![]() |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Hoşbulduk diyorum tekrardan. Sitedeki öneriler eşliğinde mum çiçeğini gardenyalara hazırladığım limon tuzlu suyun kalanını vererek suluyorum ben de. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama yaprakları daha da parladı sanki. Yeni taşındığımız evde sabah güneşi alabilen bir yere yerleştirdim kendilerini. Bir de forumda bir yerde görmüştüm, çember şeklinde bir tele sardırılmışı vardı. Aynısını aldığım Madagaskar yasemininde de yapmışlardı aynı şeyi ben de mum çiçeğine uyguladım. Uzamaya devam ettikçe başka çözümler de düşünürüm artık. Yumurta suyunu hiç denemedim. İşe yarıyor dediğinize göre onu da deneyeyim bir.. Daha 1 senelik mum çiçeğim o nedenle olsa gerek çiçeğini henüz görmedim. Bakalım neler olacak Buradaki de benim mum çiçeğim. Hoya Carnosa'm.. Bu sene kısmet olursa sizlerin toplu siparişleri ile bir ya da iki yeni türü de ailedeki bitki topluluğuna katmak istiyorum. |
3 Eklenti(ler)
Tüm mum çiçeği dostlarına sevgiler, selamlar. Arkadaşlar, yalnızca rahmetli anneannem ve teyzemin balkonlarında gördüğüm, zaman zaman da çiçeklerinden akan balları yediğim ve sevgili memet'in alicenaplığı sayesinde sahip olduğum bu harika çiçeğin resmini ekliyorum.
Yaklaşık 125 sayfalık yazışmaların neredeyse tamamı ya alınan çeliklerin köklendirilmesi, ya da köklenen çeliklerin bakımı ile ilgili. Ama benimkiler gibi gelişkin çiçeklere yapılacak bakım konusunda kırıntı denecek kadar bilgi var (ya da var ama ben görmedim. O zaman özür dilerim). Bu nedenle mümkünse cevaplamanızı istediğim bir kaç sorum olacak: 1- Görüldüğü üzere bir Carte D'or kutusunda dört kök var ve hemen hepsi de yeni sürgünler veriyor. Bu kutu bu kadar çiçek için yeterli midir? 2-Değilse bunu şimdi değiştirirsem ne kadarlık bir saksıya koymam gerekir ve saksı değiştirince bitkim küser mi? 3- Bir yerde (yanlış hatırlamıyorsam Mine hanımın bir tavsiyesiydi) ilkbahardan sonbahara kadar hazır gübre verin deniyordu. Bildiğimiz çiçek coşturan versem olur mu, yoksa yalnızca haşlanmış yumurta suyu yeterli mi? Sabrınız ve ilginiz için sonsuz teşekkürler. |
Bir tekrar olmuş olacak ama Sayın Sevilay bir derleme yapmış, Mum Çiçeği ile ilgili yazışılanlardan öncelikle onu tekrar buraya koymak istiyorum.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Aslında pek değil... Sorunuzla ilgili cevaba ulaşabiliyorsunuz. Mesela:
1- Hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir. Denmiş. Bu durumda, çok ihtiyaç duyulmadıkça saksı değişimine gerek yok. Yani kökler artık iyice sıkışmış durumda ise, saksının deliklerinden fışkırıyorsa değişim yapılabilir. Mum çiçekleri değişikliklerden çok hoşlanmıyorlar, mecbur kalmadıkça yer ve saksı değiştirmemek daha iyi gibi. Genel kural mevcut saksının bir büyüğüne koymak aslında. Çok büyük saksı önerilmez genellikle. 2- Diyelim ki saksıyı değiştirmeye karar verdiniz. Yeni toprağın nasıl olması gerektiğinden de bahsedilmiş. Asidik nötral topraklardan hoşlanıyorlar. Bildiğimiz torfa ekmek yerine şu tip bir karışım verilmiş: 1 Ölçü torf 1 ölçü kompost 1/2 ölçü perlit veya pomza 3- Gübre olarak önerilen: Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin. Denmiş. Ben Mum Çiçeğinin yetiştiği toprak özelliğinden baz alarak Gardenya'daki gibi demir sulfat ilavesi de yapılabileceğini düşündüm. Şu anda arıyorum demir sülfat.. 4- Asidik tipte toprak sevdiği için kireçli su uygulamalarından kaçınılmalı. Yani çeşme suyuyla değil tercihen yağmur suyu bulamazsanız içme suyu ile sulanmalı. Bu tip çiçeklere iyi gelen bir uygulama limon tuzlu suyla sulanması arada bir. Ki bunun da ölçüsü yukarıda verilmiş 5- Sarılacağı bir yer sağlanıp, sürgünlerine dokunulmaması tüm bitkiler için geçerli. Çelik ya da yetişkin bitki... Aydınlık, ılıman bir hava ve yapraklarına su püskürtülmesinden de hoşlanıyor anladığım kadarı ile... Ben sizin sorularınıza buradan anladığım kadarı ile cevap verebildiğimi düşünüyorum :) |
İzmir hoya toplantısı 28 mart cumartesi günü
|
Arkadaşlar bu galeriyi mutlaka gezin derim. Çok güzel Hoya cinsleri ve fotoğrafları var.
