View Single Post
Eski 01-06-2012, 20:35   #394
B.Unver
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil Mesajı Göster
Boray Bey,
sanırım biz milletçe(kendim de dahil) biraz hazıra konmaya alışmışız... aslında hani google amcaya çalıştırıp baksam da olur du ama ne bileyim ''sordum gitti''ye geldi soru biraz aslında sorunun cevabını da biliyormuşum ama nasıl sordum bilemedim.. sorularınıza cevap olarak google amcayı araştırıp ''copy-paste'' de yapabilirim( ) ama forumdan edindiğim bilgilerle cevaplayacak olursam;
1- evet cattleya epifittir
2- epifit kök sistemi köklerini ağaçların üzerine tutunarak oluşturan bitkilerin kök sistemidir, umarım doğrudur.. sadece ağaçtan su ve bazı mineralleri alır.. terestrial kök sistemi ise cymbidium gibi toprakta kök oluşturan bitkilerin kök sistemidir..
soruma gelince (tabi düşünmeden sorduğum için..) genelde phal'lerde hava kökü terimi kullanılıyordu hani substrata girmeyenler için. diğer 3 cattleya'mda bu durumu görmediğim için gaflette bulundum ''sordum gitti''. halbuki normalde zaten kökler ağaç kabuğu üzerinde ve havada dediklerinize harfiyen katılıyorum, araştırma çok çok önemli.. bir de dediğiniz gibi tecrübe..
bu arada estağfurullah sizi denemek ne haddime benim.. size hala hocam diyesim geliyor ama siz istemediğiniz için demiyorum
Saygılarımla..
Vallaha Halil bey ben ümidimi kesmiştim cevaplardan.Ama şimdi sizi takdir ettim.İşte bu gerçekten.Yılmadan araştırmışsınız.İşte sorunuzun cevabı kendi cevabınzın artı;

Cattleya köklerini incelerseniz ki bazı yeni rizomlar saksının dışına taşar ya da saksı dışı dikimlerde köklerin ucu yeşil ama diğer tarafları beyazdır.Bu beyaz bölüm süngerimsi bir yapıya sahip.Yani aslında bir deneme yapsanız o süngerimsi kısmı sıyırdığınızda içinde ince kıl gibi kök bulunmaktadır.İşte bu süngerimsi kısım havadan nemi emer.Islandığı zaman da hafif yeşile döner.Gözün bu yeşili görmesi aslında kloroplastların içinde bulunan klorofilin göze ışık yansımasıdır.Yaprakları da yeşil olarak görme nedenimiz budur.Epifit orkideler ki Phaleonopsis, Cattleya vb. köklerini inceleyin bu böyle.Böylelikle köklerden de photosentez yapıyor diyebiliriz

Ama bir Paphiopedilum, Cymbidium, Phragmipedium köklerini inceleyin istedeğiniz kadar sulasanızda kök siyah olarak kalacaktır.Renk değiştirmeyecektir.

B.Unver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön