![]() |
bu yılki meyveler aşırı derecede kaliteli o yüzden kurumuyorlar
ne alaka diyeceksiniz ama öyle herşeye rağmen kuruyan meyveler de şekerden, baldan yenemeyecek kadar güzel olacaktır. |
Alıntı:
Ben fazla ümitli değilim onlardan. Hava akımı yeterince olmayacak ve tülün değdiği alanlarda bozulmalar başlayacak. :( İnşallah dediğim olmaz:D |
Alıntı:
Moralimizi bozmayın siz de aman :p:D |
Kuvvetli lodosa denk gelenler hemen başladılar büzülmeye.
Daha sonra astıklarımızda bir iki kopmalar oldu ama onlar eminim ki Oğuz'un biraz yumuşamaya yüz tutanlarından astıkları idi. Üçüncü parti yaptıklarımıza sinekler gelmeye başlayınca ben de pencere sineklik teli aldım, iki ucuna çıta çakarak hurmaları adeta hamak gibi içine aldım. Biraz kuruma başladı ve sineklik olduğu için rüzgar ve havayı hiç önlemedi. Baktım ki hurma dışları istenilen duruma geldi, şimdi sinekliği kaldırdım. Korkum, biz on güne kadar İstanbul'a döneceğiz. Hurmalar o zamana kadar kuruyamaz. Geçen seneki gibi ya yine sansar veya sincap dadanırsa. Evde hiç hareket görmeyince rahatça hareket edebilirler. Eminim ki 2 ayaklı - bıyıklı sansarlar bahçeye girmez, giremez. Zaten ne olduklarını da pek bilmiyorlar. ;) Acaba, torunlar oynasınlar diye aldığım 70cm çapındaki renkli rüzgâr güllerini mi assam bağlama iplerinin yanına?. |
Alıntı:
Bu sene herkeste sorun var gibi. Nedense.. |
Sn.KAPTANzst, geçen yıl düz saplardan ve yaprağa geçirdiğim kürdanlardan ( yapraklar kuruyup yırtılınca) ip tutmayınca bu tül olayını buldum ve gayet güzel kurudu. Ama bu yıl havaların kapalı gitmesi beni de biraz düşündürüyor. Şimdilik sorun yok, umarım biraz güneş ve rüzgar görürüz.
|
Güler hanım, eskiden tel kafesler olurdu. Öyle bir şeyin içine assanız nasıl olur. Siz gidene kadar biraz kurumuş olan hurmalar gerisinide kafeste tamamlar. Ya da sinek telinden yaptığınız hamağı tamamen kapatma gibi bir şey yapılabilir mi acaba?
|
Bence olabilir. Tül delikleri ne kadar seyrek olsa o kadar iyi sanırım.
Biz de yazın domates, meyve vs. kuruturken aynı ebatta büyük iki sineklik çerçevesini üst üste yatırıyoruz. Her iki uçtan yüksekçe bir şeylerin üzerinde yerleştiriyoruz. Alttaki çerçeveye kurutacağımız şeyleri dizip üzerine diğer çerçeveyi kapatıyoruz (çerçeve kalınlığından dolayı üst çerçevedeki tel meyvelere değmiyor). Böylece hem tam güneş ve rüzgar alıyor hem de sinek vs. gelemiyor. |
Siz çok yaşayın sayın MeyveliTepe.
Ben de şöyle düşünmüştüm; sineklik telinden bir top kadar aldık, yani elimde fazla miktarda var. Balkon da nasılsa uzun, 3 m boyunda 2 m eninde bir çerçeve içine sineklik teli gereyim. Bunu altan da rahat hava alacak şekilde bir ayak üzerine oturtup, hurmaları üzerine dizeyim. İkinci bir çerçeveyi de hurmalara değmeyecek şekilde üzerine kapatayım. Sevgili Dansel, yaptığım hamağın üzerine de zaten gergince bir sineklik koymuştum. Üstte çatı var, yağmur yazmaz da maksat sinekler girmesin diyeydi. Yanlarını da iyice sineklik teli ile örtmüştüm. Hurmalar kurumaya başladı, sineklerden kurtulduk diye kaldırmıştım. Çünkü hemen balkonda olması pek de güzel bir manzara teşkil etmiyordu göz önünde. Ama şimdi keşke sökmeseydim sincaplardan da korurdu diye düşünüyorum. |
:DSincap varsa onlara afiyet olsun şimdiden:D
|
Korogaki denemeleri
2 Eklenti(ler)
Ben de geçen yıl Cemo ve bir kaç arkadaşta kurutulmuş hurmanın tadına varınca bu yıl denemek istedim.
Önce hemen bayram sonrası komşumuzun ağacından topladığımız hurmaları Sayın Meyvelitepe tarifine birebir uyarak yaptım. Soy, bağla, kaynar suda 5 dak ve havadar balkonumuza as.. İlk 2 gün şiddetli bir lodos olmasına rağmen maalesef küflenme başlayınca hemen kalorifer üzerine aldım, yarısını kurtardım. Eklenti 346115 İkinci kez bu sefer sadece kalorifer ile kurutmayı deniyorum. Eklenti 346116 Başta Sayın Meyvelitepe olmak üzere bu yöntemi bizlerle paylaşan herkese çok teşekkürler... |
Kaloriferin üzerinde olmaz. Orda 2 günde kurur ve olgunlaşmadan kurur. kaskatı birşey olur. Meyve yavaş yavaş, asıldığı yerde hem olgunlaşacak hemde kuruyacak. Bu da yaklaşık bir ay sürüyor.
