Yapmışken bir de samanda kompost yapıp torbalayalım dedik.
1- Samanı konserve yaptığımız kazanda bahçede yaktığımız ateşte kapağı kapalı olarak kaynattık. Kapak açık olunca üst taraf yeterince ısınmıyor, termometreyle tespit ettim.
2- İçine göz kararı bir avuç alçıtaşı (Kalsyum sülfat) attım.
3- 80-90 dakika kaynadıktan sonra süzgeçle daha önce alkolle temizlediğim metal leğene samanları aktardım. Üstüne tepsi kapatarak içeri taşıdım.
4- 3 temiz tepsiye ince bir tabaka halinde yaydım. Tepsilerin bir ucunu yükselterek süzülen fazla suyun diğer uçta toplanmasını sağladım. Miktar az olduğu için çok çabuk soğudu.
5- Her tepsinin için göz kararı miselden keserek ufaladım. (Misel çok sert kalıp gibi duruyor, elle koparmak çok zor) Homojen şekilde karıştırdıktan sonra şeffaf küçük boy çöp torbalarına sıkıca doldurdum.
6- Ağzını bağlayıp kütük aşılamada kullandığım çivilerden birine alkol sıkıp her yerinde hava delikleri açtım. Özellikle alt tarafta açılması önemli, fazla suyun akabilmesi için.
7- Karanlık bir odada süzgeç içinde mayalanmaya bıraktık. Altına peçete koyup fazla suyun emilmesini sağlıyoruz.
Bugün 3. gün sarım iyi gidiyor.
|