agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

SPEDERA 11-08-2013 08:29

merhabalar
arkadasım öncelikle şunu söylemem gerekli. mantarı gerekli koşullar sağlarsan her ortamda yetiştirirsin. buna mağaralardan atıl durumdaki evlerden çok lüks mantarhanelere kadar. istediği sey basit zaman zaman 16 derece zaman zaman 30 derece nem oda yaklaşık %90.
basitce anlatayım isterseniz:
1-) ilk başlayacaklar için sadece saman öneririm. sadece saman. almış olduğunuz zamanda zararlı mantar miselleri bulunabilir. **** kurtların larvaları vs.... bunun pastörize edilmesi gerekli. bulunan bir varil. su kaynatma içene samannlar. yarım saat kaynatma yeterli. ama bu şekilde bir defada en fazla 80 kg saman yaparsınız... kuru ağırlığı 15-20 kg olan. pastörizasyon tamam
2-) misel ekimi: sıcaklığı samanın 25-30 dereceye kadar düşüne kadar bekle. sonra miselleri karıştır. mümkün olduğunca homojen. sonra onları al pazar poseti çöp poseti vs... 10-20 kg lık posetlere koy..
3-) bu posetleri al üretim yapmayı düşündüğü yere koy. ışık almayacak nem %85-95 arasında olacak. sıcaklık mümkünse 30 derece civarında olacak. 1 ay bekle. nem için her gün gel yeri ıslat. nem ölçerin varsa ölç yoksa olsun lütfen para kazanacaksın. 1 milyoncularda 20-30 a satılıyor al.
4-) miseller tobayı bem beyaz yaptı yani sarım tamam. ok. şimdi sıcaklığı 12-16 dereceye düşür. nem aynen kalsada olur.
5-) mantarlar pin verince sevin
6-) yaprak genişliği 10-15 cm olunca topla. afiyetle ye......
işin teoriği bu ama pratik işte o çok farklı.
bu işden para kazanayım dersen bir defa bu kadar üretim seni tatmin etmez. daha fazla olması lazım. kaynatma ile pastörizasyon yapıp herhangi birinin tedarikciliğini yapabilen birini görmeden. varsa söylesin. üretim odasındaki sıcaklığı hiç ayarlayamazsanız bile sorun olmaz ama eğer sıcaklık değişimlerini yapamıyorsanız veriminiz düşer. ama sorun olmaz. örneğin hep 30 derecede olmuş olsa mantar üremezmi ürer elbet ama az. nem 70 olursa üremez mi ürer ama az. pastörizasyon yapmazsan üremez mi. ürer ama riskli. ilk başta ki samanda bulunan yabancı miseller senin miselden önce davranır çoğalmaya başlarsa o zaman istemediğin bir mantar türüyle karşılaşabilirsin. kesin karşılaşır mısın Allah bilir. istediğin mantarı üretme sansın daha fazla yani pstörizasyonda yüzde yüz gerekli değil. tabi bunlar hobi amaçlı yapıyorsanız böyle. siz eğer yatırım yapıp insanlara söz verip ben sana mantar getireceğim dediyseniz o zaman bu risklere giremezseniz yapmanız lazım. cünkü bir defa gümlerse gümler işte...... sonra üretmiş olduğun 100 kilo arada sırada alabildiğin mantarı ya pazara gidersin pzarcılık yapmaya **** toptancı kuçağına. oradada adamı severler ama para kazandıran adamı. ürününü 3 kurusa alırlar eziyet sana kalır.

sonuç: üretmek kolay satmakta kolay. ürün devamlı gelecekse. hobi amaçlı yaparsan yap yiyeceğin kadar mantar üretirsin. yok ben para kazanacam dersen o zaman tam otomatik mekanizasyon. başka yol ???? şimdilik yok gibi görünüyor.

suplilumas 14-08-2013 03:29

@tufanow

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tufanow (Mesaj 1175573)
Kavak agaçları yeni kesilmişdi ağaçlar canlı olduklarından misellere karşı savunma yapabileceklerini duydum ağaçların canlı dokusu kombiyon dokusu misel gelişimini durduruyor bende agaçların kabuklarını soydum ve sera ortamına akdardım burda kütükleri hergün suluyorum şimdilerde bazı kütüklerde beyazlamalar başladı sıcaklık 23 derece ortam nemide ortalama %75 civarı kütüklerde farklı renkde sarı siyah yeşil füflerde mevcut .

