View Single Post
Eski 09-12-2013, 14:16   #1365
fesleğen
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dinozor Mesajı Göster
Sayın fesleğen,

Özür dilerim pek açık olamamış, oncidiumunuz zaten çoğalmış demek istemiştim Oncidiumlarda saksı değişim zamanı çoğu yerde bahar olarak geçse de türe göre değişebilmekteymiş. Bu nedenle daha deneyimli birinin konudaki fikrini almak daha iyi olacaktır. Sizinkisinde kökler de iyi geliştiyse bence daha büyük bir saksıya aktarılabilir ya da ikiye bölünebilir. Köklere zarar gelmediği müddetçe bitki daha iyi gelişecektir kanaatindeyim.

Öte yandan phal. yeni gelmiş olsaydı ortam değişikliği ve aldığınız yerdeki bakım koşulları etkilemiştir diyecektim. Ancak evdeki ikinci çiçeklenmesiyse bunun bir çok sebebi olabilir. Bitki uygunsuz koşullarda kendini korumak amacıyla çiçeğe enerji harcayacağına yaşamsal olarak önemli diğer kısımlarını kurtarmak için tomurcukları atabilir. İlk akla gelecek şeyler; yerdeğişikliği, sıcaklık değişimi, havadaki nem değişimi, fazla/az sulama, fazla soğuk su, soğuk ya da sıcak hava akımı vs. Öte yandan bazı yerlerde etilen ve metanın da (olgunlaşan meyve, tütsü, esans vb. kaynaklı) buna sebep olabileceği yazıyor.

Çiçek sapı sarardıysa tutmanın anlamı yok. Diğer saplarıysa ben çiçeklenme sonrası 3.boğumdan itibaren keserim hep. Sonuçta uç kısımların bitkiye hayrı yoksa, onları canlı tutmaya çalışacağına kendisi gelişsin diye düşünüyorum ki zaten çiçek sapı ve keiki oluşumu boğumlardan oluyor.

Çiçekte renk değişimi de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ancak phal.de bu kadar ciddi bir değişim benim aklıma bitkinin alındığında boyalı olabileceğini getiriyor. Bir de bakın bütün phal.leriniz çiçeklenme dönemine giriyor ancak bu phal. o dönemi bitiriyor. Bence bir süre daha sizin evinizin ortamına alışmaya ihtiyacı var. Stabil bir yerde uygun koşulları sağlayarak bir sonraki çiçeklenme dönemini bekleyin bakalım ne olacak? Bu arada ben de yeni bir şeyler öğrenirsem muhakkak paylaşırım.

Saygılarımla
Estağfrullah sn dinazor ne özürü Oncidiumumun çoğalmış olmasına çok sevindim ama sanırım ben ayırmaya cesaret edemeyeceğim

Valla bildiğim kadarıyla uygun koşulları sğlamaya çalışıyorum, su içme
suyu, soğuk olmamasına dikkat ediyorum, her gün havalandırıyorum ( başka hiçbir pencereyi açmıyorum cereyan olmasın diye ), diplerini iyice kuruluyorum, besin veriyorum, her gün konuşuyorum onlarla ama hanımları memnun edemiyorum İnşallah dediğiniz gibi ortama alışırlar Değerli cevaplarınız için hepinize çok çok teşekkür ederim...
Sevgi ve saygılarımla...

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön