Değerli bilgiler için çok teşekkürler not aldım bir kenara. Ben hazırladığım kompostu sterilize etmek için güneş enerjisinden aldığım kaynar suda 2 saat kadar bekleterek yaptım. Saman zaten çok iyi izolasyon yaptığından bidonu açtığımda su en fazla 5-10 derece ısı kaybetmişti. Şuan kompostta tuhaf gelen bir bozulma gözükmüyor.
Suya hem videodaki gibi kireç katsam (ph durumunu bilmiyorum ama) hemde son yaptığım gibi kaynar su ile yine 1-2 saat beklesem daha iyi olucak gibi.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque
Miseller gerçekten çok sağlıklıydı, petri kaplarına aldığım örneklerin hiçbirinde kontaminasyon olmadı. Arpaya aşılıymış, taneler birbirine tutkalla yapıştırılmış gibi sımsıkıydı.
Video Rusça olduğu için dediklerini anlayamadım ama kireçle dezenfeksiyon diye bir yöntem var, onu anlatıyor diye tahmin ediyorum. %0.5-1lik kireç çözeltisinde bir gece bekletilen saman süzülüp öyle ekim yapılıyor. Kireç ph'ı çok yükseltiyor ve diğer rakip mikroorganizmalar devre dışı kalıyor. Süzülmüş saman ph 8 seviyesine geliyor, istiridye mantarı bu bazik ortama diğer mikroorganizmalara göre daha dayanıklı, miseller geliştikçe ortam asitleşip normale dönerken rakip mikroorganizmalar tekrar devreye giriyor. 7-10 gün içinde sarım büyük oranda tamamlanabilirse yöntem başarılı olabiliyor, ne kadar uzun sürerse risk o kadar yükseliyor. Bu yöntemin dezavantajı süzülen kireçli su çevreye zararlı olduğu için doğaya salınması sakıncalı. Ayrıca dezenfeksiyonu tam sağlamadığı için riskli. (Kaynak: Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, Paul Stamets)
Alçıtaşı (Kalsiyum sülfat) ortamı asitleştiren bir madde ama ph'a etkisi kirece göre çok zayıf. Komposta konulmasının sebebi kalsiyum ve kükürt desteği sağlamak. Misel üretmek üzere sterilize edilecek tahıl tanelerine de katılıyor, ordaki amaç ise tanelerin bütünlüğünü korumak ve piştiğinde birbirlerine yapışmalarını engellemek.
Dezenfeksiyon amacı ile kullanılmayacaksa ya da ortam ph'ı ile ilgili bir sorun yoksa %1 oranında alçıtaşı kullanmak daha doğru. Ama kullandığınız malzemeler sebebi ile fazla asidik bir kompost olduysa ph'ı ayarlamak için yine az miktarda kireç eklenebilir.
|