agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

kaktüs 06-03-2009 08:21

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgiseli_1974 (Mesaj 368588)
kaktüs arkadaşımız yeni katılmış burdan hoş geldiniz diyorum eski arkadaşlardan pek ses çıkmıyor demişte ben önceden vaktim çok oluyordu yazıyordum şimdi ise pek vaktim olmasada nete girmeye girdigimdede mutlaka forma bir göz atıyorum..
benim evde şu an 4 adat var mum çiçegim biri açmak üzere..

Merhaba,

Hoşbulduk diyorum tekrardan. Sitedeki öneriler eşliğinde mum çiçeğini gardenyalara hazırladığım limon tuzlu suyun kalanını vererek suluyorum ben de. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama yaprakları daha da parladı sanki. Yeni taşındığımız evde sabah güneşi alabilen bir yere yerleştirdim kendilerini. Bir de forumda bir yerde görmüştüm, çember şeklinde bir tele sardırılmışı vardı. Aynısını aldığım Madagaskar yasemininde de yapmışlardı aynı şeyi ben de mum çiçeğine uyguladım. Uzamaya devam ettikçe başka çözümler de düşünürüm artık.

Yumurta suyunu hiç denemedim. İşe yarıyor dediğinize göre onu da deneyeyim bir.. Daha 1 senelik mum çiçeğim o nedenle olsa gerek çiçeğini henüz görmedim. Bakalım neler olacak

Buradaki de benim mum çiçeğim. Hoya Carnosa'm.. Bu sene kısmet olursa sizlerin toplu siparişleri ile bir ya da iki yeni türü de ailedeki bitki topluluğuna katmak istiyorum.

malbman 06-03-2009 09:34

3 Eklenti(ler)
Tüm mum çiçeği dostlarına sevgiler, selamlar. Arkadaşlar, yalnızca rahmetli anneannem ve teyzemin balkonlarında gördüğüm, zaman zaman da çiçeklerinden akan balları yediğim ve sevgili memet'in alicenaplığı sayesinde sahip olduğum bu harika çiçeğin resmini ekliyorum.

Yaklaşık 125 sayfalık yazışmaların neredeyse tamamı ya alınan çeliklerin köklendirilmesi, ya da köklenen çeliklerin bakımı ile ilgili. Ama benimkiler gibi gelişkin çiçeklere yapılacak bakım konusunda kırıntı denecek kadar bilgi var (ya da var ama ben görmedim. O zaman özür dilerim). Bu nedenle mümkünse cevaplamanızı istediğim bir kaç sorum olacak:

1- Görüldüğü üzere bir Carte D'or kutusunda dört kök var ve hemen hepsi de yeni sürgünler veriyor. Bu kutu bu kadar çiçek için yeterli midir?

2-Değilse bunu şimdi değiştirirsem ne kadarlık bir saksıya koymam gerekir ve saksı değiştirince bitkim küser mi?

3- Bir yerde (yanlış hatırlamıyorsam Mine hanımın bir tavsiyesiydi) ilkbahardan sonbahara kadar hazır gübre verin deniyordu. Bildiğimiz çiçek coşturan versem olur mu, yoksa yalnızca haşlanmış yumurta suyu yeterli mi?

Sabrınız ve ilginiz için sonsuz teşekkürler.

kaktüs 06-03-2009 10:21

Bir tekrar olmuş olacak ama Sayın Sevilay bir derleme yapmış, Mum Çiçeği ile ilgili yazışılanlardan öncelikle onu tekrar buraya koymak istiyorum.

Alıntı:

Orjinal Mesaj Sahibi Sevilay
Ben yazışmaları tarayarak tecrübe ile sabit bazı yetiştirme önerilerini toparlamaya çalıştım.Umarım bir faydası olur.

Sayın Serder’in öğretileri:
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. __________________

Sayın Hoyadağ’ın siteden öğrendiği toprak hazırlama bilgileri:
(torf+kompost+%25pomza (% 33+33+33)

Sayın Hafize hanımın toprak hazırlama ve dikim için önerileri:
Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.
Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.

Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın

Kökün çok uzun olması dikerken kırılmalarına neden olabilir. O yüzden dikerken kökleri kırmamaya çok dikkat edin
Mum çiçeği ana sarmaşıktan kesilen çeliklerle üretilir. Genellikle tek gözlü çelikler, yaprak çiftinin 1/4 inç üstünden kesilir ki üstteki yaprak çifti için aşağıda bitkinin tutunabileceği uzun bir dal bırakılmış olsun. Çelik 3-4 hafta içinde köklenir ve genellikle 4-6 hafta biçinde filizlenmeye başlar. Yaprak düğümünde ve sap boyunca toprak altında kalan kısımda çok sayıda kökçük oluşur. En iyi köklendirme için çelikteki yaprak düğümü toprak yüzeyinde bırakılmalıdır. Filizlenecek kısmın toprak altında kalmaması için çeliği çok derin gömmemeye dikkat etmelidir.

Sayın Hoyadağ’ın Bir üniversite sitesinden bakım ve yetiştirme çevirisi:Mum çiçeği en iyi 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda ve 20-24 C sıcaklıkta gelişir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve düşük havalandırmaya maruz kalırsa bitkinin kök ve beden gelişimi yavaşlayabilir. Kış aylarında ise çok soğuk ortamlar bitkiyi zayıf düşürecek, cansızlaştıracaktır. Kabul edilebilir sıcaklık aralığı 20-32 C derecedir. Çelik kesildikten sonra üretim için en önemli faktör sulamadır. Eğer ortam %75 veya daha fazla nem oranına sahipse köksüz çelikler sık sık spreylenmemelidir. Basit olarak, toprak yüzeyini hafifçe nemli tutacak kadar sulamalı ancak tamamen ıslak bırakılmamalıdır. Çelik köklendikten sonra sulama azaltılmalı ve iki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelidir.

Üreticiler, sulama frekansı değiştirildiğinde, toprağın gübre durumunun ayarlanmasını kolaylaştırdığından genellikle sıvı gübrelemeyi tercih ederler. Mikroelement takviyeli 2:1:2 veya 3:1:2 gübreler tercih edilmesi iyi olur. Ayda bir her 1000ft2 için 2,9 pound nitrojen içeren gübre kullanılmalıdır.

Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.

Üretim takvimi bitkinin cinsi, sıcaklık ve sulama gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Tamamı yeşil ve düz yapraklara sahip türler, düğüm araları kısa, kıvrık ve alaca yapraklı türlere göre iki kat hızlı gelişim gösterirler. 3 inçlik bir saksıda tek düğümlü, köksüz bir çelikten, 6-8 inçlik yetişkin bir mum çiçeği bitkisi elde etmek ortalama 5-11 ay alır.

İki öneri:1-Sırrı basit sabah güneşi ve az su

2-Toprak değiştirdikten sonra, serin ve gölge bir yerde kendine gelene kadar korumakta fayda var

Hafize hanımın kendine gelen çelik için uygulaması:Sanırım ikiye bölmüş.Yaprakların hemen üstünden dalı kestim. Gözüm o kadar aç ki anlatamam. Minicik bir dal. İçinde geldiği pamuğa sardım tekrar minik dalı. Su dolu minik bir tabağa aldım. Burada pamuk içinde köklendirebilir miyim acaba? Küçükken tohum çimlendirirdik pamukta aynen öyle yaptım.

Sayın Hoyadağ’ın bir çevirisi;Bitkinin çiçeklenmemesinin nedeni olarak; aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve yeteri kadar olgunlaşmamış olmasını gösteriyor

Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)

Yetiştiren arkadaşlardan öneriler:Ben yeni diktiğim fidelerimi aydınlık ama güneşten uzak yerlerde büyütürüm. Ne zaman tuttuğunu anlarsam o zaman gün be gün alıştırarak ışığa yaklaştırırım.

hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.

Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor

Kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı

Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek

Siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Bir soru:Çeliği ne zaman dikebilirim:
Hiç farketmez, istediğin zaman dik..Mum çiçeği (hoya carnosa) hiç öyle nazlı değil, her şartta büyüyor neredeyse


Mucip Beyin öğretileri (kendisi yıllardır hoya yetiştiriyor)
Sevgili dostlar önce çiçek konusunda bazı özel detaylarla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım doğa, çiçek ve devamı olarak tohumu, bitkinin en kötü sartlarda olduğunda, soyunun veya türünün devamı için şart koşmuştur. Çiçek endişelenmeyi,tohum ise ölüm korkusunu ve soyunun devam etmesini, kendini yetiştiren tohumun hafızasından zaten devir almıştır ve öyle yapar. Çiçek bizler için çok özel bir hediyedir.İyi şartlarda baktığımız bitkiler bizleri ödüllendirir ancak kötü sartlarda soyunu devam ettirmek için ölümüne çiçek açar ve tohum yapar. Dikkat edin bitki tohumlarına hepsinin doğada bir yerlere taşınması için şekil olarak özel bir aparatı veya özelliği vardır,kimi rüzgarla taşınsın diye bir kanatçık,kimi uçacak şekilde tüy,veya suyla yağmurla uygun yere götürecek bir geometrik şekildedir.

Gelelim mum çiçeğine:

1.Çelik köklendiriken iki göz kullanın alt gözün 2-3 mm altından üst gözün ise 5 mm üstünden gözlere ters meyilli kesin
2. üstte mutlaka tek yaprak bırakın.
3.Eğer torf veya perlit kullanıyorsanız suda köklendirmeyin doğrudan bu karışıma dikin.
4.kesinlikle gübre vermeyin.
5.Rüzgar ve direk güneş almayan gölge bir yere alın.
6. Düzenli sulayın.
7.Köklendikten sonra çabuk büyumesini istiyorsanız direkt güneş almayan yerde tutmaya devam edin yapraklarda tam yeşil olacaktır.
8. Yalnız torf veya perlitte büyütmeye çalışmayın bu karışıma yarı yarıya bahçe toprağı karıştırın.
9. Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin.
10. ÖZELLİKLE HOYANIN SÜRGÜN UÇLARINA ELİNİZLE DOKUNMAYIN çünkü hemen o uç kurur başka bir yerden sürmesini beklemeniz gerekir.
11. Çoğaltmak isteyenler daldırma yaparlarsa çok başarılı ve garantili çoğaltma yapmış olurlar.

Bildiklerimi aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalıştım hepiniz sevgiyle,hoşçakalın.

(Sayın Mucib Beyin söylediklerinden anladığım kadarı ile Hoya çiçek açmaya yakınsa ve çiçek açmışsa hergün sulamak gerekiyor çiçeği. Tabii tabakta su birikmesi yasak)

Tabakta su bırakmamak kaydı ile bolca havalandır ve saksının üst kısmından parmağınla batırarak nemini kontrol et kurutmadan sula, yaprakları ve tomurcukları gözle yani suyunu iyice azalt çiçeği zorlayacaktır. Gübre filan sakın verme istediğin olacak merak etme.Ayrıca sulamanın dışında yapraklarına herhangi bir fısfısla nemlendiriseniz size çok minnettar kalacaktır. sevgilerle.
Lütfen çiçeklere doğal davranın konuşun sohbet edin bir dalını yaprağını keserken bile gerekli olduğunu anlatın, çiçekleri için teşekkür edin,istediklerini verin abartmayın, yağcılık yapmayın birbirine güvenen iki dost olun bakın size neler verecek ve verirken koku koymayı kesinlikle unutmayacak, onlar çok az ister çok verirler

malbman 06-03-2009 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 373156)
Bir tekrar olmuş olacak ama Sayın Sevilay bir derleme yapmış, Mum Çiçeği ile ilgili yazışılanlardan öncelikle onu tekrar buraya koymak istiyorum.

