agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-12-2014, 21:04   #1
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Sn.Silay ve burada soru soran diger arkadaslar,
Kaloriferli ev elbette sikintili bir ortam ancak biz bu ortami olabildigince orkideler icin faydali hale getirebiliriz. Oncelikle ilk yapmaniz gereken,

1.Evinizin en nemli,isik alan aydinlik havadar yeri secmeniz
2.Substrati kaliteli bir malzeme kullanmaniz, kaliteli gubre ve gerekli malzemeleri temin etmeniz
3.Uygun sulama ve bakim kosullarini degerlendirmeniz (sitemizde daldirma,puskurtme gibi pek cok secenek ve nemi olcme metodu mevcut) uygulamaya gecirmeniz
4.Yaptiginiz her isi sistematik/periyodik yapmaniz (yani yer degisimindeki isi,nem gibi artislari kontrollu olarak arttirmaniz,degisimde orkidenizin saglikli oldugu zamani secmeniz gibi)

olmalidir ki genel olarak saglikli bir orkideye sahip olabilelim; bunun disinda olusabilecek hastaliklarda uygulayabilecegimiz tek yontem elimizden geldigince mucadele etmek ve hatalarimizdan ders cikarabilmek.Bazi hastaliklar, virusler en deneyimli orkidecileri bile caresiz birakabilmekte ancak esas olan orkidelerin sitemizde oldugu gibi kok curumelerinden, bakimsizliktan olmemeleri. Orkide besini icin,sn.dinozorunda dedigi gibi orkide besinini her zaman kullanabilirsiniz ancak besin tercihi yaparken yine kaliteli bir urun secmenizde ve degerlerini kontrol etmenizde fayda var.Orchid Fertilizer diye arastirma yaptiginizda orkidenizin ihtiyacta oldugu uc elementi goreceksiniz: nitrojen (N), fosfor (P) ve potasyum(K). American Orchid Society'nin onerdigi doz 20-20-20 olmakla beraber haftalik sulamizda urunleri seyrelterek kullanmanin ayda bir tam doz vermekten daha faydali oldugu belirtilmekte. Son olarak koklerin yanmamasi icin orkidenin tam olarak kuru olmamasina ozen gosterilmesi gerektigi anlatilmis.Havanin soguk oldugu zamanlarda orkideye verilen besini azaltmakta fayda var ancak bundan daha onemlisi yazilan bilgiden cok sizin orkidenizi okuyabilmeniz, istedigini anlayabilmenizdir. Cunku ortam hic isi kaybina ugramayabilir, orkideniz ozellikle bir besin ihtiyacinda olabilir **** olmayabilir. Ingilizceniz varsa konu hakkinda daha detayli bir arastirma yaparak ve kendi orkidenizden edindiginiz verileri ortaya koyarak kendi orkidenize ozel bir bakim semasi olusturabilirsiniz.

Ilgilenenler icin kaynak: https://www.aos.org/Default.aspx?id=78

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2014, 15:18   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-01-2014
Ben şu şekilde orkidemden yeni kökler çıkartmayı başarabildim, spagnumsuz tabi
orkidemin köküne (eski kökleri dışarda bırakacak şekilde), kök boğazına birkaç kat sargı bezi sardım, sargı bezi ıslak olacak, çokta şıp şıp olmayacak tabi
sonra kabukların içine yerleştirdim, sonra saksıyı buzdolabı poşetine koydum ve saksı içinde kalacak şekilde poşetin uçlarını topladım, amaç içindeki nemi koruma, günde birkaç saat havalandırdım (sabahları 2-3 saat poşetsiz kaldı saksı..
2-3 günde bir sargı bezini ıslattım, şöyle ıslattım, daha kolay olması işin enjektöre 7-8 ml su çekip, sargı bezine su üstten enjekte ediyordum, tabi bezde çekiyordu, 20 gün- 1 ay arası yeni kökler çıkmaya başladı tabi bu süre zarfındada bir-2 kez saksıyı, harcı komple suya tuttum

hatice p. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025