agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-02-2014, 10:18   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-02-2014
Merhabalar,
uzunca bıir süredir orkidelerimle sorun yaşıyorum. Forumu sık sık okudum, yabancı blog ve vıdeolardan faydalanmaya çalıştım ancak yeterli olamıyorum çiçeklerim için. 2013 haziranında 5 tane phal. aldım ikea'dan. Her şey gayet iyiydi ta ki ben 5 ay sonra Türkiye'ye gidene kadar. Iki ay bitkilerim bakımsız kaldı ancak döndüğümde hala yeşillerdi. Buarada orkide gübresi de almiştim ve tatil öncesinde birkaç defa talimatlara uygun şekilde kullanmıştım. Dönüşte de bakımsız kaldıklarını düşünerek biraz sıkça uyguladım sanırım. Çiçeklerim yeni çiçek açmaya başlamışlardı ve çok ilginç bir şekilde beşi de hızla kurudular. Ben de okuduklarım doğrultusunda kökten budadım. Bir tanesi giderek kötüleşiyordu. Koklerinin hepsini kesmek zorunda kaldim. Bir cam kavanoza yerleştirdim ve deiçerisine kök kısmına değmeyecek şekilde su koydum ve temiz bir şeffaf çöp poşetiyle sardım. Ancak bu daha da kötü sonuç verdi. Yapraklar iyice yumuşadı ben de eski kabına geri yerleştirdim köksüz bir şekilde. Yaklaşık bir haftadır da diğer dört orkidenin yapraklarının kenarlarından yenmiş gibi tırtıklı bir görüntü var. Forumda daha önce buna yeni yaprak oluştuğu için böyle olabileceği ve önemsenmemesi gerektiği şeklinde cevap verilmiş. Ben de önemsemedim ancak şimdi yapraklarda beyaz noktalar-önünde ve arkasında- çukurluklar ve geniş yarılmalar var. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Eğer herhangi bir hastalık oluştuysa her şeyi yapmaya hazırım kurtarmak için.

Nuni_wien Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 12:31   #2
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2013
Galeri: 2
Sayın Nuni_wien, fotoğraf olmadan bir şey söylemek zor, eğer ekleyebilirseniz daha doğru yanıtlar alabilirsiniz. Öncelikle bitkiler 2 ay susuz kalmış, normale dönmelerini beklemeden gübre verdiğiniz için de bitkiler yanmış olabilir. Uzun süreli susuzluk sonrası sadece topraktaki değil, bitkideki su miktarı da azalmış olduğundan ister istemez aldığı gübre konsantrasyonu artmış, bitkiye fazla gelmiş olabilir. Yine aynı şekilde susuzluk sonrası hücreler bir anda su alıp şiştiklerinden yapraklarda yarılmalara sebep olmuş olabilir. Köklerde çürüme yoksa budamanız kötü olmuş, yetişkin bitkinin gelişmiş köklere ihtiyacı vardır. Yapraklardaki kenarları yenmiş tırtıklı görüntü hakkında hiç bir fikrim yok. Phalaenopsislerde belli bir yaprak sayısı yok, yeni yaprak oluşurken eskilerde bir değişiklik olmuyor bu nedenle. Vakti gelen alt yapraklar sararmaya başlıyor ve kuruyor.
Çözüm olarak bir şeyler önerilebilir ancak şu aşamada işiniz biraz zor. Suyun üzerinde tutarak köklenmeyi sağlayabildiklerini söyleyenler var (siz de bahsetmişsiniz), ne derece faydası olur bilmiyorum ama kök kısmını sphagnum (turba yosunu) ile sarabilirsiniz veya belki bu gibi durlarda iba kullanılabiliyordur, araştırmak lazım. Köksüz phalaenopsis köklendirmekle ilgili bir tecrübe yaşamadığımı da belirtirim, umarım işe yarayabilecek çözüm önerileri alırsınız.

