View Single Post
Eski 06-12-2013, 23:54   #1352
dinozor
Ağaç Dostu

dinozor's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fesleğen Mesajı Göster
Herkese merhaba,
Ben bişeyi merak ediyorum arkadaşlar. Bundan 5-6 ay önce iş yerinde bir arkadaşın hediye gelen orkidesini diğer arkadaş, bu saksı ne böyle hem de küçücük (şeffaf saksıya) diyerek kocaman normal bir saksıya almış orkideyi, ve de torf bile değil toprağı, normal toprak. Ben onu öyle görünce nefes alamadım resmen! tutamadım kendimi ve başladım anlatmaya bildiğim kadarıyla, bana hiç sorulmadığı halde...Şeffaf saksıya al onu, yoksa bile ben vereyim dedim, bu çiçek ölecek Ama tabi o kadar anlattığım halde hiç kale almamış.Bu gün o orkideyi başka bir arkadaşın odasında gördüm, atacaklarmış o almış. Beni şaşırtan şey, orkidenin yaprakları o kadar sağlıklı ki! ve de çiçek açmış! Saksının dibinde su, normal saksı, normal toprak! Nasıl oluyor da bu kadar uzun bir sürede öyle sağlıklı görünebiliyor??? Çünkü benim ilk orkidem benim bilgisizliğim yüzünden kısa sürede öldü. Biraz uzun anlattım ama, gerçekten çok merak ettim, nasıl sağlıklı kalabildiğini.
Saygılarımla...
Merhaba sayın fesleğen, bahsettiğiniz şey mümkündür ancak bitkinin şansı da yaver gitmiştir.

Phalaenopsisler doğada ağaç yüzeyine kökleriyle tutunmuş halde bulunur, yani kökler açıktadır, yağmurun yanı sıra daimi olarak faydalandıkları şey havanın nemidir. Saksı içerisinde de buna yakın bir ortam sağlamak için diğer bitkilerde kullandığımız toprağı kullanmıyoruz. Torf ya da toprak daha küçük parçalardan oluştuğu için bitki kökünün ihtiyaç duyacağı hava boşluklarını oluşturamaz. Ancak bu bitkide kökler bir şekilde hava almayı başarmış olabilir. Uzun vadedeyse toprak nemi çok fazla tutacağından köklerde çürüme meydana gelme ihtimali var.

Şeffaf saksıysa zorunlu bir şey değil ancak önerilen bu. Phalaenopsisin kökleri de fotosentez yaptığından şeffaf saksı içerisinde ışığa doyuyor ve saksı dışına ışık bulma amaçlı daha az kök uzatıyor şeklinde çalışma sonuçları var (ki ben de şeffaf saksı tercih edenlerdenim, diğer kibar saksılarda kibarca çiçeklerini açıyor olabilir ama şeffaf saksı bitkiyi yeşil dev hulka dönüştürüyor).

Benim bildiklerim bu kadar, umarım yardımcı olmuştur. Saygılarımla

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön