![]() |
|
![]() |
#391 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
Sayın Bora Bey, Cattleya'larda hava kökü normal midir? Benim bir cattleya'mda bu oluştu da.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi kızmak yok önce siz bana cevap vereceksiniz ![]() 1-Cattleya Epiphyt midir yoksa terrestrial midir? 2-Kök sistemi Epipyht ise nasıldır?Terrestrial ise nasıldır? Şimdilik bu iki soru lütfen. Sorunuz ciddiyse bu başlıkta bu soruların cevapları var yoksa hafif google amcayı çalıştırmak lazım ![]() Hobide başarı araştırmadan geçer.Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü ilgi duyduğum tüm akvaryum, orkide, fotoğrafçılık ...vb konularda araştırırım ki bunların içinde akvaryum hobisi bana babamdan geçmedir ve başarı=araştırma+tecrübe etme 41 yaşımın 31 senesinde tecrübeyle sabittir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Ağaç Dostu
|
Boray Bey, sanırım biz milletçe(kendim de dahil) biraz hazıra konmaya alışmışız... aslında hani google amcayı çalıştırıp baksam da olur du ama ne bileyim ''sordum gitti''ye geldi soru biraz ![]() ![]() 1- evet cattleya epifittir 2- epifit kök sistemi köklerini ağaçların üzerine tutunarak oluşturan bitkilerin kök sistemidir, umarım doğrudur.. sadece ağaçtan su ve bazı mineralleri alır.. terestrial kök sistemi ise cymbidium gibi toprakta kök oluşturan bitkilerin kök sistemidir.. soruma gelince (tabi düşünmeden sorduğum için..) genelde phal'lerde hava kökü terimi kullanılıyordu hani substrata girmeyenler için. diğer 3 cattleya'mda bu durumu görmediğim için gaflette bulundum ''sordum gitti''. halbuki normalde zaten kökler ağaç kabuğu üzerinde ve havada ![]() bu arada estağfurullah sizi denemek ne haddime benim.. size hala ''hocam'' diyesim geliyor ama siz istemediğiniz için demiyorum ![]() Saygılarımla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#394 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Cattleya köklerini incelerseniz ki bazı yeni rizomlar saksının dışına taşar ya da saksı dışı dikimlerde köklerin ucu yeşil ama diğer tarafları beyazdır.Bu beyaz bölüm süngerimsi bir yapıya sahip.Yani aslında bir deneme yapsanız o süngerimsi kısmı sıyırdığınızda içinde ince kıl gibi kök bulunmaktadır.İşte bu süngerimsi kısım havadan nemi emer.Islandığı zaman da hafif yeşile döner.Gözün bu yeşili görmesi aslında kloroplastların içinde bulunan klorofilin göze ışık yansımasıdır.Yaprakları da yeşil olarak görme nedenimiz budur.Epifit orkideler ki Phaleonopsis, Cattleya vb. köklerini inceleyin bu böyle.Böylelikle köklerden de photosentez yapıyor diyebiliriz ![]() Ama bir Paphiopedilum, Cymbidium, Phragmipedium köklerini inceleyin istedeğiniz kadar sulasanızda kök siyah olarak kalacaktır.Renk değiştirmeyecektir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunlar da açmış halleri ![]() ![]() ![]() Her yıl daha farklılar sanki ![]() Bitkinin ID si hakkında tam bir fikrim yok yalnız, Blc. George King "Serendipity" x Blc Sylvia Fry "Bette" varyeti olduğunu düşünmekteyim, şimdilerde ise diğerlerini ve çok sevdiğim bu melezi donör olarak kullanıp hazırladığım kök ve yaprak eksplantlarını doku kültürün de çalışmaktayım, annelerinin kopyaları bir sürü bitkicik ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2010
|
Kökler çıkıyor:)
Yaklaşık bir ay önce bakıma aldığım,kökleri ölü olup, yosunla sardığım cattleyaların ikisinde kök gelişimi başladı.Sanırım bu yosun çok işe yarıyor.İnşallah devamı gelir.Buyrun resimler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Ağaç Dostu
|
cattleya dowiana aurea