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 13:50   #3
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Merhabalar,
Haftasonu kıkardeşim orkidesini verdi bana; " Al bunu iyileştir " diye ...
"Ben temizlik&tarcınlama işini yaptım" dedi..
Baktım ; sıfır kök !!

Spagnum bulamadım, bu arada 1 gün spreylediğim buzdolabı poşetini köküne sardım, o şekilde durdu.. Dün de hazır orkide harcına diktim..
Bugün aklıma geldi;
Oluşan keikileri ayırmadan evvel sargı bezine sarıp köklendirmeyi hızlandıranları duymuştum.
Akşama bu kökü sargı bezine sarıp yeniden eksem diyorum, ne dersiniz??
Dediğim gibi kök yok, umarım oluşmasına yardımcı olurum

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 15:06   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-01-2014
Sargı bezi havadardır vede sık sık nemlendirilirse bence mantıken olabilir, bu aşamada deneyde yapılabilir
Sargı bezine (nemli) sarıp, yine kök kısmını anı zamanda poşete koyup sıcak bir yere bırakmak....

hatice p. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 15:11   #5
Ağaç Dostu

Hatta hazır yağmurlar yağıyorken, yağmur suyu biriktir ve nemlendirmesini o sudan yap
Bugün orkidelerim yağmur gördü
Normal yaşamlarına uygun olarak yağmur suyu şart, biriktirebilirsem yağmur suyu biriktirmeyi düşünüyorum...

Eski 26-02-2014, 16:50   #6
Yeni Üye

Tekrar merhaba,
öncelikle ilgilenip cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. Resmi ekliyorum; umarim anlasilabilir boyuttadir.

Eklenen Resimler

Eski 26-02-2014, 17:17   #7
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Sayın Nuni_wien, durum o kadar da kötü değil gibi Yarıklar sorun yaratmaz, bazen kökler bile yaprakları yarabiliyor. Çukurluk ve tırtıklar da mekanik hasar gibi duruyor, belki birileri yaprakların tadına bakmış olabilir siz yokken. Hepsi köksüz değil anladığım kadarıyla. Beyazlıkları tam göremedim ama sadece leke gibi duruyor bu boydaki fotoğrafta, yine de bir unlu bit kontrolü yapın isterseniz. Ben toparlanacaklarını düşünüyorum, fakat son fotoğraftaki gidici olabilir. Kolay gelsin

Eski 26-02-2014, 17:44   #8
Yeni Üye

Tesekkur ederim cevabiniz icin. Tirtiklar çok yeniler; birkac gun icerisinde oluştu. Ben önce en belirgin olanını fark ettim ve yapraklara kazara kendimin zarar vermiş olabıleceğini düşündüm. Ancak daha sonra dıger yaprakların da aynı şekilde kenarlardan küçük küçük zarar gördüğünü anladım. Beyazlıklar maalesefki resimde leke gibi görünmüş ama dokulu bir yapıdalar. Ellediğimde şişkince hissediyorum.
En son resimdeki orkidenin kökleri çürümüştü ve ağır bir koku da vardı. Bu sebeple bütün köklerini budamam zorunda kaldım ancak kavanoza koymadan önce daha iyi durumdaydı. İnşallah kurtarabilirim.

Eski 02-03-2014, 18:11   #9
Ağaç Dostu

eticin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-06-2007
phallerim tomurcuklandı ancak açmadan büzüşüp dökülüyorlar, daha önce böyle bir durum olmamıştı. sebebini bilen var mı acaba?

eticin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2014, 19:29   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-10-2013
sayın dinazor pahallerin sulama suyuna evde hazırladığımız enzimden 1 -2 damla damlata bilirmiyiz

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 09:09   #11
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Sayın ocak, inanın bu konuda benim hiç bir bilgim ya da tecrübem yok. Çok merak etmeme rağmen şimdiye kadar hiç enzim hazırlamadım.

