![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Sn DoganGLC'den hevese kapılınca geçen haftasonu ben de memlekette mantar denemelerine giriştim. Youtube'dan izlediğim (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) ile uzunca bir süredir aklımda olan kütükte aşılamayı sonunda yapabildim. Bir akrabamız kereste işi yapıyor öncelikle ona gidip uygun çapta (kesildiğinde taşıyabileceğimiz boyutta) temiz kütüklerden bir tane beğendik, kestirince 4 tane 50cmlik parça çıktı. Ağaç yaklaşık 1 ay önce kesilmiş, önceki gece dışarda yağmur yağdığı için nemliydi, üzerinde sürgünler vardı, hala canlı görünüyordu. İdeali taze kesilmiş kütük ama en kolay bulabileceğimiz buydu. Miseli Bursamantar'dan temin ettim, minimum 6kg gönderiyorlar. Biotech marka, P. Ostreatus kütük için hızlı sardığından K17 tavsiye ettiler. Aşağıdaki adımları uygulayarak aşılamayı yaptım. 1- 50 cm boyunda kütükler 5 cm üzerinden tek seferde düzgünce kesilir. Kesmeden önce sonradan aynı şekilde oturtabilmek için kütük üzerinde işaretleme yapılır. Kapaklar kesildiği an torbalanırsa birbiriyle karışmaz. 2- Ara kısma 1 parmak kalınlığında misel yayılır. (Bursamantardan yüzeyde oyuklar açmamız ve oyuklara misel doldurmamız - misel yüzdesini arttırmak için- tavsiye edildi ama zor olacağı için yapmadık.) 3- Miseller döşendikten sonra fazla suyu dengelemesi için üstüne talaş serpilir. 4- Talaşın üzerinden birkaç kez fısfısla su serpilir. 5- Kapağın üstünden 3 adet çivi hafif alttan çıkacak şekilde çakılır. 6- Kapak işaretli yerlerden tam olarak denk gelecek şekilde yerine oturtulur. (3 numaralı resim) 7- Kapak kapatılıp nazikçe dengeli şekilde iki vuruşta tüm çiviler alttaki kütüğe geçirilir. Sonra çiviler sonuna kadar çakılır. 8- Kapak kapandıktan sonra çepere ıslatılmış pamuk sıkıştırılır. (Bunu da Bursamantar'dan tavsiye ettiler.) 9- Kalın kağıt bantla birkaç tur çeperden geçilerek kapatılır. Kütük siyah çöp torbasına konarak ağzı bir yumruk üstünden bağlanır, tarih ve çeşit bilgisi ile etiketlenir ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Düzenleyen verdoque : 17-05-2016 saat 16:14 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|