11-01-2016, 06:12 | #181 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 628
|
Alıntı:
Kütükte mantar yetiştiriciliği ticari amaçlı düşünürsek karlı bir üretim şekli olmuyor. Neden derseniz kütükten 2 veya 3 yıl mantar altık diyelim ama bu 3 yıl içinde üretimimiz çok iyi oldu ve herşeyi dört dörtlük yaptık diyelim yüzde 40 lık başarı elde ettik . Aldığımız verim güzel yüzde 40 ama 3 yıl kütüğü bakacaksınız üretim süreci uzun olduğu için ticari olarak yapılması tavsiye edilmiyor. Kompost ekip mantar üretmenin üretim süreci kısa olduğu için komposttan üretim şekli ticari olarak yapılıyor. Saman komposttundan yüzde 25 pamuk (telef) komposttundan yüzde 40 verim alınabiliyor . Üretim süreci ekim yaptıktan bitinceye kadar 60 ve 80 gün arasıdır. Mantar üretimi kolay bir iş degildir. Bu işe ticari olarak girecek arkadaşlar iyi araştırsın ve öyle yapsın. |
|
12-01-2016, 03:51 | #182 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 14
|
Alıntı:
Ancak internette izlediğim bazı yerli ve yabancı videolarda ki yerli videolar resmi görevliler tarafından verilen kurs ve eğitimlerin kaydedilmesi sonucu paylaşılmış; kütükte mantar yetiştiriciliğinde maliyet değerleri oldukça düşük. Ayrıca kütüğe bakmak diye bir konudan bahsedilmiyor hiç bir kaynakta ya da ben rastlamadım. Sadece, kütüğün nem durumunun kontrol altında tutulması yeterli olduğu söylenmiş. Üstelik kütükte yetiştiricilik elbette uzun vadelidir ve ticari anlamda yapanlar 3-5 kütük ile yapmamaktalar. Yabancı kaynaklarda çok güzel videolar mevcut, ancak yabancı dil bilgisine sahip olmadığım için söyleşi ve röportajları anlayamadığım için yerli kaynaklara yöneliyorum mecburen. Diğer bir konu ise; kütükte yetiştirilen mantar ile kompostta yetiştirilen mantar arasında lezzet ve kalite açısından fark olduğu için kütükteki mantarın satış fiyatı daha yüksek olduğu için, pazarlama konusunda doğru şekilde hareket edildiği takdirde ben karlı olacağını düşünüyorum. Kütükte yetiştirdiğinizi pazara gidip satmayacaksınız elbette. |
|
14-01-2016, 14:15 | #183 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
|
büyükçe araziniz varsa arazinin bi tarafında kullanılmayan koruluk gibi doğrudan güneş almayan biyer varsa kütük meselesi iyi olabilir , tabi yaban hayatından da korunarak ama yukarıdaki arkadaşın dediği gibi depo kiralayıp sistem kurup ticari olarak yapmaya kalkarsanız sıkıntılı olabilir. kütükte daha lezzetli olur daha verimli olur gibi yorumlara pek inanmayın . bunlar kişisel beğeni meselesi oluyor genelde |
14-01-2016, 19:18 | #184 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 628
|
Ben kütük denemesi yapmadım kompost yaptım ama bir amcam yaptı kütük ekimi yaptı verim olarak sürekli mantar çıkımı olmuyordu onun gözlemleri kompost üretiminin ticari olarak yapılması yönelikti kütük ekiminin en güzel yeri pastorize yapılmaması mantarının lezeti tartışılmaz tabikide |
11-04-2016, 19:35 | #185 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 12
|
Kütükteki kırmızılık
Kütükte yaptığım denemelerde beyazlaşmanın yanında turuncu turuncu lifler oluştu. Üst kısımlarda da kahverengilikler var ve odada küf kokusu var. Görünen köy gibi dursa da deneyimsizlikten dolayı bir bilene danışayım dedim. http://i.hizliresim.com/1voD3B.jpg http://i.hizliresim.com/OA5gAz.jpg Düzenleyen yawuz : 12-04-2016 saat 17:13 Neden: fotoğraflar çok büyük ve foruma yüklenmemiş |
