![]() |
merhabalar
arkadasım öncelikle şunu söylemem gerekli. mantarı gerekli koşullar sağlarsan her ortamda yetiştirirsin. buna mağaralardan atıl durumdaki evlerden çok lüks mantarhanelere kadar. istediği sey basit zaman zaman 16 derece zaman zaman 30 derece nem oda yaklaşık %90. basitce anlatayım isterseniz: 1-) ilk başlayacaklar için sadece saman öneririm. sadece saman. almış olduğunuz zamanda zararlı mantar miselleri bulunabilir. **** kurtların larvaları vs.... bunun pastörize edilmesi gerekli. bulunan bir varil. su kaynatma içene samannlar. yarım saat kaynatma yeterli. ama bu şekilde bir defada en fazla 80 kg saman yaparsınız... kuru ağırlığı 15-20 kg olan. pastörizasyon tamam 2-) misel ekimi: sıcaklığı samanın 25-30 dereceye kadar düşüne kadar bekle. sonra miselleri karıştır. mümkün olduğunca homojen. sonra onları al pazar poseti çöp poseti vs... 10-20 kg lık posetlere koy.. 3-) bu posetleri al üretim yapmayı düşündüğü yere koy. ışık almayacak nem %85-95 arasında olacak. sıcaklık mümkünse 30 derece civarında olacak. 1 ay bekle. nem için her gün gel yeri ıslat. nem ölçerin varsa ölç yoksa olsun lütfen para kazanacaksın. 1 milyoncularda 20-30 a satılıyor al. 4-) miseller tobayı bem beyaz yaptı yani sarım tamam. ok. şimdi sıcaklığı 12-16 dereceye düşür. nem aynen kalsada olur. 5-) mantarlar pin verince sevin 6-) yaprak genişliği 10-15 cm olunca topla. afiyetle ye...... işin teoriği bu ama pratik işte o çok farklı. bu işden para kazanayım dersen bir defa bu kadar üretim seni tatmin etmez. daha fazla olması lazım. kaynatma ile pastörizasyon yapıp herhangi birinin tedarikciliğini yapabilen birini görmeden. varsa söylesin. üretim odasındaki sıcaklığı hiç ayarlayamazsanız bile sorun olmaz ama eğer sıcaklık değişimlerini yapamıyorsanız veriminiz düşer. ama sorun olmaz. örneğin hep 30 derecede olmuş olsa mantar üremezmi ürer elbet ama az. nem 70 olursa üremez mi ürer ama az. pastörizasyon yapmazsan üremez mi. ürer ama riskli. ilk başta ki samanda bulunan yabancı miseller senin miselden önce davranır çoğalmaya başlarsa o zaman istemediğin bir mantar türüyle karşılaşabilirsin. kesin karşılaşır mısın Allah bilir. istediğin mantarı üretme sansın daha fazla yani pstörizasyonda yüzde yüz gerekli değil. tabi bunlar hobi amaçlı yapıyorsanız böyle. siz eğer yatırım yapıp insanlara söz verip ben sana mantar getireceğim dediyseniz o zaman bu risklere giremezseniz yapmanız lazım. cünkü bir defa gümlerse gümler işte...... sonra üretmiş olduğun 100 kilo arada sırada alabildiğin mantarı ya pazara gidersin pzarcılık yapmaya **** toptancı kuçağına. oradada adamı severler ama para kazandıran adamı. ürününü 3 kurusa alırlar eziyet sana kalır. sonuç: üretmek kolay satmakta kolay. ürün devamlı gelecekse. hobi amaçlı yaparsan yap yiyeceğin kadar mantar üretirsin. yok ben para kazanacam dersen o zaman tam otomatik mekanizasyon. başka yol ???? şimdilik yok gibi görünüyor. |
@tufanow
Alıntı:
|
benimde bir sorunum var acaba yardımcı olabilirmisiniz ben bayram öncesi 10 tane kompost aldım bu kompostların bazılarında yeşil küf var diplerinde üst kısımlarında sarım başladı ama bundan mantar çıkarmı çöpe atın diyorlar eğerki çıkarsa tüketilmesinde bir sakınca varmıdır
|
yeşil küf olanları ortamdan derhal uzaklastır.Birşey cıksa bile verimli olmaz.Merak ediyorsan diğerlerine zararı olmayacak baska biryerde tut 3-5 gune zaten yemyeşil olur atarsın.