Daha önce de yazdığım gibi kütüklerin kabuklarının kesinlikle soyulmaması gerekiyor. Soyduğunuz için başka spor bulaşmış bu kütükleri atıp yeni kütükleri kabuklarını soymadan hazırlayın. Bunlardan artık verim alamazsınız.

m_ahmet 17-08-2013 10:14

benimde bir sorunum var acaba yardımcı olabilirmisiniz ben bayram öncesi 10 tane kompost aldım bu kompostların bazılarında yeşil küf var diplerinde üst kısımlarında sarım başladı ama bundan mantar çıkarmı çöpe atın diyorlar eğerki çıkarsa tüketilmesinde bir sakınca varmıdır

şafak 17-08-2013 10:33

yeşil küf olanları ortamdan derhal uzaklastır.Birşey cıksa bile verimli olmaz.Merak ediyorsan diğerlerine zararı olmayacak baska biryerde tut 3-5 gune zaten yemyeşil olur atarsın.

m_ahmet 17-08-2013 11:45

teşekkür ederim şafak bey hemen uzaklaştırıyorum onları fakat durduracağım olaki çıkarsa tüketilmesinde sorun olurmu bizim için yoksa atıyımmı onlarıda

suplilumas 17-08-2013 16:20

@m_ahmet
Hangi mantarın kültürünü yapıyorsanız o mantarı biliyorsunuzdur o mantar çıkarsa bir sorun yok başka bir tür çıkarsa yememeniz gerekiyor. Yeşil küfü atmanızı ortama sporları bulaştırmamanız için söylüyorlardır sağlam olanları tutup onları başka bir yerde yetiştirebilirsiniz bu şekilde sağlam olanlara bulaşma riski olmaz. Yeşil küf de mantar olduğundan kültürünü yaptığınız mantarın miseli ile aynı şeyleri yiyecektir yani aynı saksıda hem elma hem kavak ağacı yetişmesi gibi. Kavak ortama daha çabuk uyum sağlayıp elmadan daha hızlı geliştiğinden siz daha elma almadan topraktaki bütün besini tükekecektir. Yeşil küfün yaptığı özetle bu.
Kompostunuzda yeşil küf oluşmasına neden siz iseniz bir dahaki denemenizde nerde hata yaptıysanız aynı hatayı yapmamanız için yaptıklarınızı not alın. Eğer kompost paketleri hazır geldi ise ve siz hiç bir müdahalede bulunmadıysanız satıcı hatalıdır. Durumu bildirip hatalı ürünlerin yerine temiz ürün göndermelerini söyleyin.

m_ahmet 19-08-2013 15:17

suplilumas tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Evet istiridye mantarının kültürünü yapmaya çalışıyordum kompostuda denizlide ki bir firmadan almıştım malesef hepsinde oluşmuş.

mcse2007 23-08-2013 22:25

Arkadaslar bahsettigeim mantarları ektim ve fotograflarıda cektim, ama buraya ekleyemiyorum sizinle fotoları paylasmak isyitorum,

mcse2007 23-08-2013 22:28

Bu arada ben pastorize ederken uc parti saman kullandım, son parti icin suyu kaynatmayıp suya sadece kireç koyup samanı suda beklettim, ve son oartideki 5 poşet biraz fazla sulu kaldı samanı bu sekilde ekip poşete koydum ve sular poşetin dibinde birikti çürüme yapar mı acaba, ek olarak içinde kaynamış kepekte var oda biraz suluydu sanki şimdiden o 5 poşet hafif koku yapmaya başladı ne yapmam lazım, sporlaşmayı bekleyim mi

şafak 24-08-2013 09:44

samanı kaynattığımız halde posetlerken bile küf mantarı bulasıyor.Saman sterilize olmadan imkansız diyebiliriz.
fazla su fazla nem miseli boğar. İkisi bir arada küften baska birsey cıkması imkansız.
at gitsin ugrasmaya değmez.

suplilumas 24-08-2013 12:31

@mcse2007
Pis koku geliyorsa aşırı sudan dolayı bakteri oluşmasındandır. Pis kokuyu bakteri yapar.