Bu da 3 ay önce edindiğim bitki.Çok küçük bir saksıda.Zaten bitki yavru.çiçeklenmesi yaklaşık 3 yıl sürecek.Şu an için gelişimi iyi gibi.Fotoğraftaki görünen sürgün bana geldikten sonra büyüdü.Bitkinin saksı harcı tamamen taştan oluşmakta.Acaba şu durumda bir harç değişimi gerekli midir bilemiyorum.Belki de biraz daha büyümesini beklemeliyim.Sizlerin fikirlerini de almalıyım sanırım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Seraya ne zaman isterseniz gelebilirsiniz. Tek tük te olsa çiçekler var serada ![]() Yeterki gelirken bir haber verin de bende serada olayım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İnşallah çiçeklenmesinide görmek nasip olur bizlere. ![]() SAYGILARIMLA. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Ağaç Dostu
|
Sayın SAGEN Ziyaretiniz bizi memnun eder. İshaklı köyü Trabzon Cad. No 36 Beykoz- İstanbul 0532 245 13 64 Google mapten Hayal Bahcem Sera, İstanbul diye aratırsanız yol tarifide alabilirsiniz. Zaman zaman şehir içindeki işlerden dolayı serada olamıyorum gelmeyi düşündüğünüzde haber verirseniz orada olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#405 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Aşırı asidik olduklarından fungal üremelere şans vermeyen bakteryel üremeleri de bastıran sphagnum aşırı su tutup havadar bir substrat olduğundan köklendirmeyi hızlandırır patogenleri bastırır. Zaten epifith olan Orkideler de asidik ortamları çok severler dolayısı ile adeta bir biri için yaratılmış gibiler. Başka bir tür yosundan bu özelikleri ASLA bulamazsınız Ancak orkidenizin altında sphagnumun gelişmesini beklemeyin. sphagnum serin soğuk ortamlarda gelişir. orkideler için fazla soğuk. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocalarım, Sanırım bu cattleya'mı ayırma vakti geldi ayıracağım fakat nereden nasıl yapsam en iyisi olur bilemiyorum.. şu anda 4 yeni ve anaç 14 olmak üzere toplam 18 rizom var. nasıl bir ayırma metodu kullanayım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
son cümlenizi anlayamadım.Sphagnum yosunu neden gelişecek?Orkidenin kökleri sphagnumun içinde gelişmesine devam etmeyecek mi?Kökler büyüdükten sonra bu yosundan bitkiyi çıkarıp,ağaç kabuğuna mı almalıyım?Ayrıca cattleya dowiana aurea için bir yorum yapmanızı istirham edeceğim.Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Anladığım kadarıyla Praecox Hocam sphagnum'un gelişmesini beklemeyin dedi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
bitkinizde antraknoz başlangıcı var saksı harcını dikimden önce ilaçlı su ile sulayın ve bitkiyi de üsten yaprak ve rizomları fungal bir ilaçla püskürtün. bitki bareroot iken de ilaçlı suya sokup kök yaprak ıslanacak şekilde 5- 10 dk ilaçlı suya batırın. Sn. fzthalil resimlerden bölünme şekli pek seçilemiyor. bence saksıyı büyütün harcını değiştirin. yok illa bölecem derseniz de kaç yaprak kaç sürgün var backbulblar ne kadar yapraksızla. tüm bunları göz önünde bulundurmak gerekir. Arzu ederseniz bitkinizi Nur hanımın serasına getirin cumartesileri ben genelde orda bölme dikme işlerinde yardımcı oluyorum bitkinizi de ele alırız bu bağlamda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Ağaç Dostu
|
Ne zaman isterseniz buyrun başımızın üstünde yeriniz var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Ağaç Dostu
|
Keşke gelebilsem ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
