![]() |
|
![]() |
#1351 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
*Hava akımına maruz kalmıyorlar, mutlaka diğer odaların pencerelerini kapatıyorum onlar havalanırken, *kireç ve tuz oranı çok düşük kendi içtiğimiz suyla suluyorum, su dinlenmiş ve oda sıcaklığında oluyor, *pencerenin önündeler, direk güneş ışığına maruz kalmıyorlar, ama çiçeklenen mor renkli orkidemin sadece 3 tane tomurcuğu sağlam kalabildi, diğerleri kurudu düştü ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1352 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Phalaenopsisler doğada ağaç yüzeyine kökleriyle tutunmuş halde bulunur, yani kökler açıktadır, yağmurun yanı sıra daimi olarak faydalandıkları şey havanın nemidir. Saksı içerisinde de buna yakın bir ortam sağlamak için diğer bitkilerde kullandığımız toprağı kullanmıyoruz. Torf ya da toprak daha küçük parçalardan oluştuğu için bitki kökünün ihtiyaç duyacağı hava boşluklarını oluşturamaz. Ancak bu bitkide kökler bir şekilde hava almayı başarmış olabilir. Uzun vadedeyse toprak nemi çok fazla tutacağından köklerde çürüme meydana gelme ihtimali var. Şeffaf saksıysa zorunlu bir şey değil ancak önerilen bu. Phalaenopsisin kökleri de fotosentez yaptığından şeffaf saksı içerisinde ışığa doyuyor ve saksı dışına ışık bulma amaçlı daha az kök uzatıyor şeklinde çalışma sonuçları var (ki ben de şeffaf saksı tercih edenlerdenim, diğer kibar saksılarda kibarca çiçeklerini açıyor olabilir ama şeffaf saksı bitkiyi yeşil dev hulka dönüştürüyor). Benim bildiklerim bu kadar, umarım yardımcı olmuştur. Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1353 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkürler sayın dinazor. Aslında benim takıldığım nokta, ben bu kadar üzerlerine düşerken, her istediklerini vermeye çalışırken ve bebeklerime itinayla davranmışken benimkilerin o bahsettiğim orkide kadar güzel çiçekleri olmaması ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1354 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1355 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1356 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1357 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1358 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1359 |
Ağaç Dostu
|
![]() Herkese merhaba; Benim sormak istediklerim şunlar; 1-Bir sürü tomurcuğu olan mor renkli orkidemin tomurcukları sarardı ve döküldü sadece 4 tane kaldı ve bu orkide bana geldiğinde rengi çok güzel bir mordu ama şimdiki açanlar gülkurusu gibi tunuk bir renk acaba neden olabilir? 2-Çok net çekemesemde küçük oluşumların olduğu orkidedeki şeyler keiki mi? 3-Oncidiumların çoğalması nasıl oluyor? 3-Genel olarak orkidelerimin durumu nedir sizce? Sanırım biraz fazla fotoğraf yükledim, kusuruma bakmayın, ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1360 |
Ağaç Dostu
|
Sayın fesleğen, size henüz yanıt gelmediği için hızlı bir şekilde kendi fikirlerimi söyleyeyim, umarım daha profesyonel yanıtlar gelir. 1) Renk değiştirip tomurcuklarını döken bitki yeni mi (yani çiçek sapı alındığı zamandan kalan çiçek sapı mı)? 2) #1623 ilk fotoğraf çiçek sapına benziyor ancak diğeri net olmadığından ben anlayamadım. 3) Oncidiumların çoğalması aynı fotoğraftaki gibi oluyor ![]() 4) Orkideleriniz bence sağlıklı, kökler de yapraklar da iyi görünüyor. İlk sorunuza soruyla karşılık vermiş oldum ama ben yeni bitki olduğu izlenimini edindim. Eğer öyleyse sıkıntı yok, ancak yeni değilse sayın preacox konuşur, ben susarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1361 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 1) Renk değiştirip tomutcuklarını döken orkidemin çiçek sapları eski, bana geldiğinde çiçekli idi, çiçeklerini döktü aynı sap üzerinde tekrar tomurcuk oluştu.5 phal.da sadece 1 tanesinin çiçekleri döktüldükten sonra sapı sarardı ve o yüzden kestim.O da yeni minik oluşumları olan phal.ım. Diğerlerinde herhangi bir sararma olmadığı için kesmedim ama acaba kessem keiki oluşur mu diye düşünüyorum, kararsız kaldım sizce kesmeli miyim? 2)Oncidiumların çoğalması hangi fotoğraftki gibi oluyor diye sorabilir miyim? Sanırım anlamadım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1362 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
