agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni97Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-07-2007, 17:03   #1
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
Çok yakın bir arkadaşımızı bu yüzden kaybetmiştik.Üstelik de bu konuda bilgisi olan restaurant sahibiydi kendisi .

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2007, 17:04   #2
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
Sevgili Hfz

Sağlıklı bir şekilde sağıldığından emin olmadığım sütlerden ben de sizin gibi korkarım. Bu yüzden de hiç yoktan iyidir deyip, pastörize süt kullanıyorum. Asli gibi olmasa da hiç değilse ne yediğimi biliyorum.

Aman lütfen şimdi burada da çiğ süt, pastörize süt tartışması başlamasın

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2009, 03:03   #3
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
taze peyniri derin dondurucuda dondurun sonra dışarı çıkarıp çözdürün
sonrasında yemenizde sakınca yoktur

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 23:19   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
Taze köy peynirinizi korkmadan yiyebilirsiniz.Çünkü anlatılan bu peynir kaynayan sütle yapılıyor.O zaman da içindeki burusella mikrobu ve başka mikroplar kalmıyor.Derya Hanımın kaynayan süte ilave ettiği torba suyu aslında yoğurt suyu.Ben de bu peyniri yaparken kaynayan süte ekşi yoğurdu çırparak ilave ediyorum.Ekşi yoğurttaki asit sütün proteinini birleştirerek suyundan ayırıyor.Ekşi yoğurt yerine limon suyu,eritilmiş limon tuzu ve sirke ile de yapabilirsiniz.Sütün beyaz rengi kaybolup sarımsı bir sıvı oluşuncaya kadar ekşi yoğurdu ilave ediyorum.İki, üç seferde de koyabilirsiniz.Daha sonra süzmek için bez torbaya alıp üzerine ağırlık (mermer)koyuyorum.Süzülen peynir kalıbını torbadan çıkarınca etrafını kaya tuzu ile tuzlayıp dolaba kaldırıyorum.
Süzülen o su da çok faydalı bir su.Ekmek,poğaça yapabileceğiniz gibi içebilirsiniz.

Kiraz, ayazkentli ve alanur beğendi.
Nevin Marangoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2007, 15:00   #5
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Metin Bey, sanıyorum aynı toprağın insanları olduğumuz için, peynirimizi bile aynı sistemle yapıyormuşuz. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Depni dediğiniz bu harika gereç'i çok eskiden görmüştüm. İsminin depni olduğunu bilmiyordum, bunuda sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2007, 17:00   #6
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Derya'cığım çok teşekkür ederim. Harika bir anlatımla, harika bir tarif olmuş. Ben peynirin ilk bastırmasını yapıp (mayalı peynir) sonra kullanıyordum. ama ne kadar tuzlarsam tuzlayayım, az yapmama karşın tadı kısa sürede bozuluyordu. Şimdi bunun püf noktasını öğrendim. Daha devamı varmış.

Annenin de ellerine sağlık. Ne kadar zahmetli işmiş meğer.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2007, 18:34   #7
hfz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 810
Galeri: 5
Sevgili Habibe, çok üzüldüm. Brusella geç ortaya çıkan ve çıktığında da acil tanı ve tedavi gerektiren bir hastalık. Bu yüzden hasta yediği peyniri bile unutabilir hastalığı tanıma ile ilgili..

Sevgili Nevsune, bu konuda çiğ süt tartışması olacağını sanmıyorum. Çünki bakterinin duyarlı olduğu iki şey var. Biri ısı, diğeri de sütün pastörize edilmesi. Yani önleminiz gayet doğru.

Aslında sadece sütten değil, tereyağı ve kaymak gibi ürünlerden de geçebiliyor. Hatta hastalıklı hayvanın gübresinin kullanıldığı sebzeden.. Gübrede bakterinin kuluçka dönemi daha fazla. Özellikle keçi peynirinde altı aydan fazla yaşayabiliyormuş düşünebiliyor musunuz? O yüzden, ne olursa olsun en azından taze peynir yediğimizde hastalığın belirtilerini öğrenip, kendimizi sağlık açısından uzun süre takip edebilmemiz sanırım önemli.

Ben her yediğimde neredeyse üzerinden yıl geçse bile 'acaba' dan kurtulamadığım için vazgeçtim taze peynirden. Ama şu an çok canım da çekti desem yalan söylemiş olmam.

