agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2014, 20:04   #1441
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-01-2014
Merhaba,henüz yeni üyeyim.benim orkidemde son zamanlarda sinekler uçuşuyor acaba çokmu suladim diye topragini değiştirdim ve yeni çıkmakta olan dalında çürümek üzere olduğunu gördüm bu dalı kestim ve tarçın sürdüm.acaba neden böyle olduki birde yaptığım işlemler hatalımı?
2.sorum da diğer orkidem için.Yeni dal veriyordu aynı zamanda yaprakta ama birden ikisininde büyümesi durdu dal yarıda kaldı yaprakta küçücük çiçeklerim balkon kapısının önünde duruyordu soğuk vurmustur belki dedim başka yere yerleştirdim gelişmesinin durma sebebi nedir acaba?yaklaşık on yıldır orkide bakıyorum bu kışa kadar hiç bir sorunum olmamıştı yardımcı olabilirseniz sevinirim.

ESLEM-NUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2014, 15:20   #1442
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
orkide

MERHABA arkadaslar ben cok kötü birsey yaptim ve yaptigima cok pisman oldum istemiyerek oldu
annemin aldigi orkidenin cicek saplari kurumustu yeni sap cikartiyordu demin ona biraz meyil vereyim dedim istedigim yöne dogru uzasin diye keske yapmaz olaydim.
kücük taze sap kirildi.
arkadaslar sizce yinede büyür mü cicek acar mi lütfen icimi rahatlatacak birseyler yazin cok üzgünüm yaaaa cok pisman oldum ama son pismanlik neye yarar.
gözlerim doldu yaaaa insallah yinede büyür cicek acar yaaaa o orkidem cok güzel yaaaa

Eklenen Resimler

Düzenleyen shenile : 05-01-2014 saat 15:56
shenile Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 08:14   #1443
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Çok geçmiş olsun..
Bu çiçek saplarının bu kadar tazecik olduklarını ben de kötü bir tecrübe ile öğrenmiş oldum 2 hafta önce.. Benim de çift dal orkidemiz üzerinde 2 ayrı çiçek dalı oluştu, yaklaşık 10 cm kadar da uzamıştı.. Ben de suladıktan sonra yerine götürürken dalın duvara çarpmasıyla yeni çiçek saplarından birinin kırılması bir oldu.. Pişmanlığım tarif edilemez.
Sizi çok iyi anlıyorum şu an ama yapacak birşey yok.. Orkideniz şimdi olmasa bile yeni çiçek sapı oluşuracaktır..
Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılıyor .. sevgiler

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 09:46   #1444
Ağaçsever

denizcem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shenile Mesajı Göster
MERHABA arkadaslar ben cok kötü birsey yaptim ve yaptigima cok pisman oldum istemiyerek oldu
annemin aldigi orkidenin cicek saplari kurumustu yeni sap cikartiyordu demin ona biraz meyil vereyim dedim istedigim yöne dogru uzasin diye keske yapmaz olaydim.
kücük taze sap kirildi.
arkadaslar sizce yinede büyür mü cicek acar mi lütfen icimi rahatlatacak birseyler yazin cok üzgünüm yaaaa cok pisman oldum ama son pismanlik neye yarar.
gözlerim doldu yaaaa insallah yinede büyür cicek acar yaaaa o orkidem cok güzel yaaaa
Shenile canım, maalesef büyümüyor aynısı benim de başıma geldi...Bende senin gibi yön vermek istedim ve kırılıverdi...Bir daha ki çiçek açma dönemine kadar yeni çiçek sapı çıkarmıyor canım, çok geçmiş olsun...

shenile beğendi.
denizcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 09:57   #1445
Ağaç Dostu

tranquila's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2013
Öncelikle geçmiş olsun sevgili shenile.

O zaman uzayan sap öylece kalsa mı acaba, ne yapsak? Benim de 20 cm falan oldu çiçek sapı, tam da sabitleyim derken shenile nin başına geleni okuyunca vazgeçtim.

shenile beğendi.
tranquila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 10:20   #1446
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

cevaplariniz icin cok tsk ederim arkadaslar kirilan yere tarcin döktüm insallah yinede uzar diyoum buda bana ders oldu.
bir soru daha sormak istiyorum bu orkideler kac tane cicek sapi cikarta biliyorlar yasadiklari sürece.
benim bu orkidemde 2 sapida kurumustu yeni sapida malum kirdim sapsiz kaldi yine.
sevgilerimle

