Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hkeskinbas
Arkadaşlar selam. Mantar konusunda burada yazılanları ve verilen linklerdeki sayfaları okumadan önce neredeyse hiç bilgim yoktu. Şuan ne biliyorsam tamamen burada okuduklarım kadar bilgim var. Verilen bilgiler için herkese çok teşekkürederim. Kafama takılan bazı sorular var, cevaplayan olursa çok memnun olurum.
1-Pastorizasyon mu? Sterilizasyon mu? Aslında ikisi de genel manada aynı amaca yönelik farklı işlemler. Pastorizasyon genellikle yüksek ısıda bozulan bazı gıdalar için uygulanan 60 – 70 C derece de yapılan bir işlem. Kompost hazırlarken kompost malzemesini geçmiş yazılarda anlatılan şekillerde sıcak su buharı gibi yöntemlerde yapmaktaki maksat kompost malzemesinin yapısının bozulmaması içinmidir? Yoksa 121 derecede otoklav yönteminin herkesin kolaylıkla yapamayacağı nedeniylemidir? Yani ben kompost malzemesini otoklavda steril etsem sorun olurmu?
2- Yüksek sıcaklıklarda yapılan pastorizasyon da yeşil küf oluşma riskinin yüksek olduğu tarzında bir mesaj vardı bunun mantığını kavrayamadım bu konuda bilgisi olan varsa biraz detaylı açıklayabilr mi.
3-Elimde otoklava dayanıklı poşetler var. Kompostu bu poşetlerde hazırlayıp otoklavda steril etsem. Mantar miselini petride hazırladıktan sonra steril sıvı besiyerine ya da steril su içine alsam ve bir enjektör ile direk komposta enjekte etsem başarı şansım olur mu?
4-Miseli petride geliştiriken petri 25 C derecede etüvde karanlıkta durması mı iyi yoksa oda ısısında aydınlık ya da karaklıkta durması mı iyi? Ya da daha uygun bir ortam mı lazım?
5-Anladığım kadarıyla mantarı ortadan ikiye ayırdığımızda normal şartlarda mantarın içi sterildir değil mi?
6-Kompost malzemesi olarak gazete, kitap, dergi vs. olabileceği yazıyor. Amacımız doğal üretim olduğu için bir şeyi merak ediyorum. Bu malzemelerdeki yazılar ve resimlerin mürekkepleri, boyaları mantara geçer mi? Gerçi saman, talaş gibi diğer malzemeler ne kadar doğal, bu da düşündürücü bir şey. Yok sa bu sorum çok mu paranoya bir soru
Bu konulardaki forum sayfalarını neredeyse tamamını okudum. Eğer yazdığım soruların cevabı yazıldıysa ve ben göremediysem lütfen kusura bakmayın aynı soruyu tekrar sorarak forumda kalabalık etsin istemem. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
|
@hkeskinbas
1 Sterilizasyonu ortamda hiç bir canlının olmaması olarak algılayıp ortamı mümkün olduğunca ekonomik yollarla buna uygun hale getirmeniz gerekiyor. Bu nedenle kimin için hangi yöntem ekonomikse onu daha çok tercih ediyor. Sonuç olarak aşılamayı yapacağınız ortamda hiç bir canlı kalmamalı. Bu sizin için hangi yolla eknomik ve daha kolay ise o yolu - yöntemi tecih edin. Gerisi pek fark etmiyor.
2 Öyle bir risk olacağını düşünmüyorum ama çok yüksek ısı kompostun içeriğini değişir ve bozar. Aşılama yaptıktan sonra misel üremeden bekleyip duran komposta bakeri ve yeşil küfün girip gelişmesi normaldir. Yüksek ısıda sorun yaşayanlar ya miseli aşılarken ısdan öldürmüşler ya da dediğim gibi besin değeri olmayan yere aşılamışlar sanırım.
3 Sıvı aşılama yapacaksanız misel değil spor aşılamanız daha doğru olur. Miseli daha önce aşılanmış tohumlardan dağıtmanız da daha kolay olur. Sonuçta her iki yöntem de çalışır ama bazı artı eksiler ile. Örneğin sporda aynı tür ve şekilde hızda mantar elde etmeniz imkansız olur. Misel aşılı tohumlarda ise bunu elde edersiniz ama aşılama yaparken risk alırsınız. Yine sizin için kolay ve ekonomik yol en uygunudur.
4 Oda ısısı da yaklaşık 25 derce civarında miselin gelişimi için karanlık daha iyidir. Işığı görmediğinden her yöne eşit yayılacaktır. Işık ise yönlendirme yapacağından bir tarafın hızlı bir tarafın yavaş ilerlemesine neden olacaktır.
5 Mantarı ikiye bölmediğinizde mantarın içi sterildir. Böldüğünüz an ortama göre değişir.
6 Mürekkep ve boya mantara geçmez ama başka kimyasallar ortamda bulunursa geçer. Gazate kağıdında misel gelişir ama kimyasal olarak üretilmiş boyanmış kağıtlarda gelişmez. O tip kağıtlardan zaten kompost yapmak mantıklı olmaz.