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2007, 09:00   #8
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Peynir ile ilgili, iki ufak püf noktasını atlamışım. Şimdi onlarıda yukarıda ki yazıma ekledim. Tuz ve tereyağı olayı.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2009, 21:46   #9
Ağaçsever
 
KaRaMeLa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
Peynir yapimini cok guzel anlatmissiniz arkadaslar. Ben o kadar becerikli degilim ama bende bozulan sutum olunca birkac gun daha dolapta iyice curumesini bekliyorum sonra kaynatip, tulbentle suzuyorum. Tulbenti asip, bir gece suzduruyorum sonra da tuzlayip dolaba kaldiriyorum ki cok lezzetli bir cokelek yapmis oluyorum.

Boreklerde veya pogacalarda kullanmak icin hazirda bulunduruyorum..

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 15:09   #10
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum, çok güzel tarif vermişsiniz ancak içerisine katılacak olan torba suyu yerine başka ne kullanabiliriz bunu da yazarsanız sevinirim.
Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 02:04   #11
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
[QUOTE=caucasus;387377
Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.[/QUOTE]

Ben de rocfor, örgü, urfa, antep vs...peynir delisiyim.

Eskiden babaannem şurup şişesi gibi bir şişede peynir mayası satın alırdı, bakkaldan.

Hala satılır mı bilmem.

Kaynatılıp, ılıtılmış süte ilave eder, ılık tutardı ve o olgunlaşırdı..

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 09:40   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 32
Ben de denedim torba altı suyu ile yapmayı. Gayet başarılı oldu. Süt kesildikten sonra torbalara dökmeden önce biraz halis tereyağ attım içine ve karıştırdım. Böylece tam bir köy peyniri tadı oluştu.
Daha sonra araştırmalarıma göre aslında sütü kestirmek için birçok değişik yöntem kullanılıyor. Mesela sirke, ayran, yoğurt... Sanırım hepsinin tadı farklı olur... Ayrı ayrı denemek lazım...

trlogic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 21:21   #13
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
peki evde kaşar nasıl yapılır?????

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 05:56   #14
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
peki rokfor, çedar falan nasıl yapılıyor bilen, yapan var mı?

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 05:14   #15
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
bu ricotta lor gibi birşey sanırım yanılıyor muyum

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 10:27   #16
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Hayır yanılmıyorsunuz Sn dremre, tatlı lor gibi aynen. Hatta bu peynir lor kurabiyesine de konulabiliyor.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 17:51   #17
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
Sn M.Sema bana siz rokfor yapımını da biliyorsunuzdur gibi geliyor

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 17:56   #18
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Üzgünüm bilmiyorum. Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok. Netten araştırırsanız tarifler var ama denemedim bilmem nasıl olur?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 17:38   #19
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema Mesajı Göster
Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok
Herşeyde olduğu gibi, peynirin de aşırı tüketilmesi insan sağlığı için risk unsurudur..Acizane hatırlatayım dedim..


Uzmanlar fazla peynir tüketiminin kansere neden olabileceğini açıkaldı
'Kfl peynirde kanser riski
RealAge : Erkek Sağlığı Merkezi -
Kansere karşı yalnız değilsiniz... | Genel bilgiler - kanser ve beslenme
Hayvansal yağ tüketimi meme kanseri riskini arttırıyor
http://www.solverkimya.com/site/maka...veya-tadi.html

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 18:25   #20
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
bir tarif buldum ama özel bir ekmeği özel bir yerde küflendirip sonra toz haline getirip öyle yapılıyor diye anlatıyordu...

aslında limon küfü(penisillium) eklemiş bir peynir mayalasam nasıl olur diye düşünüyorum. yapar ve yedikten sonra ölmezsem buraya yazarım

teorik olarak öldürmemesi lazım limon küfü penisilinin üretildiği mantardır...

denersem yazacağım ..

ayhanykaya beğendi.
dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 18:30   #21
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Aman kendinize dikkat edin çünkü peynirin tarifini ve sonucunu bekliyoruz.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 17:45   #22
Yeni Üye
 
tuan_a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: Yurtdışı
Mesajlar: 22
Merhaba.Etteki bakterilerin dondurucuya konduğunda yokolduğunu biliyorum belki peynir içinde geçerlidir.Ben yurtdışındayım beyaz peynire hasret kaldım.İsviçre peyniri - rokfor- cheddar - mavi peynir -feta- mozarella gibi birçok peynir var beyaz peynir yok.Bir arkadaşım Türkiye de Eker marka peynirden deniz minaresi çıktığını anlatmıştı o yüzden insanın kendi yaptığının her zaman daha temiz olucağını düşünüyorum.

tuan_a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 12:57   #23
Yeni Üye
 
Gürkan Yeniçeri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2009
Şehir: Canberra
Mesajlar: 26
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.

