agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

adem_09 14-02-2012 20:25

2 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar
Ticari amaçlı mantar yetiştiriciliğin kompost aldığınız firma ile anlaşma yapın. Kompost sarmama durumunda para iade veya kompost verme anlaşması olması gerekiyor .
Üretimde randıman yüzde 25 dir bu rakam dünya genelinde mantarcıların verdiği rakamdır. Kompostun kalitesi ve üretim esnasında yapılan işlemler üretimi çok etkiler.
Kompost yapımında pastorize çok önemli.
Küçük çaplı kompost yapımında 200 litrelik varillerde kaynatma uygundur.

my1981 14-02-2012 20:32

Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.

yesill 15-02-2012 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 322332)
Merhabalar,

Dün Agromantar firmasından sipariş ettiğim mantar kiti, yanında bir de açıklama yazısı ile birlikte elime ulaştı.

Mantar kiti, 6 kiloluk bir plastik torba içerisine yerleştirilmiş talaş kompostu içerisinde mayalanmış mantar sporlarından oluşmakta (bir kısmı daha şimdiden başlarını torbadan uzatmış bile!)

Paketle birlikte gelen açıklama yazısında,

1- Suni gübre içermeyip %100 doğal olduğu
2- Direkt ışık almayan, ancak bir miktar ışık gören bir yere ihtiyaç duyduğu
3- Kompostu içeren torba açılmadan, ancak günde bir kaç kez sprey ile ıslatılarak nemlendirilmesi gerektiği (torba üzerinde küçük delikler varmış, oradan nemi çekebilecekmiş)
4- Eğer isteniyorsa, küçük bir naylon sera hazırlanıp onun altında yetiştirilmesinin daha iyi sonuç vereceği, bildirilmekte.

2-3 hafta içerisinde ilk hasat yapılabilecekmiş.

Mantarlar büyüdükçe, gelişmeleri fotoğraflayıp gönderiririm foruma.

Kargo ücreti ne kadar tuttu acaba?

adem_09 16-02-2012 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 911875)
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.

Bir paket samanın içine talaş , kepek , alçı koyacaksınız . Bu karışımı 80 derece sıcaklıkta suyun içinde yaklaşık 60 dakika bekleyecek . Suyunu süzdereceksiniz nem oranı yüzde 70 civarında olması gerekiyor anlmanız için samanı elinizin arasını aldığınızda parmaklarınızın arasından su damlamayacak ve sıcaklığı 20 derece düştüğünde ekimi yapabilirsiniz. Tohumu 100 kilo kompost tun içine en az 2 kilo tohum atmanız yeterli olur.
oranları:
yüzde 45 saman
yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız
yüzde 5 ile 8 arası kepek
yüzde 2 alçı

my1981 17-02-2012 10:00

Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.

adem_09 17-02-2012 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 912886)
Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.

Sizin yaptığınuz gibi ilk önce ıslayıp bekleterek yapanlarda var. Ben suda bekletme yapmıyorum.
Verdiğiniz kompost karışımı uygun gözüküyor. Talaşınız kaba talaş değil ise 20 kğ çok olur . Kompost tu torbalarken ince talaş çok olduğunda kompostunuz çok sıkı olur .

yesill 20-02-2012 08:05

Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?

Baypolen 20-02-2012 10:35

sayın yesill, misel ücreti ne kadar tutuyor.en az ne kadar alabiliyoruz

yesill 20-02-2012 14:32

Sayın Baypolen ben 1kg aldım.1 kg:10 tl. En az bu kadar alınabiliyor. Benim kargom bugün geldi hatta kitin üstünde küçük mantarlar bile var...

yesill 20-02-2012 14:33

Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...

my1981 20-02-2012 15:22

Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.

my1981 20-02-2012 15:27

Birde farklı bir yontem var onda da steril edilmiş kompostu temiz bir yere yayıyorsunuz soğuduktan sonra nekadar misel eklenecekse onu kompostun üstüne serpiştiriyorsunuz sonra bunu poşete dolduruyorsunuz. Onunda video sunu ekliyorum Oyster mushroom 0 - YouTube
inşallah bunlar ilgilenen arkadaşlara fikir verir ve yardımcı olur herkese saygılar.

my1981 20-02-2012 15:29

Bir de arkadaşlar en çok dikkat edilmesi gereken ekim sırasındaki temizlik. Örneğin kirli elle tohumu poşete ekmeyin **** kirli zemine kompostu yaymayın. Son olarak sıcak komposta miseli dokmeyin. 20-25 dereceye kadar soğumasını bekleyin tabi bunu ne kadar çabuk yaparsdanız o kadar iyi olur.

adem_09 21-02-2012 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesill (Mesaj 914201)
Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?

Sayın yesil
Hazırladığınız komposttun içine kepek katın . Kepek mantarınızın vitamini olur kepekten de beslenir . Alçı katmanızda fayda komposttu yaparken ph oranı var düşük ise kireç katmanız gerekiyor ph yüksek ise alçı katmanız gerekir siz alçı katın ph yüksek olursa komposttunuz sarmaz ve mantar alamazsınız.

adem_09 21-02-2012 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesill (Mesaj 914367)
Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...

