agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

lerdemir 05-05-2007 12:01

Yapraklar, hastalıktan kurumuş ise -misal, mantari bir hastalık- sanırım onları toprağa karıştırmanız uygun olmaz... :(

Dilek Erbil 05-05-2007 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 101538)
Bu toz şeker meselesi ilginç.

Acaba başka tecrübesi veya duyumu olan var mı?

Bir de, bu konuya teknik açıklama getirebilecek olan bir uzmanımız?..

Uzman değilim ama çiçekler konusunda birçok yabancı forumlardan da yararlandığım bir kaç tavsiye var:
Şeker biliyorsunuz enerji verir;ben bazen çok yavaş gelişen çiçeklerime şekerli su püskürtüyorum yapraklarına ( 1lt suya 1 yemek kaşığı ) ve işe yarıyor.
Birde bir litre suya beklemiş bir iki kaşık bira da işe yarıyor.Bu suyla yaprakları sildiğinizde yapraklarınız parlıyor ve besleniyor.

ALEV 05-05-2007 15:29

Ben mum çiçeği çeliği arıyorum elinde fazla olan varsa banada gönderebilirmi acaba resimlerini gördüm çok güzel bir çiçek.

sevgiseli_1974 05-05-2007 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Erbil (Mesaj 101590)
Valla sevgiseli ben size ne diyeyim,süpersiniz.:D Paket muhteşem!Çok çok teşekkürler,gerçi kargodakiler biraz şaşırmış,ama onlar çiçeksever insanların yaratıcılığı konusunda çok tecrübeli değiller.Tekrar tekrar teşekkürler çok zahmet verdim size;yaptıklarınızın karşılığında bol bol çiçeğiniz olsun :p Umarım bir gün benimde fırsatım olur sizi sevindirmeye.

ben gönderirken burdakilerde şaşırdılar:)bu çiçegin özelligi neymişde uzak bir yere gönderecek kadar kıymetli bir çiçek dediler dikkat edin saglam gitsin deyince sorumluluk alamayız belki birşey olursa çiçege biz sorumlu deiliz diye benden imzalı belge aldılar soy ismimide yanlış yazmışlar ne kadar şaşırdılarsa:rolleyes: kısacası komedi oldu:D ertesi günde serap hanıma mum çiçeginin çeliginden gönderdim çiçege birşey olmasın diye artık onu plastik çikolata kutusuna koydum kök yerinede yaş toprak koydum çiçek su besinini alsın diye umarım bir an önce oda yerine ulaşır;)

zenfree 05-05-2007 23:04

Annemin mum çiçekleri ünlüdür. Hep açar durur. Her isteyene de yetiştirir. Çelik vermez . Bitkiyi kendi diker belli büyüklüğe gelene kadar takip eder, sonraaaa kızları gibi gelin eder.;)

20 yıl önce Annemin kocaman mum çiçeğini mutfaktan salona taşıdığımızı bir süre sonra da "yerini beğenmedi " diye tekrar mutfağa götürdüğümüzü hatırlıyorum.

Camın içinde dururdu.Çok fazla güneşte kalmıyordu çünkü pencerenin dışında asma vardı. Yani mum çiçeği alacalı bir güneş ışığında hayatını sürdürüyordu.

Çaydanlığı temizlerken çay posasından verdiğini hatırlıyorum.

Bir de zaman zaman süt verirdi. Süt verdiği zaman yapraklarında beyaz benekler oluşurdu. O beneklere bakarak sütü ne kadar daha vereceğini hesaplardı. Süt verdince açar dediğini hatırlıyorum.

Ve o mum çiçeği o kadar büyüdü ki mutfak küçük gelmeye başladı Annem de onu Ablamların iş yerine göndermişti.

Benim 18 yıllık mum çiçeğim var . Geçen kışı ( bu kışı değil bir öncekini) dalgınlıka balkonda geçirdi.:( Karda kışta balkonda kaldı.:( Kolumu kırmıştım onu balkonda unutmuşum.:( :( :(

Ben tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Çok dayanıklı bir bitki.

cezzar 06-05-2007 22:49

mum çiçeğimizin balları bizi üzüyor

Arkadaşlar,
yıllar önce afrika menekşelerine çok ilgi duyduğum zamanda, türkiye kaynaklı bir forum arayıp bulamamış, ve amerikadaki teyzelerin oluşturduğu bir gruba üye olmaya mecbur kalmıştım. Onlar da aralarında menekşe yaprağı değiş tokuşu yapar dururlardı. Hatta bir ara bana da yollamışlardı..
Az önce, annem, bal damlayan mum çiçeğimizi kesip atmaya karar verdiğini söyleyince, yürek acısıyla hemen google araması yaptım ve bu siteyi buldum; ve o kadar şaşırıp mutlu oldum ki: ne güzel; çiçek yetiştirme ve değiş-tokuş konusunda bu kadar canlı bir grubun olması inanın çok mutlu etti beni..
şimdi konuya geleyim;