Sayın kaktüs, ilginize teşekkür ederim. Bu yazılanların tamamını daha önce okumuştum. Ama burada benim sorularımın cevabı yok. Dikkat ederseniz yazılanlar (ilk mesajımda belirttiğim gibi) çelik köklendirme ve köklenen çeliklerin bakımı ile ilgili.

kaktüs 06-03-2009 11:29

Aslında pek değil... Sorunuzla ilgili cevaba ulaşabiliyorsunuz. Mesela:

1- Hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.
Denmiş. Bu durumda, çok ihtiyaç duyulmadıkça saksı değişimine gerek yok. Yani kökler artık iyice sıkışmış durumda ise, saksının deliklerinden fışkırıyorsa değişim yapılabilir. Mum çiçekleri değişikliklerden çok hoşlanmıyorlar, mecbur kalmadıkça yer ve saksı değiştirmemek daha iyi gibi. Genel kural mevcut saksının bir büyüğüne koymak aslında. Çok büyük saksı önerilmez genellikle.

2- Diyelim ki saksıyı değiştirmeye karar verdiniz. Yeni toprağın nasıl olması gerektiğinden de bahsedilmiş. Asidik nötral topraklardan hoşlanıyorlar. Bildiğimiz torfa ekmek yerine şu tip bir karışım verilmiş:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza

3- Gübre olarak önerilen:
Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin. Denmiş. Ben Mum Çiçeğinin yetiştiği toprak özelliğinden baz alarak Gardenya'daki gibi demir sulfat ilavesi de yapılabileceğini düşündüm. Şu anda arıyorum demir sülfat..

4- Asidik tipte toprak sevdiği için kireçli su uygulamalarından kaçınılmalı. Yani çeşme suyuyla değil tercihen yağmur suyu bulamazsanız içme suyu ile sulanmalı. Bu tip çiçeklere iyi gelen bir uygulama limon tuzlu suyla sulanması arada bir. Ki bunun da ölçüsü yukarıda verilmiş

5- Sarılacağı bir yer sağlanıp, sürgünlerine dokunulmaması tüm bitkiler için geçerli. Çelik ya da yetişkin bitki... Aydınlık, ılıman bir hava ve yapraklarına su püskürtülmesinden de hoşlanıyor anladığım kadarı ile...

Ben sizin sorularınıza buradan anladığım kadarı ile cevap verebildiğimi düşünüyorum :)

memet 17-03-2009 14:17

İzmir hoya toplantısı 28 mart cumartesi günü

Nail Sarı 18-03-2009 13:08

Arkadaşlar bu galeriyi mutlaka gezin derim. Çok güzel Hoya cinsleri ve fotoğrafları var.
http://littlehoya.blog4ever.com/blog/photo-233465.html

Fatih 19-03-2009 17:25

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=24470&c=611 bu mum çiçeği olabilir mi?

Orkun Kırcı 19-03-2009 17:42

Bende dün görüp benzettim. Hatta yorum yazdıydım bunun adı ne diye cevaplayan biri olur mu diye kontrol ediyorum arada.

serder 19-03-2009 18:00

Merhaba bu sene ilk Mum çiçeğimiz açtı ve sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.agaclar.net/galeri/files/14834-mum2.jpg

merakli 20-03-2009 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nail SARI (Mesaj 382146)
Arkadaşlar bu galeriyi mutlaka gezin derim. Çok güzel Hoya cinsleri ve fotoğrafları var.
http://littlehoya.blog4ever.com/blog/photo-233465.html

Sözü edilen çiçek Aeschynanthus radicans, ruj çiçeği olarak geçiyor. Yaprak şekli ve dal biçimi mum çiçeğine çok benziyor.

TuruncuHis 26-03-2009 19:02

15 ocakta sevgili İklimsiz'den gelen, yolda hırpalanan üç yaprağını döken, kalan minicik tek yaprağı ile kuru görünen çelik gövdesinden ibaret Hoya'mdan umudu kesmiş koyduğum yerde bırakmıştım. Hatta açı ile dikildiği için çeliğin tepesi saksıya değiyor diye söküp, dik olarak dikmiştim birkaç hafta önce.
Bugün o cansız, kuru çeliğin tepesinde bir kıpırtı gördüm, iki tane minnacık yeşil nokta.
Şunu bir kez daha anladım ki; kendi hallerine bırakılmak istiyor çiçekler. Neredeyse hiç sulamadım. Geçen hafta içinde yumurta kabuğu biriktirdiğim iğrenç kokulu su verdim biraz.
Yaşadığını görmem kötü oldu, artık sudan, sevgiden öldürürüm ben onu:)

some_at 01-04-2009 11:21

Selam mumçiçeği dostları. Kütahya yavaş yavaş bahara girerken bizim evde baharın o müthiş kokusu ve güzelliği biraz erken başladı. Bunu bu mumçiçeğime borçluyum.

