agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Güler 21-11-2012 02:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1051344)
Sizinde hurmalarınızda anason kokusu varmı ??

Benimkilerde yok.

Yukarıdaki kasa kasa hurmaları görünce de içim gitti. :p

Dansel 21-11-2012 11:21

Havaların durgun ve nemli gitmesinden dolayı bazı hurmalarımda küflenme başladı. Ben de onları hemen soydum. soydum derken , bıçağı sap kısmındansaplayıp çekince, çok kalın kabuk gibi ayrıldı.ortaya çıkan göbek kısmı ,Sn. Vonalı'nın dediği gibi yenemeyecek kadar tatlıydı. Daha olgunlaşıp kurusaydı tadı ne olurdu kim bilir. Gerçi sağlam kalanlardan anlayacağız bunu.

skaraca 21-11-2012 15:24

Sayın çiftçi5234, hurmalarınızı kekik kaynatılmış su yerine anasonlu kaynatılmış suda mı tuttunuz yoksa? Anason kokusu olması mümkün değil. Ya da size bir şaka yapan mı var? Bir araştırın derim...

çiftçi5234 21-11-2012 15:34

Bilmiyorum, anasonu andıran bir koku var.Geçer heralde, zamana bıraktım.Zaten çok bir kayıbım olmaz, 2 ip.

nevsune 21-11-2012 16:22

Şimdi balkona çıkıp kokladım. Benimkilerde de anason kokusu yok, hatta hiç bir koku yok:)

Bu arada, benimkiler bir yandan kurumaya başlarken bir yandan da yumuşamaya başlamışlar. Bu normal midir?

MeyveliTepe 23-11-2012 00:41

Bu yıl iklim hurma kurutma koşulları bakımından zorlu görünüyor. Sanki son yılların en rüzgarsız geçen sonbaharı oldu. Biz Mustafa Topaloğlu'na yakınmışız ya, ondan herhalde, şimdilik doğru düzgün kuruyorlar :)

Güzel olan, artık ülkenin her yerinde binlerce kişi bu güzel meyveyi kurutarak değerlendirmeye çalışıyor. Olmadık yerlerde balkonlarda dizi dizi kurutulmak üzere asılmış hurmalar görüyorum. Ben izlemedim, doğu karadenizde çekilmiş bir yerli belgeselde , "eskiden dörde böler kuruturduk, şimdi soyup ipe asıyoruz" demişler.

Ne kadar yaygınlaştığını hissetmek için netde yaptığım bir araştırmada artık çok yaygınlaşıp anonimleştiğini gördüm. Bir çok blog, internet medyası hurma kurutmaktan bahsetmiş, nasıl yapılacağını anlatmış, kimi kaynak göstermiş, kimi göstermemiş.

Bir tanesi, ki görünüşe göre bir çok yazarı olan, adından anlaşıldığı kadarı ile "hak" konusunda titiz internet gazetesi gibi bir şeyin bir yazarı epey güzel de bir derleme yapmış. Fakat derlemeyi yaparken orijinal kaynaklardan araştırma yapmak zahmetine katlanmamış da (hadi kibarcasını söyleyeyim) intihal yapmış. Kopyala yapıştır, alıntı tırnakları yok, kaynak yok, noktası virgülüne, kendine ait cümle bile kurmamış ama kendisinin gibi de yayınlamış, ne diyelim :)

Biz ilk denememizi 2006'da yapıp, 2 Aralık 2007'de ilk yazı ile duyurmuşuz. O tarihlerde aklımdan geçen bir şey de, bizim köyün kooperatif çatısı altında toplu imalat yapıp kendi markasıyla piyasaya verebileceği idi. Öyle ya hurma var, kooperatif var, neden olmasın, köylü kış ortasında takviye olabilecek 3-5 kuruş alsa fena mı olurdu?

Öyle olmadı ama. Bizim kooperatif böyle şeylerde pek girişken değil. Ben de, önerdim ama açıkçası bana çok büyük zamana malolacak öyle bir sorumluluk almak da istemedim. Sonuçta bir çok kişi bireysel olarak hurma kurutuyor fakat toplu bir girişim yok.

Bu arada son 2-3 yıldır ticari ürünler görünmeye başladı. Çokça kuruyemişçilerde görünüyor. Bundan sonra da artık diğer standart kurutulmuş meyvelerin yanında yerini alır diye düşünüyorum.

En çok hoşuma giden iki gün önce duyduğum bir haber. Hendek'de belediye başkanının organizasyonu ile sistemli bir şekilde hurma kurutulmaya başlanmış, ilçeye ve halkına önemli katkılarının olması bekleniyormuş. İleride böyle girişimleri başka ilçelerde de görürüz belki. Bunun keyfini hiç bir şey gölgeleyemiyor :)

karadeniz55 23-11-2012 00:42

normal benimkilerde öle....

MeyveliTepe 23-11-2012 00:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1051897)
Şimdi balkona çıkıp kokladım. Benimkilerde de anason kokusu yok, hatta hiç bir koku yok:)

Bu arada, benimkiler bir yandan kurumaya başlarken bir yandan da yumuşamaya başlamışlar. Bu normal midir?