Eski 05-03-2014, 22:40   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-06-2013
Merhabalar....
Yavru orkidemi annesinden ayıralı 2 ayı geçti... ama hala bu durumda sizce yanlış bir şeyler mi yapıyorum ya da durumu iyimi sizce?

mss2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2014, 06:24   #13
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 Mesajı Göster
Merhabalar....
Yavru orkidemi annesinden ayıralı 2 ayı geçti... ama hala bu durumda sizce yanlış bir şeyler mi yapıyorum ya da durumu iyimi sizce?
Fotoğrafta durumları kötü görünmüyor, yapraklar da diri sanırım. Biraz zamana ihtiyacı var, çiçek açabilmesi için annesi kadar büyümesi gerekli.

Tahmin ettiğim kadarıyla su şişesinden kesip yaptığınız saksının altı bol delikli, alttan da hava alabilmesi için bir yükselti yapmışsınız. Güzel bir çalışma olmuş.

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2014, 00:51   #14
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sar-dunya Mesajı Göster
Fotoğrafta durumları kötü görünmüyor, yapraklar da diri sanırım. Biraz zamana ihtiyacı var, çiçek açabilmesi için annesi kadar büyümesi gerekli.

Tahmin ettiğim kadarıyla su şişesinden kesip yaptığınız saksının altı bol delikli, alttan da hava alabilmesi için bir yükselti yapmışsınız. Güzel bir çalışma olmuş.
Merhabalar,
Öncelikle nazik cevabınız ve incelemeniz için çok teşekkür ederim..
evet aynen sizinde söylediğiniz gibi su şişesinden saksı yaptım büyüyene kadar yeterli boyutta diye düşündüm sizcede doğru mu yapmışım? Aklıma gelen acaba küçük mü geliyor diyorum ama hiç kabın çeperine dayanmış bir kök göremedim daha.. "yalnız çok yavaş büyüyor..."

yine belirttiğiniz gibi yapraklar dipdiri özellikle altına bol delik açıp hem bol hava alabilmesi hemde yükselti seviyesi altındaki doldurduğum su ile nem aldıktan sonra böyle diri oldular.. ilk diktiğimde kendini bırakmıştı..

Eski 07-03-2014, 08:19   #15
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Büyük ihtimalle su şişesinden büyük bir saksı kullansaydınız çok su tutacaktı. Eğer küçük gelmeye başlarsa değiştirirsiniz. Bitki saksının içinde hareketsiz, di mi? Saksı harcı veya ek birşeylerle (phal için bu biraz zor) sabitlemenin faydası oluyor.

Phalaenopsis için dinlenme dönemi yoktur dense de ev şartlarında aynı yerde sabit duran bitkilerden benim gördüğüm kadarıyla kök/yaprak gelişimi dönemsel, duruyor duruyor sonra devam ediyor.

Bitkinin dayanabildiği maksimum güneşli bir yere alın diyecektim ama resimlerden tam anlayamadım. Eğer yapraklar canlı (taze) yeşil ise ve ve yaprak kenarlarında kırmızımsı renklenme var ise daha ışıklı bir yeri denemeyin.

Alıntı:
Merhabalar,
Öncelikle nazik cevabınız ve incelemeniz için çok teşekkür ederim..
evet aynen sizinde söylediğiniz gibi su şişesinden saksı yaptım büyüyene kadar yeterli boyutta diye düşündüm sizcede doğru mu yapmışım? Aklıma gelen acaba küçük mü geliyor diyorum ama hiç kabın çeperine dayanmış bir kök göremedim daha.. "yalnız çok yavaş büyüyor..."

yine belirttiğiniz gibi yapraklar dipdiri özellikle altına bol delik açıp hem bol hava alabilmesi hemde yükselti seviyesi altındaki doldurduğum su ile nem aldıktan sonra böyle diri oldular.. ilk diktiğimde kendini bırakmıştı..

Eski 07-03-2014, 13:35   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2014
Merhabalar, evimizde diğer çiçeklerle birlikte 4 adet orkidemiz bulunmakta...3'ü dış görünüş olarak sağlıklı, birisi çiçekte ancak bir tanesinin kökleri pek hoş görünmüyor ve bir yana doğru eğilmiş gibi....Nasıllar sizce?