15-04-2016, 18:50 | #186 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Gökkuşağının değişik renklerinde oluşabilen bu kontaminasyonun kaynağı küfler olabilir. Petri kabında kırmızı, yeşil, mavi gibi gökkuşağının her renginde çeşitleri olabiliyor. Küf oluşan bir petri kabını yetiştirme ortamınızda asla açmayın diyorlar çünkü küfler çok bulaşıcı ve direk sporla havaya ve ortama yayılıyorlar. Tavsiyem kütükleri dışarı çıkarmanız. Alıntı:
|
|
28-04-2016, 18:07 | #187 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Merhaba arkadaşlar buğday kepeği bulamadımda acaba kepek yerine bir miktar buğdayı ezerek samana eklesem olurmu ? |
29-04-2016, 08:58 | #188 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Ticari üretiyorsanız hem pahalıya gelir hem de bakteriyel kontaminasyon riskini arttırdığı söyleniyor. Evde hobi amaçlı yapıyorsanız ezmek yerine 1 gün suda bekletip sonra da taneler dağılmayacak kadar kaynatıp ekleyebilirsiniz. Taneler parçalandığında bakteriyel kontaminasyonu hızlandırıyormuş. |
29-04-2016, 11:36 | #189 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
|
|
29-04-2016, 17:34 | #190 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Bugün epey bir dolaştım samanı aldım. Büyük bir çuval ortalama 25-30kg gelir galiba. Ama kepek az miktarda bulamadım 50kg lık Un çuvallarında vardı ama bana çok fazla olacağı için almadım. Başka bir yerde okudum mısır unuda oluyomuş galiba. Mısır ununu çok rahat bulabilirim acaba bilgi doğrumudur ? Alıntı:
|
|
30-04-2016, 12:55 | #191 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
İnternette bir cevap bulamadıgım için 3 ayrı karışımla deneme yapmaya karar verdim. Çay posası + Saman Saman + Mısır unu Sadece saman. Çay posası + saman işe yararsa bu hobi benim için çok kolay olacak. Şuan bu karışımı kaynattım soğuttum ve suyunun biraz daha çekişmesi için temiz bir şeffaf naylon üzerine serdim bekliyorum. Bu arada miseller gözüme çok solgun gelmişti sanki bir poşet buğdaymış gibi duruyordu. Dün gece miselleri dolaptan çıkarıp uygulama yapacağım depoya bıraktım bugün baktığımda misellerin hareketlendiği bariz belli oluyordu. Kütükte dünden beri suyun içinde birazdan kapağı kesip onuda hazırlayacam inşallah. |
06-05-2016, 15:49 | #192 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Kompostları paketleyeli bugün 5gün oluyor ama sıcaklığın ani düşüşü sebebiyle neredeyse hiç gelişme yok. Poşetlerin birkaç yerinde ufak tefek beyazlaşma var ama artık gelişirlermi bilmiyorum. Şuan hava sıcaklığı 14-15 derece fakat odunluğun bir bölümü kayadan oldugu çin içeri daha serin galiba. Aslında misellerde ilk geldiginde bir tuhaftı. Buğdaylar neredeyse simsiyah gözüküyordu belki misellerde sorunludur. Şuan dolu ve yağmur yağıyor. Havalar biraz ısındıktan sonra başka bir yerden misel alarak tekrar deneme yapacam. |
09-05-2016, 19:55 | #193 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Poşetlerle aynı gün hazırladığım kütük çok iyi gidiyor. El bıkçısıyla kesecektim ama suya ısladığımdan bıkçı işlemedi mecburen delerek misel aşıladım. Delikleride mumla kapatmıştım. Bugün baktığımda mumn etrafından ve kütüğün birçok yerinden beyaz küf gibi bişeyler resmen fışkırmış. Poşetler ufak tefek beyazlaşmalar başladı tekrar havalar ısınmaya başladı. Bu arada yeni misel alacam. Agro mantar da var ama 15tl yazıyor kaç kilo **** kargo varmı yokmu belirsiz yarın şipariş vermeyi düşünüyorum. Bir kaç kütük ve yine samanda deneyecem. |