Eski 06-01-2014, 11:03   #1447
Ağaçsever

denizcem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Galeri: 5
Alıntı:
cevaplariniz icin cok tsk ederim arkadaslar kirilan yere tarcin döktüm insallah yinede uzar diyoum buda bana ders oldu.
bir soru daha sormak istiyorum bu orkideler kac tane cicek sapi cikarta biliyorlar yasadiklari sürece.
benim bu orkidemde 2 sapida kurumustu yeni sapida malum kirdim sapsiz kaldi yine.
sevgilerimle
sevgili shenile, mayıs haziran gibi yeni çiçek sapı çıkarma dönemi yeniden çiçek sapı çıkaracaktır...Çiçek sapı çıkarma olarak bir limitleri olduğunu sanmıyorum eğer sağlıklı iseler her çiçeklenme dönemi diğer sapları kurusa bile yeniden sap çıkarırlar...

shenile beğendi.
denizcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 11:03   #1448
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
Uygun ortamı sağladığınız ve öldürmediğiniz sürece çıkıyor işte. Aynı anda kaç sap çıkar diyorsanız, ev şartlarında üçü elde edebildim ama henüz çiçeklenmediler. Tahminen bitki yaşlanınca birşeyler değişiyordur ama bu forumda birkaç yıllık bitkilerinin "her zamanki gibi" açan çiçeklerini paylaşanlar var.

Yanlışım varsa biri düzeltsin, yaşlanan phalaenopsisler bir sapta daha çok dal yapabiliyormuş diye okumuştum. İki yıllık ve üç bitkilik engin(!) istatistiksel verimden hareketle diyorum, benimkilerde böyle bir eğilim var....ancak yaşlanma mıdır yoksa yaprak+kök kütlesinin büyüyüp daha çok çiçek yapısını destekleyebilecek hale gelmesinden midir bilmiyorum.

Yeni bir sap için kendinizi (bitkinin keyfine göre) 3-4 ayı bulabilecek bir beklemeye hazırlayın.

Alıntı:
sevgilerimle

denizcem ve shenile beğendi.
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 11:25   #1449
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

cevaplariniz icin tsk ederim.
bir sorum daha olacak bir orkidemin 2 cicek sapi var ikisinden de yan cicek saplari cikiyor ciceklerini yeni döküyor ve bir cicek sapindaki cicekler komple döküldü.
o cicek sapi nerdeyse kurumaya baslayacakti ki kestim mum damlattim.
bu sap kurumasi neyden kaynakli oluyor arkadaslar benim bütün orkidelerimde nerdeyse hep saplari kuruyor bide cicek sapindan yan cicek sapinin cikarmasi nedeniyle biraz endiselendim o sapin kurumaya baslamasindan dolayi.

sevgilerimle

Eski 06-01-2014, 16:34   #1450
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-12-2013
Orkidelerimi Nasıl İyileştirmeliyim?

Arkadaşlar Merhaba,
Benim phal cinsi iki orkidem var yaklaşık bir yıldır benimleler. Şimdiye kadar pek bir sorunları olmadı sadece birinin sapında kuruma meydana geldi bende forumdan okuduklarım doğrultusunda sapı sararmış yerin biraz altından kesip tarçın sürdüm. Ancak şimdi iki orkidemde birden alt yapraklarında sararma meydana geldi ve bu kez ne yapacağıma karar veremedim. Sadece sararan yaprakları kessem yeterli olur mu yoksa sağlıklarını garantiye almak adına kökleri temizleyip saksı değişimi yapsam mı? Bu arada elimdeki harçtan da kuşkuluyum. İkea'dan almıştım orkide harcını, ağaç kabuklarından oluşan bir harç. Resimlerini ekliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

Name:  20140106_160224.jpg
Views: 4687
Size:  18.5 KB

Name:  20140106_160412.jpg
Views: 4636
Size:  27.6 KB

Bu ilk iki resim pembe orkideme diğer iki resim de beyaz orkideme ait.

Name:  20140106_160515.jpg
Views: 4426
Size:  60.0 KB

Name:  20140106_160619.jpg
Views: 4275
Size:  20.5 KB

pelin_oğuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 21:00   #1451
Yeni Üye

Gonci's Avatar

Giriş Tarihi: 30-12-2013
Pamukçuk

Merhaba arkadaşlar,
Bir orkidemi kaybettikten sonra artık çiçekler hakkında bişeyler öğrenme zamanı geldi dedim internette aramalara başladım ve bu siteyi keşfettim gerçekten çok güzel bilgiler edindim sayenizde teşekkürler hepinize.
Geçen ay eşime gelen bir phalın köklerinde pamukçuklar oluşmaya başladı bu pamukçuklar neden olur? Çiçeğim için zararlımıdır? Ve buna nasıl engel olabilirim?
Resimleride ekliyorum şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Eklenen Resimler

Gonci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 10:33   #1452
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2013
Galeri: 2
Sayın pelin_oğuz, en alttaki eski yapraklar ömürlerini tamamladıkları için sararmış, normal bir şey, kesseniz yeterli olur.

