Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iklimsiz
Orkideler hakkında yazılabilecek her, ama her şey başlıkta mevcut. Bugünkü tarihle Phalaenopsis başlığı 52. sayfaya ulaşmış. Orkide sevenlerin ve yetiştirenlerin merak ettiği her şey sayfalar ve satırlar içersinde. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak yorucu ve sıkıcı, size sonuna kadar hak veriyorum sayın praecox. Yanıtlanmış soruların tekrar sorulmasını yetiştiricilerin amatörlüğüne, herhangi bir sorunla karşılaşınca panikliğine verip hoşgörüyle karşılıyorsunuz. Biz forum kullanıcıları bu inceliğinizi göz önüne alarak daha dikkatli olacağız, değil mi arkadaşlar? Hepinize saygılar.
|
Aynen de size katılıyorum. Bu yeni başlıyan arkadaşların hevesi kırılmaması adına başta yazdığım kısmen fevri de olsa yine de hedefini aşabileceğimi zannetiği yazılarımı yeniden gözden geçrip düzeltiyorum.
Sizin de gözlemlediğiniz gibi bildiğim, aklıma gelen, gelebilecek her şeyi burdan paylaşıyorum, ancak belirtiğiniz gibi tüm bu "panik" mesajarın arasında okunması gereken bilgiler de gözden çok kolay kaçıyor.
Bazı günceliğini yitirmiş mesajları silmeye kalkışmam ise ya mesajlaşmanın tümünün içindeki anlamında kopukluklar olutşruyor ya da yazan üyeler alınıyor.
Bu güne dek yazdığım takribi 1800 mesajın çok büyük çoğunluğu en az bir kaç paragraftan yazılı bilgilerle dolu. Ben çok da "evet efendim", "teşekkürler efendim" "çok güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık" "gülle güle büyütün " türünden kısa mesajlar yazmadım vede yazılarım genelde bu iki başlıktadır. Etobur bitkiler ve Orkideler. Bunları derlesem kitap çıkardı
Birkaç konuyu yinelememde fayda var sanırım. Orkideler rahatsız oldukları bir ortama sulanmıya gübrelenmiye tepkileri ani değilidr 6 ay sürebilir veya en çabuk bir ay. ama belli bir arazı tespit etiğinizde de çoğu kez çok geç kalınmış sayılmıyabilinir. Şöyle ki Orkidemi aldım bir hafta iyi idi ertesi hafta çiçeklerini döktü acab nedendir sorusuna iki neden sayılabilir. Bu tarz ani bir çiçek dökme şayet ani bir reaksyon ise, ortam birden çok kuru veya meyve artıkları olgun meyveler var etrafda demektir. Ancak bu tarz çiçek dökme olaylarına son zamanlar ithalatçı seralarda da rastladım. kısmen iyi durumda satılıp ya çiçekçinin vitrinide solmakta **** taze taze eve getiren bakıcının elinde solmakta.
Bunu bir tek şeyle açıklıyabiliyorum. Bu orkidelerin taşınmasında sorunlar var. ya havalandırma kısmen çalıştırılmıyor vede bu malların arasında büyük olasılıkla limon gibi meyvesi üzerinde saksılarla aynı TIRda taşınıyor. Ancak bunu da devlet sırrı gibi konudan taviz vermek istemezcesine benle bilgi alışverişinde inatlaşan ithalatçıya dahi anlatamadım.
Nasıl ki karadeniz hurması olgunlaşsın diye arasına carbid koyarak patlama haberlerini gazetede okudunuz bu da böyle bir olay. yani eskiler boşa söylememiş üzüm üzüme baka baka kararır veya sepeteki bir çürük elma tümünü çürütür gibilerden... Orkidelerin olduğu ortamlarda olgun meyve, meyve atıkları, kompost, olgunlaşan meyve asla bulundurmamıya özen gösterin.
Bunları göz önünde bulundurdurğunuz/bulunduracağınız için hepinize teşekkürler.
Saygılar