GLadius 24-08-2013 19:06

Merhaba, ev ortamında hobi olarak misel üretme ve kompost hazırlama boyunca tüm işlemlerde sterilizasyonu elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz. Benim merak ettiğim konu yine ev ortamında hazırladığımız ve görece steril olan kompostu torba veya poşetlere nasıl dolduracağımız. Kompostu dolduracağımız torba veya poşetleri nasıl bir yöntemle sterilize edebiliriz? İlk kez kullanılacak olan bir torbayı veya poşeti sterilize etmek gerekli mi?

şafak 28-08-2013 10:00

http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyr3.jpg
http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqg.jpg
http://r1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqv.jpg
4-5 ay önce internetten alıp coğalttığım misel ve kendi hazırladığım sadece saman kompostu ile ilk denemem
doğru yoldayım herhalde

tamer35 28-08-2013 20:10

Nasıl çoğalttın kısaca *??

tufanow 28-08-2013 20:27

helal olsun şafak kardeşim yapdıgın hiçde kolay bir işlem değil ..peki internetden aldıgım misellerin linkini verirmisin ..

tufanow 30-08-2013 21:14

Alıntı
Alıntı:

istiridye mantarı üreticileri dikkat ıv
herkese selamlar ve hayırlı işler dilerim.
Gecenin bu saatinde yazmaya karar verdim çünkü bu akşam hazır kompost almış ve batmış bir girişimciyi ziyaret ettim. Dinledim, kompostuna baktım elimden geldiğince zararını kurtaramazsamda en azından yardımcı olmaya karar verdim.
Ve yine karar verdim bu benim bu siteye son yazım olacak bir dahada yazmam. Sizlere bir matematık denklemi yapacağım iyi okuyun

hazır kompost satın alan girişimciler
kompost dediğimiz şey her üreticinin istiridye mantarının miselini ektiği saman başta olmak üzere diğer organik materyallerle desteklediği bir nevi torbalara doldurulmuş minik bir tarladır. Hasat süresi ekimden sonra 70-80 gün civarı olabilir ama fazlası olmaz.
Miseli ektiğiniz ilk dakikadan sonra 24 dercede kapalı ve ışıksız bir ortamda 15-18 gün arası kuluçkaya yatırılır. Kompost kaynatılarak en fazla 62 derecede kaynatılır ve bu 62 derecenin kontrolü sadece elektirikle veya buharlı sistemde mevcuttur. 62 derecenin üzerinde ve ya altında pastörize edilmiş ve ya ısı dercesi 62 nin üzerine çıkmışsa yeterince ısısı düşürülmemiş ise her kompost yeşil küf hastalığına mecburdur hiç şansınız yok.
Ayrıca torbaya giren her kompost ph derecesi 8 in altında olarak direkt 24 derece iklimlendirilmiş ortama alınmalıdır. Ve size yine 24 derece iklimlendirilmiş ortamda teslim edilmelidir.
Ayrıca her poşetin üzerinde tarih olmalıdır. 1 günde hazırlanmadığına göre bu 10-12 tonluk kompost, kuluçka dönemini takip etmek zorundasınız.
Bunun dışında içindeki misel çok önemli. Bu ülkede maalesef 2 tane firma var gerçekten hakkıyla allah korkusuyla bu işi yapan. Reklam olmasın ve yanlış anlaşılmasın diye isimlerini vermiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Bir tanesi izmirde diğeride yurt dışından getiriyor.
Oluşumunu tamamlamamış miselleri kullanıyor bir çok üretici ucuz diye zarar ediyorsunuz.
Siz şimdi 10 ton kompost alıyorsunuz ilk 1 tonu ile 9uncu ton arasında 3-5 gün var ve direkt üretim odasına alıyorsunuz. Dengesiz ve saçma sapan bir durumla karşılaşıyorsunuz. 3-5 gün çok önemli bu mantar olayında hatta yarım gün bile çok önemli.
Aynı odada 5 gün boyunca 24 dereceye ihtiyacı olan kompostla, acilen 15 dereceye ihtiyacı olan kompostu aynı odada yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Insan olarak bile 24 derecede gömlekle gezerken 15 derecede mont giyiyoruz. Bu nazik miseller ne yapsın?

