agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni501Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2014, 09:58   #1
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi isko74 Mesajı Göster
teşekkürler.. suan 3 poşetimde ilk flaşlar göründü diğer dört poşetimde henüz bir hareketlilik yok (sarımlar tamam ama) ben günde birkaç kere bir iki su bardağı kadar suyu tüm poşetlerimin üzerine fısfıslıyordum ama mantar cıkısı olmayan poşetlere yapmamam gerekiyor sanırım öyle değil mi? suan oda sıcaklığım mevsime göre yukseldi 15 18 derece arasında. tüm poşetlerde çıkış olsa da bir rahatlasam ya stres oldum. ilk çıkışı yapan poşet 5 gün oldu

RESİM İlk çıkış yapan poşetimdeki mantarın son hali
sulamayı kesmeyin @isko74
çıkanlar bir kaç gün sonra iyice büyür, hayırlı olsun.

Mumin OKAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2014, 18:37   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-02-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mumin OKAN Mesajı Göster
sulamayı kesmeyin @isko74
çıkanlar bir kaç gün sonra iyice büyür, hayırlı olsun.
teşekkürler Mümin OKAN, günde bir ya da iki su bardağı suyu 70 kg gelen 7 poşetime fısfıs yapıyorum. Bu arada hava sıcaklıkları nedeniyle ortam ıssı maalesef 20 dereceye çıkmış poşetimin birinden ilk hasadımı almak üzereyim. İlk deneme için çok sevindirici bir gelişme oldu. Tüm poşetlerimde çıkışlar başladı. Hayırlısıyla bol verim de alırım inşallah. İkinci kompostumu hazırladım misel ekimi 5. gününde ve sarımı iyi gidiyor.

ilk çıkış yapan poşetimin son resmi: ilk mantarım

isko74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2014, 08:50   #3
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

Alıntı:
teşekkürler Mümin OKAN, günde bir ya da iki su bardağı suyu 70 kg gelen 7 poşetime fısfıs yapıyorum. Bu arada hava sıcaklıkları nedeniyle ortam ıssı maalesef 20 dereceye çıkmış poşetimin birinden ilk hasadımı almak üzereyim. İlk deneme için çok sevindirici bir gelişme oldu. Tüm poşetlerimde çıkışlar başladı. Hayırlısıyla bol verim de alırım inşallah. İkinci kompostumu hazırladım misel ekimi 5. gününde ve sarımı iyi gidiyor.

ilk çıkış yapan poşetimin son resmi: ilk mantarım
20 derecede bi sıkıntı olmaz çünkü benim deney odamda sıcaklık 23 dereceden aşağıya düşmüyor. nemlendirme makinesi sıcaklığı 2 veya 3 derece civarında da düşürüyor, oda sıcaklığım 20-21 derece civarında hep. ürünleriniz bol bereketli olsun, afiyetle tüketin.

Eski 05-03-2014, 19:18   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Arkadaşlar merhaba,

İstiridye Mantarı üretim tesisi yapmak için kosgeb den hibe almak mümkün mü? Eğer mümkünse nasıl bir yol izlemeliyim? Bir de bu mantarın üretimini yılın her ayı yapılıyor mu? Yani 1 yıl içinde sürekli ürün alabiliyor muyuz yoksa dönemlik mi?

kompliman35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2014, 09:56   #5
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kompliman35 Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba,

İstiridye Mantarı üretim tesisi yapmak için kosgeb den hibe almak mümkün mü? Eğer mümkünse nasıl bir yol izlemeliyim? Bir de bu mantarın üretimini yılın her ayı yapılıyor mu? Yani 1 yıl içinde sürekli ürün alabiliyor muyuz yoksa dönemlik mi?
merhaba @kompliman
kosgeb eğer şirketseniz işletmenizi büyütmek adına işlem yapablirsiniz diye biliyorum. kosgeb için yeni girişimcilik kursuna katılmanız gerekiyor. burada projeniz onaylanırsa hibe alabilirsiniz. ortam sağlandığında üretim yılın her ayında yapılabiliyor. bir torbanızdan ekiminden itibaren yaklaşık 30 gün sonunda ürün alabiliyorsunuz, 30 günden sonra iki ay boyunca (verim azalacak şekilde) hasat yapabiliyorsunuz.

