![]() |
Alıntı:
Hele yanında biraz da iç cevizle deneseniz...... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır. Ucuz ve bol bir malzeme, Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir. Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır. Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır. Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur. |
Karpitli olduğunu nasıl anlarız peki?
Biraz önce markete gittim.. Bir kaç tanesine dokundum.. Renkleri sarıydı ve yumuşaktı.. Turuncu rengini almadan yumuşadığı için bu karpitli olduğu anlamına mı geliyor? Ya da diğer seçenek nedir? |
Yumuşak olanları kullanmayın. Oğuz beni dinlemedi 3 tane hafifçe yumuşamışlardan astı, şimdi üçü de yerde yatıyor. Bende görsün diye temizlemiyorum.(domuzluksa, domuzluk)
|
Ben de nereye gitti diyordum.
Galiba çok bir seçenek yok. Yine de yeşil olanları alın derim... Karpit zararlı bir madde olduğunu biliyorum. İnsan sağlığı açısından zararı var mı, derseniz, bu soruyu bir bilen cevaplamalı. |
Alıntı:
Alıntı:
|
malesef benim aldıklarım karpitli çıktı aldım bir sonraki gün soyayım dedim hemen hemen hepsi yumşamış ne yapalım hanımla beraber tüm mahalleye dağıttık
|
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.
|
küflendiği ve bunun sonucunda sineklendiği için ben 60 tanesini çöpe attım. şimdi tekrar yapmaya cesaret edemiyorum yine çürüyecek emeklerim boşa gidecek diye.
bu yıl meyve çok boldu. ancak toplanan meyvelerin bekleme süresi diye birşey yok 1 hafta içinde çürüme ve bozulmalar başlıyor. tarımı yapılan meyvelerden bahsetmiyorum. bağda bahçede bir köşeye dikilmiş, ilaç gübre atılmadan, budama yapılmadan kendiliğinden meyve veren elma, armut, vs bahsediyorum. bu tamamen iklimden kaynaklanan birşey. bahar aylarındaki yağmurlarla taşınan toz içindeki maddelerin gübre gibi toprağı etkilemesi bunu sonucunda meyve kalitesinin o yıl için ortaya çıkması. bir meyve ne kadar büyük, gösterişli, albenili olursa dayanıklılığı o ölçüde azalıyor. normal kendi boyutlarında fazla gösterişli olmayan meyvelerin dayanılılığıda daha fazla oluyor. market önlerinde gördüğünüz karpuz kadar büyük elmalardan bahsetmiyorum. onlarda gösterişli ama koyun bir köşeye bir yıl hiç çürümeden dursun. yetişirken aldığı kimyasal madde ve ilacın haddi hesabı yok ******. |
3 Eklenti(ler)
Olmuyor
Hiçbir meyvada muaffak olamadım İstanbul havası uygun değil Kayısı. erik .üzüm .dut olmadı |
Alıntı:
Güler sağ olsun, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 kadar hurma kurutuyorum. |
Alıntı:
İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
O zaman çok meraklıydım üşenmedim nasıl nasıl bu tadı tatmalıyım diye az uğraşmadım, aynı asenanın dediği gibi baktım ki küflenecekler klimanın karşısına koyarak kuruttum ve o güzel tadı tattım. Yoksa aşercektim. :D |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ama çok sıcak olmamalı. |
Alıntı:
Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar. Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor. Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım. İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım. Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer. Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu |
Alıntı:
|
Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım.
Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor. |
Tekir deyince aklıma geldi af buyurun.
Tekirdeki dariyi Gitti yedi ya ferük Bana çalım ediyu Difirüksün difirük :D (İma yoktur) |
Kurutma işleminde hava akımı sıcaklıktan çok daha fazla önemli
|
Isı almasıyla belkide hurmalar iç nemden dolayı terleyebilir diye düşünüyorum
|
1 Eklenti(ler)
5 büyük poşet Çöpe giden hurmalar.
|
Hay Allah çok üzüldüm sevgili athena -asena, arkadaşımız kasap94 hurmalarını batırdığı sıcak suyun içine yabani kekik atıyordu, küflenmeye pirelenmeye iyi geliyor demişti. İsterseniz onun başlığını bir okuyun.
|
Kaynatılmış kekik (yaşlılar güve otu derdi) suyuna batırmak güvelen meyi önlüyor. Küflenme hakkında bilgim yok.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025