agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-10-2015, 14:52   #1
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zülgade Mesajı Göster
merhabalar . orkıdemı cıceklerı bıtınce budadım . kısa bır sure sonra ıkı yaprak cıkarttı . ıkı cicek sapı vardı . bır sure sonra dalların bırı sarardı ve en alt bogumun uzerınden budadm . dogrumu yaptım bılmıyorum . sımdıde ıkıncı sapı sarardı .yıne oncekı gıbı en alttan mı kesmeyelım yoksa boyle mı kalsın .cicegımın durumu ıyı mı yoksa kotuye mı gıdıyor . sararması normalmıdır ??
tesekkurler .. [ATTACH][ATTACH]Eklenti 582915[/ATTACH][/ATTACH]
Merhaba sn.zülgade,
Bazı orkidelerin çiçek dalları açtıktan sonra sararır bazılarıysa sararmaz;bu genlerin getirdiği bir özelliktir bakımdan ziyade.Yapraklara baktığımda sağlıklı gözüküyorlar,köklerde sağlıklıysa orkideniz sağlıklıdır diyebiliriz.Köklerde sıkıntı varsa önce sulamanızı gözden geçirin sonrasında havadar bir mekana alın.

Sevgiler

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2015, 16:04   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-10-2015
@charleux @mühendis57
Tekrar merhaba,
Yukarida orkidemin problemlerinden bahsetmistim. Orkidenin curumus koklerini temizledikten sonra 3 adet saglam koku kalmisti ve ben de plastik bir su sisesini kesip altina delikler acip yeni toprak karisimiyla ona ektim. Ancak bugun fark ettim ki orkidemin yapraklari burusmaya basladi. Su an yapraklarin ucu de burusmus ve yumusak. Bir de iyi haber yeni bir yaprak cikariyor gorebildigim kadariyla (henuz cok kucuk). Burusmayi engellemek icin ne yapmaliyim peki?

Düzenleyen scuba123 : 05-12-2015 saat 22:39
scuba123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2015, 20:02   #3
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2014
Geçen hafta rastladım bu orkidenin türü nedir ?

Name:  IMG_0488.jpg
Views: 2299
Size:  48.6 KB

Name:  IMG_0490.jpg
Views: 2303
Size:  44.9 KB

eneskrky Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2015, 17:20   #4
Yeni Üye

vistaverde's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2015
Merhaba Forum üyeleri,

Aşağıda eklediğim ve daire ile işaretlediğim alandaki yeni bir dal mıdır?

Acemilik kusura bakmayın...

Eklenen Resimler

vistaverde Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2015, 14:08   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-02-2015
Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

Selma Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2015, 12:35   #6
Yeni Üye

vistaverde's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selma Yılmaz Mesajı Göster
Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

çürüyen yaprağı steril bir bıçak veya makas yardımı ile kesin. Bakteri gibi duruyor. Daha tecrübeli forum üyelerinin de fikri önemli.

Sulamayı nasıl yapıyorsunuz? sanki kökleri biraz susuz kalmış gibi. Köklerinin tamamını bir gözden geçirmekte fayda var.

Eski 24-11-2015, 22:50   #7
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vistaverde Mesajı Göster
çürüyen yaprağı steril bir bıçak veya makas yardımı ile kesin. Bakteri gibi duruyor. Daha tecrübeli forum üyelerinin de fikri önemli.

Sulamayı nasıl yapıyorsunuz? sanki kökleri biraz susuz kalmış gibi. Köklerinin tamamını bir gözden geçirmekte fayda var.
Susuz değil üstleri öyle görünüyor. Gün aşırı mutlaka fısfıs da yapıyorum. Kökleri grileştikçe sulama yapıyorum. Teşekkürler.