Sayın yesil
Kompost hazırlarken 100 kğ yaş komposttun içine en az 2 kğ tohum atmanız gerekir. Sizin 1 kğ tohum 50 kğ yaş komposttunuzu yeter.

yesill 21-02-2012 09:05

Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.Karlar erirse inşallah 1-2 hafta içinde köye gidip kompost hazırlamayı düşünüyorum. Anneme süpriz olsun.Kadıncağız ağaç köklerinde mantar arayıp duruyor.1-2 kök bulunca da petrol bulmuş gibi heyecan yapıyor :)

yesill 21-02-2012 09:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 914389)
Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.

Sayın my1981 ilginiz için teşekkür ederim.Şuanda kullandığım pc ile ne yazıkki video izleyemiyorum ama ilk fırsatta videoyu izleyeceğim.Anladığım kadarı ile söylediğiniz yöntem ile elimdeki misalen 1 kg miseli 2-3 kg oranında arttırabilirim.Peki elimde bulunan miseli ne kadar sürede ekim yapmalıyım.Belli bir bekleme süresi var mı?Siparişimle gelen misel kapalı poşet içinde ve kurutulmuş bir görüntüsü var. Ne kadar süre bu halde kalabilir? Son olarak misel üretimini kendimiz ürettiğimiz mantarlar üzerinden yapabilirmiyiz acaba?

my1981 21-02-2012 13:58

Sn. yeşil
Muhtemelen size gelen miselde buğday üzerine sardırılmış şekilde gelmiştir. Kuru olduğunu zannetmiyorum. Buzdolabında saklayarak miselin çoğalmasını yavaşlatabilirsiniz yani buğdayı kullanıp üremeye devam edecek ve besin bitince misellerde ölecek. Bence 1 hafta 10 günü geçirmeyin **** madem bekleteceksiniz dediğim yontemle çoğaltmayı deneyin. Son olarak konuya hakim arkadaşlar daha iyi bilir ama bildiğim kadarıyla misel üretimi başlı başlına bir bilim. Galiba miseller mikrobiyolojik besin petrilerinin üzerine steril ortamlarda ekilip çoğaltılıyor. Yani hassas bir iş.

yesill 23-02-2012 05:41

Urban Survival Gardening Diary # 6 Making The Most Of Your Mycelium. - YouTube
Bu videoda misel üretimini anlatıyor galiba arkadaşlar.Yanılıyor muyum yoksa.

yesill 23-02-2012 05:42

Oyster Mushroom Update - YouTube
Birde bu var.

my1981 23-02-2012 11:03

Sn. yesill gönderdiğiniz videolardaki vatandaş başlangıç olarak yine hazır misel kullanıp çoğaltmaya çalışıyor. Yanlız buradaki çoğalan miseli buyuk miktarlara ekim yapmak sorun olacaktır. Sonuçta kağıdı nasıl parçalayıp samana ekim yapacaksın. Ama bu şekilde çoğaltılmış miseli buğdaya sardırıp ekim yapılabilir. Yanlız sayenizde bir video buldum onuda paylaşıyorum bu videodaki vatandaş direk mantarın dibinden parçalar kesip kağıdın arasına yerleştiriyor.
Starting Mycelium at home - YouTube

my1981 23-02-2012 11:04

Birde benim bahsettiğim yontemin yapılışını anlatan bir video paylaşıyorum. Burada bir miktar miseli tam 6 kat çoğaltıyor.
Grain to Grain Transfer. - YouTube

sakagun 24-02-2012 11:38

1 Eklenti(ler)
Mantarlar çıkmaya başladı. :)

adem_09 24-02-2012 12:16

Hayırlı olsun diyelim.
Resimde gördüğüm kadarıyla deliğin alt kısmında naylon altında mantarda var. Deliği çok az büyütmenizde fayda var . Genişletirken dikkat edin mantar zarar görmesin.

yesill 25-02-2012 21:29

Benim kitte henüz bir hareket yok bekliyorum bakalım. Almış olduğum miseli inceledim dediğiniz gibi buğdaya sardırılarak üretilmiş.Kompost yapıp ekmeyi düşünüyordum ama köyde hala kar var. Önümüzdeki hafta sonuna bıraksam bu kezde misel ölmeye başlar diye düşünüyorum.Yarın bahçede bulunan yakacak kayın odunlarını kısa kütükler halinde kesip ağaç kabuklarının arasına misel yerleştirmeyi ya da kütükleri kısa kısa kesip aralara misel yerleştirip kütükleri birbirine çakmayı düşünüyorum.Youtube da öyle bir video görmüştüm.Kütükleri o şekilde yapıp karanlık oda sıcaklığında ve nemli bir ortama koymayı düşünüyorum.Ama naylon vb. sarmayı düşünmüyorum. Yukarıdaki videoda görülen karton üzerinde misel alma yönteminde olduğu gibi bende yapabilirmiyim acaba.Markette satılan kültür mantarlarından alsam ve videoda yapıldığı gibi karton üzerine küçük küçük parçalasam misel alabilirmiyim acaba?Son bir şey buğday yerine mısır kullansam yine olur mu ki?

sakagun 28-02-2012 10:45

1 Eklenti(ler)
Mantarların bugünkü durumu.
İki delikten daha mantar çıkmaya başladı.

dünyam1 28-02-2012 12:35

Arkadaşlar miseli nereden aldınız ,bende satın alayım..

yesill 28-02-2012 19:07

Agromantar dan aldım

dünyam1 28-02-2012 20:10

sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?

dünyam1 28-02-2012 20:15

sayın sakagun mantarları görünce bende heveslendim ,bende alıp yetiştireceğim inşallah.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025