Bizim mum çiçeği 3-4 yıllık. İlk geçen sene çiçek açtı. Balkonda duruyor. Ve balkonun her yanını sarmış durumda neredeyse; kış yaz büyüyor (balkon çerçeveli). yazın daha hızlı büyüyor tabi. Yalnız, çiçek büyüdükçe bal salgılaması da problem olmaya başladı. Balkondaki diğer çiçeklere ve yere damlıyor; balkonun zemini yapış yapış olmuş; her zaman da silinmez di mi..
Bu konuda bir problemi olan yok mu? Forumda göremedim. Ne dersiniz? Aslında annem de çok seviyor çiçeği ama; bu ballanma sorunundan kurtulmanın bir çaresi var mı? Sizler nasıl baş ediyorsunuz bununla?
Çok teşekkürler şimdiden..

arb73 07-05-2007 08:29

Herkes çiçek açsın diye gözünün içine bakıyor bu çiçeğin.Sizin derdiniz varsın bu olsun:)

cezzar 07-05-2007 12:14

3 Eklenti(ler)
arb73; doğru diyorsun; biz de sabırsızlıkla çiçek açmasını beklemiş ve çiçeklerini görünce geçen sene, vurulmuştuk.. ama bu ballanma sorunu bildiğin gibi değil; balkonda ne varsa herşey yapış yapış olacak bu gidişle. Kılıçlarımızın menekşelerimizin yaprakları hep yapış yapış. Tabi bizde de kabahat var; bilemedik ve balkona çarpraz ipler gererek dolandırdık; o yüzden yerin her tarafına damlıyor. Belki de çarpraz iplerdekileri kesip tekrar saksıya dikerek balkonun tek köşesine yığmalı hepsini, ne dersiniz? Başka önerisi olan var mı, annemi kandırmama yardım edecek :) ?
Ekte resimlerini de yollayayım; bir de geçen sene çiçek açtığındaki resmini koyayım.
Selamlar...

sevgiseli_1974 07-05-2007 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezzar (Mesaj 102225)
arb73; doğru diyorsun; biz de sabırsızlıkla çiçek açmasını beklemiş ve çiçeklerini görünce geçen sene, vurulmuştuk.. ama bu ballanma sorunu bildiğin gibi değil; balkonda ne varsa herşey yapış yapış olacak bu gidişle. Kılıçlarımızın menekşelerimizin yaprakları hep yapış yapış. Tabi bizde de kabahat var; bilemedik ve balkona çarpraz ipler gererek dolandırdık; o yüzden yerin her tarafına damlıyor. Belki de çarpraz iplerdekileri kesip tekrar saksıya dikerek balkonun tek köşesine yığmalı hepsini, ne dersiniz? Başka önerisi olan var mı, annemi kandırmama yardım edecek :) ?
Ekte resimlerini de yollayayım; bir de geçen sene çiçek açtığındaki resmini koyayım.
Selamlar...

forumdaki yazmış oldugunuz öneriniz güzel ama şayet genede kökten kesecegim gibisinden bir düşünce oluşursa buna şu şekilde bir mantıkla yaklaşabilirsiniz kökten kesmektense tavan tarafına giden sürgünler kesilir ana gövdeside tavana kadar uzamış bir biçimde kalır bu şekilde her yer batmamış olur..keşke benim çiçekte bir an önce açsada her yer batsa razıyım..

papatyam 07-05-2007 13:13

Bende her yerin batmasına razıyım :)) bu arada sevgiseline de katılıyorum,

dd2fickle 07-05-2007 13:54

Merhaba,
Ben aslında ful bulabilmek umuduyla girmiştim foruma. Annemin en svdiği çiçektir. Çocukluğumda Adana sokaklarında dolanırken annem ne zaman bahçenin birinde ful görse ' Hiiii! Ful!' deyip durur, doya doya koklardı. O zamanlar çok vardı ful. Şimdi hiç göremiyorum. Birisi bana ful verebilir mi? Lütfen.

cyucel 07-05-2007 16:00

Sevgili cezzar,
Senden bir çelik alabilir miyim. kaç yere sordum mum çiçeği yok
**** sen çok bıkmış görünüyorsun. Komple paketle bana gönder. :D

arb73 07-05-2007 17:05

Cyucel doğru söylüyor aslında.Benim böyle önerim olucak size, eğer sizin içinde uygun ise; bu kadar mum çiçeği çeliği arayan insan varken isteyen üyelerimize bu güzel çiçekten çelik yollayarak hem bir vesile olmuş olursunuz,hemde balkonunuzu biraz ferahlatmış olursunuz.

arb73 07-05-2007 18:20

Sn cezzar ayrıca yer probleminiz içinde üye arkadaşlarımızdan sevgiseli1974 arkadaşımızın aşağıdaki linkte yapmış olduğu çok güzel bir düzenek var sanırım sorununuza çare olabilir http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1209&page=25

lerdemir 07-05-2007 20:41

Sayın cezzar;

Duvara doğru dikine yükselen kısımdan sonraki tüm yatay bölümler uygun aralıklarla kesilir ve buradan acilen talip üyelerimize kargo edilir...