Eski 23-11-2015, 16:40   #8
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2007
Galeri: 14
Alıntı:

merhaba orkidenizde görülen (Erwinia) kahverengi çürüklük gibi görünüyor.Bu orkidenizi eğer varsa diğer orkidelerin bulunduğu ortamdan ayırın. Hastalıklı yaprağı sağlam yerinden kesin.eğer hastalık gövdeye yayılmışsa yapılacak çok fazla birşey yok.
Aşırı nem ve havasız ortamda bu hastalık çok çabuk yayılabiliyor.
Yaprağı kestiğiniz kesici aleti mutlaka %1 lik çamaşır suyu ile dezenfekte edin

mühendis57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2015, 22:53   #9
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 Mesajı Göster
merhaba orkidenizde görülen (Erwinia) kahverengi çürüklük gibi görünüyor.Bu orkidenizi eğer varsa diğer orkidelerin bulunduğu ortamdan ayırın. Hastalıklı yaprağı sağlam yerinden kesin.eğer hastalık gövdeye yayılmışsa yapılacak çok fazla birşey yok.
Aşırı nem ve havasız ortamda bu hastalık çok çabuk yayılabiliyor.
Yaprağı kestiğiniz kesici aleti mutlaka %1 lik çamaşır suyu ile dezenfekte edin
Görür görmez zaten o dalları kesip atmıştım henüz gövdeye gelmemişti sadece çiçek dalının ucunu da eritmişti. Toprağını ve saksısını da değiştirmiştim. Her gün gözlemliyorum başka yumuşama yok gibi. İnşallah kurtulur. Zaten ne olduysa bir gecede oldu. 4 yıldır orkide bakıyorum ilk kez böyle bir şey başıma geldi. Teşekkür ederim.

Eski 09-03-2016, 21:23   #10
Yeni Üye

Orkidemi kurtardım

Alıntı:

Çok şükür bu orkidemi kurtardım. Şimdi böyle güzel güzel gülümsüyor bana.

Eski 23-11-2015, 21:11   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-09-2015
Wink

Merhaba
2 adet orkidem var kökler neden yukarı doğru çıkar diye araştırırken siyahlıkların çiçeğimi kurutacagını gördüm .Ardından daha yeni 2 dal vermiş olan ve gayet sağlıklı Oldugunu düşündüğüm orkidemin siyah olan kökünü bi çektim .çok kötü bir koku ve içinde küçük bi beyaz Bocek Oldugunu gördüm .oysaki oldukça sağlıklı görünüyordu.
1)Orkidemin zarar görmesini istemiyorum .ne yapmalıyım?tarcın işe yarar mı ?
2)Köklerin ucundaki yeşil olan seyler nedir?(tabi onlar kökse
3)soldaki yaprağım Aşağıya Eğik sebebi ne olabilir?
Ilk defa orkide yetiştiriyorum sorularımı maruz görün lütfen

Eklenen Resimler

Cakkus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2015, 10:30   #12
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cakkus Mesajı Göster
Merhaba
2 adet orkidem var kökler neden yukarı doğru çıkar diye araştırırken siyahlıkların çiçeğimi kurutacagını gördüm .Ardından daha yeni 2 dal vermiş olan ve gayet sağlıklı Oldugunu düşündüğüm orkidemin siyah olan kökünü bi çektim .çok kötü bir koku ve içinde küçük bi beyaz Bocek Oldugunu gördüm .oysaki oldukça sağlıklı görünüyordu.
merhaba
1- orkidenizin çürüyen köklerini sağlam kısıma kadar kesip kesilen kısıma çok az tarçın dökün. Yeni bir orkide harcı alıp bitkinizi dikin.
2- resimde üstte yaprakların arasından çıkan yeni çiçek sapıdır.Altta eski çiçek sapının çıktığı noktadan çıkmış olansa köktür.Uçlarındaki yeşil bölge kökün uzamasıyla oluşan doğal yapısıdır.Eski çiçek sapına tel ile kökü tutturmuşsunuz çiçek dalı değil
3- yapraklar ışığa yöneldiklerinden yönlerine fazla takılmayın.En alttaki yaprak büyük olduğundan ağırlıktan dolayı aşağı yöelmiş olabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
bol çiçekli günler dilerim...

Eski 25-11-2015, 00:15   #13
Yeni Üye

vistaverde's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cakkus Mesajı Göster
Merhaba
Siyah tel ile tutturduğunuz grimsi olan havalandırma kökü, dal değil. Bilginiz olsun.

Eğer yeniden saksısını değiştirecekseniz steril olduğundan emin olun.

Eski 26-11-2015, 15:22   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-11-2015
Merhabalar. Cicek dalim cicekler dokulmeden kurumaya baslamis dali kesmeli miyim?

Eklenen Resimler

k2ratas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2015, 16:15   #15
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
Merhaba,

Çiçekler dökülmemiş ancak solmaya başlamış. Bazı bitkilerde dalda da sararma-solma görülebiliyor hatta dal önce solmaya başlayabiliyor.

Birkaç gün daha bekleyin. Dal tamamen soluyorsa mümkün olduğunca dipten kesin. Diğer durumda dalın kuruyan yerini kesebilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k2ratas Mesajı Göster
Merhabalar. Cicek dalim cicekler dokulmeden kurumaya baslamis dali kesmeli miyim?

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 12:50   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-12-2015
Orkidem ölüyor mu?

Merhaba, orkidem yaklaşık 1 ay önce hediye geldi. Şeffaf saksısının dışında porselen bir saksısı daha vardı. Öyle bıraktım. Oturma odamda cama 1,5 m uzağa koydum. Oda soğuk kış ayında olduğumuz için. Bir de zaten çok güneş yok, kapalı havalar. İlk 1 hafta su vermedim. Sonra lavaboda yapraklarına da su gelecek şekilde musluğun altına tuttum. Lavabo kenarında suyunu süzmesi için dinlendirdim. Sonra bir tabağın içine koyup eski yerine koydum.(Porselen ikinci saksısını kullanmıyorum, şeffaf plastik saksısında artık.) Ama sanırım kapalı soğuk kış günlerinin etkisiyle çiçekleri solmaya ve dökülmeye başladı. Mutfak camının tam önüne aldım. Suladım da, alt tabağının içinde biraz su birikti, dökmem gerektiğini bilmediğimden öyle bıraktım. Şuan daha kötü görünüyor. Çiçekler çok sarardı büzüştü, sallayınca düşüyor, en alttaki yaprakları da sararmış. Bu güzel siteyi yeni keşfettiğimden doğru sulamanın su dolu bir kap içine oturtarak yapmam gerektiğini yeni anladım, bundan sonra haftada bir sabah öyle yapacağım. Ama şuanki resimler aşağıdadır, ölüyor mu? Kurtarabilir miyim, ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler.

Eklenen Resimler

sculptor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2016, 12:05   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-11-2014
eğri büyüyen çiçek dalları..

çiçek dallarım yan yatarak büyüyor. yön değiştirsem yamuk yumuk oluyor. cubuk diksem çubuğa uzamıyor. düz büyümesi için ne yapmalı.

Eklenen Resimler

alyy07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 09:45   #18
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alyy07 Mesajı Göster
çiçek dallarım yan yatarak büyüyor. yön değiştirsem yamuk yumuk oluyor. cubuk diksem çubuğa uzamıyor. düz büyümesi için ne yapmalı.
Merhaba,
Malesef düz büyütmesi biraz zor oluyor ışığa doğru yönelim yapıyor saksıyı çevirseniz bile çok fazla düzelmiyor.Satılan orkideler sera ortamında büyüdükleri için ışık her yönden geliyor orkide yaprak ve sapları düzgün büyüyor.
Çiçekli dönemdeyken orkideler biraz hassas olurlar saksının konumunu fazla değiştirmemenizi öneririm.çiçek sapı çıkarttığında çubuklara bağlayıp tomurcuklar belirene kadar saksınızın konumunu değiştirebilirsiniz.fakat tomurcuklar belirince saksının konumunu ve yerini fazla değiştirmeyin tomurcukları dökebilir.

Eski 16-12-2015, 19:37   #19
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2015
Merhaba

Merhaba arkadaşlar benim ilk orkidem 3.5 aydır bende geldıgınde cıceklıydı hala ıkı tane cıcegı var uzerınde hepsi dokulmedı genel durumu Nasıl sizce fotoları yolluyorum yorum yaparsınız sevınırım çok tesekkurler

Eklenen Resimler

pinartopuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 19:38   #20
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Dıger foto

Eklenen Resimler

Eski 16-12-2015, 19:39   #21
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Son fotom

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2015, 08:34   #22
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinartopuk Mesajı Göster
Son fotom
merhaba,
orkidenizin yapraklarında çürüyen bir bölge var o kısımı kesmenizi tavsiye ederim.Streril bir aletle sağlam bölgeden kesin.Ayrıca başka orkideniz varsa bu orkidenizden uzağa almanızda fayda var.Akşamları yapraklara su püskürtün birkaç saat hafif esinti almasını sağlayın.Bol çiçekli günler dilerim...

Eski 17-12-2015, 09:19   #23
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Çok teşekkür ederim hemen uygulayacagim

Eski 20-05-2019, 14:12   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2019
Merhabalar orkidemi 2 ay önce aldım zamanla yaprakları sararmaya başladı ve şu an ölüyor galiba nasıl kurtarabiliriz

Eklenen Resimler

Senabasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 12:01   #25
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Merhabalar

Arkadaşlar çiçekli dal üzerinde şöyle bır oluşum var yeni Çiçek dalımı bu sizce

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2015, 15:19   #26
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinartopuk Mesajı Göster
Arkadaşlar çiçekli dal üzerinde şöyle bır oluşum var yeni Çiçek dalımı bu sizce
orkidenizin çiçek dalı yeni bir dalcık oluşturuyor

Eski 18-12-2015, 09:22   #27
Yeni Üye

pinartopuk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 Mesajı Göster
orkidenizin çiçek dalı yeni bir dalcık oluşturuyor
Çok teşekkür ederim daha çiçekleri tam dökülmeden yeni çiçek dalı görmek iyi birsey sanırım söylediklerinizi aynen uyguladim

Eski 22-12-2015, 23:12   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-12-2015
merhaba bana yardımcı olabilirmisiniz ortadaki sürgün yaklaşık 6 aydır var diğerleri yeni sürgündür

Eklenen Resimler

cancagiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 00:01   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-01-2016
Yeni ben yeni cicegim☺

Merhabalar siteye yeni üye oldum benimde orkide lerin var ancak bir tanesi yaklaşık 4 aydır öylece duruyor.birkaç gün önce yandan bi Filiz gibi birsey çıktı daha önce saksisini değiştirmiştim hazır bir toprak almıştım. Sonra sanki kökleri curudu dallarını kestim hep düzelmedi.şimdide yandan bi Filiz gibi bişi çıktı ne yapmalıyım sizce ne durumda

burcuoburcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 10:58   #30
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burcuoburcu Mesajı Göster
Merhabalar siteye yeni üye oldum benimde orkide lerin var ancak bir tanesi yaklaşık 4 aydır öylece duruyor.birkaç gün önce yandan bi Filiz gibi birsey çıktı daha önce saksisini değiştirmiştim hazır bir toprak almıştım. Sonra sanki kökleri curudu dallarını kestim hep düzelmedi.şimdide yandan bi Filiz gibi bişi çıktı ne yapmalıyım sizce ne durumda
merhaba orkidenizin genel ve kök bölgesinin fotoğrafını eklerseniz daha iyi yardımcı olabilirim.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025