agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni180Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-01-2008, 17:50   #1
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
İlginiz için teşekkür ederim. Thai hastalığı için buradan okuduğum kadarıyla köklerde siyah noktalar oluşup oluşmadığına yönelik bir kontrol yapmıştım; ancak böyle bir durum görünmedi. Umarım sonradan belirginleşecek bir durum söz konusu değildir. Yalnız "serinde su kalmış"lıkla ilgili sorun söz konusu olabilir. Ben dikkat ediyorum ama almadan önce mağazada bu tip şeyler söz konusu olmuş olabilir.

Cam vazonun içine 2-3 günde bir sabah çok erken saatlerde su spreyliyorum. Su değince birçok beyaz kök yeşile dönüyor; yanılmıyorsam bu fotosentezle ilgili, olması gereken bir durum. Vazonun en dibinde küçük bir kırık bulunduğundan dipte su kalma ihtimali yok. Cama ve köklere yapışan damlalar gün boyu nem sağlıyor, akşama ise buharlaşmış oluyorlar. Faydası olacağını düşündüm. Haftada 1 kez ise yarım saatliğine kökleri su dolu bir kovaya sokuyorum. Bunun süresini azaltıp adedini artırabilirim.

Batıya bakan ve önünde balkon olan bir pencerem var. Ancak bu ara istisnai bazı günler dışında havalar o kadar kapalı ki, kot farkından ötürü evin önü tamamen açık olmasına rağmen suni ışık kadar etkili olabilecek bir güneş alamıyorum. Mart-Nisan gibi o tarafa almayı planlıyordum. Tavsiyenize uyup bunu şimdiden yapabilirim.

Sn Ludisia_Bahya, ben de cesaret edemeyebilirdim ama fiyatı neredeyse şu mantar gibi açılan kahvecilerdeki bir kahvenin fiyatına düştüğünden, başarılı olma durumunda vaad ettiği güzelliği de düşünerek şansımı denemek istedim. Hem bu çabanın sonunda başarırsam daha büyük keyif alacağımı hissediyorum.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 18:00   #2
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Bende bu tek yaprak için falza dert etmenin şu etapda bir anlamı olmadığı kanısındaydım. Başarmamanız için bir engel yok. Olabilir vandalar da arada böyle tek tük yaprak dökebilir, yeterki bunlar bir iki yaprakla sınırlı kalsınlar.

Uzun süre kuru veya suda kalmadıkları sürece ana bitkinin ölmesi için bir durum söz konusu değil. En kötü ihtimal çiçek açma sıklığı seyrelmiş olur.

Burdaki diğer öenmli bir konu da kökler suda iken yaprak gübrelemesi yapmak ki siz de bunu böyle yazdığınızı belirtmişiniz.

Sulama şeklinin yanı sıra bol aydınlık ve ısı Vanda'ların diğer önemli ana ihtiyaçlarıdır. Gözünüz aldanır bu bağlamda ondan bir güney penceresini sakınmayın derim ben yine de
Kabaca diyebiliriz ki pencerenizin yarım metre gerisinde gün ışığı % 80 değer kaybeder. Tabii tül perde v.s. olmadan

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 18:24   #3
Ağaç Dostu

Ludisa Excellence's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ent Mesajı Göster
...Ben de cesaret edemeyebilirdim ama fiyatı neredeyse şu mantar gibi açılan kahvecilerdeki bir kahvenin fiyatına düştüğünden, başarılı olma durumunda vaad ettiği güzelliği de düşünerek şansımı denemek istedim.
Kabul ediyorum.Fiyatının çok makbul olmasına karşın sizde bulunan vandayı cecaret edip elime bile alamadım.Siz benden daha cesurmuşsunuz.

Düzenleyen Ludisa Excellence : 12-01-2009 saat 13:34
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 13:20   #4
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA Mesajı Göster
Kabul ediyorum.Fiyatının çok makbul olmasına karşın sizde bulunan vandayı cecaret edip elime bile alamadım.Siz benden daha cesurmuşsunuz.
Söz konusu olan Vanda için 9,90 TL ücret talep edilmiş ise, bence artık bu fiyata "makul" demek çok komik kalır. Ben bu fiyata "bedava" veya "hediye" edilmiş derim.
Eh malum hediyenin de iyisi kötüsü olmazmış
Yine almanların bir lafı vardır.. "Hediye edilmiş atın dişine bakılmazmış." Yani konumuza adapte edersek yediye edilmiş vandanın yapraklarını fazla kurcalamamk gerekir

Eh hal böyle ise de bu fiyata alınan Vandalara da bakmak çok cesaret gerektirmese gerek.

Ya yolu olsaydı da tohumdan yetiştirip 10-16 yıl sonra çiçek açıcak hale getirdiğimiz Vandanın yaprağı bu halde olsaydı ne panik koparırdık...
Düşünmek dahi istemiyorum.

Eski 30-01-2008, 16:35   #5
Ağaç Dostu

Ludisa Excellence's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Galeri: 19
Sn. Hocam şu bahsi geçen vanda hakkında son olarak şunu ilave etmek istiyorum.

Hasta veya değil ki hasta olmasını asla istemeyiz, siz zaten bir teşhis koydunuz.Artık aksini kim idda edebilir ki?Siz sorun yok diyorsanız sorun yoktur.Ben sadece yakından görme fırsatını yakaladığım için ,biraz sizi aşarak sn. Ent inde midesini bulandırdım herhalde, ama tamamen iyi niyetli bir hatırlatma idi.
(Gene aklıma Nasrettin Hocadan seçmeler gedi ;Adamın biri birgün Hoca dan malumunuz uzun kulaklıyı ister...)

Alıntı:
...Söz konusu olan Vanda için 9,90 TL ücret talep edilmiş ise, bence artık bu fiyata "makul" demek çok komik kalır...
Zaten bende ''beleş'' demek istemiştim.
Ama gerçekten samimiyetle söylüyorum o orkidelerle o markette bile o an o kadar çok ilgilenen vardı ki ben de o insanların içinde hepsini alacak kadarda bencil olamazdım herhalde.Zaten bendekiler bana yetiyor.

Alıntı:
..."hediye" edilmiş derim...
Odiseyus da Turuvalılara bir ''AT'' hediye etmişti.Bilmem anlata biliyormuyum.

Aman sayın Ent ortada ne Odiseyus var nede Turuva.Yanlış anlaşılmaya.Size ve vandanıza bol sağlıklı günler diliyorum.

Teşekkürler

Düzenleyen praecox : 07-02-2008 saat 18:04
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 16:43   #6
Kaybettik...

praecox's Avatar

Yok yanlışlık olmasın ben zaten uzaktan öyle resimlerle hastalık teşhis edebilen biri değilim. Böylesi bir durum söz konusu olsaydı kedi misali ciğerci dükkanı açardım
Ben sadee öyle olmadığını var yayalım dedim.

Eh tabii ki arada bir de uzun kulaklıya inanmak doğu oluyor...
Truva atı konusu esasen benim en korktuğum olay tüm orkide bakıcılarının yeni bir bitki aldıklarında da azami dikkat isteyne bir durum bu iş için karantina oluşturmak şart yoksa bir bulaştı mı hele böylesi bir thai hastalığında hiç kurtarma şansınız yok tüm Vandalar şöminede cızır cızır...

Bu karlı havada şöminede vandalarla ısınmak da pek bir lüx olsa gerek

Eski 04-02-2008, 17:20   #7
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Sn. Ludisia_Bahya, iyi ya da kötü tüm ihtimalleri -bilgi ve tecrübe çerçevesi içinde- paylaşmanızdan daha doğal ne olabilir. Kesinlikle bir mide bulantısı söz konusu değil. Dediğim gibi yaşar da çiçeğiyle ödüllendirirse ne ala; bir sorun olur da ölürse de azıcık burukluk olur ama bu da bir tecrübe olur. Diğer bitkilere bulaşacak birşey olduğunu şu aşamada pek sanmıyorum; ama olursa o da daha büyük bir tecrübe (ders!) olur. Zaten sizlerin de önerdiği gibi cam kenarına aldım ve diğer bitkilerle dip dibe değil. Şu an başka bir yaprakta sorun yok.

Yabancı bir sitede saf glikozun zayıf dönemlerinde vandalara iyi geldiğini okudum. Kökleri, içine mantara öldürücü ilaç ve biraz şeker konulmuş ılık suyun içine sokuyorlarmış. Hatta ölmek üzere olan birçok vandayı bu yolla yaşatabildiklerini yazmışlar. Herhalde sadece sorunlu dönemlerde 1-2 kez uygulanıyordur; sıklığı belirtilmemiş. Bir de önlem amaçlı olarak 2-3 ayda bir mantar öldürücü ilaç (captan örneklerden biri) kullanımı önerilmiş; özellikle Thai virüsüne karşı. Şeker ve önleyici olarak mantar ilacı kullanımı hakkında fikirlerinizi öğrenebilir miyim?

Teşekkürler, saygılar.

Düzenleyen praecox : 04-02-2008 saat 19:01
Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025