Neden ayırmayı düşünüyorsunuz oncidiumunuzu bence gerek yok. Kökleriyle oynadığınızda kaybetme riski artı geç çiçeklenme olur. Diğerleri içinde orkide bizim evlerimize geldiğinde üzerindeki çiçeklerin ne zamn açtıgını bilmdiğimizden çabuk döküldü zannederiz oysa kimbilir ne zamn açtı. çiçek saplarını ben artık kesmiyorum. şuanda hepsinde bir gelişme var yakında açarlar. çok sık besin vermiyorum ben ayda 1 bazan iki ayda bir orkide besini. Sulamasına dikkat ediyorum susadıkca suluyorum. öyle yok 15 yok bir hafta yok üç gün demeden suluyorum. Susuz olduğunu zaten orkideyi elinize ldıgınızda anlarsınız sulu olan ağırdır. Susuz olansa hafif. çiçek dökme sebebi yerlerini değiştirmekten olabilir. **** besin eksikliğinden olur, sulamanız yeterli olmaya bilir. Ne kadar üstüne düşerseniz o kadar orkide kaybedersiniz ben artık üstlerine düşmüyorum. Hepside sağlıklı asla daldrıma yöntemiyle sulamıyorum üstten sulayıp fazla suyunu alıyorum. Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1363 |
Ağaç Dostu
|
Sayın fesleğen, Özür dilerim pek açık olamamış, oncidiumunuz zaten çoğalmış demek istemiştim ![]() Öte yandan phal. yeni gelmiş olsaydı ortam değişikliği ve aldığınız yerdeki bakım koşulları etkilemiştir diyecektim. Ancak evdeki ikinci çiçeklenmesiyse bunun bir çok sebebi olabilir. Bitki uygunsuz koşullarda kendini korumak amacıyla çiçeğe enerji harcayacağına yaşamsal olarak önemli diğer kısımlarını kurtarmak için tomurcukları atabilir. İlk akla gelecek şeyler; yerdeğişikliği, sıcaklık değişimi, havadaki nem değişimi, fazla/az sulama, fazla soğuk su, soğuk ya da sıcak hava akımı vs. Öte yandan bazı yerlerde etilen ve metanın da (olgunlaşan meyve, tütsü, esans vb. kaynaklı) buna sebep olabileceği yazıyor. Çiçek sapı sarardıysa tutmanın anlamı yok. Diğer saplarıysa ben çiçeklenme sonrası 3.boğumdan itibaren keserim hep. Sonuçta uç kısımların bitkiye hayrı yoksa, onları canlı tutmaya çalışacağına kendisi gelişsin diye düşünüyorum ki zaten çiçek sapı ve keiki oluşumu boğumlardan oluyor. Çiçekte renk değişimi de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ancak phal.de bu kadar ciddi bir değişim benim aklıma bitkinin alındığında boyalı olabileceğini getiriyor. Bir de bakın bütün phal.leriniz çiçeklenme dönemine giriyor ancak bu phal. o dönemi bitiriyor. Bence bir süre daha sizin evinizin ortamına alışmaya ihtiyacı var. Stabil bir yerde uygun koşulları sağlayarak bir sonraki çiçeklenme dönemini bekleyin bakalım ne olacak? Bu arada ben de yeni bir şeyler öğrenirsem muhakkak paylaşırım. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1364 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Oncidiumların da keikisi oluyormuki diye merak ettim, yoksa köklerini ayırmaya cesaret edemem, usta değilim ![]() Valla ben her hafta sonu sulama suyuna besin koyup suluyorum, zaten kaloriferin önündeler susamış oluyorlar 1 haftada. Suladıktan sonra onları sehpalara yerleştirmek kolay olmuyor, o ordan devrilmeye kalkıyor, o onu itiyor derken yerleştirirken aynı yerlerine koymaya çalışsam da az da olsa duruş açıları değişiyor, buna engel olmak da pek mümkün değil, çünkü 7 tane ve sehpalara sığmak zorundalar. ![]() Teşekküerler, saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1365 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Valla bildiğim kadarıyla uygun koşulları sğlamaya çalışıyorum, su içme suyu, soğuk olmamasına dikkat ediyorum, her gün havalandırıyorum ( başka hiçbir pencereyi açmıyorum cereyan olmasın diye ), diplerini iyice kuruluyorum, besin veriyorum, her gün konuşuyorum onlarla ama hanımları memnun edemiyorum ![]() ![]() Sevgi ve saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1366 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Merhaba, Ekli fotograftaki orkidemi 5 ay önce çiçeksiz oldugu için Bauhaus'dan uygun fiyata (10 TL) aldım. Üzerindeki 2 adet çiçek dalı ve tomurcuga benzer olusumlar vardı, 5 aydır hiçbir değişim olmadı. Kök temizliği, saksı değişimi vs ile sadece 1 adet yaprak çıkardı. Şimdi bu dallarda yeşil ve saglıklı göründüğü halde hiçbir kıpırtı olmadıgını düşünürsek, bu çiçek dallarını kesmeli miyim, yoksa bu şekilde kalsın mı?? Sanki tomurcuk olacakken donmuş ve bu şekilde kalmışlar gibi. Ne dersiniz?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1367 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