Eski 06-03-2014, 11:12   #6
Yeni Üye

Alıntı:
merhaba @kompliman
kosgeb eğer şirketseniz işletmenizi büyütmek adına işlem yapablirsiniz diye biliyorum. kosgeb için yeni girişimcilik kursuna katılmanız gerekiyor. burada projeniz onaylanırsa hibe alabilirsiniz. ortam sağlandığında üretim yılın her ayında yapılabiliyor. bir torbanızdan ekiminden itibaren yaklaşık 30 gün sonunda ürün alabiliyorsunuz, 30 günden sonra iki ay boyunca (verim azalacak şekilde) hasat yapabiliyorsunuz.
Mumin Bey öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.

Şirket olarak değilde çiftçi olarak bu işi yapmak istesem gerek kurulumda gerek nakliyatta gerekse kompost alımında devlet her hangi bir teşvik filan veriyor mu? Yani herkes gibi ben de maliyetleri düşürüp bu işe başlamak istiyorum da..

Eski 06-03-2014, 14:01   #7
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

sn @kompliman
kompost u kendiniz hazırlamayı niye düşünmüyorsunuz? kompost için hammadde alımında destek verilir mi? bilmiyorum.
tarım il / ilçe müdürlüklerinden çiftçi belgesi alındığında, direk üretici olup satış yapabiliyorsunuz.
bende sizin gibi düşünüyorum, araştırmalarım devam ediyor, edecekte. ancak küçük çaplı olarak, evde kendi hobi kitimi hazırladım. (dışarıdan sadece misel alımı yaptım) çeşitli kompost karışımları ile denemelerim devam ediyor.

Eski 06-03-2014, 14:12   #8
Yeni Üye

Alıntı:
sn @kompliman
kompost u kendiniz hazırlamayı niye düşünmüyorsunuz? kompost için hammadde alımında destek verilir mi? bilmiyorum.
tarım il / ilçe müdürlüklerinden çiftçi belgesi alındığında, direk üretici olup satış yapabiliyorsunuz.
bende sizin gibi düşünüyorum, araştırmalarım devam ediyor, edecekte. ancak küçük çaplı olarak, evde kendi hobi kitimi hazırladım. (dışarıdan sadece misel alımı yaptım) çeşitli kompost karışımları ile denemelerim devam ediyor.
açıkcası önce işi iyice öğrenip ondan sonra kompostu kendim yapma yönünde uğraşmayı düşünüyorum. kompost işi için önce biraz para kazanılması lazım bu işten diye düşünüyorum. Şuanki araştırmalarım kurulum maliyetlerini nasıl düşürebileceğim yönünde. Ama tabi ki kompost üretimini de kendim yaparsam kesinlikle maliyetlerin düşeceğine inanıyorum. Yalınız bu bi sonraki aşama şimdilik

Eski 07-03-2014, 19:49   #9
Ağaçsever

marasli's Avatar

Giriş Tarihi: 31-03-2013
27 derecede mantar aldım ben canınızı sıkmayın

marasli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 23:20   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-04-2007
Merhaba arkadaşlar kolay gelsin hepinize. Daha önce sizlere mantarla ilgili bir kurs verdiğimi ve mantar denemesi yapacağımızdan behsetmiştim. Yaptığımız çalışmalarda sterilizasyondan dolayı bazı problemler yaşadık ve hüsrana uğradık. O çalışmaları yaparken bir adet kütüğe kapak keserek aşılama yapmıştık daha sonra ben bu kütüğü fotoğrafta da görüldüğü gibi banyoya koymuş kaba da su koymuştuk fakat su bitmiş kütükte evde sinek yapmıştı bu nedenle atmayı düşünürken bir baktım ki bir taraftan mantar vermiş. Son hallere bu fotoda görüldüğü gibi elimdeki misellerden diğer taraflarına yerleştirmeyi düşünüyorum. Şimdi gel gelelim soruma. Sorum şu ki mantarları hasat ederken kütük yüzeyinden bu kütlenin tamamınımı hasat etmeliyim yoksa sadece olgunlaşan mantarlarımı hasate dip diğerlerinin büyümesini beklemeliyim? Şimdiden teşekkürler.

