![]() |
@swebmaster
Sebzelikte ısı çok düşük olmadığından gelişim hızı çok yavaşlamaz. Yumurta süt gibi ürünleri sakladığınız üst rafa koyarsanız daha uzun süre tutabilirsiniz. Kavanoza aktarırken kavanozun steril olmasına ve aktarım işlemini temiz mümkün olduğu kadar steril bir ortamda yapmaya dikkat edin. |
@tufanow
Fitil yapmak istiyorsan? Nalburdan istediğin kadar ahşap dübel al. Sonra bu dübelleri bir iki gün iyice su çekene kadar suda beklet. Daha sonra dübelleri bir kavanoza koyup düdüklüde kaynat. Düdüklü tencerenin basıncını açmadan kendi halinde soğumaya bırak. Hazır aldığın miselleri ya da sarımı tamamlanmış kompostun bir kısmını düdüklüden çıkardığın kavanoza at sonra hemen kapat. bir iki hafta sonra fitillerin hazır olur. |
@mehmetdilli
Gerekli üretim ortamını sağlarsanız havalandırma sorununuz olmaz bir miktar spor solumanızın da bir zararı olmaz. Sporlar ciğerde birikip bir yere gitmiyor diye bir şey yok. Şu an dahi spor soluyorsunuz. Sporların olmadığı ortam hemen hemen yok gibidir. Bunun haricinde bütün tozlu ortamlar sağlığa zararlıdır. Hem sizin hem de mantarlarınızın sağlığı için ortamı havalandırın. |
internetten misel siparişi verdim. gelen misellerin gördüğüm kadarıyla nemi çok az. haftasonu ekim yapacağım. miselleri buzdolabına koydum. nemi az olduğu için sorun olurmu acaba? buğday tanelerinin üstünde beyazlıklar var ama nemdenmidir yoksa misel sardırırken fazla sallandığındanmı bilemiyorum yapışık değil hepsi ayrı ayrı duruyor. bu kadar kuru tanelerdeki misellerin yaşama şansı varmı acaba?
|
Alıntı:
http://3.bp.blogspot.com/-QKrqu215H5...bagofspawn.jpg |
ben çoğalttığım miselleri 1 aydır buzdolabında saklıyorum şuan sorun yok.
|
@efor
Misellerin normal bir sorun yok. Nemli ve ıslak ayrı şeylerdir ikisini karıştırma. Eğer buğday taneleri üzerine kağıt havlu ya da peçete gibi bir şey koyduğunuzda ıslatıyor ya da yapışıyorsa ıslaktır. Yapışmıyorsa nemlidir. Tabi bu testi aşılama yapacağınız suda bekletip sonra kurumaya aldığınız buğdaylarda yapmalısınız. Direk aşılı buğdaylara yaparsanız kontamine edersiniz. Bekletirseniz tufanowun mesajındaki resimdeki gibi bir birlerine yapışırlar komposta ekimi zor olur. Fazla zaman kaybetmeden şu an olduğu halde kullanın. Bir birlerine yapışmaya başlarlarsa açmadan sallayıp birbirlerinden ayrılmasını sağlayın. |
Alıntı:
REsimleri sosyal payşaım stesinde paylaşdım ve gelen yorumlar . Melkida Ar-Ge Harika... Kütüklerin kendisinde doğal olarak varmış demek ki miselleri.. Agaricales Pioppino diye bilinen çok değerli bir mantar türü.. Anaç gönderirsen miselini üretmek isterim arkadaşım.. Melkida Ar-Ge Çok çok kaliteli bir tür bilesin... Afiyetle yiyebilirsin mükemmel bir tadı var, ben genellikle çiğ yerim. |
sayın suplulimas
verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. paylaşımcı kişiliğinize güvenerek bir soru daha sormak istiyorum. ben miselleri kuru otta yetiştirmeyi düşünüyorum. otun içine üstünde mürekkep olmayan atık karton parçalarıda karıştırmayı düşünüyorum. internette üzerinde kimyasal olmayan atık kağıt ve ot karışımının en iyi yetiştirme ortamı olduğuna dair bir üniversite raporu okumuştum. içindeki npk oranları yeterlimi acaba? materyali haşladıktan sonra alçı serperken az miktar toz hümik asit,toz micro element ve npk gübre serpsem sorunmu oluşturur yoksa verimmi arttırır. azotun fazla olması misel sarımını geciktiriyor bunun için oranları çok düşük bir npk kullanmayı düşünüyorum. |
misel
Alıntı:
ŞEYMA ÇİÇEKÇİLİK |
@efor
