![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2015
|
sn. smnvrl değerli görüş ve öneriniz için çok teşekkür ediyorum.Ben sıcaklığı 18-20 derece çivarı tutuyordum .tekrar teşekkür ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2015
|
poşet diplerinde su birikintileri var bunları boşaltayım mı yoksa normal mi ??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
|
@HAYALPERST Neler yaptığını detaylı adım adım anlatırsan neden sarımın geciktiğini belki anlayabiliriz. Su birikmesi resimlerde görünmüyor ama eğer aşırı suladıysanız kompostu sarım ondan gecikmiştir. Komposta aşıladığınız miseller yerli oranda değildir ya da miseller zayıf iyi ıslah edilmemiş misellerdir. Ayrıca mevsimsel olarak ısı da düşük ondan da olabilir ama misller sarıma ara ara başlamışlar. Aklıma gelebilen ihtimaller bunlar. Açmayın ellemeyin bence bir süre daha bekleyin saracaklardır. Böceklere yedirmek için bazı kaplara misel attım dün sarım süresine bakalım birlikte. Tamamen sardığında buradan yazarım kütüğe aşıladığım shitake ve kavak mantarı fitilerinden artanları birer ikişer atmıştım karışık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2016
|
bmnde kutukte var mantarlarım misel olustu sulama islemini nasıl yapmalıyım hergün cam sil ile puskurtuyurum bazıları yok ulup gidiyor bazılarını da seffaf posetle sardım ne zam cıkar anca beyazlasıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-02-2016
|
Arkadaşlar merhabalar ben Ukrayna Donetste istiridye mantarı yetiştiriyorum bir sene önçe bu işe başladım ama çok para kaybettim bu işi toprak üstünde yapmak istedim olmadı şimdi bodrum katta yapıyorum 120 metre karede havalandırma ve nemlendirme iyi ısıtmayı havalandırmadan resitanslı ısıtmayla yapıyorum ve kompostları dışarıdan alıyoruz burada samandan çok ayçekirdeği kabuğundan blok yapıyorlar bende bunları kullanıyorum ama son günlerde bloklarda ilk cıkan pinler simsiyah ama daha sonra pinler sararmaya başlayıp bozuluyorlar bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara riça ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2016
|
![]() ![]() ![]() Arkadaşlar misel üretimiyle ilgilenen varsa inkübasyonu kaç derecede yapıyorsunuz ? Ben 25 derecede yapıyorum çok yayılanlar 8.gün diğeri 2.gün .Bunlardan klon almayı düşünüyorum , en kaliteli misel 3.4. klonlamada oluşuyor diye araştırdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2014
|
2. resimde küf sporu girmiş, onu açmadan imhada fayda var (elinizde tek örnek olan ulaşılamayacak bi tür değilse ) 3.4. klonlama meselesi sanırım doğadan aldığınız mantarlar için diğer sporların karışımından ayıklanıp kap içinde bariz tek tür kaldığından emin olmak için yapılan bişey birde kişisel gözlemim resimlerden , sanki gıda fazla olmuş mantar petride aramaya çıkmamış yerinde kalmış hatta pin vermiş gibi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Misel aynı besi yerinde çok defa kopyalandığı zaman yaşlanma (senescence) denen bir durum ortaya çıkıyor. Klonlama sayısını minimumda tutmakta fayda var. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Biyolojik olarak yaşlanma olabilir evet.Yorulma da diyebiliriz belki .Sıvı kültür yapım aşamalarını biliyormusunuz @verdoque ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Uygulamasını yapmadım ama kaynak önerebilirim. Paul Stamets'in "Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms" kitabında Chapter 15, Sayfa 142-151 arasında sıvı aşılama yöntemleri anlatılıyor. İki yöntem var biri spor aşılama, diğeri misel aşılama. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
|
Sn Seloooo45, sivi kultur yapacaksaniz tamamen steril calistiginizdan %100 emin olmaniz gerekiyor, cunku kontaminasyon sivi kulturde kolayca gorulemiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
|
![]() teşekkürler cevaplar için .Misel yapımı ile uğraşan varsa bu resmin yardımcı olucagını düşünüyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sn Seloooo45, resmin kaynagini da soyleseniz ne kadar guzel olur. tamam ben buldum, eksik olmayin. https://synapse.koreamed.org/DOIx.ph...mode=PUBREADER resim, yazi vs paylasirken kaynak belirtirseniz bakanlar en azindan neye baktiklarini anlayabilirler. calismada goz onunde tutulmus diger detaylari inceleyebilirler. sizin tek basina koydugunuz resim bir sey ifade etmiyor, cunku B kismindaki mantar istiridye mantari bile degil. ancak tabii ki bunu sadece resme bakarak anlamak mumkun degil. resim, kaynak, kitap, yazi vs onerirken sn verdoque gibi yazar, yayin ismi vs belirtirseniz, eminim ki herkes icin daha faydali olacaktir. Düzenleyen Amanita : 26-12-2016 saat 17:35 Neden: Düzenleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397375/ Ben burdan bulmuştum.Misel üretiyormusunuz ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