http://img25.imageshack.us/img25/6763/img2456f.jpg

some_at 01-04-2009 11:22

Gün boyunca sadece sabah güneşi görüyor. Sabah erken kalkamadığım için iyi bir görüntü yakalayamıyorum. :D

some_at 01-04-2009 11:31

http://img25.imageshack.us/img25/994/hepsix.jpg

some_at 01-04-2009 11:34

Bu ikinci senesi olduğundan geçen yılki açmış tomurcuklarda filiz veriyor. Bu şekilde yeni tomurcukların açması uzun sürmüyor. Ayrıca dipdibe ikitane tomurcuk oldu. Acaba açınca nasıl olacak diye meraktan ölüyorum.
http://img22.imageshack.us/img22/1860/img2485d.jpg

FIRUZAN 01-04-2009 11:35

5 Eklenti(ler)
Merhabalar benim de artık bir mum çiçeğim var.
Resimlerini mutlulukla sunarım.Bu cumartesi Üsküdar pazarındaki çiçekçiden aldım.Aman bir mutluyum ki anlatamam.Satan kişiye çiçek açıp açmadığını sordum.Açtığını söyledi umarım doğrudur.Hemen pencere kenarına yerini hazırladm.Mutfak pencerem akşam üstü güneşini görüyor ve genel olarak aydınlık sanıyorum ortamı uygundur.Saksısı çok kötüydü değiştirmek zorun da kaldım zarar vermiş olur muyum ?Sorum en üst kısım kuru gibi geldi bana sizce uzar mı? Dalın kenarların da tomurcuklanmalar var . Bakalım çiçeklenecek mi ?
Şimdi formda ki 100 sayfayı okumalıyım.:o Kokulu çiçekleri çok seviyorum herkese çiçekleriyle bol kokulu günler.:p

Hatice Tarhan 01-04-2009 23:36

ben hoyamın değil tomurcuklanmasını bir metre oluşunu bile göremiyeceğim herhalde bana veren arkadaşımınkide benimkide bir karıştı onun hoya bir metreyi buldu bendeki daha bir karış bile değil nerde yanlış yapıyorum onu bulamıyorum tek eksiği güneş oda salonumda yok acaba ondanmı

memet 02-04-2009 08:14

Bütünüyle gölge bir ortamın çok iyi olacağını düşünmüyorum. Gübreleme konusunuda neler yapıyorsunuz?

some_at 02-04-2009 15:23

Sanırım bana soruyorusunuz memet bey.
Benim evde ya sabah ya da öğleden akşama kadar güneş alan pencerem var. Her iki yere de mumçiçeği koydum. Fakat sadece sabah güneşi gören mum çiçeğim diğerine göre daha mutlu. Çok güneş alan yerdeki mumçiçeğimde çiçek açıyor.
Benim mumçiçeğine bakım yaptığımı gören herkes bana bu kadar baksan bende çiçek açarım diyip duruyorlar :D

some_at 02-04-2009 15:25

Diğeri yatak odamda olduğundan kafamı biran ayırmıyorum üzerinden. Ders çalışırken bir bakmışım elime bez almışım yapraklarını siliyorum.:D
Bu sene erken açtığından gübrelemeye fırsatım olmadı. Mayısta gübrelemeyi düşünüyordum.