|
teşekkür ederim şafak bey hemen uzaklaştırıyorum onları fakat durduracağım olaki çıkarsa tüketilmesinde sorun olurmu bizim için yoksa atıyımmı onlarıda
|
@m_ahmet
Hangi mantarın kültürünü yapıyorsanız o mantarı biliyorsunuzdur o mantar çıkarsa bir sorun yok başka bir tür çıkarsa yememeniz gerekiyor. Yeşil küfü atmanızı ortama sporları bulaştırmamanız için söylüyorlardır sağlam olanları tutup onları başka bir yerde yetiştirebilirsiniz bu şekilde sağlam olanlara bulaşma riski olmaz. Yeşil küf de mantar olduğundan kültürünü yaptığınız mantarın miseli ile aynı şeyleri yiyecektir yani aynı saksıda hem elma hem kavak ağacı yetişmesi gibi. Kavak ortama daha çabuk uyum sağlayıp elmadan daha hızlı geliştiğinden siz daha elma almadan topraktaki bütün besini tükekecektir. Yeşil küfün yaptığı özetle bu. Kompostunuzda yeşil küf oluşmasına neden siz iseniz bir dahaki denemenizde nerde hata yaptıysanız aynı hatayı yapmamanız için yaptıklarınızı not alın. Eğer kompost paketleri hazır geldi ise ve siz hiç bir müdahalede bulunmadıysanız satıcı hatalıdır. Durumu bildirip hatalı ürünlerin yerine temiz ürün göndermelerini söyleyin. |
suplilumas tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Evet istiridye mantarının kültürünü yapmaya çalışıyordum kompostuda denizlide ki bir firmadan almıştım malesef hepsinde oluşmuş.
|
Arkadaslar bahsettigeim mantarları ektim ve fotograflarıda cektim, ama buraya ekleyemiyorum sizinle fotoları paylasmak isyitorum,
|
Bu arada ben pastorize ederken uc parti saman kullandım, son parti icin suyu kaynatmayıp suya sadece kireç koyup samanı suda beklettim, ve son oartideki 5 poşet biraz fazla sulu kaldı samanı bu sekilde ekip poşete koydum ve sular poşetin dibinde birikti çürüme yapar mı acaba, ek olarak içinde kaynamış kepekte var oda biraz suluydu sanki şimdiden o 5 poşet hafif koku yapmaya başladı ne yapmam lazım, sporlaşmayı bekleyim mi
|
samanı kaynattığımız halde posetlerken bile küf mantarı bulasıyor.Saman sterilize olmadan imkansız diyebiliriz.
fazla su fazla nem miseli boğar. İkisi bir arada küften baska birsey cıkması imkansız. at gitsin ugrasmaya değmez. |
@mcse2007
Pis koku geliyorsa aşırı sudan dolayı bakteri oluşmasındandır. Pis kokuyu bakteri yapar. |
Merhaba, ev ortamında hobi olarak misel üretme ve kompost hazırlama boyunca tüm işlemlerde sterilizasyonu elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz. Benim merak ettiğim konu yine ev ortamında hazırladığımız ve görece steril olan kompostu torba veya poşetlere nasıl dolduracağımız. Kompostu dolduracağımız torba veya poşetleri nasıl bir yöntemle sterilize edebiliriz? İlk kez kullanılacak olan bir torbayı veya poşeti sterilize etmek gerekli mi?
|
http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyr3.jpg
http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqg.jpg http://r1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqv.jpg 4-5 ay önce internetten alıp coğalttığım misel ve kendi hazırladığım sadece saman kompostu ile ilk denemem doğru yoldayım herhalde |
Nasıl çoğalttın kısaca *??
|
helal olsun şafak kardeşim yapdıgın hiçde kolay bir işlem değil ..peki internetden aldıgım misellerin linkini verirmisin ..
|
Alıntı
Alıntı:
|
Valla bu yazıyı yeni farkettim. tufanow sağolasın Mustafa öztürk abimiz valla yerden göğe kadar haklı. Konunun başında bende nasıl kompost yapılır kıt bilgimle yazmaya çalışmıştım. Neyse sonuç olarak en başta 1kg mantar üret ama kompostunukendin yap.
