agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-12-2009, 13:37   #1531
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2009
Çok teşekkürler praecox..
Orkideler konusunda her koşulda hemen imdada yetişiyorsunuz.
Bu gün öğle arasında yol üzerindeki bi duvarda bu yosunu görüntüleyip hemen sorayım dedim. Sizce uygun mudur? Söylediğiniz arındırma işlemini becerebilirim sanırım Çalıştığım lab.da IBA da var. Biraz kullanmama izin verirler umarım
Hem kök hem de toprak karışımının fotoğraflarını akşam yüklerim (toprağım sanki biraz fazla çürükçül gibi geliyo bana ya hadi hayırlısı)
İnşallah çiçeğim kurtulur.
Tekrar teşekkürler..

Eklenen Resimler

Eovyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 13:50   #1532
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2009
Alıntı:
Ormanların nemli yerlerinde yetişen yosunları deneyin. Ancak suda bekletip börtü böcekten arındırmanız gerekir. Çürümenin devam etmesini durdurmak için ilaçlamanız da gerekli.
Oasis gibi süngerimsi materyaller de kullanılabilir. Biraz köklendirme hormonu da kullanılsa iyi olur.
Sayın Praecox bana da bir cevap verirseniz sevinirim.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 13:59   #1533
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unalsel Mesajı Göster
Merhaba,

Phal'im epey toparlandı hatta 15 Ekim'den beri çiçekli olarak durmakta yani 2,5 aya yaklaşıyor.

Diğer konu ise şu ki ana gövdeden alttan 2. ve 3. boğumda olmak üzere 2 tane(1 cm şu an), çiçek veren gövdeden ise bir tane(6-7 cm şu an), filiz vermekte. Bunların hepsini bırakayım mı yoksa budama falan gerekecek mi? Hepsi çiçek verirse harika olur.
Evet elbette harika olur
Bitkinin kondüsyonun bağlı bu.
Açmasına açar da ancak bundan önceleri de hep yazdığım gibi ölümü pahasına da çiçek açar Phal.ler.

Bitkiyi görmek gerek kök yapısını incelemek gerek.
Kısacası sağlıklı ise sorun yok.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 23:18   #1534
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-10-2008
Sayın Preacox cok teşekkürler..

Kingfisher Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 22:18   #1535
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Benim orkidemin kökü bu halde. Hiç yeşil kök kalmamış. Umarım kurtarabilirim. Sizce de umut var mıdır?
Uygun bir yosun bulup en kısa zamanda köklendirme hormonu uygulamak istiyorum..

Eklenen Resimler

Eski 28-12-2009, 22:25   #1536
Kaybettik...

praecox's Avatar

Tüm tepkileri üzerime çakma olasılığına rağmen...
Deneyimlerim sphagnum yosununa sarıp normal harcına dikmek yolunda.
Ne phytohormon ne de başka bir şey.
olabilir başka yosunlar la da olabilir ancak kanım ve de deneyimim en iyi olasılık...
Sphagnum yosununa sarmak...
Benim 35 yıllık deneyimlerim bu...

Eski 29-12-2009, 12:01   #1537
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Burda yer gök yosun dolu gerçekten ama gevşek yapılı olan herhangi birine rastlamadım.
Islana ıslana dolandım yağmurun altında bütün bahçeyi ama yok
Arkadaşa anlattım şöyle şöyle olması lazımmış diye, o da bir yakınının mezarının komple öyle bir yosunla kaplı olduğunu söyledi. Hafta sonu bir mezarlık ziyareti mi yapsam nedir

Eski 29-12-2009, 14:12   #1538
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2009
Yabancı bir kaynakta gördüğüm kadarıyla çürüyen siyah kısmın köklenemeyecek kısımları kesilip su dolu bir kovanoza (su değmeyecek şekilde) üstü kapalı ve sıcak biryere konuyordu... Kavanozun yoğun neminde kökler çıkıyordu...
Bulursam link veririm aşama aşama resimler mevcuttu...

oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 22:34   #1539
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

hımm. merak ettim cidden bu yöntemi de..

Eski 30-12-2009, 14:03   #1540
Ağaç Dostu

Spanghum bulamazsanız denemekte fayda var diyorum...

Eski 31-12-2009, 22:49   #1541
Ağaç Dostu

halil33's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2009
Bende de böyle köksüz bir phal vardi.Normal olarak substrata diktim.Saksisini baska bir kabin icine alip akvaryuma koydum.2 veya 3 cm kadar suyla doldurup kapagini kapattim.Haftada bir orkideyi suladim.Yaklasik 2 3 ay sonra kök atmaya basladi ve kendine geldi.Suansa cicek acmaya hazirlaniyor: )
Unutmadan bu islemleri yapmadan önce kök kismini mantar ilaci ile yikayip öyle substrata diktim...