Sadece 15 metrekarelik yazıhaneleri ısıtmaya **** soğutmaya çalışan klimalarla, hijyenle alakası olmayan bodrum katlarında, **** bahçenizdeki eski kümes-ahırlarda ve saçma sapan floresan ışıklarıyla bu işe girişiyorsunuz.
Internet üzerinden tanımadığınız insanlardan ne olduğunu bilmediğiniz içi ıslatılmış saman dolu torbaları alıyorsunuz. 1 kez ürün alıp sonra 10 kez denemeler yapıp hepiniz 10 bin tl ile girip 50 bin tl zarar edince yine internete koşuyorsunuz.

Kompost yapmayı öğrenin - kendi kompostunuzu yapmayı öğrenmeden bu işe bulaşmayın.
4-5 senedir üretiliyor bu istiridye mantarı. Gidip danışacağınız insanda yok bu ülkede doğru düzgün. Var olanlarda zaten üretiyor satıyor, işi başından aşkın, sizin sorunlarınlarınızla ilgilenemez. Ilgilenende size kompost satmaya çalışır.
Ayrıca unutmayın günde 100 kg istiridye mantarı üretimini sağlamak için her gün yaklaşık 400 kg kompost üretmek zorundasınız. Ve bu devamlılıgıda sağlamak zorundasınız.

Tekrar düşünün bu işe girmeden önce, yazık günah, kompost satanlar allahtan, kul hakkından korkmuyorsa bile siz korkun ve ailenizin üç kuruş parasını ziyan etmeyin
not: Telefon **** iletişim bilgisi vermiyorum. çünkü danışmanlık yapmıyorum, kompost satmıyorum, komisyoncu değilim. Kimseninde aracısı veya reklamcısı değilim. Benim yaptığım sadece topun peşinden koşarken arabanın altında ezilmesin diye çocuğun kolundan tutmak gibi bir şey...

Saygılarımla
mustafa öztürk
25.06.2013. 09:03

my1981 31-08-2013 19:56

Valla bu yazıyı yeni farkettim. tufanow sağolasın Mustafa öztürk abimiz valla yerden göğe kadar haklı. Konunun başında bende nasıl kompost yapılır kıt bilgimle yazmaya çalışmıştım. Neyse sonuç olarak en başta 1kg mantar üret ama kompostunukendin yap.

şafak 03-09-2013 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tufanow (Mesaj 1193932)
helal olsun şafak kardeşim yapdıgın hiçde kolay bir işlem değil ..peki internetden aldıgım misellerin linkini verirmisin ..

Mantar Miseli Satışı
burdan aldım miseli

çoğaltma işine gelince buğdayı 1 gün suda bekletiyorum. Daha sonra kaynar suda 20 dakika bekletip suyunu tamamen süzüyorum.Birer kiloluk poşetlere ayırıp her poşete 5 gr kireç 20 gr alçı ve 50 gr misel kariştırıp üstte hava boşluğu bırakarak bağlıyorum.karanlık ortama koyuyorum.

1-2 gün içinde miseller gelişmeye başlayınca iğne ile hava delikleri açıyorum.10. gün poşetleri çalkalayıp miselleri heryerine dağitıyorum.Poşetler tamamen misel sarınca buzdolabının sebze kısmında saklıyorum.
kolay gelsin.

swebmaster 04-09-2013 03:34

Şafak arkadaşım bahsettiğin örnekte kaç gr buğday kullandın ? Bu örnekte 50 gr kadar misal kullandım demişsin pekiyi işlem sonunda toplam ne kadar misal oluşmuş oldu bunun cevabı da başta belirteceğin ne kadarlık buğday kullandığında yatıyordeğilmi ...

şafak 04-09-2013 10:02

1 kilo nemlenmiş bugdaya 50 gr misel
bir kilo miseli 20 kilo yapabiliyorum bu sekilde
sterilazyon tam olursa kondamine olmazsa
aslında 50gr misel 1 kilo bugdaya fazla ama ben daha kısa sürede misel sarsın diye fazla koyuyorum.

