Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adem_09
Selam arkadaşlar
Kütükte mantar yetiştiriciliği ticari amaçlı düşünürsek karlı bir üretim şekli olmuyor. Neden derseniz kütükten 2 veya 3 yıl mantar altık diyelim ama bu 3 yıl içinde üretimimiz çok iyi oldu ve herşeyi dört dörtlük yaptık diyelim yüzde 40 lık başarı elde ettik . Aldığımız verim güzel yüzde 40 ama 3 yıl kütüğü bakacaksınız üretim süreci uzun olduğu için ticari olarak yapılması tavsiye edilmiyor.
Kompost ekip mantar üretmenin üretim süreci kısa olduğu için komposttan üretim şekli ticari olarak yapılıyor. Saman komposttundan yüzde 25 pamuk (telef) komposttundan yüzde 40 verim alınabiliyor . Üretim süreci ekim yaptıktan bitinceye kadar 60 ve 80 gün arasıdır.
Mantar üretimi kolay bir iş degildir. Bu işe ticari olarak girecek arkadaşlar iyi araştırsın ve öyle yapsın.
|
Yorum için teşekkür ederim adem_09
Ancak internette izlediğim bazı yerli ve yabancı videolarda ki yerli videolar resmi görevliler tarafından verilen kurs ve eğitimlerin kaydedilmesi sonucu paylaşılmış; kütükte mantar yetiştiriciliğinde maliyet değerleri oldukça düşük. Ayrıca kütüğe bakmak diye bir konudan bahsedilmiyor hiç bir kaynakta ya da ben rastlamadım. Sadece, kütüğün nem durumunun kontrol altında tutulması yeterli olduğu söylenmiş.
Üstelik kütükte yetiştiricilik elbette uzun vadelidir ve ticari anlamda yapanlar 3-5 kütük ile yapmamaktalar. Yabancı kaynaklarda çok güzel videolar mevcut, ancak yabancı dil bilgisine sahip olmadığım için söyleşi ve röportajları anlayamadığım için yerli kaynaklara yöneliyorum mecburen.
Diğer bir konu ise; kütükte yetiştirilen mantar ile kompostta yetiştirilen mantar arasında lezzet ve kalite açısından fark olduğu için kütükteki mantarın satış fiyatı daha yüksek olduğu için, pazarlama konusunda doğru şekilde hareket edildiği takdirde ben karlı olacağını düşünüyorum. Kütükte yetiştirdiğinizi pazara gidip satmayacaksınız elbette.