İlk asıldığının yarı boyutuna inmiş meyvenin dışında ince ve kuru bir kabuk, içi ise yumuşak ama sapı gayet sağlam durumda olmalıdır.

Hatta, Japonlar kuruyup küçülmeye başlamış hurmalara 3 günde bir masaj yaparak homojen yumuşaklıkta olmalarını sağlıyorlarmış.

selis 23-11-2012 01:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1052782)
3 günde bir masaj yaparak homojen yumuşaklıkta olmalarını sağlıyorlarmış.

Ben de, her balkona çıktığımda istem dışı sürekli dokunup, mıncıklıyorum..
Mantığı 3 günde bir olması ise, sürekli yapılması zarar verir o zaman.. Öyle mi?

MeyveliTepe 23-11-2012 01:54

Muhtemelen :)

Güler 23-11-2012 06:50

Dışarıdan satılanlardan ben de sırf denemek için aldım. Hani bir söz vardır " Kuzguna yavrusu anka görünür" derler ya, evimizde, ellerimizle yaptıklarımız daha güzel geldi bana.

Sonra, yeni deneyen arkadaşlara şunu da söylemek gerekir; hurmaların üzerine çıkan o beyazlık (şekeri) hemencecik oluşmuyor. Yani hurmalar kuruyor, ipten alıyoruz, üzerlerinde hafif bir beyazlık yer yer görünüyor ama esas bembeyaz haline daha sonra durdukları yerde kavuşuyorlar. Veya benimkiler öyle oluyor. Onları topluyor, kutuya yerleştiriyorum bir müddet sonra bakıyorum ki sanki üzerlerine pudra şekeri serpmişim gibi olmuşlar.

Baba Çikolatasına da sayın MeyveliTepe sayesinde kavuştuk, tekrar teşekkür ederim.

Murat Öz 23-11-2012 08:09

Foto makine mi Bozdağ'da kayıp etmeseydim 3 günde bir fotosunu eklerdim benim Hurmacıklarımın.
:D

Benimkilerde epey küçüldü. Renkleri koyulaştı. Çikolatalılar kapkara neredeyse. ( Koyu kahverengine döndü)

gülenmelek 23-11-2012 08:49

2 Eklenti(ler)
Geçen sene de petek üzerinde kurutmuştum. Ama, daha tam kurumadan hepsi bitmişti ;)
Bu sene de hem dışarıda, hem de petek üzerinde kurutuyorum. Dışarıdakiler haliyle çok daha yavaş kuruyor. Petek üzerindekileri de; havlu kağıdı 4 kat yaptım ve üzerlerine hurmaları birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirdim. İlk koyduğum an havlu kağıda yapıştılar, ama çıkarması zor olmadı. Şimdi aklıma geldikçe çeviriyorum onları.
Tad olarak aralarında fark olacak mı bilmiyorum. Bitirmeden kalırlarsa kıyaslama yapacağım ;)

Vonalı 23-11-2012 09:49

güzel görünüşlü, yumuşak ve şekilli bir kurutulmuş hurmanız olmasını istiyorsanız dış kabuğu biraz kuruyup kalınlaştıktan sonra parmaklarınızın arasında hafifçe masajlayarak şekle sokabilirsiniz. hem bu şekilde kuruma süreside bir miktar kısalır.

görünüşü o kadar güzel olmayan ancak çok lezzetli hurma kurutmak isterseniz astığınız yerde hiç dokunmadan kendi kendine kurutmalısınız.

masajlanan hurmaların lezzetinde değişiklik oluyor.

nevsune 23-11-2012 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1049300)
Tek canımı sıkan kürdanlar.. Hurmalar küçüldükçe onlar gevşiyor..

seliscim kürdan işini seninle aynı düşünmüşüz:) Bir hurmanın sapı olmayınca 3 kürdan batırıp üç ayak yapmıştım. Benimkinde henüz bir oynama yok ama hurma daha yumuşamadı. Eğer sonuna dek dayanıp düşmezlerse sapsızlar için bir çözüm olacak.

vehibe 23-11-2012 10:02

2 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk defa korogaki deniyorum.
Balkona ilk astığımda gelen geçen tuhaf tuhaf bakıyordu. :rolleyes: Ben de bir sürü soruya maruz kalmamak için içeriye aldım :)
Oğlum ise : Bizim güzel hurmalarımız varken elin japonunun kuru hurmalarını mı yiyeceksin? diye takıldı. :rolleyes:

Eklenti 348249

Bu da bizim oğlumun bahsettiği daha önceleri resmini koyduğum siyah Hatay hurmamız.

Eklenti 348254

aslan_k 23-11-2012 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 1051566)
Sn.aslan_k, geçen yıl da almıştım sizden, çok iyiydi. Sert hurmalardan varsa yine almak isterim, kurutmak için.