Bir yerlerde ;
ortamdaki misel saracak malzemenin miktarının önemli olmadığı, uygun ortam saglandiğinda tek bir sağlıklı mantar sporunun zamanla bu ortamı komple misel sardırabileceğini okumuştum.

http://www.agaclar.net/forum/mantar/520.htm
bu konuda olduğu gibi yeterli zamanda:D

tufanow 07-09-2013 00:01

Benim aldıgım misellerde bizim bahceden alındı fakat ben neyapdıysam ne samana ne buğdaya sardıramadım ismirde üretilen miselden almayı düşünüyorum sarım kalitesi iyi oldugunu duydum kilosu 5 tl .

tufanow 10-09-2013 21:39

kompostculara cevap alıntıdır .
 
Alıntı:

Melkida Ar-Ge
Sevgili Okurlar... Bu sitede çokca yazılar yazarak, bu işi yapmak isteyenlere kendi kompostlarını kendilerinin yapmaları gerektiğini söylemeye ve anlatmaya çalıştım...Ama görüyorum ki; kompost üreticisi arkadaşlarımız hala kompost satma derdindeler.. Neden? Çünki çok karlı, mantar üretmekden ise kompost yapıp satmak... Hele misel üreticilerine diyecek yok.. Otoklavı kullanmasını bilen birde misel aşılamasını internetden youtube den öğrenen misel üreticisi olmuş çıkmış... Ben size diyeyim mi miselin maliyeti ne kadar.. 50 Kuruş/kg...
10 Ton kompostun maliyeti ne kadar biliyormusunuz; saman olursa 2.500 Tl, pamuk olursa 1.500 Tl.. Niçin bu kadar düşük bilmek istermisiniz.. 3/5 i zaten su..Pamuk da ise 4/5 i su.. İçine ekilen misel miktarı ise % 1 bile değil.. Nasıl para kazanmasın bu üretici (Kompost!) dostlarımız.. Biz eğitim vermeye başlayınca başlıyorlar ÇAMURRR atmaya.. Ulan kuldan hiç utancınız yok Allah dan korkun ve utanın be.. Bu dünyanın öbür tarafı var.. Bu kadar paragöz ve vicdansız olmanın alemi nedir.. Bir dünya umutlarını bu işe bağlamış garibanlar sizin yüzünüzden battılar, hiç mi vicdanınız sızlamadı..Bu işi ne kadar biliyorsunuz ve nerede hangi sertifika ile öğrendiniz.. Bu işin bir ilmi sertifikası var, hanginizde var bu sertifika söylermisiniz...Sizlerin yüzünden bu ülkede bilenlerle bilmeyenler birbirine karışmış durumdalar.. Bu işe nice umutlarla girmek isteyenler artık iyice şaşkına döndü.. Kime inanacağını bilmiyor, kimi arasa kompost satmak derdinle olanla muhattap oluyor... Bu güzelim sektöür öyle bir bokladınız ki cahilce ve bilinçsizce, hepinizi deşifre etsek sayfalar almaz.. Kimleri batırdınız kimleri..Bende hepsinizin kara listesi var hemde kompostlarınızın resimleri ile...Artık kendinize gelin ve MANTAR ÜRETİNİZ... Bırakın kompost işlerini.. Yok şu kuruştan veriyoruz ürünüde geriye de şu liradan alıyoruz.. Bırakın bu işleri beni asla kandıramazsınız siz ne kadar biliyorsanız ben 10 mislini biliyorum ve ilim konusunda açıkca her türlü tartışmaya açığım.. Bari bu milleti kandırmayınız ya...
Dünyada o dadar ülkede bu işi üreten var ki hiç biri zarar etmiyor ama nedense ülkemizde batan batana.. Kimsenin aklına şu soru gelmiyormu bu adamlar neden battılar diye... Ben size diyeyimmi neden battılar.. Bu girişimciler 3-5 Liraları ile bu işe girmeye çalıştıklarında fırsatçı kompostcuların kucağına düştüler ve bu kompostcuların demode ilk konuşması " sen bu işi yapamazsın, başaramazsın, bu iş o kadar kolay değil kompostunu hazır alman lazım.. Şu kadar verim verir, şu kadar ürün alırsın v.s."
Bu kadar basit bu batmaların sebebi... İnsafff arkadaş insafff... Bir de bazı kompostcular şahsıma iftira atarak bana "sen benim işletmem de çaycım bile olamazsın" gibi çirkince ifadaler kullanıyorlar... Edebim ve ahlakıma uygun olmadığı için adını vermiyorum ancak o şahıs benim tesisimde köpek bile olamaz orası kesin...
Bu işe girmek isteyen dostlarıma son kez sesleniyorum... Bizler her türlü eğitim ve desteğimizi ÜCRETSİZ veriyoruz.. Bizler kesinlikle KOMPOST satmıyoruz.. Bizler bu ülkenin bu sektörde kalkınması için çaba gösteren gerçek VATANSEVERLERİZ...