http://littlehoya.blog4ever.com/blog/photo-233465.html |
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=24470&c=611 bu mum çiçeği olabilir mi?
|
Bende dün görüp benzettim. Hatta yorum yazdıydım bunun adı ne diye cevaplayan biri olur mu diye kontrol ediyorum arada.
|
Merhaba bu sene ilk Mum çiçeğimiz açtı ve sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.agaclar.net/galeri/files/14834-mum2.jpg |
Alıntı:
|
15 ocakta sevgili İklimsiz'den gelen, yolda hırpalanan üç yaprağını döken, kalan minicik tek yaprağı ile kuru görünen çelik gövdesinden ibaret Hoya'mdan umudu kesmiş koyduğum yerde bırakmıştım. Hatta açı ile dikildiği için çeliğin tepesi saksıya değiyor diye söküp, dik olarak dikmiştim birkaç hafta önce.
Bugün o cansız, kuru çeliğin tepesinde bir kıpırtı gördüm, iki tane minnacık yeşil nokta. Şunu bir kez daha anladım ki; kendi hallerine bırakılmak istiyor çiçekler. Neredeyse hiç sulamadım. Geçen hafta içinde yumurta kabuğu biriktirdiğim iğrenç kokulu su verdim biraz. Yaşadığını görmem kötü oldu, artık sudan, sevgiden öldürürüm ben onu:) |
Selam mumçiçeği dostları. Kütahya yavaş yavaş bahara girerken bizim evde baharın o müthiş kokusu ve güzelliği biraz erken başladı. Bunu bu mumçiçeğime borçluyum.
http://img25.imageshack.us/img25/6763/img2456f.jpg |
Gün boyunca sadece sabah güneşi görüyor. Sabah erken kalkamadığım için iyi bir görüntü yakalayamıyorum. :D
|
|
Bu ikinci senesi olduğundan geçen yılki açmış tomurcuklarda filiz veriyor. Bu şekilde yeni tomurcukların açması uzun sürmüyor. Ayrıca dipdibe ikitane tomurcuk oldu. Acaba açınca nasıl olacak diye meraktan ölüyorum.
http://img22.imageshack.us/img22/1860/img2485d.jpg |
5 Eklenti(ler)
Merhabalar benim de artık bir mum çiçeğim var.
Resimlerini mutlulukla sunarım.Bu cumartesi Üsküdar pazarındaki çiçekçiden aldım.Aman bir mutluyum ki anlatamam.Satan kişiye çiçek açıp açmadığını sordum.Açtığını söyledi umarım doğrudur.Hemen pencere kenarına yerini hazırladm.Mutfak pencerem akşam üstü güneşini görüyor ve genel olarak aydınlık sanıyorum ortamı uygundur.Saksısı çok kötüydü değiştirmek zorun da kaldım zarar vermiş olur muyum ?Sorum en üst kısım kuru gibi geldi bana sizce uzar mı? Dalın kenarların da tomurcuklanmalar var . Bakalım çiçeklenecek mi ? Şimdi formda ki 100 sayfayı okumalıyım.:o Kokulu çiçekleri çok seviyorum herkese çiçekleriyle bol kokulu günler.:p |
ben hoyamın değil tomurcuklanmasını bir metre oluşunu bile göremiyeceğim herhalde bana veren arkadaşımınkide benimkide bir karıştı onun hoya bir metreyi buldu bendeki daha bir karış bile değil nerde yanlış yapıyorum onu bulamıyorum tek eksiği güneş oda salonumda yok acaba ondanmı
|
Bütünüyle gölge bir ortamın çok iyi olacağını düşünmüyorum. Gübreleme konusunuda neler yapıyorsunuz?
|
Sanırım bana soruyorusunuz memet bey.
