Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B.Unver
Vallaha Halil bey ben ümidimi kesmiştim cevaplardan.Ama şimdi sizi takdir ettim.İşte bu gerçekten.Yılmadan araştırmışsınız.İşte sorunuzun cevabı kendi cevabınzın  artı;
Cattleya köklerini incelerseniz ki bazı yeni rizomlar saksının dışına taşar ya da saksı dışı dikimlerde köklerin ucu yeşil ama diğer tarafları beyazdır.Bu beyaz bölüm süngerimsi bir yapıya sahip.Yani aslında bir deneme yapsanız o süngerimsi kısmı sıyırdığınızda içinde ince kıl gibi kök bulunmaktadır.İşte bu süngerimsi kısım havadan nemi emer.Islandığı zaman da hafif yeşile döner.Gözün bu yeşili görmesi aslında kloroplastların içinde bulunan klorofilin göze ışık yansımasıdır.Yaprakları da yeşil olarak görme nedenimiz budur.Epifit orkideler ki Phaleonopsis, Cattleya vb. köklerini inceleyin bu böyle.Böylelikle köklerden de photosentez yapıyor diyebiliriz
Ama bir Paphiopedilum, Cymbidium, Phragmipedium köklerini inceleyin istedeğiniz kadar sulasanızda kök siyah olarak kalacaktır.Renk değiştirmeyecektir.
|
Evet Bora Bey bunları dediğim gibi biliyordum aslında ama nasıl sordum bilemedim... bilmeyenler için tekrarlanmış oldu desem avuntu olur mu

aslında cymbidium köklerine baktım ve hatta oncidium köklerine de baktım dediğiniz ince kıl gibi kök var ama yeşil değiller.. sanırım bu süngerimsi yapılar o ince kıl kökleri uzun süre nemli tutabilmek için. ama klorofile sahip olmadıkları için fotosentez yapamıyorlar

bilgileriniz için çok teşekkür ederim..