agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Vonalı 11-11-2012 22:13

Bozulmaların ne havadaki nemle ne de kurutma sistemiyle ilgili olmadığı, bu yılki meyvenin bir özelliği sebebiyle olduğu konusunda ısrar ediyorum :).
Çünkü meyve dalında bile çok çabuk ve değişik bir şekilde çürüyor.

alpcicek 12-11-2012 08:33

bu sene bende aranıza katıldım.geçen sene konuyu farketmiştim vede merak ettim tadını...bu sene duruma bakmak için dün sakarya kaynarcaya gittim vede sarı olanlardan 11 tane sapları ile koparıp getirdim istanbulda kadıköyde evin balkonunda sallanıyorlar...soydum ve tencerede kaynarken 20 sn beklettim...bakalım dün akşamdan beri yağmur yok...olmadı içeride radyatörün üstüne de alsam kesin sonuç verirmi...veya kaç günden sonra yağmur etkilemez??

Safranlı 12-11-2012 10:30

Direk yağmur almadıktan sonra mesele yok
en az 25 gunde ancak olgunlaşır gibi.

tturt 12-11-2012 16:23

2 Eklenti(ler)
Site dışındaki üst komşumuzun bahçesinde ağaçta çok Trabzon hurması var kendisi almış kalanları isteyenler alsın deyince yaklaşık 5-6 kg kadar alıp bir parti daha diğer balkonun saçak altında kurutmaya aldık. İlk partiden dayanamayıp bir tane koparttım içi bal gibi olmuş. Ama daha tam olarak olmasına çok var. Bu meyveyi hiç sevmeyen biri olarak bu hali bile çok hoşuma gitti.

Bu tadı ilk olarak Güler Hanım'ın Mecidiyeköy'de yaptığımız toplantıda ikram etmesi ile tanımıştım. Sonra geçen yıl tesadüfen Bağdat caddesine bir şey bakmak için gittiğimizde Şaşkınbakkal'da arabayı park ettikten sonra caddeye yürürken karşımıza çıkan kuruyemişçi de tamamen tesadüfen görünce hemen 1 kg almış kısa sürede tüketince niye tümünü almadım diye dövünmüştüm.

Yerimizin darlığından balkonların saçak altında toplamda 10-12 kg kurutmaya çalışıyoruz. Hafta sonu her şey yolunda gözüküyordu. Önümüzdeki yıl mutlaka başka bir çözüm bulup çok daha fazla yapacağız.

15 Gün önce yaptıklarımızdan bazıları

Eklenti 345559

Pazar günü yaptıklarımız.

Eklenti 345560

limon_sever 12-11-2012 19:27

2 Eklenti(ler)
Bir de biz yapalım dedik. Akşam gittik, 4 kilo(23 adet) Trabzon hurması aldık. Ve sonuç. :p

Eklenti 345706

Eklenti 345707

25-30 günde oldu oldu, olmadı bir kısmını tüketip gideceğim :)

Güler 12-11-2012 21:06

Sevgili limon sever, astığınız yerde sanki rüzgâr almıyorlar gibi geldi bana. Hurmaları sıcaktan ziyade esinti, rüzgâr kurutuyor.

limon_sever 12-11-2012 21:26

Güler ablacığım, oturduğumuz semtin en rüzgar alan kısmında ikamet ediyoruz. Astığım yer de bahçenin en rüzgarlı kısmı. Beni düşündüren 2-3 gün önce çok iyi yağmur yağmıştı. Aralıksız 2 gün sürdü diyebilirim.

limon_sever 13-11-2012 09:51

Sayın MeyveliTepe'nin kabartma tozunu % 1 çözelti hazırlayıp hurmaların üstüne sisleme yapın önerisini, hurmalarımız çürümesin diye kabartma tozunu epeleyerek yaptık. Bazılarının üstü bembeyaz oldu. Bazılarına az geldi. Ama bugün aklımıza şu geldi. Bu hurmaları yediğimizde midemizde kabarma olup mide rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık çekmeyelim!!! Bir zararı olur mu sizce?