sirikci46 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2014, 00:03   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-02-2014
Özürümüde diledikten sonra bir soruyla burdan devam etmek istiyorum,tahıl miseli aldım dün geldi kargom bugün kontrol edeyim diye baktım bir koku geldi torbadan,torbanın ağzı tam kapalı değilmiş hava alıyor yani ,ekimi yapmamada daha var bu süre içinde misel zarar görürmü torbanın agzını bantla kapattım hava almayacak şekilde yaptıgım dogrumu yoksa hava alması gerekiyormu ? buzdolabına koymalımıyım

cuncalak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2014, 00:35   #12
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cuncalak Mesajı Göster
Özürümüde diledikten sonra bir soruyla burdan devam etmek istiyorum,tahıl miseli aldım dün geldi kargom bugün kontrol edeyim diye baktım bir koku geldi torbadan,torbanın ağzı tam kapalı değilmiş hava alıyor yani ,ekimi yapmamada daha var bu süre içinde misel zarar görürmü torbanın agzını bantla kapattım hava almayacak şekilde yaptıgım dogrumu yoksa hava alması gerekiyormu ? buzdolabına koymalımıyım
Sayın cuncalak gelen koku muhtemelen mantar kokusudur. Agzının acık olmasını tam açıklar mısnız belki kargo tasıma esnasında torba yırtılmış olabilir normalde bu torbalarda hava alması için delikler olur ama ağzı açık olmaz. misellerinizi ekim zamanınıza kadar buzdolabında(dondurucu değil normal bölümlerde) saklayınız bir de miseli ekime en yakın zamanda alın. dolapta da olsa misel gelişmeye devam ediyor. ilk ekimimde aldığım 3 kg miselin 1 kg kadarını kullanıp gerisini 3 hafta dolapta sakldım ama 3 haftada miseller gelişip torbayı sarmış ikinci ekimimde elimde parçalamak zorunda kaldım. en güzeli ekime yakın almak ve tabi kullanmadığınız durumda steril bir biçimde buzdolabında saklamak. forum konusunda ben sizin paylaşımınızı farketmemişim ama hissiyatınızı anlayabiliyorum. Buraya gelmemizden maksat bilgi paylaşımı ama bu başlığın müdavimi çok değil anladığım kadarıyla. Bir de arkadaşlar özellikle benim gibi yeni başlayan arkadaşlar facebookta bir sayfa kurup tecrübelerimizi fotoğraf anlık ileti vs paylaşsak daha güncel olmaz mı?

Eski 09-03-2014, 11:39   #13
Yeni Üye

Alıntı:
Sayın cuncalak gelen koku muhtemelen mantar kokusudur. Agzının acık olmasını tam açıklar mısnız belki kargo tasıma esnasında torba yırtılmış olabilir normalde bu torbalarda hava alması için delikler olur ama ağzı açık olmaz. misellerinizi ekim zamanınıza kadar buzdolabında(dondurucu değil normal bölümlerde) saklayınız bir de miseli ekime en yakın zamanda alın. dolapta da olsa misel gelişmeye devam ediyor. ilk ekimimde aldığım 3 kg miselin 1 kg kadarını kullanıp gerisini 3 hafta dolapta sakldım ama 3 haftada miseller gelişip torbayı sarmış ikinci ekimimde elimde parçalamak zorunda kaldım. en güzeli ekime yakın almak ve tabi kullanmadığınız durumda steril bir biçimde buzdolabında saklamak. forum konusunda ben sizin paylaşımınızı farketmemişim ama hissiyatınızı anlayabiliyorum. Buraya gelmemizden maksat bilgi paylaşımı ama bu başlığın müdavimi çok değil anladığım kadarıyla. Bir de arkadaşlar özellikle benim gibi yeni başlayan arkadaşlar facebookta bir sayfa kurup tecrübelerimizi fotoğraf anlık ileti vs paylaşsak daha güncel olmaz mı?
Sayın isko74 torbadaki açıklık kargodan değil torba sağlam ısıtma yöntemiyle presleyip poşetlerin agzını kapatıyorlarya o şekil yapılmış ama torbanın agzını büzdükten sonra yapılmış gibi bu işlem. sizin dediğiniz gibi hava alması için bırakılmıştır o zaman teşekkürler. peki şu anda bantlı hava almayacak durumda bantları tekrar çıkarmalımıyım?Misel alımını mecburen yaptım köye dönecegim orda alma imkanı bulamam bir daha diye aldım.
dolaba alıcam hemen miseli .
sayfa kurma olayıda güzel olur bilgi paylaşımı açısından, ilginiz için teşekkürler.