TuruncuHis 02-04-2009 22:48

1 Eklenti(ler)
15.01.2009'da sevgili İklimsiz'den gelen Mum çiçeğimin dört yaprağından üçü kargoda ezilmiş ve sonrasında kopmuştu.
O günden bu yana cansız ve minicik şekilsiz bir yaprakla kalan fidemin öldüğünden emin olduğum için ilgilenmeyi bıraktım. 2-3 kez ancak suladım. Bir kaç hafta önce de açılı dikilme nedeniyle sürgün ucu saksı kenarına dayandığı için söküp dik hale getirdim. Nasıl olsa ölmüştü bana göre. Ya korktu bu sarsıntıdan, ya sürgün ucu açığa çıktığı için rahatladı ya da zaten herşey normal periyodunda ilerliyordu da ben sabrı öğrenemedim. Bir hafta önce ben de varım dedi minnacık haliyle. Hoş geldi sefa geldi...
Eklenti 70466

İklimsiz 03-04-2009 00:00

Herşey normal periyodunda ilerledi sevgili TuruncuHis:)

Açılı dikim dediğinizi de özellikle ve bilerek yapıyorum. Gövde toprağa yatık ve temas ediyor halde, her yerinden kök fırkırtıyor.

Dokunmayın bu haline olur mu? Çok şirin ve sağlıklı görünüyor.

TuruncuHis 03-04-2009 01:04

Söz sevgili İklimsiz, bu sefer asla dokunmayacağım. Sadece saksıyı çay içerken seyretmek için biraz gezdiriyorum evde :D O kadar da olsun ama lütfen.
O dikim yöntemini özellikle yaptığınızı biliyorum ama içimden bir ses kök fışkırmayacağını, çelik ucunun bana seslendiğini ve böyle yapmamı söyledi. Şu tohum, çelik kurcalama huyuma gem vuramayıp, yapmış bulundum:)
Bir kez daha teşekkür ediyorum size...

ilknur aşık 03-04-2009 11:31

Diversifolia'mın yaprakları önce yumuşadı, sonrada sararmaya başladı. Bugün yaprak altlarının kahverengimsi, kırmızımsı sanki benek gibi toplu iğne ucu büyüklüğünde lekeler oluştuğunu gözlemledim. Tabi çok üzüldüm, sen o kadar gözünün için bak, büyüt.
Ama bu sabah aynı yumuşamayı silverpink yapraklarında da hissettim. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba? Silverpink'i de kaybetmek istemiyorum. Yaprakta yumuşama neden meydana gelir?

İlkin 03-04-2009 12:39

Çok mu suladınız acaba? Noktalar diyorsunuz bir de mantar olabilir mi sorun? :(

ilknur aşık 03-04-2009 12:46

Çok sulamadığımdan eminim.Hatta acaba abartıp kaktüs muamelesi mi yaptım diye şüpheleniyorum. Evde captan var akşam bir ondan vereceğim, bakalım. Sabah evden çıkarken gördüm yaprak altlarını. Captan mantar için kullanılıyordu diye hatırlıyorum, akşam eve dönerken bir zirai ilaççıya genede soracağım. Diversifolianın kurtulma şansı çok az ama bari silver pink gitmesin.

sosyal55 03-04-2009 12:49

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malatyalı mahir (Mesaj 385764)
bak bauhaus ta var mum çiçeği

sayın malatyalı mahir bey ilginize teşekkürler, sayın iklimsiz sağolsun bana bir adet gönderdi ve onun gelişimini merakla izliyorum ama şu ana kadar kıpırdanma olmadı ama iyi gibi en azından daha ölmedi yaşıyor. Buradan paylaşımcı ruhlara çok teşekkür ediyorum. yok sa bizim buralarda bunu bulmak her halde rüya olarak kalacaktı. Ha unutmadan mum çiçeği ile ilgili bir gerçegide yaşayarak öğrenmiş oldum filizine dokunursanız kuruyoo demedi demeyin..:( işte sayın iklimsizin göndermiş olduğu mumzade

city35 04-04-2009 17:19

Hoyam için kuzey penceresi önünde başarıya ulaşma oranım nedir?

memet 04-04-2009 17:53

Bence biraz güneş alsa iyi olur. Balkona çıkarın eğer olanak varsa.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025