GLCN 13-11-2012 10:21

gecen sene bende yapmıstım harika olmustu bakalım kısmet bu sene hurma alabilirsem yine yaparım belki...

MeyveliTepe 13-11-2012 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1047411)
Sayın MeyveliTepe'nin kabartma tozunu % 1 çözelti hazırlayıp hurmaların üstüne sisleme yapın önerisini, hurmalarımız çürümesin diye kabartma tozunu epeleyerek yaptık. Bazılarının üstü bembeyaz oldu. Bazılarına az geldi. Ama bugün aklımıza şu geldi. Bu hurmaları yediğimizde midemizde kabarma olup mide rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık çekmeyelim!!! Bir zararı olur mu sizce?

%1'lik çözelti hazırladıysanız bir şey olmaz. Hurmaları astığınız yer rüzgar alan bir yer ise buna da ihtiyaç olmamalı. Sadece küflenme riski varsa, öyle bir işaret gördü iseniz yapın, değilse yapmamalısınız.

Not: "Epeleyerek" derken kabartma tozunu doğrudan serptiğinizi mi kastediyorsunuz anlayamadım. Umarım öyle değildir. Öyle ise %100 oluyor :)

limon_sever 13-11-2012 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1047427)
%1'lik çözelti hazırladıysanız bir şey olmaz. Hurmaları astığınız yer rüzgar alan bir yer ise buna da ihtiyaç olmamalı. Sadece küflenme riski varsa, öyle bir işaret gördü iseniz yapın, değilse yapmamalısınız.

Not: "Epeleyerek" derken kabartma tozunu doğrudan serptiğinizi mi kastediyorsunuz anlayamadım. Umarım öyle değildir. Öyle ise %100 oluyor :)

Evet, epeleyerek yapmıştık. Bir çıkar yolu yokmudur. Emekler boşa mı gitti?

MeyveliTepe 13-11-2012 10:47

Bence dizileri suya daldırıp fazla kabartma tozunun uzaklaşmasını sağlayıp tekrar asın. Daha uzun süre askıda bekleyeceği için muhtemelen kabartma tozu atılacak ama tadını değiştirmesi de muhtemel.

limon_sever 13-11-2012 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1047434)
Bence dizileri suya daldırıp fazla kabartma tozunun uzaklaşmasını sağlayıp tekrar asın. Daha uzun süre askıda bekleyeceği için muhtemelen kabartma tozu atılacak ama tadını değiştirmesi de muhtemel.

Hemen uyguladık. İlk acelemilikte hepsi olabiliyor. Bir deneyim kazandık. Aslında ilk aşamada kaynama suyuna bir miktar kabartma tozu atmak daha mantıklı geliyor.

Teşekkürler.

Safranlı 13-11-2012 13:04

Işte bu..

MeyveliTepe 13-11-2012 13:15

Kabartma tozu alkali. Bu özelliği ile funguslara karşı etkili. Kaynama suyuna kabartma tozu değil de limon tuzu (sitrik asit) konabilir. Bu da funguslara karşı etkili. Domates kurutmadan önce kurutmak üzere hazırlanmış, içi açılmış domatesleri 10 dakika kadar limon tuzu eritilmiş suda bekletiyoruz.

athena -asena 13-11-2012 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1046173)
Geçen sene de yağmur vardı hatta kış erken başlamıştı belki bu kadar rutubet olayı olmayabilirdi. Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Sağlamları soba yana odaya almıştım fakat sap kısmından kopup yere düşüyorlar anlaşılan bu sene hurma kurutamıcaz. Bir kaç gün sonra tekrar deneme yapacam inşallah başarılı olurum.

MeyveliTepe 13-11-2012 19:43

Acaba sapları kopanlar biraz fazla olgunlaşmış mıydı?

selis 13-11-2012 19:57

Ben de bugün birkaç tane yaptım.. Bu başlıkta bir yerde okumuştum şu an bulamadım.. Sapları kopar diye yanlardan kürdan batırıp ipleri onlara bağlamıştım.. Sanırım denenmiş bir yöntem olmalı ki, tavsiye edilmiş..

athena -asena 13-11-2012 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1047687)
Acaba sapları kopanlar biraz fazla olgunlaşmış mıydı?