Eski 09-03-2014, 23:25   #14
Ağaçsever

Alıntı:
Sayın isko74 torbadaki açıklık kargodan değil torba sağlam ısıtma yöntemiyle presleyip poşetlerin agzını kapatıyorlarya o şekil yapılmış ama torbanın agzını büzdükten sonra yapılmış gibi bu işlem. sizin dediğiniz gibi hava alması için bırakılmıştır o zaman teşekkürler. peki şu anda bantlı hava almayacak durumda bantları tekrar çıkarmalımıyım?Misel alımını mecburen yaptım köye dönecegim orda alma imkanı bulamam bir daha diye aldım.
dolaba alıcam hemen miseli .
sayfa kurma olayıda güzel olur bilgi paylaşımı açısından, ilginiz için teşekkürler.
benim de basıma gelmişti o sıcak pres yapılan kısım açılabiliyor kutuda taşımada vs. bilerek ağzını açık bırakacaklarını hiç sanmıyorum. bantlamanız yerinde olmuş bence poşetini incelerseniz bence onun ince hava delikleri vardır zaten. Zaten dolaba koymadığınız süre içerisinde miselleriniz iyice gelişmiştir yer yer beyazlaşma ve kitleler oluşumunu gözlemleyebilirsiniz. Ben dün ikinci kez misel aldım farklı bir yerden ben de maalesef kompost hazırlayamadım yağmur vs oldugundan ve dolapta saklıyorum miselim suan taneler halinde bakalım birkaç hafta kullanamayabilirm gelişecek mi torbasında. sadece haftasonu müsait olabiliyorum kompost için. miseller gelişip tohumları sarınca kullanmak zor oluyor. ben ilk hasatımı bugün yaptım 2 poşetten 1,5 kg mantar aldım. bu konuda uzman değilim tecrübem de sadece iki kompost hazırlığı var ama birkaç kişiye danıştım. kafanıza takılan seyler olursa çekinmeyin sayfamız olsa bizim gibi hobicilerin daha hızlı paylaşımlar yapabilirdik.

Eski 09-03-2014, 23:30   #15
Ağaçsever

ilk hasat

ilk hasatımı gerçekleştirmiş bulunuyorum. Kopardığım yerlerde mantar kökleri kaldımı tam emin değilim sanki bikaç tanesini tam kökünden alamadım kırıldı gibi oldu normalde mantar kalıntısı bırakmamak gerekiyormuş ama hayırlısı bakalım şimdi deliklerini bulup kontrol etmem zor iş ilk haşatımı iki poşetimden yaptım 1,5 kg mantar aldım.
işte resmi ilk hasat

Eski 10-03-2014, 21:21   #16
Yeni Üye

Alıntı:
ilk hasatımı gerçekleştirmiş bulunuyorum. Kopardığım yerlerde mantar kökleri kaldımı tam emin değilim sanki bikaç tanesini tam kökünden alamadım kırıldı gibi oldu normalde mantar kalıntısı bırakmamak gerekiyormuş ama hayırlısı bakalım şimdi deliklerini bulup kontrol etmem zor iş ilk haşatımı iki poşetimden yaptım 1,5 kg mantar aldım.
işte resmi ilk hasat
Hadi hayırlı olsun darısı başımıza
Miselde dediğiniz gibi sanki beyazlıklar biraz çoğalmış gibi geldi kitleleşmiş poşetin köşeleri öyle oldugu zaman ekim yaptıktan sonra sarma olayı daha hızlı olmazmı zaten gelişmiş oluyorya kendi düşüncem tabi
ekim yapmak zormu olur yoksa parçalayınca zarar görmüyor değilmi miseli?

