![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sağlıklı bir şekilde sağıldığından emin olmadığım sütlerden ben de sizin gibi korkarım. Bu yüzden de hiç yoktan iyidir deyip, pastörize süt kullanıyorum. Asli gibi olmasa da hiç değilse ne yediğimi biliyorum. Aman lütfen şimdi burada da çiğ süt, pastörize süt tartışması başlamasın ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
Alıntı:
sonrasında yemenizde sakınca yoktur |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-07-2011
|
Alıntı:
Süzülen o su da çok faydalı bir su.Ekmek,poğaça yapabileceğiniz gibi içebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Metin Bey, sanıyorum aynı toprağın insanları olduğumuz için, peynirimizi bile aynı sistemle yapıyormuşuz. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Depni dediğiniz bu harika gereç'i çok eskiden görmüştüm. İsminin depni olduğunu bilmiyordum, bunuda sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Derya'cığım çok teşekkür ederim. Harika bir anlatımla, harika bir tarif olmuş. Ben peynirin ilk bastırmasını yapıp (mayalı peynir) sonra kullanıyordum. ama ne kadar tuzlarsam tuzlayayım, az yapmama karşın tadı kısa sürede bozuluyordu. Şimdi bunun püf noktasını öğrendim. Daha devamı varmış. Annenin de ellerine sağlık. Ne kadar zahmetli işmiş meğer. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Habibe, çok üzüldüm. Brusella geç ortaya çıkan ve çıktığında da acil tanı ve tedavi gerektiren bir hastalık. Bu yüzden hasta yediği peyniri bile unutabilir hastalığı tanıma ile ilgili.. Sevgili Nevsune, bu konuda çiğ süt tartışması olacağını sanmıyorum. Çünki bakterinin duyarlı olduğu iki şey var. Biri ısı, diğeri de sütün pastörize edilmesi. Yani önleminiz gayet doğru. Aslında sadece sütten değil, tereyağı ve kaymak gibi ürünlerden de geçebiliyor. Hatta hastalıklı hayvanın gübresinin kullanıldığı sebzeden.. Gübrede bakterinin kuluçka dönemi daha fazla. Özellikle keçi peynirinde altı aydan fazla yaşayabiliyormuş düşünebiliyor musunuz? O yüzden, ne olursa olsun en azından taze peynir yediğimizde hastalığın belirtilerini öğrenip, kendimizi sağlık açısından uzun süre takip edebilmemiz sanırım önemli. Ben her yediğimde neredeyse üzerinden yıl geçse bile 'acaba' dan kurtulamadığım için vazgeçtim taze peynirden. Ama şu an çok canım da çekti desem yalan söylemiş olmam. ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
|
Peynir yapimini cok guzel anlatmissiniz arkadaslar. Ben o kadar becerikli degilim ama bende bozulan sutum olunca birkac gun daha dolapta iyice curumesini bekliyorum sonra kaynatip, tulbentle suzuyorum. Tulbenti asip, bir gece suzduruyorum sonra da tuzlayip dolaba kaldiriyorum ki cok lezzetli bir cokelek yapmis oluyorum. Boreklerde veya pogacalarda kullanmak icin hazirda bulunduruyorum.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum, çok güzel tarif vermişsiniz ancak içerisine katılacak olan torba suyu yerine başka ne kullanabiliriz bunu da yazarsanız sevinirim. Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=caucasus;387377 Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.[/QUOTE] Ben de rocfor, örgü, urfa, antep vs...peynir delisiyim. Eskiden babaannem şurup şişesi gibi bir şişede peynir mayası satın alırdı, bakkaldan. Hala satılır mı bilmem. Kaynatılıp, ılıtılmış süte ilave eder, ılık tutardı ve o olgunlaşırdı.. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-06-2007
|
Ben de denedim torba altı suyu ile yapmayı. Gayet başarılı oldu. Süt kesildikten sonra torbalara dökmeden önce biraz halis tereyağ attım içine ve karıştırdım. Böylece tam bir köy peyniri tadı oluştu. Daha sonra araştırmalarıma göre aslında sütü kestirmek için birçok değişik yöntem kullanılıyor. Mesela sirke, ayran, yoğurt... Sanırım hepsinin tadı farklı olur... Ayrı ayrı denemek lazım... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
peki evde kaşar nasıl yapılır????? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
peki rokfor, çedar falan nasıl yapılıyor bilen, yapan var mı? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
bu ricotta lor gibi birşey sanırım yanılıyor muyum |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn M.Sema bana siz rokfor yapımını da biliyorsunuzdur gibi geliyor ![]() |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