|
bunun gidisatı nasıl ne yapmalıyım
bunun gidisatı nasıl ne yapmalıyım baeyazlar mantar mı Düzenleyen süleyman gülgün : 28-12-2016 saat 16:36 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
|
bu olur mu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
cok ciddi bir yesil kuf sorununuz var gibi gorunuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
|
mantar olmaz mı yani ne yapmakm lazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
su an ne yazik ki hayir. gecmiste deneyimlerim oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sn suplilumas senescence, yani yaslanma sn verdoque un uydurdugu bir kavram degil, paul stametsin kitaplarinda geciyor. Bu asagidaki kisimlar Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms kitabindan ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
|
Evet baştaki hariç diğerileri kontamine , bunlardan klon falan almadın direk çöpe.Tabi ne kadar sağlıklı olan yerden klon alıcam.tekrar tekrar araştırdım dediğiniz gibi sağlam sağlam devam eder. Şu kitapta da böyle yazıyor heryerden değişik ben bunları kendim deneyerek doğru yolunu bulucam misellerin inkübe ısısını bile bi yerde 24 biyerde 26 başka 28 derece :/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Paul Stamets mantar yetiştiriciliğinin dünyadaki öncüsü ve bir numarasıdır. Kitabındaki bilgilere güvenebilirsiniz. İdeal inkübasyon sıcaklığı mantarın türüne hatta strainine göre değişse de istiridye için oda sıcaklığı uygundur, 2-3 derece büyük fark yaratmaz. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
ne yapmam gerekiyor
ne yapmam gerekiyor az da olsa mantar almam için küf fln nasıl gider ve beyazlıklar mantar mı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Yeşil küf olan yerlerdeki küfü kazıyarak temizleyip, yüzeyden tuzlu su püskürtebilirsiniz. Beyaz olanlar mantar miseli gibi görünüyor. Ürün alabilseniz bile üründe de küf sporları olabilir, o mantarı tüketmek ne kadar sağlıklı olur onu bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
@Amanita verdoque böyle bir şey uydurdu dediğimi nerden çıkardınız alakasız bir çıkarım yapmışsınız. Sadece cevap verdoque olduğu için her zaman yaptığım gibi belli olsun diye verdoque anlamında at mark kullanmadım çünkü alıntı yaptım. Uyurma gibi bir şeyi anlamlandıracak kelimeyi ise asla kullanmadım. Yaşlanma konusuna gelirsek bütün canılar doğar büyür yaşlanır ölür ama bir tek bir hücrenin parçalanmasından ya da sonsuza kadar yaşamasından bahsetmiyoruz. Klonlama yaptığınızda kaçınılmaz olarak bir grup hücreyi (ki bu aldığınız örneğin büyüklüğüne göre milyarlarca yapar) alıp bunları yetiştiriyoruz. Bu kadar büyük bir gen havuzunda yaşlanma olmaz. Ölen ölür kalan sağlar yine aynı işi görür. Ticari klonlamalar misel üretimleri de tamamen aynı şekilde yapılır. Lazerle mikroskop altında kesim yapıp patentini alanlar da var ama o dahi aynı işlemdir. Örneğini attığınız kitap 1993 basımı eski bir kitaptır oradaki bilgilerin çoğu 23 yıl öncesine aittir okurken bunu unutmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Paul Stamets önemli bir mikolog olmakla beraber çok bariz işi fantaziye de vuruyor. Analttığı ve idasında bulunduğu şeylerin çoğu bilimsel olarak ya kanıtlanmamış ya kendinden başka test eden olmamış ya da hiç denenmemiş şeyler. Başka kaynak araştırmadan söylediklerini kıstas almanız zararınıza olur. Hepinize hayırlı iyi yıllar olsun 2017. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1. Organic Mushroom Farming and Mycoremediation: Simple to Advanced and Experimental Techniques for Indoor and Outdoor Cultivation - Tradd Cotter 2015 https://books.google.fr/books?id=cHn...scence&f=false 2. Fungi: Experimental Methods In Biology, Second Edition - Ramesh Maheshwari 2016 senescence uzerine bir butun chapter ayrilmis. https://books.google.fr/books?id=Sh7...scence&f=false |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|