agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Güler 08-11-2012 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1044629)
Kusur kalır mıyım, kalmam tabii ki:)
Eklenti 344528

Komşunun Gerze'deki bahçesinden gelen Trabzon hurmalarından 2 tane bana düşmüştü. Gerçi ben korogaki denemesine fırsat bulana dek az biraz yumuşadılarsa da, kururlarsa hiç değilse tadını öğreneceğim..

Off, of bir tadını alsanız, eminim seneye onlarca yaparsınız.;)
Hele yanında biraz da iç cevizle deneseniz......

serkanhoca 08-11-2012 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1044305)
Bahçesinde hurma ağacı olan biri varsa oradan koparmaya bakın, manavda satılanlar karpitli olabilir.

Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?

hberbul 08-11-2012 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 1044714)
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?

Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.

Tura 08-11-2012 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 1044714)
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?

Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.

selis 08-11-2012 13:36

Karpitli olduğunu nasıl anlarız peki?

Biraz önce markete gittim.. Bir kaç tanesine dokundum.. Renkleri sarıydı ve yumuşaktı.. Turuncu rengini almadan yumuşadığı için bu karpitli olduğu anlamına mı geliyor? Ya da diğer seçenek nedir?

Güler 08-11-2012 13:55

Yumuşak olanları kullanmayın. Oğuz beni dinlemedi 3 tane hafifçe yumuşamışlardan astı, şimdi üçü de yerde yatıyor. Bende görsün diye temizlemiyorum.(domuzluksa, domuzluk)

Tura 08-11-2012 14:01

Ben de nereye gitti diyordum.

Galiba çok bir seçenek yok.
Yine de yeşil olanları alın derim...
Karpit zararlı bir madde olduğunu biliyorum.
İnsan sağlığı açısından zararı var mı, derseniz, bu soruyu bir bilen cevaplamalı.

serkanhoca 09-11-2012 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 1044718)
Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1044719)
Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.

Bilgiler için teşekkürler.

Selehattin 67 09-11-2012 20:18

malesef benim aldıklarım karpitli çıktı aldım bir sonraki gün soyayım dedim hemen hemen hepsi yumşamış ne yapalım hanımla beraber tüm mahalleye dağıttık

athena -asena 09-11-2012 22:47

Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

Vonalı 10-11-2012 09:06

küflendiği ve bunun sonucunda sineklendiği için ben 60 tanesini çöpe attım. şimdi tekrar yapmaya cesaret edemiyorum yine çürüyecek emeklerim boşa gidecek diye.

bu yıl meyve çok boldu. ancak toplanan meyvelerin bekleme süresi diye birşey yok 1 hafta içinde çürüme ve bozulmalar başlıyor.

tarımı yapılan meyvelerden bahsetmiyorum. bağda bahçede bir köşeye dikilmiş, ilaç gübre atılmadan, budama yapılmadan kendiliğinden meyve veren elma, armut, vs bahsediyorum.

bu tamamen iklimden kaynaklanan birşey. bahar aylarındaki yağmurlarla taşınan toz içindeki maddelerin gübre gibi toprağı etkilemesi bunu sonucunda meyve kalitesinin o yıl için ortaya çıkması.

bir meyve ne kadar büyük, gösterişli, albenili olursa dayanıklılığı o ölçüde azalıyor. normal kendi boyutlarında fazla gösterişli olmayan meyvelerin dayanılılığıda daha fazla oluyor.

market önlerinde gördüğünüz karpuz kadar büyük elmalardan bahsetmiyorum. onlarda gösterişli ama koyun bir köşeye bir yıl hiç çürümeden dursun. yetişirken aldığı kimyasal madde ve ilacın haddi hesabı yok ******.

ahmeter 10-11-2012 10:06

3 Eklenti(ler)
Olmuyor
Hiçbir meyvada muaffak olamadım İstanbul havası uygun değil
Kayısı. erik .üzüm .dut olmadı

malina 10-11-2012 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1045870)
İstanbul havası uygun değil

Ben geçen yıllarda domates bile kurutmuştum.
Güler sağ olsun, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 kadar hurma kurutuyorum.

Lilium 10-11-2012 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1045753)
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Güler 10-11-2012 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1046159)
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?:p

Ben fakir 10-11-2012 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1046167)
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?:p


Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..

athena -asena 10-11-2012 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1046159)
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Geçen sene de yağmur vardı hatta kış erken başlamıştı belki bu kadar rutubet olayı olmayabilirdi. Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Güler 10-11-2012 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ben fakir (Mesaj 1046170)
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..

Onu lilium'a sormalısınız. ;)

Lilium 10-11-2012 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1046167)
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?:p

Sorma güler abla,
O zaman çok meraklıydım üşenmedim nasıl nasıl bu tadı tatmalıyım diye az uğraşmadım, aynı asenanın dediği gibi baktım ki küflenecekler klimanın karşısına koyarak kuruttum ve o güzel tadı tattım. Yoksa aşercektim. :D

Lilium 10-11-2012 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ben fakir (Mesaj 1046170)
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..

Ilık olması daha iyi sonuç verir.

Lilium 10-11-2012 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1046173)
Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Olabilir, Ben geçen yıl bir bölümünü sobalı odada kuruttum.

Ama çok sıcak olmamalı.

MeyveliTepe 10-11-2012 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1045753)
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu

athena -asena 10-11-2012 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1046214)
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu

1 saat tir balkondaki hurmaları soba yanan odaya almakla uğraşıyordum . böyle deneyelim olmazsa yeni soyacaklarımda deneriz artık.

kaknus 11-11-2012 00:01

Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım.
Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor.

çiftçi5234 11-11-2012 01:50

Tekir deyince aklıma geldi af buyurun.

Tekirdeki dariyi
Gitti yedi ya ferük
Bana çalım ediyu
Difirüksün difirük :D (İma yoktur)

KAPTANzst 11-11-2012 09:30

Kurutma işleminde hava akımı sıcaklıktan çok daha fazla önemli

çiftçi5234 11-11-2012 11:37

Isı almasıyla belkide hurmalar iç nemden dolayı terleyebilir diye düşünüyorum

athena -asena 11-11-2012 16:15

1 Eklenti(ler)
5 büyük poşet Çöpe giden hurmalar.

Güler 11-11-2012 17:12

Hay Allah çok üzüldüm sevgili athena -asena, arkadaşımız kasap94 hurmalarını batırdığı sıcak suyun içine yabani kekik atıyordu, küflenmeye pirelenmeye iyi geliyor demişti. İsterseniz onun başlığını bir okuyun.

kasap.94 11-11-2012 21:18

Kaynatılmış kekik (yaşlılar güve otu derdi) suyuna batırmak güvelen meyi önlüyor. Küflenme hakkında bilgim yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025