eski ilk süren rizomun nerelerde çatalandığına çok dikkat edin. yeni sürgünleri (sanırım sizin tabirinizle yavru rizom)ları saymadan geriye doğru çatalnmıyan bir yere kadar 5 yaprak sayın. rizom yapısını gözümle görmeden kesin bir şey söyliyemem her catt.da değişik yerlerden bölmek ya da hiç bölmemek gerekebilir. Zaten cumartesiler Nur hanımla da yaptığımız iş bu "bilmeceleri" çözmek karşılıklı fikir alışverişi ile optimal kesim yerlerini belirlemek. maksat burda sadece bölmekse ona göre çiçek açtırmaksa ona göre... bir yol aranır. backbulpları da ayrı bir konu. yapraksız pseudo bulpları saymayın onlar ön sürgünlere yapraklılara bir yük. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#414 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
antraknoz için nasıl bir ilaç kullanmalıyım?herhangi bir mantar ilacı olabilirmi?Aynı ilacı yaprak ve rizonlar için de kullanabilir miyim? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/orkide/...htm#post371419 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#416 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#417 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gözden kaçırmışım bu mesajınızı.Yeni cattleya nız hayırlı olsun. Ben öncelikle cattleyanızın yavru olmadığı ve uygun şartta yeni sürgün ki 4. sürgünden çiçek açacağını düşünüyorum.Backbulb olduğu fikrindeyim. Diğer konu ise Cattleya Dowiana nızda neden tamamen taş harç kullanıldığını biliyor musunuz?Bulacağınız cevap bu türü sağlıklı yetiştirip çiçek açmasını sağlamanız için önemli.Dowiana bir özelliğe sahip ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar hayırlı olsun.Hoş çiçek açıyor ve bol bol çiçeklerini görmeniz dileği ile..... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#418 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
öncelikle teşekkür ederim ilginiz için.Araştırdım ama malesef bulamadım dowiana nın özelliğini.Bu taş harcın içinden hiç çıkarmamak mı gerekli bitkiyi?Eğer söylediğiniz gibi 4. sürgünden çiçek açarsa benim için büyük sürpriz olacak.Neymiş acaba bu bitkinin özelliği: ![]() saygılar ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aslında böyle türleri nerden bulduğunuzu merak etmiyor değilim.Ebay olabilir büyük ihtimalle ama zor tür seçmişsiniz.Benim de ilgi alanımda bir türdür.Zorları severim. ![]() Öncelikle dediğim gibi şartları sağlarsanız 4. yeni ve güçlü gelen yapraktan açacak inancım var benim.Hatta iyi bakarsanız iddia bile edebilirim ![]() Bu tür bol güneşli ortam ister iki......(Direk güneş ışığı değil) Ama asıl dikkat etmeniz gereken ve taş harç içinde olma nedeni; Köklerin ıslandıktan sonra hızlı kuruma isteği.Yani vıcık vıcık su veya ıslak saksı harcı oluşumunda bu türü asla canlı tutamazsınız.Kök çürümesi ve rizom çürümesi ile başlayıp yeni süren gözleri öldürür.Islak kalması yani vıcık vıcık su ve ıslak saksı harcı ölümcül sonuç doğurur ve bu türü kurtaramazsınız.Kilit noktası bu.Genel cattleyalar arasında bu konuya en hassası bu tür. Burda dikkat.Islak kalmayacak ama nemli kalacak kökler.Bu da Mart tan çiçeklenme bitene kadarki bölümde.Yani sıcakta ki gelişme döneminde sıcağı seviyor.Çiçekten sonra dinlenme ve soğuklarda sulamaya çok daha dikkat etmeniz gerekir. Şimdi taş saksı harcını anladınız mı?Yani sulama yaptığınızda köklerin hemen kuruya bilmesine olanak çürümeyi önlemek.Ama dediğim gibi kökler nemli kalacak yani taştan saksı harcı suyu fazla tutmadığı için bu sefer de sıcakta 3-4 günde bir sulama isteyebilir.Bur da siz karar vereceksiniz su ayarına.ortam nemini de %50-60 dan aşağı tutmayın.Bir de tekrar yazağım bol güneş ister parlak aydınlık ortam ama direk dik güneş değil. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|