Name:  20140307_132329.jpg
Views: 2295
Size:  36.0 KB

Name:  20140307_132311.jpg
Views: 1789
Size:  28.1 KB

Name:  20140307_132256.jpg
Views: 1767
Size:  24.6 KB

Hodurice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2014, 13:57   #17
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
merhaba,
Benim orkidemin saksısındaki odun parçalarında beyaz zıplayan çok ayaklı gözle zor seçilen böceklerden çokça var. Bunlardan ev yapımı ilaç kullanarak nasıl kurtulurum. Siteyi okudum birkaç kişi bu soruyu sormuş ancak cevap yok...

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2014, 14:18   #18
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
sn fatitoo o kücük beyaz ziplayan böcekler nemden sudan olusan böcekler bendede vardi ben harci degistiriyorum **** harci firin tepsisine yayıp 200 derece de 10-15 dk bi isitiyorum ki o böcekler ölsün.
tekrar o harci kulaniyorum bir sorun görmedim bu zamana kadar tabi baska tavsiyelerde olabilir bu benim görüsüm ve böyle yaptigim bi yöntem.
saygilarimla

shenile Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 19:59   #19
Ağaçsever

Sar-Dunya;
Paylaşmış olduğunuz dokümana baktım. çok güzel gerçekten.. çok açıklayıcı..
peki benim Phal.'ımın kökleri daha çeperlerine yaslanmayacak kadar ufak demekki yani göremiyorum köklerini... kökleri takip edebilmek için sizce plastik bardağa ya da cam su bardağına dikeyim mi sizce?

Eski 09-03-2014, 16:07   #20
Ağaçsever

Merhabalar esra_al;
yazınızı okuduktan sonra zaten içimde ukdesi kalarak yaptığım bu işi temizlemek için hemen saksıyı boşalttım içini iyice temizledim çeperini temizledim güneşi düzgün alabilsin diye... altına ve yan tarafta en alt kısıma havalandırma delikleri açtım.. ağaç kabuklarını yıkladım ve tekrar diktim.. inşallah birşey olmaz.. köklerinin halinide göstermek istiyorum yorumlarınızı bekliyorum.. inşallah durum vahim değildir.. bana pek vahim gelmedi çiçek ve kökler canlı gibi ama sadece kararmış gibi duran köklere tam anlam veremedim.. topraktan mı yoksa neden bilemedim..

http://i.hizliresim.com/wL5n2z.jpg

Eski 09-03-2014, 16:08   #21
Ağaçsever

beyaz kökler yeni çıkan taze kökler sanırım değil mi?

Eski 09-03-2014, 16:40   #22
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Güneş görmeyen kökler beyaz kalıyor. Diğer taraftan köklerin büyüyen uçları var sanırım ama kök gövdeleri kahverengi olmuş (büyük olasılıkla durumları iyi değil). Kahverengi yerleri tarçınlayıp daha sonra üstü daha az su tutacak şekilde bir saksıya dikin.

Cam değil de plastik su bardağına dikebilirsiniz. Dibine bol delik açın, tabandan 1/3 bardak yüksekliği seviyesinde de birkaç delik açabilirsiniz. Cam ile bu işi yapmanız biraz zor.

Alıntı:
beyaz kökler yeni çıkan taze kökler sanırım değil mi?

Eski 09-03-2014, 16:58   #23
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sar-dunya Mesajı Göster
Güneş görmeyen kökler beyaz kalıyor. Diğer taraftan köklerin büyüyen uçları var sanırım ama kök gövdeleri kahverengi olmuş (büyük olasılıkla durumları iyi değil). Kahverengi yerleri tarçınlayıp daha sonra üstü daha az su tutacak şekilde bir saksıya dikin.