Sayın Gonci, fotoğrafın sol tarafına doğru toprakta da aynı oluşumlar mevcut ve kimi yerlerde dallanarak ilerlemeye başlamışlar, yani sıcak ve nem dolayısıyla toprakta mantar üremiş gibi görünüyor. Eğer öyleyse sorun yaratacak bir şey değil, kökleri iyice yıkayıp bitkiyi yeni orkide toprağına aktarırsanız mekanik yolla kurtulmuş olursunuz.

Sayın shenile, eğer ki ömrünü tamamlamış çiçek saplarından bahsetmiyorsanız bir çok sebebi olabilir ama sanırım sıcak hava akımı başı çekenlerden biri. Bitki kalorifer, klima, fırın vb. yakınındaysa etkilenmiş olabilir.

Not: Sayın Gonci, sitede okumuşsunuzdur, kurtulamayacak kökleri kesip tarçın serperseniz daha iyi olabilir.

shenile beğendi.

Düzenleyen dinozor : 07-01-2014 saat 10:38 Neden: not ekleme
dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 17:37   #1453
Yeni Üye

Fatma Çakır's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2014
orkidemin durumu nasıl

aldığımızda tomurcukları benimle beraber alan arkadaşa göre çok güzel açtı ve Ekim'in 7'sinden Aralık ayının sonuna kadar çok güzel duruyordu. Sonra bir hafta içinde sırayla çiçekleri tamamen soldu ve biz de fotodaki yerinden budadık. Daha sonra alttan yeni yaprak ve yanlış bilmiyorsam keiki çıkartmaya başladı şimdi bir kaç ay içinde üstten de çiçek açar mı ? bu aşamada orkidemize ne yapmamız gerekiyor? Yardımcı olursanız seviniriz.

Eklenen Resimler

Fatma Çakır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 22:39   #1454
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2013
keiki derken orkidenizde keiki yok yeni oluşum çiçek sapı.bol çiçekli günler yakın...

shenile beğendi.
haticetzn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 23:07   #1455
Yeni Üye

Fatma Çakır's Avatar

bunlar yeni çiçek sapı mı? ne kadar süre sonra çiçeklenirler bahara olur mu?

Eklenen Resimler

Eski 08-01-2014, 08:32   #1456
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
İlk resimdeki kesinlikle evet. İkinci resimdekileri şimdilik bilemeyiz ama çıkış noktaları itibariyle büyük ihtimalle kök onlar. Bir hafta kadar sabredin, daha net göreceksiniz.

Herşey yolunda giderse 60-75 gün sonra ilk çiçeklerinizi görebilirsiniz.

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2014, 11:54   #1457
Yeni Üye

drgozde's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2013
Merhaba,
4 aydır hiç bir faaliyetini görememiştim phal. cinsi orkidemin. Yerini değiştirdiğim için mi ya da dinlenme süresini tamamladığı için mi bilmiyorum sonunda ben de burdayım dedi Sizce bu yeni oluşum sap mı? bu kadar küçükken belli olur mu bilmiyorum ama...

Eklenen Resimler

shenile beğendi.
drgozde Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2014, 11:59   #1458
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

drgözde bu bir ciceksapi cicek geliyor gözünüz aydin.
benimkilerde de hic birsey görünmezken yerlerini degistirdim tabi bide dinleme süreci gecmisti o yüzden artik tomurcuklandilar.
demekki yerini suan sevmis.

Eski 08-01-2014, 19:54   #1459
Yeni Üye

Gonci's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dinozor Mesajı Göster
Sayın pelin_oğuz, en alttaki eski yapraklar ömürlerini tamamladıkları için sararmış, normal bir şey, kesseniz yeterli olur.

Sayın Gonci, fotoğrafın sol tarafına doğru toprakta da aynı oluşumlar mevcut ve kimi yerlerde dallanarak ilerlemeye başlamışlar, yani sıcak ve nem dolayısıyla toprakta mantar üremiş gibi görünüyor. Eğer öyleyse sorun yaratacak bir şey değil, kökleri iyice yıkayıp bitkiyi yeni orkide toprağına aktarırsanız mekanik yolla kurtulmuş olursunuz.

Sayın shenile, eğer ki ömrünü tamamlamış çiçek saplarından bahsetmiyorsanız bir çok sebebi olabilir ama sanırım sıcak hava akımı başı çekenlerden biri. Bitki kalorifer, klima, fırın vb. yakınındaysa etkilenmiş olabilir.

