![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
-
|
Açıkçası ben orkide toprağı olduğu iddia edilen topraklardan alıp içinden kabukları ayıklıyorum. Gerisi ne olduğu belirsiz substract. ( Yanlış anlaşılmasın büyük ihtimalle hindistan cevizi torfu ) İlgilenenlere : aktif kömür hindistan cevizi kabuğundan yapılır. Düzenleyen noreks : 25-11-2007 saat 22:01 Neden: yazım hatası |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Arkadaşlar ben aktif kömür aradım bu balıkların filtresi için akvaryumda kullanılıyormuş. Adam çok pahalı, bulamazsın kolay kolay dedi. Birkaç yere daha sordum henüz bulamadım. Substrat içine hindistan cevizi torfuda bulamadım. Küçük yerde yaşamak zor walla. Şimdilik saksımda torf yok sadece kabuklar, strafor ve mangal kömürü var inşallah yeterlidir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Süpermarketten alınmış, sonra bende bir kere çiçek açan pembe bir orkide. Kaloriferler ortamı çok kuruttuğu için, bu sene içine iri taş yerleştirilmiş bir tabak su üzerinde rutubetini koruyacağını düşündüm ve saksıyı üzerine suya temas etmeyecek şekilde yerleştirdim. Tek bir çürümüş sap suyun içine girmiş, tabaktan suyu saksıya çekmiş.Bugün baktım çiçek yan yatmış. Kök çürümüş; ama yaprak çok canlı. Yaprakların en genç ve canlısını yeniden kendi toprağına yerleştirdim. Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu? Fotoğraftaki yarım yaprak ve diğer canlı gibi görünen yaprak köksüz. Kök, ön tarafta görünen ve çürük. Ne dersiniz? Bitki kurtulabilir mi? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Hocam saksı değişiminden sonra yapraklar iyice saldı kendini. Sanırım çiçeğimi kaybediyorum Hocam benim size bir sorum var. Acaba bu sarkan yaşlı yaprakları kessem, çiçek enerjisini onlara harcamasa yeni yapraklar çıkarır mı? Yani kesmem doğru olur mu? Bir fotoğraf ekliyorum. Görüşlerinizi bekliyorum. 2. Sorum ise daha önceki yazılarınız da okumustum. Yaprak rengi hangi renk çiçek açtığını belli ediyordu sanırım. Benim çiçeğimde ana bitki Beyaz renk açıyordu. Fakat yavrunun yeni çıkan yaprağı resmen kırmızı gibi. Kısacası benim sorum şu; Ana bitki beyaz yavrusu pembe renk çiçek açma ihtimali var mı? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Kaybettik...
|
Sayın yukka, bitkiniz göbekçürümesi hastalığını geçirmiş ve atlatmışa benziyor. ana göbekten artık asla yeni bir yaprak beklemeyin. kısa olan ana bitki göbeğinin yanından oluşturduğu bu gözle gelişmesine devam edevektir. ilk başlarda bu yandan çıkan göz ana bitkinin kökleri ile gelişecekse de sonradan güçlenen kendi gövdesinden de yeni kökler oluşturacaktır. bu bir vay hatta iki sene sürebilir. şu hali ile "izahi" kuru olarak çok sulu ıslak saksı harcına mahal vermeden bakımına devam edin yeni köklerin oluşumu ile belki gelecek sene yaz gibi bir kök temizlemesi ölmüş ana gövdeyi de budama yapılabilir. Çökerten vay göbek çürümesine azami dikkat edin. Sayın korhan, keikiler ana bitkinin klonlarıdır. yeni yapraklar size koyu gibi görünebilir ancak herhangi genetik bir mutasyon söz konusu değil ise aynen ana bitkini renginde çiçekler açıcaktır. bu tavşan kulağı gibi sarkan yaprakların sebebi. sanırım çürük kökleri kestiğinizde bitki beslenebileceği kök kalmamış olmasındandır. yaprakları kesmeyin. rengi sararıp kuruyuncada bırakın kendiliğinden ana bitkinin yaprağı perfore ettiği yerden kendiliğinden kopmasını bekleyin. yeni kök oluşumları ile bu yapraklar düzelebilir veya yeni açacağı yapraklar daha diri bir duruma gelebilir. bu tarz bir phal görüntüsü insanlarımızda susuz kalmış düşüncesi uyandırır ki bu da aşırı sulama demek köklerin yeniden çürtülmesi demek. kendini acındırır gibi durmasına aldanmayın sadece haftada bir kez tüm saksıyı suya batırıp bir kaç dakika (yani hava kabarcığı çıkmıyana dek) bekletikten sonra saksıyı süzülmeye bırakın ve sıcak yerine koyun. Böyle bir işleme taviz vermeden uyarsanız bitkini en kısa zamanda kendini toparlıyacaktır. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|