10-05-2016, 09:44 | #194 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Yerli misel üreticilerinin çoğu yurtdışından gelen misellerden kopya alarak misel üretiyormuş, o yüzden miseller güçlü olmuyormuş. Misel ne kadar yaşlıysa (çok defa çoğaltıldıysa) o kadar güç kaybediyor. Üreticiler arasında en popüler misel markası Sylvan, onun dışında Bursa'da bir firmanın ithal ettiği Biotech ve Ukrayna'dan ithal edilen Futar var. Facebook'ta "Mantar Üreticiler Birliği" grubunu takip edebilirsiniz, üreticiler ve misel satıcıları orada paylaşım yapıyorlar. Alıntı:
|
|
12-05-2016, 10:02 | #195 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Biraz önce odunluğu kontrol ettim. Her zamankinden farklı olarak kapıyı açar açmaz içerde buram buram misel kokusu vardı. Torbalardan birine baktığımda misellerin sarmaya başladığını fark ettim. Sanırım havalar ısınmaya başladığından miseller şimdi harekete geçti. |
16-05-2016, 15:16 | #196 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Bugün yine odunluğu bir kontrol ettim. Çay Posası + Saman karışımı olan tek torbam bembeyaz olmuş misel tamamen sarmış durumda. Sanki torbaya yoğurt doldurmuşum gibi. Diğerlerinin tamamen beyazlaması 2-3 gün daha sürer gibi. Bugün 16.gün çay posalı bence hazır. Ama diğerlerinide beklemek için ayın 20sinden sonra camlardaki poşetleri çıkarıp içeriyi aydınlatacam. Kütük güzel gidiyor ama fotoğraflarda gördüğüm gibi ilerlemiyor. Deliklerin etrafından deli gibi fışkırıyor ama farklı yerlerden çıkmıyor. Kavak bildiğim kütükte kavak değilmiş zaten ne olduğu belirsiz. Bu arada ilk fotoğrafı bugün çektim hafıza kartını bilgisayara bağlayabileceğim zımbırtıyı bulduğumda resimleri ekleyecem. |
17-05-2016, 11:57 | #197 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Sn DoganGLC'den hevese kapılınca geçen haftasonu ben de memlekette mantar denemelerine giriştim. Youtube'dan izlediğim (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) ile uzunca bir süredir aklımda olan kütükte aşılamayı sonunda yapabildim. Bir akrabamız kereste işi yapıyor öncelikle ona gidip uygun çapta (kesildiğinde taşıyabileceğimiz boyutta) temiz kütüklerden bir tane beğendik, kestirince 4 tane 50cmlik parça çıktı. Ağaç yaklaşık 1 ay önce kesilmiş, önceki gece dışarda yağmur yağdığı için nemliydi, üzerinde sürgünler vardı, hala canlı görünüyordu. İdeali taze kesilmiş kütük ama en kolay bulabileceğimiz buydu. Miseli Bursamantar'dan temin ettim, minimum 6kg gönderiyorlar. Biotech marka, P. Ostreatus kütük için hızlı sardığından K17 tavsiye ettiler. Aşağıdaki adımları uygulayarak aşılamayı yaptım. 1- 50 cm boyunda kütükler 5 cm üzerinden tek seferde düzgünce kesilir. Kesmeden önce sonradan aynı şekilde oturtabilmek için kütük üzerinde işaretleme yapılır. Kapaklar kesildiği an torbalanırsa birbiriyle karışmaz. 2- Ara kısma 1 parmak kalınlığında misel yayılır. (Bursamantardan yüzeyde oyuklar açmamız ve oyuklara misel doldurmamız - misel yüzdesini arttırmak için- tavsiye edildi ama zor olacağı için yapmadık.) 3- Miseller döşendikten sonra fazla suyu dengelemesi için üstüne talaş serpilir. 4- Talaşın üzerinden birkaç kez fısfısla su serpilir. 5- Kapağın üstünden 3 adet çivi hafif alttan çıkacak şekilde çakılır. 