Cam değil de plastik su bardağına dikebilirsiniz. Dibine bol delik açın, tabandan 1/3 bardak yüksekliği seviyesinde de birkaç delik açabilirsiniz. Cam ile bu işi yapmanız biraz zor.
merhabalar,
yalnız hiçbir kök güneş görmüyor zaten kabukların içeisinden hiç gözükmüyorlar..

sanki kökler koyu yeşil gibi ama torftun toprağından emmiş de kahveleşmiş gibi geldi bana..

ben aynı saksıyı yıkadım, tüm ağaç kabuklarınıda yıkadım ve toprağını ve suyunu süzdüm... daha sonra ise sadece bu ağaç kabuklarıyla tekrar gömdüm aynı şişeye..

altına iki sıra halinde kalın delikler deldim.. yanlarınada delmiştim.. fotoğrafnı çekip koyayım..

Eski 09-03-2014, 17:03   #24
Ağaçsever

İşte fotoğrafları..
altınada bir malzeme serdim böylece alttanda hava alabilsin diye..

http://i.hizliresim.com/e73yZL.jpg

Eski 11-03-2014, 12:38   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-12-2011
kahverengi kökler biraz sıktığınızda sulu sulu mu? bitkinin sağlam kökleri var. bence ümitsiz değil. bir gün açıkta bırakın kurusun. fazla ıslak ve havasız kalmış. olmazsa fungisit ile muhamele edin derim... fotoğrafını koyun kuruduktan sonra bide koku var mı?

esra_al Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2014, 12:40   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-12-2011
bide daha küçük bi kap kullanın oldukça küçük olsun.

esra_al Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2014, 16:20   #27
Ağaç Dostu

Ziya Soner Hocamın dikkatine!!!

Hocam tlf'da bahsettiğim üzere phal cinsi orkidemin yeni toprak değişiminden sonraki durumu!
Yaprağının buruşması üzerine köklerini açtığımda bütün köklerinin boşaldığını gördüm ve köklerini kesmek zorunda kaldım.

Eklenen Resimler

Eski 11-03-2014, 16:31   #28
Ağaç Dostu

Orkide toprağı diye aldığım substrat! (ın) ambalajı

içinde ağaç kabuğu ve ponza taşı varmış, mahvetti çiçeğimi, diğer orkidemide buna dikmiştim onuda acilen değiştirmem gerekiyor malesef.

Eklenen Resimler

Eski 12-03-2014, 01:20   #29
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esra_al Mesajı Göster
kahverengi kökler biraz sıktığınızda sulu sulu mu? bitkinin sağlam kökleri var. bence ümitsiz değil. bir gün açıkta bırakın kurusun. fazla ıslak ve havasız kalmış. olmazsa fungisit ile muhamele edin derim... fotoğrafını koyun kuruduktan sonra bide koku var mı?
yine resimde gösterdiğim kaba ek delikler açarak tekrar dikmiştim. kap zaten bence gayet ufak gibi... kökler sertti sulu gibi yumuşak değildi.. sanırım pek sıkıntı yok gibi anladığım kadarıyla... inşallah güzel olur herşey... kokuda yoktu bu arada

Eski 16-03-2014, 21:08   #30
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
orkide bakımında uzman olmasamda evimin bir penceresini çok sevdikleri için çok uğraşmama gerek kalmadan beni çiçekleriyle sevindiriyorlardı, geçen gün fazla sulama nedeniyle hızla ölmekte (sulayan ben değilim) olan orkidemin toprağını değiştirdim ve o da kalan iki yaprağına bir yaprak ekledi, yani mücadelesi devam ediyor şu an ama oldukça umutluyum, size sorum şu, elime daha doğrusu çöpe atılacak bir sulama kurbanı orkide daha geçti, acaba yapraksız kalan bir orkide uygun şartlar sağlanırsa yaprak çıkartırmı? Buna şahit olan var mı? ya da bana artık kesin ölmüş mü diyeceksiniz?

Düzenleyen ayhat : 16-03-2014 saat 21:51
ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025