sn Seabert74 orkidenizin üzerine bukadar cok düsmeyin ne kadar düserseniz okadar sıkılır ve kaybedersiniz bilginiz olsun. dallara gelince kesmenize gerek yok orkidinize biraz zaman verin muakak gelisme olacaktir. benim bir orkidemde de ayni sekilde kücük bir filizlenme olmustu sonra öyle kaldi 4-5 ay kadar simdi onlar büyüdü gelismeye devam ediyor, orkidenin keyfi ne zaman isterse o zaman gelismek ister ![]() sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1368 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-12-2013
|
10 gün önce hediye gelen bi orkidem var.bakımına dikkat etmeye çalışıyorum ama geldiğinde tomurcukları çoktu ve dökülmeye başladılar..çiçeklerinde de kahverengi benekler var bi sorunu var mı yoksa normal mi yardımcı olur musunuz acemiyim ben gerçekten.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1369 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1370 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1371 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-10-2013
|
Bu durumdaki bir bitkiyi çöpe atmaktan başka yapılabilecek birşey var mı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1372 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Su an canli kok var mi kestiremedim ama govdede ya da bir yerde yesil olduguna dair iz varsa suya koyup sansinizi deneyebilirsiniz;bu sayede koklendiren arkadaslar olmus. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1373 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
sn tranquilla, Köklendirmek için sitede spagnum yosunu kullanımından bahsediliyor. Ancak ben elde edemedim. Nereden/nasıl alınır yardımcı olanlar çıkarsa bence köklendirmede işinize yarayacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1374 |
Ağaç Dostu
|
Artık sphagnum aramıyorum. Çünkü çok aradım, pek çok başlığa da yazdım. Hiç ses seda çıkmadı. Artık kaderine teslim ediyorum orkidemi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1375 |
Ağaç Dostu
|
Mini phalaenopsislerin kök malzemesi sphagnum oluyor genelde. Diğer taraftan ebay ya da benzeri bir yerden ısmarlamak mümkün olabilir. Diğer taraftan problemli bitkiyle ilgili iki nokta var: 1. Umudunuzu kırmak gibi olmasın ama problemli bitkinin cinsini bile anlayamadım ben :P Şöyle yerlerde satılan bahçe orkideleri var, ondan değilse işiniz zor görünüyor. 2. Sphagnum, kendi artı ve eksileriyle (çok su tutuyor ve kuruyunca tekrar ıslatması zor) gelen bir malzeme. Mucize beklemeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1376 |
Ağaç Dostu
|
Çürük köklerden arındırınca kala kala bu kaldı maalesef. Benim de umudum yok bundan. Yaşarsa hediye gelmiş gibi hissedicem. Aslında eskiden beyaz phal'di kendisi. Evdeki minilerden birini artık küçük taneli ağaç kabuğuna almayı düşünüyorum. Öyle yaparsam, onun dibindeki sphagnumu kullanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1377 |
Ağaç Dostu
|
Orkideniz malesef artık geri dönemeyecek kanımca çoktan aramızdan ayrılmış. Sevgiyle kalınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1378 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2013
|
Kök çürümesi olan orkidemde tek sağlam kök kalmıştı.yaprakları ağır geldi taşımıyor diye dibe yakın kesmiştim. Son 4 gündürde saksıya poşet geçirdim.Orkidem yeni yaprak çıkarmaya başlamış.Bu kurtuldu anlamına mı geliyor.Kök gelişimi hala yok ve yeni cıkan yaprak beni endişelendiriyor. Tek kökle kendini besleyebilir mi ki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1380 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2013
|
iki yaprağı kalmıştı çok uzunlardı.kök de olmayınca harcın içinde durduramadım. bir de buruşmaya başlamıştı.ölecek zaten diye gövdeye yakın yerden bütün yaprakları kestim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|