6- Kapak işaretli yerlerden tam olarak denk gelecek şekilde yerine oturtulur. (3 numaralı resim) 7- Kapak kapatılıp nazikçe dengeli şekilde iki vuruşta tüm çiviler alttaki kütüğe geçirilir. Sonra çiviler sonuna kadar çakılır. 8- Kapak kapandıktan sonra çepere ıslatılmış pamuk sıkıştırılır. (Bunu da Bursamantar'dan tavsiye ettiler.) 9- Kalın kağıt bantla birkaç tur çeperden geçilerek kapatılır. Kütük siyah çöp torbasına konarak ağzı bir yumruk üstünden bağlanır, tarih ve çeşit bilgisi ile etiketlenir ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Düzenleyen verdoque : 17-05-2016 saat 16:14 |
17-05-2016, 12:20 | #198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Yapmışken bir de samanda kompost yapıp torbalayalım dedik. 1- Samanı konserve yaptığımız kazanda bahçede yaktığımız ateşte kapağı kapalı olarak kaynattık. Kapak açık olunca üst taraf yeterince ısınmıyor, termometreyle tespit ettim. 2- İçine göz kararı bir avuç alçıtaşı (Kalsyum sülfat) attım. 3- 80-90 dakika kaynadıktan sonra süzgeçle daha önce alkolle temizlediğim metal leğene samanları aktardım. Üstüne tepsi kapatarak içeri taşıdım. 4- 3 temiz tepsiye ince bir tabaka halinde yaydım. Tepsilerin bir ucunu yükselterek süzülen fazla suyun diğer uçta toplanmasını sağladım. Miktar az olduğu için çok çabuk soğudu. 5- Her tepsinin için göz kararı miselden keserek ufaladım. (Misel çok sert kalıp gibi duruyor, elle koparmak çok zor) Homojen şekilde karıştırdıktan sonra şeffaf küçük boy çöp torbalarına sıkıca doldurdum. 6- Ağzını bağlayıp kütük aşılamada kullandığım çivilerden birine alkol sıkıp her yerinde hava delikleri açtım. Özellikle alt tarafta açılması önemli, fazla suyun akabilmesi için. 7- Karanlık bir odada süzgeç içinde mayalanmaya bıraktık. Altına peçete koyup fazla suyun emilmesini sağlıyoruz. Bugün 3. gün sarım iyi gidiyor. |
17-05-2016, 12:55 | #199 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Misel farkı nasılda belli olmuş. Benim miseller simsyah buğday gibiydi senin aldıkların tam tersi. Benimkilerde sardı ama çok uzun sürdü. Bursamantardan hesap bilgilerini aldım birdahai sefere bende 6kg alacam. Alçı ve kireç kullanımı hep aklıma takılıyor. Dün bir videoda gördüm kaynatmadan önce suya kireç katılıyor. Kireçmi katmak lazım alçımı ve ne zaman katılacak hep kafamı kurcalıyor. https://www.youtube.com/watch?v=Bx7rbs9mH6A |
17-05-2016, 16:02 | #200 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Miseller gerçekten çok sağlıklıydı, petri kaplarına aldığım örneklerin hiçbirinde kontaminasyon olmadı. Arpaya aşılıymış, taneler birbirine tutkalla yapıştırılmış gibi sımsıkıydı. Video Rusça olduğu için dediklerini anlayamadım ama kireçle dezenfeksiyon diye bir yöntem var, onu anlatıyor diye tahmin ediyorum. %0.5-1lik kireç çözeltisinde bir gece bekletilen saman süzülüp öyle ekim yapılıyor. Kireç ph'ı çok yükseltiyor ve diğer rakip mikroorganizmalar devre dışı kalıyor. Süzülmüş saman ph 8 seviyesine geliyor, istiridye mantarı bu bazik ortama diğer mikroorganizmalara göre daha dayanıklı, miseller geliştikçe ortam asitleşip normale dönerken rakip mikroorganizmalar tekrar devreye giriyor. 