|
Alıntı:
burdan aldım miseli çoğaltma işine gelince buğdayı 1 gün suda bekletiyorum. Daha sonra kaynar suda 20 dakika bekletip suyunu tamamen süzüyorum.Birer kiloluk poşetlere ayırıp her poşete 5 gr kireç 20 gr alçı ve 50 gr misel kariştırıp üstte hava boşluğu bırakarak bağlıyorum.karanlık ortama koyuyorum. 1-2 gün içinde miseller gelişmeye başlayınca iğne ile hava delikleri açıyorum.10. gün poşetleri çalkalayıp miselleri heryerine dağitıyorum.Poşetler tamamen misel sarınca buzdolabının sebze kısmında saklıyorum. kolay gelsin. |
Şafak arkadaşım bahsettiğin örnekte kaç gr buğday kullandın ? Bu örnekte 50 gr kadar misal kullandım demişsin pekiyi işlem sonunda toplam ne kadar misal oluşmuş oldu bunun cevabı da başta belirteceğin ne kadarlık buğday kullandığında yatıyordeğilmi ...
|
1 kilo nemlenmiş bugdaya 50 gr misel
bir kilo miseli 20 kilo yapabiliyorum bu sekilde sterilazyon tam olursa kondamine olmazsa aslında 50gr misel 1 kilo bugdaya fazla ama ben daha kısa sürede misel sarsın diye fazla koyuyorum. Bir yerlerde ; ortamdaki misel saracak malzemenin miktarının önemli olmadığı, uygun ortam saglandiğinda tek bir sağlıklı mantar sporunun zamanla bu ortamı komple misel sardırabileceğini okumuştum. http://www.agaclar.net/forum/mantar/520.htm bu konuda olduğu gibi yeterli zamanda:D |
Benim aldıgım misellerde bizim bahceden alındı fakat ben neyapdıysam ne samana ne buğdaya sardıramadım ismirde üretilen miselden almayı düşünüyorum sarım kalitesi iyi oldugunu duydum kilosu 5 tl .
|
kompostculara cevap alıntıdır .
Alıntı:
|
dedikleri kadar samimiler mi acaba bu insanlarla çalışan hiç kimse varmı burada ???
|
İstiridye mantarı üretimi için kendi çapımda bir tesis kurmaya çalışıyorum. Bir kişi bana haşere ilacı olarak K-Othrine sc 50 sattı ve bunu uygularken maske kullanmam gerektiğini söyledi. Artı istiridye mantarları yoğun bir şekilde spor da saldıklarından mecburen kaliteli bir maske satın almalıyım. Yalnız bu konuda pek bir bilgim yok. tam yüz olmalı galiba. 3m ve drager markaları duydum. hangi markayı modeli ve kartuşu / pedi kullanmalıyım.
|
Merhabalar İstiridye Mantar Misalini üreticisinden alıp misal ekimi yaptıktan sonra kalan misalleri verim kaybına uğramatmadan nasıl hangi şartlarda saklayabiliriz ...
|
Arkadaşlar bugun gördüm ki bir firma ukranyadan dübel misel ithal etmiş vakumlu ambalaj içinde kavak kütüklerine aşılamak için birebir benimgibi meraklı arkadaşlar için linki buraya kopyalıyorum ( Vizyon Norm Mycelium )
https://www.facebook.com/vizyonnorm.mushroom |
@tufanow
Bu fitiller yanlış paketlenmiş. Bu kullanılan torbada misel bekletilmez. Ya hava almadığı için ölür ya da bir yeri açık olduğu için kontamine olur. Almanızı tavsiye etmiyorum. Fitiller ya da miseller özel filitreli paketlerde sakalınır. Bu pakette filitre yok. Bir iki günlük kullanım için üretilmişse sorun değil ama üzerinden zaman geçmiş ise olmaz. @swebmaster Buzdolabında saklayabilirsin ama içinde bulundukları paketin özellikleri ne kadar uzun süre saklayanacağını etkiler. @mehmetdilli Mantar ürettiğiniz yeri ilaçlamanızı tavsiye etmiyorum. Mantarlar ilacı biriktirebilir sağlıklı olmaz. Gerekli ortamı oluşturursanız hem haşare sorununuz olmaz hem de maske sorununuz. |
Sayın Suplilumas, cevabınız için teşekkür ederim yalnız bildiğim kadarıyla sporların ciğerde birikmemesi için tam yüz maskesi kullanılması gerekiyor. yanılıyor muyum yoksa.
|
Teşekkürler Suplilumas ukranyadan geliyormuş miseller .
|
Teşekkürler Suplilumas tedarikçi firmalar genelde torbalarda gönderiyor misalleri fazla kalanı cam kavonoza koyup buzdolabının sebze saklama rafında bekletebiliriz sanırım ...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025