Yok olgunlaşmamıştı bütün soyduklarım elma gibi sertti .

smnunal 13-11-2012 22:02

Bizim yaptıklarımızda da aynı durum söz konusu sert meyvalar dahi sapından kopup düşüyor.
Bayramdan önce yaptıklarımız daha sert idi onlarda fazla zarar olmadı.
Bir de bu yıl yaptıklarımızdan bazı meyveler kurumadan asıldığı yerde yumuşamaya başlıyor.

Dansel 13-11-2012 22:12

Saplarından bağlayamadığım hurmaları uzun tülü ikiye katlayarak arasına sıraladım ve çamaşır teline uzunca, bir karış sarkıtarak mandalladım. Geçen yıl da böyle yapmıştım, sonuç olumluydu.

selis 13-11-2012 22:17

Sn. Dansel görsel yok mu? İnanın anlamadım.

Halil Önen 13-11-2012 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1047701)
Yok olgunlaşmamıştı bütün soyduklarım elma gibi sertti .

Sıcak suda fazla bekletirseniz bazıları ipinden kopabiliyor...(içinizden 30 -40 kadar saymak gerekiyor, 100 derseniz kopabiliyor):)
Ergin olanlarda kopuyor...

smnunal 13-11-2012 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1047765)
Sıcak suda fazla bekletirseniz bazıları ipinden kopabiliyor...(içinizden 30 -40 kadar saymak gerekiyor, 100 derseniz kopabiliyor):)
Ergin olanlarda kopuyor...

Sayın Halil bey,

Bu seneki meyvelerde bir şey var. Sıcak su ile ilgisi olacağını zannetmiyorum.
Eskiden ağaçta çok uzun süre kalan meyveler bu sene erkenden döküldüler ve hızlı şekilde çürümeye başladılar.

athena -asena 13-11-2012 22:32

Halil bey sıcak su ile ilgisi yok sayın smnunal'ın dediği gibi bu seneki meyvelerde sorun var.

Halil Önen 13-11-2012 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1047694)
Ben de bugün birkaç tane yaptım.. Bu başlıkta bir yerde okumuştum şu an bulamadım.. Sapları kopar diye yanlardan kürdan batırıp ipleri onlara bağlamıştım.. Sanırım denenmiş bir yöntem olmalı ki, tavsiye edilmiş..

Kaynar suya bir parça yeşil kekik atsaydınız ileride kurtlanma olamazdı...

Ama sizde ileriye kalacak kadar çok değilmiş...

Dansel 13-11-2012 22:46

1 Eklenti(ler)
Sevgili selis, önde görünen, iplere bağlanabilenler çamaşır ipine atıldı, bağlanamayanlar ise tül arasına kondu.

selis 13-11-2012 22:55

Hay Allah, çok da basitmiş ;) 2 yıldır deneyip tavsiye ettiğinize göre ben de deneyebilirim..
Zahmet verdim teşekkür ederim.. Hem ip kopmasına karşı, hem de kuşlardan, börtü böcekten de korunmuş oluyor.

Dansel 13-11-2012 22:57

Sayenizde ( tembellik ediyordum) fotoğraf yüklemeyi öğrendim oğlumdan.

Halil Önen 13-11-2012 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnunal (Mesaj 1047769)
Sayın Halil bey,

Bu seneki meyvelerde bir şey var. Sıcak su ile ilgisi olacağını zannetmiyorum.
Eskiden ağaçta çok uzun süre kalan meyveler bu sene erkenden döküldüler ve hızlı şekilde çürümeye başladılar.

Sap kısmında bir sorun olabilir...

Akdeniz sineği buraya yumurta bırakmış da olabilir. Düşen hurmaların bu bölgeleri zayıflar ve bakıldığında belli olur...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025