Eski 11-03-2014, 08:30   #17
Ağaçsever

teşekkürler cuncalak.. aslında miselin gelişmeye başlaması avantaj ama misel küçük taneler halinde olursa daha çok alana nüfuz edecek ve daha hızlı sarım olacaktır. Elimizle parçalarken misele az biraz zarar verebiliriz ama bu tabi misel kompostu sarmayacak anlamında da değil. ne kadar parçalasak da miseli ilk hali gibi tane tane yapamıyoruz bu da ekimi zorlaştırıyor. Dediğim gibi gibi misel ne kadar cok kompostla temas ederse alan olarak ne kadar geniş yere ulaşırsa sarması o kadar hızlı oluyor. Ama ben geçen hafta 2. kompostumda elimle parçaladım hep. sarımlar suanda iyi tüm poşetlerim beyazdı 10. günde poşetleri kestim artı şeklinde. bu kesme işinde pratik değilim. o konuda biraz yardıma ihtiyacım var.

Eski 11-03-2014, 12:49   #18
Ağaçsever

az önce iki poşetimden daha hasat yaptım ama mantarlarım ilki kadar büyük değillerdi ortam ısısı suan 15 derece ve altı oldugu için büyüme yavas oluyor. birkaçgün daha beklesemiydim acaba. iki hasatımda sadece birkaç kök mantarım oldukça büyüktü gerisinde sapka büyükleri cay tabagı ya da ona yakın büyüklükteydiler. Kenarlarında incelme kıvrılma veya kuruma henüz yoktu. galiba bekleyebilirdim ama olsun. ilki 1,8 kg gelmişti bu da sanırım 1 kg gelir. geriye kalan poşetlerimi de 2 seferde hasat edeceğim. Böylelikle ilk flaşlarımı toplamış olacağım. ilk flaşda toplam 5-6 kg gelecek ortalama. 70 kg kompost için nasıl iyi mi?

Eski 12-03-2014, 20:52   #19
Yeni Üye

Alıntı:
teşekkürler cuncalak.. aslında miselin gelişmeye başlaması avantaj ama misel küçük taneler halinde olursa daha çok alana nüfuz edecek ve daha hızlı sarım olacaktır. Elimizle parçalarken misele az biraz zarar verebiliriz ama bu tabi misel kompostu sarmayacak anlamında da değil. ne kadar parçalasak da miseli ilk hali gibi tane tane yapamıyoruz bu da ekimi zorlaştırıyor. Dediğim gibi gibi misel ne kadar cok kompostla temas ederse alan olarak ne kadar geniş yere ulaşırsa sarması o kadar hızlı oluyor. Ama ben geçen hafta 2. kompostumda elimle parçaladım hep. sarımlar suanda iyi tüm poşetlerim beyazdı 10. günde poşetleri kestim artı şeklinde. bu kesme işinde pratik değilim. o konuda biraz yardıma ihtiyacım var.
Ziyan etmeden hayırlısıyla bir ekebilirsek o yeter şimdilik inşallah mantarda alırım
birde miseli çoğaltmak istiyorum deneme amaçlı tutarsada kullanırım bunun için ufak bir parça atsakta yetermi?

mantarları toplayacak kadar büyüttüyseniz gerisi önemli değil işi çözmüşsünüz

Eski 12-03-2014, 22:41   #20
Ağaçsever

Alıntı:
Ziyan etmeden hayırlısıyla bir ekebilirsek o yeter şimdilik inşallah mantarda alırım
birde miseli çoğaltmak istiyorum deneme amaçlı tutarsada kullanırım bunun için ufak bir parça atsakta yetermi?

