalınca arastırmaya basladım ve bu forum oldukca yardımcı oldu.mıne hanımın onerılerıyle dun acılen ızmır doga ltd. Sırketınden huwasan ve turfset aldım.bunları uygulamaya baslayacagım. Ancak konuyla ılgılı tum yazıları okumama ragmen anlamadıgım/bulamadıgım seyler oldu.bazı teknık terımlerı bılmememden olsa gerek.sayın mıne hanımdan rıca edecegım bılgıler olacak.
Mıne hanım;
*fungusıt ve dezenfektanın ne anlamda olduklarını anlayamadım.ılac tabırı bunlar ıcınmı gecerlı?
*okuduklarıma gore once hastalıklı alana ılk basta dezenfektan uygulanmalı sonra fungusıt ve sonra gubreleme.bu uygulamalar hangı aralıklarda yapılmalı?yanı dezenfektan surecı ne kadardır? Fungusıt surecı ne kadardır? Bu surec ıcındemı fungusıt yapılacak yoksa bıtıncemı? Aynı sey turfset ıcınde gecerlı..
*gubreleme bunların hepsı bıtıncemı yapılır arada yapılırmı?
*bu uygulamaların gun asırı veya gun ıcı gıbı zamanları mevcutmudur?
*bu uygulamalar yapılırken sulama ne zaman yapılmalı? Uygulamadan hemen sonramı? Bellı bır saat aralıgı mevcutmu?
*turfset uygulamasında map karısımından bahsedılmıstı.bu nedır ve bu ısımle bulabılırmıyım?ızmır doga ltd. Dekı beyefendının bu uygulamaların oranları ve karısım sekıllerı ıcın anlattıklarına guvenebılırmıyım yoksa yınede sıze danısıp yoralımmı

saygılar.

Ugur Erden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 19:45   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Alıntı:

Sn. Pakkaner, Sportek + Pilben ve Benlate yı bulamadım.

Alternatif olarak satıcının önerdiği Captan ile Curzeb yi aldım.

Doz ve uygulama önerisi : Captan 50 gr. + Curzeb 100 gr. karışım 20 litre suya karıştırılacak.

150 m2 alana püskürtülüp 4 ve 8 gün sonra tekrarlanacak.

İçime sinmedi uygulamayı durdurup, sizinde fikrinizi almak istedim.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2013, 00:23   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2013
Alıntı:

Sayın Nuri Murvet, cevabınız için çok teşekkür ederim. Çimin üstten başlayarak kuruması yanlış zamanda ekimden kaynaklı anladığım kadarıyla. Bunun için yapabileceğim bişey yok herhalde. Kök çürümesi ise ikinci mesajımda verdiğim resimlerdeki çimlerin köklerinin sararması oluyor. Yanlış anladığım bişey varsa lütfen düzeltin. Kök çürüğü ile ilgili kaçınılmaz son derken yanlış ekim zamanına mı değindiniz? Evet ise tam olarak arasındaki bağlantı ne şekildedir açıllarmısınız? Çim ile ilgili herşeyi daha yeni öğreniyorum. Bu konu başlığı altındaki tüm mesajları okumamın çok faydası oldu. Sormak istediğim bişey var, alıntı yaptığım mesajda ve konunun yarısına kadar olan mesajlarda mantar hastalıklarıyla mücadele konusunda aynı yöntem ve ilaçlardan bahsediliyordu, fakat sonlara doğru tavsiyede bulunan kişiler yöntem ve kullanılan ilaçlar değişti. Yöntemsel değişikliğin sebebi ne acaba? Acemi olduğum için belki saçma bir soru sormuş olabilirim kusura bakmayın. Sadece konuya olan ilgimden dolayı bilgimi arttırmak için soruyorum. Sayın Nuri Murvet, bahsettiğiniz ilaçları hangi oranlarda kullanırsam en iyi sonucu alabilirim. 600 m2 için oranları verebilirmisiniz. Tüm alana mı uygulama yapmamı tavsiye edersiniz? Dikkat etmem gereken başka birşey varmı? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim

GürayKaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2015, 20:50   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-06-2014
Alıntı:

Mine hanim Huwasan, PERAS, OXY, Sportak, Pilben ve Benlate isimli ilaclarin baska herhangi bir isimleri var midir? Bu ilaclari nerelerde temin edebiliriz? Ve nasil kullanmamiz gerekli?

Biraz fazla soru sordum affiniza siginiyorum....

622ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 14:59   #26
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Teşekkür ederim Mine Hanım.

Eski 26-05-2007, 11:39   #27
Ağaç Dostu

ogzhn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2007
Ayrıca çimleri uzun tutumamaya özen gösterin!

ogzhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2007, 20:10   #28
Yeni Üye

Mine hanım bişey daha sorabilirmiyim acaba fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate demissinizde sportak ile benlateyi karıştırıpmı dökeceğiz yoksa ayrı ayrı uygulamakmı lazım ayrı ayrı uygulayacaksak iki ilaç arasında kaç gün beklemek lzım ve son olarak ilaçlar bir kez tekmi uygulanıyor

Eski 27-05-2007, 23:03   #29
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noname3343 Mesajı Göster
Mine hanım bişey daha sorabilirmiyim acaba fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate demissinizde sportak ile benlateyi karıştırıpmı dökeceğiz yoksa ayrı ayrı uygulamakmı lazım ayrı ayrı uygulayacaksak iki ilaç arasında kaç gün beklemek lzım ve son olarak ilaçlar bir kez tekmi uygulanıyor
İki ilacı birlikte uygulayın. İkinci uygulama zamanını tarifte sonradan bir fungusit uygulaması daha olarak belirtmiştim.

Zor bir durum. Geçmiş olsun.

ceydoruk beğendi.
Eski 27-05-2007, 09:19   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2007
Mine Hanım ben de bir şey soracaktım, aradım aradım ama bulamadım, bizim bahçedeki çimler seyrekleşiyor ve yosunlar oluşuyor. Ben de alıyorum elime tırmığı yosunları topluyorum. Gübreleme veya ilaçlama kaç senedir yapılmamış ben yapayim diyorum. Nereden ne temin etsek de çimlere uygulasak.
Yanlış yere mesaj atmış olabilrim, biraz aceleye geldi.

igidu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025