|
Alıntı:
Bu yıl bu aralar yaprak kımıldamıyor ve havadaki nem oranı çok yüksek. Küflenmeler bu yüzden arttı. Bizim buralarda da küflenmeler görüldü. |
Alıntı:
...... :p, Fön makinesi ne güne duruyor. Hemen soğuk hava kısmına getirip tutuverin fönü. |
Arkadaşımın hurmaları eğer küflenme olayı olmasaydı 100 -150 kilo arası kurumuş hurması olacaktı bütün emekleri boşa gitti.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sincaplar için fotoselli aydınlatma sistemi kursanıza balkonunuza. Şu anda ki aydınlatma sistemini - lambasını- İstanbul'a dönerken çıkarıp yerine fotoselli bir lamba monte ediniz. Balkona sincap vs gelirse otomatikman yanacağı için Sincap'ı şaşırtır. Tabii gündüz için sesli bir sistem de kurulabilir. Yakınlarınızda iş bilen bir elektrik tesisatçısı varsa sorgulamayı ihmal etmeyin. ****** Gelelim bu mesajıma. 10 Kasım Cumartesi günü Halil ağabeyin bağ evine uğramıştım. Tanıdığın bahçesinden Halil ağabeyin vasıtası ile dalından Trabzon Hurmaları toplamıştık. 12 Kasım pazartesi günü 22 adet Hurmacığımın :p kabuklarını soyup, 10 - 15 saniye sıcak su içinde bekletip hazırladığım çerçeveye dizmiştim. Buyrun TezzMertek'in Trabzon Hurmaları. |
Askıdaki hurmalardan bir kaç tanesnde küçük küf yuvarlakları görmüştüm. Potasyum bikarbonat çözeltisi hazırlayıp fısfısladım. Bir kaç saat sonra kontrol ettiğimde hiç bir şey kalmamıştı. Ertesi gün yine kontrol ettim, hiç bir şey yoktu.
Dün akşamdan bu yana güzel bir kuzey esintisi başladı, kesintisiz devam ediyor. |
Alıntı:
Çok eğlenceli bir diziliş olurdu.. Umarım sapa sağlam kurutursunuz :) |
Cıkk.
Hesaplama hatası yapıldı ip uzunluğunda. 3. ipte sorunu fark ettim. :D Daha sonra ki sıralarda extra gergiye gerek kalmadı. Kuruyanların tadını beğenirsem gelecek sene 200-250 adet kurutabileceğim bir düzeneği yapacağım balkonun iç tarafına. Bu arada TTE'de sorular öneriler sayfasına bir göz atıp yanıt yazın Sayın selis. |
Heyooo artık benimde kuru hurmam olacak inşallah ;) Burdaki tarife uyarak kekik kaynatılmış suda yapacağım akşam üstü şimdi hurma almaya gidiyorum :dilli:
|
1 Eklenti(ler)
3 gün oldu.. Dış kısımları kabuk bağlamış gibi.. Hafiften yumuşamaya başlamışlar..
Hiçbir çürüme küf belirtisi yok.. Her şey yolunda :) Tek canımı sıkan kürdanlar.. Hurmalar küçüldükçe onlar gevşiyor.. |
Benimkilerde hala su damlacıkları var. Küf belirtisi vs. yok.
|
2 kilo hurma aldım sadece 6sı bu iş için uygunmuş soyunca belli oldu.moralman 0, tek zararım 5 tl ve birkaç ATP olsada kötü oldum.Forum erkeklerinden biri olarak helvada başarılı olmuştum ama bunu beceremedim.Kanaatim hurma ağacı olmayınca pek olmadığı yönünde :( :(:(:(
|
Buralarda şuan hava sıcaklığı gece 2-3 derece civarında.Eksiye düşerse hurmanın donma,üşüme ihtimali var mı?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Geçen hafta yeni edindiğim 4 hurmadan birinde beyaz küflenme başladığını gördüm (bu sabah karbonatlı suyu püskürtünce beyazlıklar hemen kayboldular). Yenilerini astığım günden bu yana yağmur falan da yok. 4 taneden sadece biri küflenme belirtisi gösterdi. Bence küflenmenin nedeni kimi durumda nem olsa da belli ki başka etmenler de var. |
İstanbul'da Doğal Hurma İterseniz
4 Eklenti(ler)
Uzun zaman sonra tekrar Ağaçlar.net'e girebildim. Her şey yine çok güzel payşaımlar harika..
Cumartesi günü Karamürsel'e bahçemize gittim, bir aydan sonra. Hurmalarımızı topladım ve İstanbul'a getirdim tabi arabaya sığdırabildiklerimi. Bu sene Hurmalar'a sadece keçi gübresi verebildim, ne EM ne Leonardit vb kullanamadım ama bahçemiz bize çok cömert davrandı. Hurma kurutmak isteyip de İstanbul'dadoğal hurma bulamayan ya da güvenemeyenlere duyurulur. Anadolu yakasında Göztepe köprüsüne yakın Soyak Göztepe Sitesinden gelip hurmalarınızı satın alabilirsiniz isterseniz (2,00 - 1,50 TL) .Birkaç foto ekledim. |
vira deyip 15 kg ile başladım...haydı hayırlısı
|
Sizinde hurmalarınızda anason kokusu varmı ??
|
Sn.aslan_k, geçen yıl da almıştım sizden, çok iyiydi. Sert hurmalardan varsa yine almak isterim, kurutmak için.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025