mantarları toplayacak kadar büyüttüyseniz gerisi önemli değil işi çözmüşsünüz
Misel çoğaltmayı ben de düşündüm ama denemedim. Bildiğim kadarıyla çok steril çalışmanız lazım. bir de ben misele verdiğim paradan ziyade kompostum sarmazsa komposta verdiğim emeğe üzülürüm. O yüzden zayıf iyi sterilize edilmemiş misel kullanmak istemiyorum belki ileride işi iyice öğrenirsem misel maliyetini düşürmek için denenebilir. Ama ucuz et tencere dibi yakmasın. Ben yeni bir yerden misel aldım nasipse bikaç hafta sonra deneyeceğim. bende maalesef hesap hatası yaptım erken aldım işlerim denk düşmedi. *** miselime zara gelmez dolapta bir de yeni bir yerden aldım ilkinde misel sarmıştı bunda da güzel sarım yaparsa beğenirsem aynı yerden alacağım. misel çoğaltmakla ilgili yotube sitesinde bir arkadaş 4 tane birbirinin devamı video eklemiş kısa kısa. istiridye mantarı mideli nasıl üretilir ve çoğaltılır diye. onu izlemenizi öneririm. çok zor bir süreç değil ama ortaya çıkan ürünün verimliliğinden emin değilim. kompost yapımı benim için çok zahmetli olduğundan bu riski göze almadım ***. başarılı olur ve bizlerle paylaşırsınız. İlk kompost ekiminizi ve neticelerinizi merakla bekliyor başarılar diliyorum sayın CUNCALAK.. iyi mantarlar..

Eski 11-03-2014, 17:01   #21
Ağaçsever

evet daha hasat etmediğim poşetlerim var hepsi aynı anda cıkmadıgı için aynı poşeti bile tek seferde toplamadım bazı poşetlerde ilk çıkanlar hızlı büyüdü onları aldım. 2,5 kg dan biraz fazla topladığım mantar ilk flaşımı tamamen hasat etmem bir haftayı daha bulur sanırım. Sayın Mümin OKAN ben de nemlendirme makinesi ile bu işi yapacağım. misel satın aldım ama kompost hazırlayamadım henüz. 20 25 metrekare bir odada 200 kg kadar kompost ekimi yapmaya calısacağım ve nem makinası ile nem ölçer satın alacağım bir de zaman ayarlı priz. çünkü suan en büyük sorunum nem. sadece fısfıslama yapabiliyorum.

almayı düşündüğüm nemleme cihazı

Sinbo SAH-6107 Ultrasonic Hava Nemlendirici - Sağlık / Kişisel Bakım - Hepsiburada.com

Eski 13-03-2014, 09:01   #22
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

Alıntı:
evet daha hasat etmediğim poşetlerim var hepsi aynı anda cıkmadıgı için aynı poşeti bile tek seferde toplamadım bazı poşetlerde ilk çıkanlar hızlı büyüdü onları aldım. 2,5 kg dan biraz fazla topladığım mantar ilk flaşımı tamamen hasat etmem bir haftayı daha bulur sanırım. Sayın Mümin OKAN ben de nemlendirme makinesi ile bu işi yapacağım. misel satın aldım ama kompost hazırlayamadım henüz. 20 25 metrekare bir odada 200 kg kadar kompost ekimi yapmaya calısacağım ve nem makinası ile nem ölçer satın alacağım bir de zaman ayarlı priz. çünkü suan en büyük sorunum nem. sadece fısfıslama yapabiliyorum.

almayı düşündüğüm nemleme cihazı

Sinbo SAH-6107 Ultrasonic Hava Nemlendirici - Sağlık / Kişisel Bakım - Hepsiburada.com
bende de aynı cihazdan var. marketlerden 50 TL gibi bir fiyata almıştım.
zaman saati işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır, elektrikçilerde 10 TL ye bulabilirsiniz. miselinizi buzdolabının alt tarafında bekletebilirsiniz. 6 ay diyorlaqr ama o kadar uzatmaya gerek yok.