BİZLER BÜTÜN DÜNYANIN MİLLETLERİNİ DE SEVERİZ AMA KENDİ MİLLETİMİZİ HERŞEYDEN FAZLA SEVER VE DÜŞÜNÜRÜZ...

"Anlayana sivrisenek saz anlamayan ne söylesen de az...."
.................................................. ........................

tamer35 12-09-2013 05:04

dedikleri kadar samimiler mi acaba bu insanlarla çalışan hiç kimse varmı burada ???

mehmetdilli 12-09-2013 23:48

İstiridye mantarı üretimi için kendi çapımda bir tesis kurmaya çalışıyorum. Bir kişi bana haşere ilacı olarak K-Othrine sc 50 sattı ve bunu uygularken maske kullanmam gerektiğini söyledi. Artı istiridye mantarları yoğun bir şekilde spor da saldıklarından mecburen kaliteli bir maske satın almalıyım. Yalnız bu konuda pek bir bilgim yok. tam yüz olmalı galiba. 3m ve drager markaları duydum. hangi markayı modeli ve kartuşu / pedi kullanmalıyım.

swebmaster 13-09-2013 17:21

Merhabalar İstiridye Mantar Misalini üreticisinden alıp misal ekimi yaptıktan sonra kalan misalleri verim kaybına uğramatmadan nasıl hangi şartlarda saklayabiliriz ...

tufanow 13-09-2013 21:49

Arkadaşlar bugun gördüm ki bir firma ukranyadan dübel misel ithal etmiş vakumlu ambalaj içinde kavak kütüklerine aşılamak için birebir benimgibi meraklı arkadaşlar için linki buraya kopyalıyorum ( Vizyon Norm Mycelium )

https://www.facebook.com/vizyonnorm.mushroom

suplilumas 14-09-2013 12:08

@tufanow
Bu fitiller yanlış paketlenmiş. Bu kullanılan torbada misel bekletilmez. Ya hava almadığı için ölür ya da bir yeri açık olduğu için kontamine olur. Almanızı tavsiye etmiyorum. Fitiller ya da miseller özel filitreli paketlerde sakalınır. Bu pakette filitre yok. Bir iki günlük kullanım için üretilmişse sorun değil ama üzerinden zaman geçmiş ise olmaz.

@swebmaster
Buzdolabında saklayabilirsin ama içinde bulundukları paketin özellikleri ne kadar uzun süre saklayanacağını etkiler.

@mehmetdilli
Mantar ürettiğiniz yeri ilaçlamanızı tavsiye etmiyorum. Mantarlar ilacı biriktirebilir sağlıklı olmaz. Gerekli ortamı oluşturursanız hem haşare sorununuz olmaz hem de maske sorununuz.

mehmetdilli 14-09-2013 18:10

Sayın Suplilumas, cevabınız için teşekkür ederim yalnız bildiğim kadarıyla sporların ciğerde birikmemesi için tam yüz maskesi kullanılması gerekiyor. yanılıyor muyum yoksa.

tufanow 14-09-2013 19:46

Teşekkürler Suplilumas ukranyadan geliyormuş miseller .

swebmaster 14-09-2013 23:16

Teşekkürler Suplilumas tedarikçi firmalar genelde torbalarda gönderiyor misalleri fazla kalanı cam kavonoza koyup buzdolabının sebze saklama rafında bekletebiliriz sanırım ...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025