Benim evde ya sabah ya da öğleden akşama kadar güneş alan pencerem var. Her iki yere de mumçiçeği koydum. Fakat sadece sabah güneşi gören mum çiçeğim diğerine göre daha mutlu. Çok güneş alan yerdeki mumçiçeğimde çiçek açıyor. Benim mumçiçeğine bakım yaptığımı gören herkes bana bu kadar baksan bende çiçek açarım diyip duruyorlar :D |
Diğeri yatak odamda olduğundan kafamı biran ayırmıyorum üzerinden. Ders çalışırken bir bakmışım elime bez almışım yapraklarını siliyorum.:D
Bu sene erken açtığından gübrelemeye fırsatım olmadı. Mayısta gübrelemeyi düşünüyordum. |
1 Eklenti(ler)
15.01.2009'da sevgili İklimsiz'den gelen Mum çiçeğimin dört yaprağından üçü kargoda ezilmiş ve sonrasında kopmuştu.
O günden bu yana cansız ve minicik şekilsiz bir yaprakla kalan fidemin öldüğünden emin olduğum için ilgilenmeyi bıraktım. 2-3 kez ancak suladım. Bir kaç hafta önce de açılı dikilme nedeniyle sürgün ucu saksı kenarına dayandığı için söküp dik hale getirdim. Nasıl olsa ölmüştü bana göre. Ya korktu bu sarsıntıdan, ya sürgün ucu açığa çıktığı için rahatladı ya da zaten herşey normal periyodunda ilerliyordu da ben sabrı öğrenemedim. Bir hafta önce ben de varım dedi minnacık haliyle. Hoş geldi sefa geldi... Eklenti 70466 |
Herşey normal periyodunda ilerledi sevgili TuruncuHis:)
Açılı dikim dediğinizi de özellikle ve bilerek yapıyorum. Gövde toprağa yatık ve temas ediyor halde, her yerinden kök fırkırtıyor. Dokunmayın bu haline olur mu? Çok şirin ve sağlıklı görünüyor. |
Söz sevgili İklimsiz, bu sefer asla dokunmayacağım. Sadece saksıyı çay içerken seyretmek için biraz gezdiriyorum evde :D O kadar da olsun ama lütfen.
O dikim yöntemini özellikle yaptığınızı biliyorum ama içimden bir ses kök fışkırmayacağını, çelik ucunun bana seslendiğini ve böyle yapmamı söyledi. Şu tohum, çelik kurcalama huyuma gem vuramayıp, yapmış bulundum:) Bir kez daha teşekkür ediyorum size... |
Diversifolia'mın yaprakları önce yumuşadı, sonrada sararmaya başladı. Bugün yaprak altlarının kahverengimsi, kırmızımsı sanki benek gibi toplu iğne ucu büyüklüğünde lekeler oluştuğunu gözlemledim. Tabi çok üzüldüm, sen o kadar gözünün için bak, büyüt.
Ama bu sabah aynı yumuşamayı silverpink yapraklarında da hissettim. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba? Silverpink'i de kaybetmek istemiyorum. Yaprakta yumuşama neden meydana gelir? |
Çok mu suladınız acaba? Noktalar diyorsunuz bir de mantar olabilir mi sorun? :(
|
Çok sulamadığımdan eminim.Hatta acaba abartıp kaktüs muamelesi mi yaptım diye şüpheleniyorum. Evde captan var akşam bir ondan vereceğim, bakalım. Sabah evden çıkarken gördüm yaprak altlarını. Captan mantar için kullanılıyordu diye hatırlıyorum, akşam eve dönerken bir zirai ilaççıya genede soracağım. Diversifolianın kurtulma şansı çok az ama bari silver pink gitmesin.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Hoyam için kuzey penceresi önünde başarıya ulaşma oranım nedir?
|
Bence biraz güneş alsa iyi olur. Balkona çıkarın eğer olanak varsa.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025