Eski 13-03-2014, 19:10   #23
Ağaçsever

Alıntı:
bende de aynı cihazdan var. marketlerden 50 TL gibi bir fiyata almıştım.
zaman saati işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır, elektrikçilerde 10 TL ye bulabilirsiniz. miselinizi buzdolabının alt tarafında bekletebilirsiniz. 6 ay diyorlaqr ama o kadar uzatmaya gerek yok.
hepsiburada da suan 65 tl zaman saati de digital olanı var 20 tlye bi tane nem ve ısı ölçer var onu alacağım bir de hassas mutfak terazisi alacağım. bunları alınca 50 tl de hediye çeki veriyor yani aynı yere gelecek ben miseli alalı bir hafta oluyor bu h.sonu da kullanamayacağım muhtemelen en fazla bir ay bekletmiş olacağım. Misel karton kutusuyla birlikte dolapta sebzeliğin bir üstündeki rafta daha poşeti açmadım 9 kg misel var ihtiyacımdan da fazla yani. geçen ilk miselimden artan miselleri kullandım 6 poşet gelmişti 10. gündeler ve sarım çok iyi durumda. komposta %30 civarında kalın talaş ekledim bakalım sonuç nasıl olacak. alçı mı kireç mi karar veremedim phını bilemediğim için biraz alçı biraz kireç kattım. ilk komposta sadece kireç atmıştım. Mümin OKAN bey nasıl fotoğraflarım mantarlarım hasat çıkışlar vs. nasıl yorumluyorsunuz..

Eski 15-03-2014, 09:19   #24
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

Alıntı:
hepsiburada da suan 65 tl zaman saati de digital olanı var 20 tlye bi tane nem ve ısı ölçer var onu alacağım bir de hassas mutfak terazisi alacağım. bunları alınca 50 tl de hediye çeki veriyor yani aynı yere gelecek ben miseli alalı bir hafta oluyor bu h.sonu da kullanamayacağım muhtemelen en fazla bir ay bekletmiş olacağım. Misel karton kutusuyla birlikte dolapta sebzeliğin bir üstündeki rafta daha poşeti açmadım 9 kg misel var ihtiyacımdan da fazla yani. geçen ilk miselimden artan miselleri kullandım 6 poşet gelmişti 10. gündeler ve sarım çok iyi durumda. komposta %30 civarında kalın talaş ekledim bakalım sonuç nasıl olacak. alçı mı kireç mi karar veremedim phını bilemediğim için biraz alçı biraz kireç kattım. ilk komposta sadece kireç atmıştım. Mümin OKAN bey nasıl fotoğraflarım mantarlarım hasat çıkışlar vs. nasıl yorumluyorsunuz..
hocam en son gördüğüm fotolarda gayet iyi gidiyor, bol hasatlı günler dilerim. ph dengelemek için alçı ve kireçten ziyade herhangibirini tercih edin. ama sakıncası olacağını sanmıyorum.

Eski 11-03-2014, 17:12   #25
Ağaçsever

İkinci hasatı gerçekleştirmeden önce hatıra resmi çektim
foto : ikinci hasat

Eski 13-03-2014, 20:36   #26
Yeni Üye

kompostun içine koyulan misel miktarı verimi etkilermi ?

kendi kendine çoğalıyorya farketmezmi yoksa,sarma zamanı biraz uzun sürer heralde değilmi

Eski 14-03-2014, 08:10   #27
Ağaçsever

Alıntı:
kompostun içine koyulan misel miktarı verimi etkilermi ?

