Sayın yukka,
bitkiniz göbekçürümesi hastalığını geçirmiş ve atlatmışa benziyor. ana göbekten artık asla yeni bir yaprak beklemeyin. kısa olan ana bitki göbeğinin yanından oluşturduğu bu gözle gelişmesine devam edevektir. ilk başlarda bu yandan çıkan göz ana bitkinin kökleri ile gelişecekse de sonradan güçlenen kendi gövdesinden de yeni kökler oluşturacaktır. bu bir vay hatta iki sene sürebilir. şu hali ile "izahi" kuru olarak çok sulu ıslak saksı harcına mahal vermeden bakımına devam edin yeni köklerin oluşumu ile belki gelecek sene yaz gibi bir kök temizlemesi ölmüş ana gövdeyi de budama yapılabilir.
Çökerten vay göbek çürümesine azami dikkat edin.
Sayın korhan,
keikiler ana bitkinin klonlarıdır. yeni yapraklar size koyu gibi görünebilir ancak herhangi genetik bir mutasyon söz konusu değil ise aynen ana bitkini renginde çiçekler açıcaktır.
bu tavşan kulağı gibi sarkan yaprakların sebebi. sanırım çürük kökleri kestiğinizde bitki beslenebileceği kök kalmamış olmasındandır. yaprakları kesmeyin. rengi sararıp kuruyuncada bırakın kendiliğinden ana bitkinin yaprağı perfore ettiği yerden kendiliğinden kopmasını bekleyin. yeni kök oluşumları ile bu yapraklar düzelebilir veya yeni açacağı yapraklar daha diri bir duruma gelebilir. bu tarz bir phal görüntüsü insanlarımızda susuz kalmış düşüncesi uyandırır ki bu da aşırı sulama demek köklerin yeniden çürtülmesi demek. kendini acındırır gibi durmasına aldanmayın sadece haftada bir kez tüm saksıyı suya batırıp bir kaç dakika (yani hava kabarcığı çıkmıyana dek) bekletikten sonra saksıyı süzülmeye bırakın ve sıcak yerine koyun.
Böyle bir işleme taviz vermeden uyarsanız bitkini en kısa zamanda kendini toparlıyacaktır.
|