NPK gübrelerdeki bildiğimiz NPK ise mantarın onunla hiç işi olmaz. Mantar bitki değildir bitki olduğunu kesinlikle düşünmeyin hata yaparsınız. Ot konusu ise şöyle her mantarın tükkettiği bir şeyler vardır. Örneğin etçil olanları etlerde böceklerde falan oluşur. Siz böcek tüketen bir miseli ota ağaca ya da başka bir şeye aşılarsanız gelişmez çünkü yiyecek bir şey bulamaz. O nedenle her otun miselin için gerekli besin olduğunu düşünmemelisin. Mantarlar genelde tahıl türü bitkilerin saplarında yetiştirilir. Buğday, arpa, pirinç gibi. Kağıt ise ağaçlardan elde edildiğinden sentetik olmayanları kullanabilirsin. Bu malzemelere birşeyler eklemene gerek yok. Mantar için gerekli ne varsa hepsini barındırıyor. Haşlama ise yanlış bir şey kompostu haşlarsan besin değerini düşürürsün. Steril etme tekniğine bağlı olarak belirli bir sıcaklıktan sonra durman gerekiyor ve kompostların suyun içinde değil paket içinde steril edilecek. Suya basıp steril ettiğin kompostun soğuduktan sonra bir özelliği kalmaz torbalara aldığında kontamine olur. |
@tufanow
Bu mantarların dünyanın en değerli mantarı olma ihtimali varsa dahi at yok et. Bilmediğin hiç bir mantarı üretme ve yeme. Eğer hangi mantar olduğunu çok merak ediyorsan bir mikoloğa örneğini gönder inceleyip sana ne olduğunu söylesin. Bildiğim kadarı ile Agaricales Pioppino diye bir mantar türü yok. Agrocybe aegerita türü bir mantar var velvet pioppino olarak biliniyor bunun o mantar olduğunu sanmıyorum. |
Evet mantarın türü ( Agrocybe aegerita ) nın ta kendisidir mantar üretiçiler birligindeki üyeler hem fikir ağaçlarda yetişen bütün mantarlar zehirsizdir oldugunu belirtdiler bu mantar sögüt agaçlarında yetişirmiş daha çok şahsen ben bu mantarı 3 gündür sabahları afiyetle tüketiyorum hatda çig olarakda yiyorum çok lezzetli harika bugune kadar yediğim en lezzetli mantar diyebilirim .
http://www.mantarcilik.selcuk.edu.tr/resim.php?id=38 http://3.bp.blogspot.com/-zPhMGz0CPA...1187649378.jpg |
Alıntı:
|
@efor
Uygulayacağın tekniğe göre yapacağın işlem değişir. Örneğin poşet içinde steril ettiğin komposta şırınga ile spor aşılayabilirsin ya da daha önce yazdığım sabunla steril yöntemini kullanacaksan sapları direk sıcak su ve sabunla steril edip sıcak su ile durulayıp torbalara bir sıra misel aşılı tohum bir - iki sıra sap doldurarak kompostunu oluşturabilirsin. Sapları direk haşlarsan devamlı su çekecekler ayrıca sıcaklıktan dolayı yumuşayıp bozulacaklar. Başka bir yöntem ise uzun poşet kullanmak. Sapları poşete doldurup uzun olan ağız kısmını rulo gibi sarıp hiç bir şey girmemesini sağlayacan. Steril ettikten ve soğuttuktan sonra uygun ortamda hızlı bir şekilde rulo haline getirdiğin ağız kısmını açıp misel aşılı tohumları dökecen ve hemen yine alttan üste doğru rulo yapıp kapatacan. Bu şekilde üstten aşılama yapmış olursun. |
suplilumas sabunla sterilizasyon la ilgili daha önce yazdım demişsin ama ben baştan beri bütün yazılanları okuyorum ama o konuda yazdıkların denk gelmedi bi kopyala yapıştır yapabilir misin rica etsem
|
İstiridye mantarı için hobi amaçlı hazır aldığım kompost sanırım sıcaklık ve aşırı nemden önce küf benzeri yapılar oluşturmaya başladı. Birkaç gün sonra da sinek larvaları ve kara sineğin yavrusuna (?) benzeyen sinekler görünmeye başladı. Ben de kompost araya gitmesin diye sera naylonu üzerine yere sererek kurumaya bıraktım. Dezenfekte için de 1 lt suya yarım çay bardağı kadar çamaşır suyu koyayarak üzerine sıktım. Bu komposta yeniden misel aşılamakta sakınca var mı? Eğer mantar üretimi için uygun değilse bitki yetiştimede kullanmamın herhangi bir zararı olur mu?
|
@tamer35
Eski mesajlarımda arat hangi başlık altında yazdığımı hatılamıyorum. @erdal Çamaşır suyu kullandıysan mantar yetişmez o komposttan. Kompost fazla pahalı bir şey değil sap, saman, gübre, talaş ya da kağıttan oluşur. At gitsin. Yeni kompost hazırla ve steril tutmaya daha dikkat et. |
ilginç bir mantar..denemeye değer
|
Sayın suplilumas .Steril olmak meğer ne zormuş.Ben düdüklüde kaynatmama rağmen kartonları benim emeklerim yeşerdi..Hobi kitini aldım bu defa da nem ve ısı yı ayarlayamadım. Hakkatten çook zor ilk etapta, tebrik ediyorum sizi.Son çare burdan direk mantarı satan birini bulmakta herhalde sayın maraşlı k.maraşta üretiyordu ama onunda sesi soluğu kesildi. Odamı pes etti acaba bilgisi olan var mı?