kendi kendine çoğalıyorya farketmezmi yoksa,sarma zamanı biraz uzun sürer heralde değilmi
verimi etkiler mi evet etkiler ama ne kadar misel o kadar verim anlamında da düşünmemek gerekir aşırıya da gerek yok ya da elimizi korkak alıştırmaya misel fazla olursa dediğiniz gibi sarım hızlı olur hızının yanında kuvvetli olur daha güçlü bir sarım hem verimlilik açısından iyidir hem de küflenme vs konularda kompostta üreyebilecek diğer küf bakteri vs karşı miselleriniz baskın gelip ortama hakimiyet sağlayacak sarımını sürdürecektir. Ben bu şekilde yorumluyorum (henüz iki kompost hazırlamış ilkinin hasadını yapan ikincisinin sarımı tamamlanmak üzere olan mantardan çok anlamayan sadece bir süredir araştırma yapan biriyim bence ortalama %2 ila %3 arasında misel kullanımı (50 kg ekime hazır komposta 1-1,5kg misel kullanmalısınız) miselleriniz de sağlıklı ise kompostu da doğru pastörize ederseniz uygun ısı nem aydınlatma ve havalandırma da varsa en yüksek verimle ürün alırsınız. bol bereketli sağlıklı mantarlar alırsınız inşallah

Eski 20-03-2014, 13:28   #28
Ağaçsever

bugün birinci flaşıma ait son ürünleri topladım 5 kg geldi. 4,5 kg kadar da önceden toplamıştım. ilk ekimime ait birinci flaş mantarlarımdan toplamda 9-10 kg mantar almış oldum . 70 80 kg arası bir kompostta sanırım iyi bir rakam. Verimin yüksek olması sanırım mantar çıkıs dönemi sıcaklığımın ortalama 12 14 derece gibi düşük olmasından. Yaklaşık 10 gün sürdü hasat bugün bütün poşetlerdekileri topladım bakalım ikinci flaşlar ne zaman çıkacak. Poşetleri yeni flaşlar çıkana kadar fısfıslama yapmama gerek var mı ya da fısfıslamaya mantar çıkışlarını beklemeden devam etsem zarar verir mi? geçmiş mesajlarımda ilk kütük deneyimimi paylaşmıstım yaklaşık bir ay oldu onlarla da ilgili bikaç sey soracaktım kütük tecrübesi olan varsa.. herkese bol mantarlar..

Eski 21-03-2014, 12:03   #29
Ağaçsever

Mumin OKAN's Avatar

merhabalar sn isko74 ticari olarak düşünürseniz %10 a denk gelir ki bu düşük bir verimdir. %25-30 arası verim başarı referansıdır. ancak deneme yanılma yoluyla işlere devam ediyoruz. nem önemlidir ve gereklidir. aksi takdirde nem kaybı, zarara uğratır.

Eski 24-03-2014, 22:38   #30
Ağaçsever

Alıntı:
merhabalar sn isko74 ticari olarak düşünürseniz %10 a denk gelir ki bu düşük bir verimdir. %25-30 arası verim başarı referansıdır. ancak deneme yanılma yoluyla işlere devam ediyoruz. nem önemlidir ve gereklidir. aksi takdirde nem kaybı, zarara uğratır.
evet benim ilk flaşımdan aldığım hasat toplamım 10 kg. verim hesaplanırken toplam hasat dikkate alınır ve tüm flaşlarım yani 4. flaşımın sonunda 20 kg üzerinde bir verim elde etme şansım var. sayın Mümin OKAN nem gerçekten önemli havalar ısındıkça sıcaklık kontrolü de zorlaşıyor ve nemlendirme daha bir hayati önem kazanıyor. İkinci ekimimin ilk flaşları da çıktı. Bu hafta sonu 3. ekimimi yaptım. nemlendirme makinem geldi bakalım hayırlısı ile. Sayın GLadius haklısnız verim tüm flaşlar için alınıyor sayın mümin OKAN ilk flaşımı toplam hasat olarak yorumladı sanırım uzun zamandır mesajlaştığımız için karışmış olması muhtemel. ben bir kg mantar bile aldığıma sevinebilecekken 10 kg ilk flaşta beni çok mutlu etti. ilk flaş toplam verimin %40 ı kadar oluyormuş dolayısıyla nem ve ısı kontrolünü sağlayabilirsem bahsettiğiniz gibi %30 verime ulaşabilirim inşallah

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025