Uzmanlar fazla peynir tüketiminin kansere neden olabileceğini açıkaldı 'Kfl peynirde kanser riski RealAge : Erkek Sağlığı Merkezi - Kansere karşı yalnız değilsiniz... | Genel bilgiler - kanser ve beslenme Hayvansal yağ tüketimi meme kanseri riskini arttırıyor http://www.solverkimya.com/site/maka...veya-tadi.html |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
bir tarif buldum ama özel bir ekmeği özel bir yerde küflendirip sonra toz haline getirip öyle yapılıyor diye anlatıyordu... aslında limon küfü(penisillium) eklemiş bir peynir mayalasam nasıl olur diye düşünüyorum. yapar ve yedikten sonra ölmezsem buraya yazarım ![]() teorik olarak öldürmemesi lazım limon küfü penisilinin üretildiği mantardır... denersem yazacağım .. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-10-2009
|
Merhaba.Etteki bakterilerin dondurucuya konduğunda yokolduğunu biliyorum belki peynir içinde geçerlidir.Ben yurtdışındayım beyaz peynire hasret kaldım.İsviçre peyniri - rokfor- cheddar - mavi peynir -feta- mozarella gibi birçok peynir var beyaz peynir yok.Bir arkadaşım Türkiye de Eker marka peynirden deniz minaresi çıktığını anlatmıştı o yüzden insanın kendi yaptığının her zaman daha temiz olucağını düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-11-2009
|
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur. DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok. Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Küçük çocuklarım var ve basında çıkan kusurlu et, süt ürünleri, vs... haberleri beni çok rahatsız ediyor. Yapabildiğim kadar evde yapmak istiyorum. Sucuk yapmak için gerekli aparatları aldım, tarif de buldum, bu sefer brucella ve diğer bakterilerden korkmaya başladım. Sucuk yapmak için ortam sıcaklığının 0-12 derece arasında olması gerekiyormuş. Evde yapan var mı? |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
|
Ben peynir yapmaya merak saldım siz bıraktınız mı ki kimse birşey yazmamış. Benim merakımda nasıl başladı onu yazayım. Sitede Engin hocamdan kefir mayası alıp kefir yapmıştık. Eşim pek sevmedi ve dolu bardağı dolabın kahvaltılık bölümüne koymuş. 2 hafta sonra dolapta bardağı gördüm. Bozulmuştur diye baktım en ufak bir koku yok. Bir güzel içtim. Bardağın dibi peynir gibiydi. Onun da tadına bakayım derken abartısız koyun peyniri tadında bir peynir oluşmuştu. Harika bir tattı. Şimdi yoğurtla mayalıyoruz da kefirle neden mayalamayalım değil mi ? Düzenleyen furkan yıldız : 27-10-2011 saat 09:07 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
|
Bende peynir yapımına merak sardım bu aralar ama malzeme temininden dolayı vazgeçmezsem eğer ... Ne zaman bir hobi alanı oluştursam malzeme temininde bir ucu yurtdışına dayanıyor ve sıkıntılar başlıyor.... ARkadaşlar isli çerkes peyniri yapacam ama sepet temin edemiyorum Bu peynirin sepeti nerden bulunur ?? Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Merhaba, ben de ricotta peynirini 1 lt sute 250ml kefir karistirarak yapiyorum. Karisimi sut kesilmeye baslayana kadar isitip sonra suzerek buzdolabilda bekletiyorum. Oldukca sert dilimlenebilir bir peynir oluyor. Salatalarda, makarnalarda, ispanakla karistirip borek pogaca icine koyarak kullaniyoruz. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Ben de ricotta veya lor peynirini süte beşte bir oranınında kefir karıştırıp 80 dereceye ısıtarak yapıyorum. Ilıkken tülbente alıp sıkıyorum. Sıktığım tülbent içindeki peyniri süzgeçe oturtup buzdolabında sabaha kadar bekletiyorum. Dilim dilim kesip yenecek kadar kıvamlı ve hoş tatlı bir peynir oluyor. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
köy peynirleri Çifte kaynatılmış olduklarından, Brusella hastalığına yakalanma riski çok az. Çiğ sütten köy yapımı peynirler hasta yapar lafı kapitalist kartellerin dezonformasyonu'dur. Elbette çiğ sütten yapılan ürünler hasta eder ama köylüler bir çok mandıradan daha çok önem verirler ve 2 kez kaynatılmış olarak peynir imal ederler. Ben ömrümde, köy yapımı olan peynirlerden Brusella olan kişiyi ne köyümde ne de yakın civarımızda görmedim-duymadım. Sadece şöyle bir risk söz konusu: Köylüler eskiden bunları satarlarken soğutucu olmadığı için, açıkta olan peynirlerin bozulma ve hasta etme riski vardı ama çoğu köylü bu peynirleri zaten bidon ya da tenekelerde salamura suyunun içinde sattıklarından (peynir suyu), bozulma olmazdı. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|