Böylece hem yerlerin yapışkanlığından kurtulunur; hem de onlarca üye mutluluktan mest olur...

Budur... :)

Şimdiden kolaylıklar dilerim.

Alacağınız hayır dualarını ve teşekkürleri şimdiden duyar gibiyim... :)

BenBen1967 07-05-2007 21:44

Annen atmak istiyorsa ben talibimmmm;)

cezzar 07-05-2007 21:56

Annem atmak istiyor ama kesinlikle hepsini attırmam. Aslında kendisi de çok seviyordu, o kadar iplere dolamayla filan kendisi uğraştı; kadına büyü mü yaptılar nedir:), şaka bir yana, balkonun hali, anneme 180 derece dönüş yaptırdı. Yoksa, bence mum çiçeği dünyanın en kullanışlı :) çiçeği; çok kolay büyüyor, yaprakları hiç pis durmuyor ve çok canlı sanki yapma gibi parlıyor; sulamaya karşı hassasiyeti yok, çok hızlı büyüyor, soğuğa çok da tepkili değil, daha ne olsun :)

arb73, lerdemir; doğru diyorsunuz; bu arada düzenek için teşekkürler.. Ben yarın, kestiklerimizi ayırayım suya koyayım; sonra cyucel'e, benben1967'ye, diğer isteyenlere gönderirim.

Her işte bir hayır vardır derler, böylece başkalarını mutlu edebileceksem ne mutlu bana.

Bu arada sizlere de ders olsun; ev içinde büyütüyorsanız, öyle evin orasına burasına doğru çekiştirmeyin sürgünlerini; derli toplu bir köşede bırakın..

selamlar; yarın son durumu aktarırım size.

arb73 07-05-2007 22:07

Mum çiçeği çeliği arayan üyelerimiz bayağı sevinicekler bu işe.

Oğuzhan 08-05-2007 09:11

HEy noluyor orda...
Biri mum çiçeğini atmak mı istiyor.Ben alırım.Hiç atılır mı?Hemde çiçek açan bir mum çiçeği.Ben talibim.Takas yapabiliriz.

memet 08-05-2007 09:23

Zeytin ağaçlarının altına, zeytin toplarken örtü sererler. Bu türden bir çare düşünmeli çiçeklerin altına konacak.

Pasifik 08-05-2007 09:40

Ne güzel dolanmış tavandan. Nasıl kıyıp keseceksiniz ben olsam silmeye razı olurdum.

cezzar 08-05-2007 13:32

Arkadaşlar;
ilkin şunu belirteyim; yapış yapış olan çiçeği değil, heryeri, sapı, yaprakları filan.. yani her yerinden bal damlıyor.
Az önce hallettik işimizi, ellerimiz üstümüz başımız bal oldu hep.
Efendim; anneme yapılan büyü geçmiş :-) , "tamam kesmeyelim, hepsini bir köşeye yığalım" dedi. Öyle de yaptık; sadece uzunca bir dalını kestik. Sanırım oradan da 4-5 çelik çıkar; sadece ortadan ikiye böldüydüm; şimdi sitedeki haberleri okuyunca 10 cm.lik uzunlukta olmaları yeter diye anladım. Bu durumda 4-5 kişilik çeliğim olucak.
Bir hafta kadar çok yoğunum; sonrasında, zaten 4-5 kişi istemişti, her birine veririm:
cyucel, kienne, papatyam, elfogi ve benben1967, isteklerinde kararlılar ise her birine birer tane düşüyor zaten, kontenjan dolmuş durumda yani :)

selamlar herkese..

papatyam 08-05-2007 13:58

cezzar hangi semttesin :)

BenBen1967 08-05-2007 14:15

Bende bir tane var mum çiçeği. Eğer çiçekli kısmından yollayacaksan alayım,çiçeğini çok merak ediyorum.Eğer çiçeklerini kesip attıysanız ,hiç mum çiçeği olmayan bir arkadaşa verin .

Ophrys 08-05-2007 14:18

Mum çiçeğim sonunda 1 tanecik yaprak verdi.

caploonba 08-05-2007 14:35

Tebrikler:D
Benimkide bir tane yaprak verdi.

Ophrys 08-05-2007 14:37

Senin ki de hayırlı olsun. Umarım çiçeklerini de görürüz.

caploonba 08-05-2007 14:42

Daha çoook var. Boyu bir karış 3 tane yaprağı var.

papatyam 08-05-2007 14:45

:( :( :( :( off offff
aç gözlülük mü yaptım ben :( benimki altı aydır aynı bir karış bile değil öylece duruyor, ama bu seferkini kendim için değil annem için istiyorum.

papatyam 08-05-2007 15:17

İnşallah Adacığım,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025