Sn. praecox,
Orkidelerle ilgili paylaşımlarınızdan ötürü öncelikle size teşekkür etmek isterim. Yeni üyeyim ancak bir süredir buraya yazdıklarınızdan faydalanıyorum. Bunlara ulaşabilmek orkide meraklıları için büyük şans gerçekten.
Bundan bir-iki ay önce Bauhaus'a gittiğimde nefis Vanda orkideler gördüm. Fiyatları Phal'lerin 3-4 misli yüksekti ama asıl sorun onları yaşatıp yaşatamayacağımdan emin olamamamdı ve satın almadım. Birkaç hafta önce tekrar uğradığımda kalan 5-6 tanenin çiçeklerini tamamen döktüğünü ve köklerinin kuru, bembeyaz bir hal aldığını gördüm. Bunları hala satabiliyor musunuz diye sorduğumda fiyatı 9,90'a düşürdüklerini söylediler. Ben de denemeye karar verdim ve 1 tane aldım. Hatta araştırmaya başlayınca kıymetlerini daha iyi anladım ve gidip bir-iki tane daha alayım dedim ama maalesef kalmamıştı; belki de işi bitti diye atmış bile olabilirler.
Evde Vanda'mın kuru köklerini kestim, uçlarını buradan öğrendiğim gibi tarçınladım. (kömür tozu yoktu) Ertesi gün kökleri suya soktum ve 15-20 dk bıraktım. Birkaç gün sonra tekrar suya soktum, aynı esnada sizden öğrendiğim gibi yaprak gübresi verdim. Geniş ağızlı bir cam vazonun üzerinde, kökleri içine sarkmış şekilde duruyor. Suni ışık veriyorum, çünkü cam kenarı kalorifer yüzünden çok sıcak oluyor. Diğer bazı bitkilerim de aynı durumda ve durumlarından şikayetçi değiller. Hatta bir tane Phal'im şu ara dal uzatıyor, aynı yerde durarak.
Sizden ricam çektiğim resimlere bakıp Vanda'nın durumu hakkında yorum yapmanız. Bir iki yaprağı çürüme/kuruma yaptı; kahverengileşip koptu. Bu mağazada geçirdiği bakımsız dönemi düşünürsek normal birşey mi, yoksa bir sorun mu var bilemiyorum. Çektiğim resimlerde aynı durumda olan iki yaprağı görebilirsiniz. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