Not: Sayın Gonci, sitede okumuşsunuzdur, kurtulamayacak kökleri kesip tarçın serperseniz daha iyi olabilir.
Sayın dinazor saksı değiştirmemi tavsiye etmişiniz fakat orkidemin üzerinde şu an çiçekler var zararlı olmazmı toprak değişimi. Bunlardan başka türlü kurtulamazmıyız

Eski 08-01-2014, 20:10   #1460
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
çiçek sapları tazeyken çabuk kırılırlar bence ellememekte fayda var. birde doğal yaşamlarında zaten onlar dikey deiller birler daha güzel olsun diye bağlıyoruz.iyice gelişmeden dokunmayın. çok sulamadan zaman zaman köklerde çürüme olabiliyor. ben şunu anladım ki üstüne düşmeyeceksin arada bir besin susadıkça su.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2014, 20:11   #1461
Yeni Üye

Fatma Çakır's Avatar

Sayın sar-dunya ve Seabert74 yorumlarınız için çok teşekkür ederim. umarım hepsi saptır bu 60-75 gün süresince uygulamam gereken özel bakım ilaç vb. var mı? Ne sıklıkla sulayayım acaba?

Eski 09-01-2014, 09:24   #1462
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Özel bir bakıma gerek yok, sadece yeni çiçek saplarının çok taze oldugunu unutmayın, çok narinler hemen kırılabiliyorlar.
Nasıl bakıyorsanız, o şekilde devam edin, sizin orkideniz gayet mutlu görünüyor

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 14:38   #1463
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2013
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gonci Mesajı Göster
Sayın dinazor saksı değiştirmemi tavsiye etmişiniz fakat orkidemin üzerinde şu an çiçekler var zararlı olmazmı toprak değişimi. Bunlardan başka türlü kurtulamazmıyız
Sayın Gonci,
Sayın serkan_istanbul yanıtlamış sorunuzu ama ben de ilgilenmemiş olmayayım. Çiçek dönemi geçene kadar bekleyebilirsiniz, bir sorun olacağını sanmam. Benimki aylarca bu şekilde yaşamıştı

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 15:57   #1464
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gonci Mesajı Göster
Sn gonci,
Arkadaşların fikir ve bilgilerine saygım sonsuz öncelikle onu belirteyim. Bu sadece bence alınması gereken bir önlem. Allah korusun benim başıma gelse -ki geldi ilk orkidemi kaybettim- direk çiçeklerini keser saksı ve toprağını değiştiririm, riske atmazdım. Benimkinin kökleri de çürümüştü ve 1 tane sağlam kökü yokken bile çiçekleri vardı, yani çiçekleri sizi yanıltmasın.Önemli olan bitkinin kökleri ve yaprakları, zira köklerini tamamen kaybedince ortada çiçek falan da kalmayacak Felaket tellallığı yapmak istemem ama köklerin durumu kötü sanki
Saygılarımla...

dinozor beğendi.
fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 16:12   #1465
Ağaç Dostu

glcn06's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2012
yaklaşık 6 aydır çiçekli olan orkidem bir anda çieçeklerini döktü ve çiçek sapı ucundan itibaren saramaya başladı. bende burda okuduğum gibi 3. boğumdan kesip kesilen yere tarçın sürdüm. sararma durdu ve iki tane yeni filiz oluştu. acemi olduğum için pek anlamadım ama sanırım biri çiçek açacak birisi ise yavru olacak galiba. birbirlerinden farklı şekilde gelişiyorlar izlediğim kadarı ile. yapmam ya da yapmamam gereken birşey varmı sizce. teşekkürler.

Eklenen Resimler

glcn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 16:47   #1466
Ağaç Dostu

tranquila's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2013
Bana ikisi de çiçek sapı gibi geldi ama daha net bir resim mümkün olursa iyi olur.

glcn06 beğendi.
tranquila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 16:49   #1467
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

sn glcn06, tranquila nin dedigi gibi ikiside cicek sapi gibi özüküyor

fesleğen ve glcn06 beğendi.
Eski 09-01-2014, 18:10   #1468
Yeni Üye

Gonci's Avatar

Sayın dinazor, Sayın Fesleğen ilgilendiğiniz için teşekkürler.
Sanırım bu akşam sulamamdan kaynaklanan bir sorunmuş.

Eski 09-01-2014, 19:44   #1469
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Sn Gonci, evet doğru akşam sulandığında mantar olma riski yüksek. Bir de bitkinizin tamamının fotoğraflarını eklerseniz daha iyi olur ama ben hala çiçek sapını kesip, köklerini iyice temizleyip tarçınlayıp saksı ve harcınızı tamamen değiştirmenizi öneriyorum. Çünkü zavallının kökleri zarar gördümü pek hayır etmiyor...
Gene de siz bileceksiniz.Saygılarımla...

Gonci beğendi.
fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2014, 20:24   #1470
Yeni Üye

Gonci's Avatar

Sayın fesleğen ilginiz için çok teşekkürler çiçeğin tam resimini yarın eklerim köklerinde bir sorun yok çok şükür bu mantar dışında mantar içinde dün çiçekçiden bir karışım aldım kendi yapmış ilk kullanımda bütün hepsini eritti bakalım tekrar edecekmi. İnş etmez

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024