7-10 gün içinde sarım büyük oranda tamamlanabilirse yöntem başarılı olabiliyor, ne kadar uzun sürerse risk o kadar yükseliyor. Bu yöntemin dezavantajı süzülen kireçli su çevreye zararlı olduğu için doğaya salınması sakıncalı. Ayrıca dezenfeksiyonu tam sağlamadığı için riskli. (Kaynak: Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, Paul Stamets) Alçıtaşı (Kalsiyum sülfat) ortamı asitleştiren bir madde ama ph'a etkisi kirece göre çok zayıf. Komposta konulmasının sebebi kalsiyum ve kükürt desteği sağlamak. Misel üretmek üzere sterilize edilecek tahıl tanelerine de katılıyor, ordaki amaç ise tanelerin bütünlüğünü korumak ve piştiğinde birbirlerine yapışmalarını engellemek. Dezenfeksiyon amacı ile kullanılmayacaksa ya da ortam ph'ı ile ilgili bir sorun yoksa %1 oranında alçıtaşı kullanmak daha doğru. Ama kullandığınız malzemeler sebebi ile fazla asidik bir kompost olduysa ph'ı ayarlamak için yine az miktarda kireç eklenebilir. Alıntı:
|
|
17-05-2016, 16:40 | #201 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Değerli bilgiler için çok teşekkürler not aldım bir kenara. Ben hazırladığım kompostu sterilize etmek için güneş enerjisinden aldığım kaynar suda 2 saat kadar bekleterek yaptım. Saman zaten çok iyi izolasyon yaptığından bidonu açtığımda su en fazla 5-10 derece ısı kaybetmişti. Şuan kompostta tuhaf gelen bir bozulma gözükmüyor. Suya hem videodaki gibi kireç katsam (ph durumunu bilmiyorum ama) hemde son yaptığım gibi kaynar su ile yine 1-2 saat beklesem daha iyi olucak gibi. Alıntı:
|
|
29-05-2016, 14:25 | #202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
|
Sn verdoque kütüklerinizin son durumu nedir merakımızı giderebilirmisiniz.bir de sizlerden öneri istiyorum benimde fitil yöntemiyle kütüğe aşıladığım misel kısmen sarmış, yani pamukçuk olmuş. Kütüğü poşetten çıkardım ışık alan bir yere dibi kuru şekilde koydum.uyguladığım yöntem doğrumu. Kapak açmak suretiyle misel aşıladığım kütüklerin ise henüz 15. Günü, onlar hava ve ışık almayacak şekilde beklemedeler hala. Sarım tamamlanıp çıkatdıktan sonra sulamalımıyım yoksa ilk mantar pinlerini görene kadar kendi halinemi bırakmalıyım.yardımcı olursanız çok sevinirim |
30-05-2016, 13:11 | #203 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Kütükler memlekette, 15 gün oldu 2 hafta daha beklesin açtırıp fotoğraflarını istiycem bakalım. Onun yerine torbalardaki durumu paylaşayım, 15. günde ilk pinleri gördük Kütükler kuluçkayı tamamladıktan sonra iç mekandaysa bir leğen içine oturtup dibinde 4-5cm su bırakacaksınız. Suyun klorsuz olması lazım. Dışarıda bakacaksanız gölgelik nemli bir yerde 5cm toprağa gömmeniz gerek. Alıntı:
Düzenleyen verdoque : 30-05-2016 saat 15:56 |
|
30-05-2016, 23:15 | #204 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
verdoque maşallah güzel gözüküyorlar. Ben ilk flaşı topladım. 2ciyi beklemeden bursa mantardan misel alıp bu sefer daha büyük torbalarda hazırlayacam. Kafama takılan bir konu var acaba siyah poşetmi yoksa şeffafmı yapayım hala karar veremedim. Birde şu mantar sinekleri meselesi var. Kompostlarım çok iyi herhangi bir bozulma küflenme yaşamadım ama ufak normal sinekten daha küçük sinekler sarıyor etrafı. Bu sefer sinek bandı kullanacam. |
31-05-2016, 09:05 | #205 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Siyah poşet daha iyi, aralara sarımı gözlemlemek için bir tane şeffaf koyabilirsiniz. Minik meyve-sirke sinekleri misellerle besleniyormuş. Çok sulanan saksıların sineklenmesinin sebebi de buymuş. Aslında çok büyük bir zararları yok ama miktarı arttığında başka hastalıkları taşıma ihtimalleri var. Kapı pencereleri tülle kapatıp tuzak bantlardan kullanabilirsiniz. Bir de ışıklı yüzeylere zeytinyağı sürünce ışığa gelip yapışıyorlarmış. Paul Stamets kitabında mantarhanelerinde sinek mücadelesi için yıllardır kurbağa beslediğinden bahsediyor. Kurbağalar için küçük havuzlar yapmış, sinek sayısı ile orantılı olarak sayıları artıp azalıyormuş Bir de şöyle bir tarif vardı kitapta, ufak kaplara elma sirkesi ve sıvı sabun koyup köpürtmeden hafifçe karıştırıyorsunuz, etrafa bırakıyorsunuz sinekler içlerine düşüp çıkamıyor. Kapları düzenli yeniliyorsunuz. Alıntı:
Düzenleyen verdoque : 31-05-2016 saat 14:56 |
|
01-06-2016, 09:52 | #206 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Bu da benim memleketten dönünce yanımda getirdiğim misel ve samanla yaptığım kompost. 24 Mayıs akşamı kaynatarak hazırladım. İçine bol miktarda saman ve az miktarda evde biriktirdiğim ceviz, tuzsuz yer fıstığı kabukları ve alçıtaşı var. İlk gün kompostta ısınma olmuştu, bozulacak diye korktum ama 8. günde sarım fena gitmiyor. |
01-06-2016, 19:37 | #207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
|
Maşallah gelişimleri çok iyi. Benim fitil yöntemiyle kütüğe aşıladıklarımın 1 ayı dolmasına rağmen sarımı hala tamamlanmamış.kapak açmak suretiyle aşıladıklarımın ise henüz 15 günüydü ancak çalıştığım şehre geri gideceğim için ve merakımdan açtım.pamukçuklanma ve nadiren küflenme vardı.bir yerde bişeyleri yanlış yapıyorum ama anlayamıyorum. Aşılama yaptıktan sonra hiç hava ve ışık almayacak şekilde kapatıyorum problem burdamı acaba.yoksa havalat hala tam ısınmadı bu yüzdenmi.üstadlar bi akıl verin |
01-06-2016, 22:02 | #208 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
|
|
02-06-2016, 01:16 | #209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
|
Sn DoganGLC ben ticari amaçlı üretim yapmıyorum, benim memleketim düzce dağlarda doğal olarak ağaçlarda kayın mantarı çıkıyor vede çok lezzetli, ama onları bulup toplamak çok zahmetli ki dağlarda gün boyu gezip bir tane bile mantar bulamadan dönme ihtimalide çok yüksek ben bunların önüne geçeyim evimin altında olsun haftada bir pişirelim eş dosta hediye edeyim diye istiyorum. Birde o kadar kütük kestim diktim emek harcadım çıkmasını çok istiyorum yani inşallah çıkar |
02-06-2016, 11:52 | #210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Benim de evin önünde bir süs eriği vardı, baharda çok sert budadılar. Ondan bir parça kütük almıştım. Torbayı yapmadan iki gün önce ona aşılama yaptım, 1 gün suda beklettikten sonra matkapla delip deliklere misel doldurdum. Bugün bir kontrol edeyim dedim tepelerde miseller var gibi ama bir yandan beyaz küf ve küf kokusu da var, bakalım ne olacak. Kütüklerle ilgili şöyle bir görüş var, 1 ay bekletip hızlı ürün alırsınız ama sonraki flaşlar gecikir ve ürün miktarı az olur, daha uzun bekletirseniz daha kısa sürede daha bol ürün alma şansınız olurmuş. Bizim memleketteki kütükler mecburi 2 aya yakın bekleyecekler, bakalım sonuç ne olacak. Bu arada resimdekiler yine memlekette yaptığımız 15. gün pin veren saman kompostunda son durum, 19. gündeyiz. Annem yanlış anlayıp poşeti sıyırmış Delikleri fazla sayıda deldiğimiz için sanırım her yerinden mantar fışkırdı. Hepsinin büyümesi çok mümkün değil, ne olacak merak ediyorum Düzenleyen verdoque : 02-06-2016 saat 14:28 |
|
|