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 22:53   #1542
Ağaç Dostu

halil33's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2009
Ayrica burda ormanda 8 10 cm kalinliginda hali gibi yumusacik yosunlar var.Bu yosunlarda dikim icin kullanilabilir mi?

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 23:50   #1543
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

yosun krizi!!

Sanırım genelde bahsedilen; uygun olan yosun bu yastık gibi olanlar. Gerçi bu spagnumu, görsellerden baktığım kadarıyla hiç alışık olduğumuz tarzda yosuna benzetemedim ben
Ağaç üzerinden bulduğum sıradan bir yosunu belki kullanılabilir diye arındırmak için suda beklettim. Galiba biraz uzun bekletmişim!!! O kadar kötü bir koku yayıyordu ki ben tahammül edemedim, orkideme yaklaştırmak bile istemezdim

Eski 01-01-2010, 14:17   #1544
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eovyn Mesajı Göster
O kadar kötü bir koku yayıyordu ki ben tahammül edemedim, orkideme yaklaştırmak bile istemezdim
Eee spanghum'un kibarlığı hangisinde var
Suda bekletmek yerine kurutmayı deneyin derim...

Eski 07-01-2010, 13:51   #1545
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

spagnum??

Arkadaşlar bu yosuna bir bakabilir misiniz? Sizce de uygunmudur?
Bu yosun o halı gibi tabir ettiklerimizdenmiş. Arkadaşım buldu sağolsun, toprağıyla beraber sökmüş getirmiş
Ancak kökleri biraz fazla toprağa sarılmış vaziyetteler. Toprağını komple ayırıp yıkayıp mı sarsam yoksa biraz olsun topraklı kalsa zararı olur mu?
Son çare bununla deneyeceğim artık. Köklendirme hormonumda hazır..
Phal.im artık ölmek üzere gibi ama bi umudum var hala içimde

Eklenen Resimler

Düzenleyen Eovyn : 07-01-2010 saat 14:01 Neden: foto eksik..
Eski 07-01-2010, 16:19   #1546
Kaybettik...

praecox's Avatar

Aşağıya tükürsem sakal, yukarıya bıyık... gibi oldu şimdi.

En azından toprağı iyice yıkamanızı tavsiye ederim.

Eski 14-01-2010, 09:28   #1547
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Evet sayın praecox, aynen öyle oldu benim yosun işi..
Sanırım ben phal.imi artık kaybettim.
Kısaca anlatayım başına geleni: Yosunu sizin de belirttiğiniz gibi yıkadım iyice. Sonra köklendirme hormonlu karışımla ıslattım. Ama phal.imi toprağından çıkarırken resmen ikiye ayrıldı (Yani başına gelmeyen kalmadı garibin). Kök ve çiçek dalının bulunduğu kısım ayrı bir tarafta yapraklar ayrı bir tarafta. Bu sizin göbek çürümesi / çökerten dediğiniz hastalıktan olmuş sanırım. Yapraklar o kadar sağlam ki hala solmuş değil. Nasıl bir yapısı var anlamadım. Kendi yemyeşil ama ana gövdeye tutunduğu yer çürümüş. Yine de köklü olan kısmı yosuna sardım
Onu unutup yeni bir tane almamak için kendimi zor tutuyorum

Düzenleyen Eovyn : 14-01-2010 saat 15:02
Eski 14-01-2010, 17:36   #1548
Ağaç Dostu

Latif's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2009
Galeri: 5
Siteye bonsai nedeniyle üye oldum. 3 tane orkidem var dolayısıyla izlemeye başladım. fotografları yakında koyacam artık verdiginiz bilgilerle üretmeyi düşünüyorum
saygı dolu sevgiler

Latif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 16:03   #1549
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
Önceki gün bir orkide satın aldım. Malesef durumu pek iyi değil. Belki yaşatabilirim diye uygun bir fiyata aldım. Köklerinin bir çoğu fazla sulandığı için çürümüş. Çiçeği geçmiş ve çiçek sapı çürümüş. Burada okuduğum kadarıyla şunları uyguladım.

Öncelikle çiçek sapını sağlam yerinden yani dibine yakın noktadan kestim. Daha sonra saksısından çıkarıp çürümüş bütün kökleri kestim. Saksı harcının fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldım. Sağlam kökleri vardı 4-5 tane. Saksısını temizledim ve tekrar aynı harca diktim. Şu an beklemedeyim ama 3 yaprağının biri sararmıştı onuda kestim. 2 yaprağı ile kaldı. Yapraklar ve yapraklarının bağlı olduğu gövde sağlam. 4-5 tane de kökü var sağlam. Türü Phalaenopsis imiş kağıdında yazıyor. Rengini beyaz dedi çiçekçi.

Şimdi başka neler yapmalıyım yardımcı olurmusunuz?

Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 19:10   #1550
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sayın Safranbolu78,

yapılması gerekenleri yapmışsınız zaten. Sıra bekleyip görmekte. Mümkün ise bitkiyi sıcak tutun gece gündüz ısı farkını gözetmeksizin asgari 21 C de tutun.
Kalorifer peteğine kalınca bir tuğla koyup bu tür hastalıklı phalleri üzerinde bir iki gün sıcak tutmak da deneyip müspet sonuçlar aldığım bir yöntem.

Tabii saksı harcını değiştirmek en iyisi olurdu ancak sanırım pek d elinizde olan bir şey değil bu.
Bir de bu tarz bitkilere para vermeden de edinebilirsiniz. Yeni başlıyanlar için ilk baştan bu tür çürümeye yüz tutmuş bitkilere bakım yapma adına uğraşmak yıldırıcı olabilir heves kırıcı olabilir.
Zira Orkideler de ayakta ölüyorlar ve kurtarılması imkansız hasta orkidelerin bile ölmeleri 6 ay sürebiliyor.

Eski 16-01-2010, 17:40   #1551
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Teşekkür ederim Sayın Praecox. Bitkim şu an evimin en sıcak yerinde baş köşede duruyor. Sıcaklık 24 - 25 C de ortamın gecede aynı . Ayrıca çok güzel ışık alan bir cam kenarına koydum.

Orkideye hep ilgi duydum fakat burada çok pahalı normalde 75 tl idi çiçekli iken bu orkide. Alan olmayınca, iyi bakılmayınca, çok sulanınca, soğukta kalınca neredeyse ölüyormuş. Ben de biraz kendimce uygun sandığım bir fiyata 15 tl verip aldım. Aldığımda hevesle bu kadar durumunun kötü olduğunu anlayamadım tabi. Burada okuduğum bilgiler yardımıyla haraket ettim. Ama çok isterim ki kurtulsun ve çiçeklerini göreyim. Bunun için elimden geleni yapacağım. Belki biraz zor olacak ama sonuçta eğer yaşatırsam ki bu zorluğa deyecek o zaman. Bu konuda siz değerli büyüklerimizden de görüş alış verişi yapmamın yardımı olacak tabi. Ben daha önce sadece resimlerde ve yapma çiçek olarak gördüm orkideyi bu yüzdendir ki bu çiçeği yaşatmak için çok çaba harcasam da benim için çok değerli.

Saksı harcı konusunda burada hazır satılan bir harc bulmam imkansız. Ama kendi çabalarımla sarı çam kabuğu bulmaya çalışacağım ve onu fırınlayacağım. Başka neler katılacak içine buradan bakacağım. Sadece besin olarak ne vermeliyim onu bilmiyorum o konuda fikriniz ve sizin uygulamanız nedir acaba?

Eski 16-01-2010, 17:49   #1552
Kaybettik...

praecox's Avatar

Besin eriyiği veya gübre konusunda çok yeni gelişmeler var. Terkibi tam oluşturunca belki forumda topraksız tarım ile uğraşan bu eriyikleri hazırlıyan arkadaşlarımıza yapmalarını rica edeceğim. Orkide besini çok seyreltik olması gerek. Bunun için de EC değerlerini bundan önce de yazdığım oranlarda seyreltme faktörnü de belirlemek gerek.
Ancak sizin için şu anda Vilmorin kullanmak en uygunu olacak.
Saksı harcını her daim kendiniz yapmanız en uygunu. Gerçi sulama alışkanlığınız çevre ısı nem oranları ile bu değişse de bunları bulmak kişiye özel ve zaman alan bitki kaybı ile doğru orantılı.
Bundan dolayı günümüze kadar ortalama kabul görmüş değerler ve oranlarla işi sağlama almak ilk başlıyanlar için en uygunu kanısındayım.

Eski 16-01-2010, 18:08   #1553
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Sayın Praecox;
Vilmorin orkide için sıvı gübre değil mi? Netten baktım da. Bana bir de çiçekçi mavi bir toz verdi. Bunu 1 lt ye 1 çay kaşığı sulandır ver dedi. Ne olduğunu bilmiyorum vitamin dedi ama. Acemilik olunca ben de yanlış hareket etmemek adına soruyorum . Sizce o nedir? O toz gibi besinin faydası olur mu?

Eski 16-01-2010, 18:18   #1554
Kaybettik...

praecox's Avatar

Mavi bir toz bana göre sarı cizmeli Mehmet ağa ile eşdeğer bir durum
Büyük bir ihtimalle 20:20:20 NPK lı dengeli bir çiçek çoşturan da denen bir toz gübre.
Olabilir uygundur ancak sulama suyunun EC sini ölçmem gerek böyle çay kaşığı çorba kepçesi gibi terimler hiç bana göre değil
Siz yine de her hâlükarda 2 litreye koyun bu miktarı.