Gürkan Yeniçeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2012, 11:02   #24
Ağaçsever
 
Belmas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 75
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GurkanYeniceri Mesajı Göster
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, Artizan Peynirci adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.
İnternette peynir yapımını araştırıyordum, meğer sitemizde varmış. Gürkan Bey ve peynir yapımını paylaşan diğer arkadaşlara çok teşekkürler. Emeğinize, elinize sağlık.

Küçük çocuklarım var ve basında çıkan kusurlu et, süt ürünleri, vs... haberleri beni çok rahatsız ediyor. Yapabildiğim kadar evde yapmak istiyorum. Sucuk yapmak için gerekli aparatları aldım, tarif de buldum, bu sefer brucella ve diğer bakterilerden korkmaya başladım. Sucuk yapmak için ortam sıcaklığının 0-12 derece arasında olması gerekiyormuş. Evde yapan var mı?

Belmas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 17:03   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,736
Ben peynir yapmaya merak saldım siz bıraktınız mı ki kimse birşey yazmamış. Benim merakımda nasıl başladı onu yazayım. Sitede Engin hocamdan kefir mayası alıp kefir yapmıştık. Eşim pek sevmedi ve dolu bardağı dolabın kahvaltılık bölümüne koymuş. 2 hafta sonra dolapta bardağı gördüm. Bozulmuştur diye baktım en ufak bir koku yok. Bir güzel içtim. Bardağın dibi peynir gibiydi. Onun da tadına bakayım derken abartısız koyun peyniri tadında bir peynir oluşmuştu. Harika bir tattı. Şimdi yoğurtla mayalıyoruz da kefirle neden mayalamayalım değil mi ?


Düzenleyen furkan yıldız : 27-10-2011 saat 09:07
furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:25   #26
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
Bende peynir yapımına merak sardım bu aralar ama malzeme temininden dolayı vazgeçmezsem eğer ... Ne zaman bir hobi alanı oluştursam malzeme temininde bir ucu yurtdışına dayanıyor ve sıkıntılar başlıyor....
ARkadaşlar isli çerkes peyniri yapacam ama sepet temin edemiyorum Bu peynirin sepeti nerden bulunur ?? Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 12:56   #27
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Merhaba, ben de ricotta peynirini 1 lt sute 250ml kefir karistirarak yapiyorum. Karisimi sut kesilmeye baslayana kadar isitip sonra suzerek buzdolabilda bekletiyorum. Oldukca sert dilimlenebilir bir peynir oluyor. Salatalarda, makarnalarda, ispanakla karistirip borek pogaca icine koyarak kullaniyoruz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 15:12   #28
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Bidona basılan peynir tarifi için teşekkürler. Acaba ne kadar zaman buzdolabında bekletmek gerekiyor. Bir de kapağı kapalı mı olacak?

mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 19:07   #29
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Ben de ricotta veya lor peynirini süte beşte bir oranınında kefir karıştırıp 80 dereceye ısıtarak yapıyorum. Ilıkken tülbente alıp sıkıyorum. Sıktığım tülbent içindeki peyniri süzgeçe oturtup buzdolabında sabaha kadar bekletiyorum. Dilim dilim kesip yenecek kadar kıvamlı ve hoş tatlı bir peynir oluyor.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 20:19   #30
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
köy peynirleri Çifte kaynatılmış olduklarından, Brusella hastalığına yakalanma riski çok az.

Çiğ sütten köy yapımı peynirler hasta yapar lafı kapitalist kartellerin dezonformasyonu'dur.

Elbette çiğ sütten yapılan ürünler hasta eder ama köylüler bir çok mandıradan daha çok önem verirler ve 2 kez kaynatılmış olarak peynir imal ederler.

Ben ömrümde, köy yapımı olan peynirlerden Brusella olan kişiyi ne köyümde ne de yakın civarımızda görmedim-duymadım.

Sadece şöyle bir risk söz konusu:

Köylüler eskiden bunları satarlarken soğutucu olmadığı için, açıkta olan peynirlerin bozulma ve hasta etme riski vardı ama çoğu köylü bu peynirleri zaten bidon ya da tenekelerde salamura suyunun içinde sattıklarından (peynir suyu), bozulma olmazdı.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025