|
Ya hu şu istiridye mantarını yeme tecrübeleri ve pişirme resimleri de yayınlasanız da bir görsek ne olurdu ki?
|
Tırabzonda gercek doğal ortamında gercek renginde yetişdiren bir arkadaş var almak isteyen başka yer aramasın bençe .
link aşagıda ... https://www.facebook.com/media/set/?...9583468&type=1 |
arkadaşlar uzun süredir istiridye yetiştirme hakkında hobi kiti aradım internetten mail attım ama kimse dönmedi. hobi kiti nerden bulabilirim.
|
Ben erkel'den aldım. Hızlı bir şekilde gönderdiler. Karton kutu içerisinde 9+9 kg'lık iki poşet kargo dahil 45-TL'ye geldi. Tabi ben Adana'nın sıcağında yetiştirmeye kalkınca araya gitti kompost ancak firma üzerine düşeni yaptı sanırım :)
|
@ilkazra
Nem ve ısı kontrolünü kolay yapabilmek için onlara bir kutu yapıp o kutu içindeki ısı ve nemi kontrol etmeniz daha kolay olur. Yavru alma kutusu için bir adet plastik elbise ya da başka malzemeleri koymak için satılan dikdörtgen kapaklı kutu gerekiyor. Bulamazsanız benzer özelliklere sahip başka bir plastik kutu deneyebilirsiniz. Kutu içi malzemesi olarak size bir adet termometre ve bir adet nem ölçer (Higrometre) gerkiyor. İkisini birlikte bulunduran saatler var bunları kullanabilirsiniz. Alt yüzeye için perlit dökmeniz gerekiyor onu da bağ bahçe malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz. Isı ayarı için bir tane akvaryum ısıtıcısı edinmeniz kışın üretimde çok yararlı olacaktır. Kutuyu bütün çevresinden ve üst kapak dahil delikler açarak havalandırmanız gerekiyor. Perliti su içinde iyice ıslatıp kutunun dibine serin sonra misel sarmış kompostunuzu içine bırakın. Nem çok fazlaysa kapağı aralayın ya da delikleri artırın nem az ise fıs fıs ile mantarlara gelmeyecek şekilde su serpin. Isı fazla ise bir adet bilgisayar işlemci fanını kutu içine monte ederek ısıyı düşürebilirsiniz. Fazla ise uygun bir kabın içine koyduğunuz akvaryun ısıtıcısı termostatlı olduğundan otomatik istediğiniz dereceye getirecektir. Isıtıcının suyu buharlaştırmasından dolayı nem oranı artacaktır bu da fısfısa gerek bırakmayacaktır. |
merhabalar
miselleri poşetlere aşılayalı 10 gün oldu.miseller poşetlerdeki malzemeye sarmaya başladı ve bayağı beyazladı. poşetlerin bulunduğu odada ilk başta olan ot kokusu kayboldu ama bunun yerini saf alkolle karışık anason kokusu aldı.miseller geldiğinde de böyle kokuyordu. istiridye mantarı böylemi kokar acaba bilginiz varmı? teşekkür ederim |
@efor
Her mantarın kendine has kokusu var miselleri de öyle kokar. Eryngii mantarı anlattığınız gibi kokuyor. Aşıladığınız mantarın latince adını biliyor musunuz? Pis ve kötü bir koku gelmiyorsa sorun olduğunu sanmıyorum. İyice sardıktan sonra mantarlar çıkmaya başlayacaktır. |
Alıntı:
internetten istridye mantarı miseli olarak aldım. en doğrusu mantarlar çıkınca belli olacak sanırım. eringi mantarı kültüre alınıp yetiştiriliyor mu acaba? ya da şöyle sorayım istiridye mantarı ve marketlerde satılan kültür mantarı haricinde sağlık için değil, yeme amaçlı hangi mantarlar kültür ortamında yetiştirilebiliyor. ayrıca bunların misellerini nerede bulabiliriz. |
@Efor
Pleurotus eryngii benim tadını en sevdiğim mantarlardan biridir. İstiridye mantarları ile aynı gruptan olduğundan sizin mantarınızın da benzer koku vermesi normal. Sizdeki Eryngii de olabilir başka bir türü de. Halk arasındaki tanımlamalar ile mantarı bilmek ve yetiştirmek karışıklığa neden oluyor. Bilimsel isimlerini öğrenip ona göre hazırlık yapmanız hem daha çok bilgi bulmanız açısından hem de daha doğru işlemleri yapmanız açısından faydalı olur. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 15 - 20 tür mantarın kültürünü yapmak mümkün. |
suplilumas sana bi sorum olacak kompost olarak neyi tavsiye edersin pamuk mu saman mı ve nedenlerini söyleyabilirmisin.benim edindiğim bilgilerde pamuk kompostunun ısı kontrolünün daha kolay olduğu ama çıkan mantarların görüntü ve tatlarının saman kompostundan olan mantarlara göre daha kötü olduğu. Bunun gibi bildiğin artı ve eksi yönleri yazabilir misin şimdiden teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025