Eski 16-01-2010, 18:57   #1555
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Bu fotoğrafları şimdi çektim. Fotoğraflar belki yardımcı olur. Görerek konuşmak daha iyi. Ne halde hem phal. fikir verir size de. Şu sarı çizmeli Mehmet Ağa'yı da fotoğrafladım. Harcını da çektim. Ne hakkında konuştuğumuzu bilelim değil mi?

Eklenen Resimler

Eski 26-01-2010, 22:40   #1556
Yeni Üye

er.peri's Avatar

Giriş Tarihi: 26-08-2007
ankara koçtaşta çiçeği geçmiş phaller 4.99 tl ilgilenenlere duyurulur.

er.peri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2010, 14:52   #1557
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-02-2010
Yeni bir orkide aldım sanırım ortamdan kaynaklanan bir problemim var, üzerindeki tomurcuklar dökülmeye başladı yapraklarda ya da çiçekte problem yok fakat ilk geldiğinde 25e yakın tomurcuktan 18 19u döküldü bu mevsimsel olabilir mi?

Çiçeğin bakıldığı yer güneş alan sıcaklığı az değil fakat okuduğuma göre gece sıcaklığın gündüz saatlerinden daha az olması gerekiyormuş(yanlış bir bilgimi emin değilim) ayrıca sulama konusunda da şüphelerim var.

Ortam çok kuru değil fakat sulama hakkında değişik şeyler okudum iyice kafam karıştı üstüne üstlük tomurcukların dökülmesi beni iyice şüphelendirdi acaba az mı sulanıyor diye.

Normal bir ortamda sulama sıklığı nasıl olmalı sulama şekli nasıl olmalı forumu okudum ama yine de emin olamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Düzenleyen Sevilay : 09-02-2010 saat 19:19 Neden: Yazıda paragraf yapılmalı ve cümleye büyük harfle başlamalı
turbosenna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 23:26   #1558
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-09-2009
resimlerini cekip sitede paylaştıgım mor renkli orkidem ciceklerini doktu ve ben de dallarını kestim. Curuyen koklerini temizlemek amacıyla saksıyı cıkarınca bir de ne goreyim. Orkidenin kokleri tamamen yosuna sarılmış. Yani ben orkide topragında zannederek haftada bir sulama yapıyorum ama bu yosun yuzunden kokler su içinde kalıyormuş. Yosun vıcık vıcık su içinde ve cogu kokler de curumuş.Ciçekçiden hediye gelen orkidelerin saksı içlerini kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bir sorum olacak. Ciceklenen bir orkidemin ucundaki son cicek açmıyor bir turlu. Ciceklerin gecme zamanı geldi nerdeyse ama bu son uctaki çiçek açmıyor. Bitki bu son cicek icin guclu olmadigi icin midir bu?

evimicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 12:10   #1559
Ağaçsever

fzergun's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
Merhaba;
bu site yi kısa bir süre önce takip etmeye başladım.Benimde bir orkidem var.İlk aldığımda çiçekleri vardı. 5 adette tomurcuğu vardı.Bilmediğim bir nedenden dolayı tomurcukları erkenden kaybettim.Çiçekleri ise 3 ay muhafaza edebildim.
Birde çiçekleri üzerinde kahverengi lekelenmeler oluşmaya başlamıştı.Bunu farkedince orkide için sıvı gübre kullanmaya başladım.Şu anda hala kullanıyorum.Çiçekleri dökülmeye başladıktan sonra ise yeni bir yaprak belirdi.Ardından en altta kalan küçük bir yaprak sarardı ve koptu.şuanda ise resimdede görüneceği için gibi üstte kalan köklerde kuruma oluyor bende spreyle onları hergün suluyorum.Şimdi sorayım.
1.Üst köklerdeki kurumanın nedeni nedir?
2.Yapraklarının ucunda yarıklar var. neden acaba?
3.Ne zaman çiçeklenebilir?
4.birde bugün farkettim.İçerisinde küçük beyaz hareket eden bir kaç böcek gördüm. Ne yapmalıyım?

fzergun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 15:47   #1560
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
1.Üst köklerdeki kurumanın nedeni nedir?
Çok değişik sebepleri olabilir. Mantari rahatsızlıklar, kök çürümesi gibi. ya da suszluktan, ortam nemin düşük oluşundan.

Alıntı:
2.Yapraklarının ucunda yarıklar var. neden acaba?
Buraya bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...984#post587984

Alıntı:
3.Ne zaman çiçeklenebilir?
Bakıma bağlı, 2-3 aydan da çiçeklenebilir seneye de.

Alıntı:
4.birde bugün farkettim.İçerisinde küçük beyaz hareket eden bir kaç böcek gördüm. Ne yapmalıyım?
İlaçlayın!
Saksı harcı fazla nemli kalıyor. arada iyice kurumasını sağlayın.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025