Merhaba,
Hurmalar yine sert hatta bu sene daha da güzeller gibi geldi bana :p istediğiniz kadar alabilirsiniz, haberleşelim

Vonalı 23-11-2012 13:51

4 Eklenti(ler)
Bunlar benim hastalanan hurmalar. Hurma kurutmaya başlayalı bu yıl 3. yıl oldu. geçen 2 yıl herhangi bir sorun yoktu. aynı mevsim aynı nem oranı aynı soğuk yağmurlu havalar. Nedense bu yıl hurmaların hepsi göründüğü gibi çöpe gidecek. Bir 60 tane yaptım aynı böyle oldu çöpe gitti. 50 tane daha şimdi çöpe gidecek. bu yıldan geçti. artık yeniden yapmayacağım.

son resimdeki sinek çok konuyor bu yıl hurmalara. Çürüdüğü içinmi sinek konuyor yoksa sinek konduğu içinmi mantar kapıyorda çürüyor bilemiyorum.
Hatta dikkat ettim bu sineklerden marketlerin kurtulmuş meyve satan reyonlarında (kayısı üzüm vs) ambalajların dışında sürüyle bulunduğuna rastgeldim. Çok ilginçtir tek bir canlı bulunmayan marketin iç kısımlarındaki raflarda bu sineklerden var. aynı manzarayla 3-4 markette karşılaştım.suçlu bu sineklerde olabilir.

kurutabilene afiyet olsun.seneye bakacağız artık.

Murat Öz 23-11-2012 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehibe (Mesaj 1052901)
Bu yıl ilk defa korogaki deniyorum.

Balkona ilk astığımda gelen geçen tuhaf tuhaf bakıyordu. :rolleyes: Ben de bir sürü soruya maruz kalmamak için içeriye aldım :)

Balkonda Hurmaların yanına " Nereye Bakıyorsunuz Bakayım ? " yazısı assanız.?:D

vehibe 23-11-2012 15:09

Sayın deretepeorg, beni güldürdünüz Allah sizide güldürsün:D
Bizim buranın halkı ilk defa böyle ilginç bir görüntüyle kaşılaşıyorlar.

Murat Öz 24-11-2012 14:04

2 Eklenti(ler)
TezzMertek'in Hurmacıklarından son haberler

:D

çiftçi5234 24-11-2012 14:07

Benim hurmaların kokusu geçti.Sadece bir tanesinde parmak ucundan az küf var.Onada karbonatlı su dokunduracağım.Teşekkürler Meyvelitepe :)

selis 25-11-2012 08:16

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1052894)
Benimkinde henüz bir oynama yok ama hurma daha yumuşamadı. Eğer sonuna dek dayanıp düşmezlerse sapsızlar için bir çözüm olacak.

Yumuşadıkça kürdanlar gevşese de, hurmaların ağırlığı da küçülüyor.. Benimkiler iyice hafifledi, gevşeyen kürdanların etrafına iple bir tur daha attırdım.. Ama yapmasam yine düşmeyecekler anladım bunu :)
Şekerlenmeye başladılar, tadı böyle bile güzelmiş.. ;)
Eklenti 348675

10 tane daha.. Simetrik olmadı, 1 tane daha lazımmış.. :dilli:
Eklenti 348674

athena -asena 25-11-2012 10:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1047656)
Sağlamları soba yana odaya almıştım fakat sap kısmından kopup yere düşüyorlar anlaşılan bu sene hurma kurutamıcaz. Bir kaç gün sonra tekrar deneme yapacam inşallah başarılı olurum.

200 kadar hurmayı soba yanan odaya almıştım yarısını attım 100 yakın hurma sağlam her akşam 3-4 tane yemeye başladım.

Dansel 25-11-2012 21:44

Sn. aslan_k, mesaj kutunuz dolu olduğu için mesaj gönderemiyorum. Hurma almak istiyorum. Haberleşelim.

Murat Öz 26-11-2012 07:57

1 Eklenti(ler)
Dün akşam Balçova'da dağ yürüyüşünden dönerken bir bahçede Trabzon Hurma ağaçlarını görünce Çiftçi ile muhabbete soktum ablaları.

Çiftçimiz Hurmaları ham olarak da topladım içeride duruyor deyince hemen bir 10 kilo aldım. ( Hediyesi 20 kağıt) ;)

Lakin çiftçimiz toplarken hurmaları saplarını sıfırlayarak toplamış.
22 tanesinde hiç sap yok.

Tül perde ile bir askı hazırlamak lazım.

1 metre eninde - 2 metre uzunluğunda bir tül perdeyi ikiye katlayıp üzerinde
25 * 25 cm ebatlarında kareler dikmeli. Karelerin üst kenarında ki dikişten 3 - 5 cm aşağıdan bir kesik atmalı.

Kabukları soyulmuş - Kekikli Kaynar Suda 10 sn bekleyen Sapsız Hurmalarımızı bu ceplere yerleştirmeli.

Bu Tül Perdeden Organizeri diktirince fotosunu yerleştiririm buraya. :rolleyes:

Sapları olan 17 adet Hurmayı dün gece hazırlayıp balkonuma astım bile.

aslan_k 26-11-2012 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 1054301)
Sn. aslan_k, mesaj kutunuz dolu olduğu için mesaj gönderemiyorum. Hurma almak istiyorum. Haberleşelim.

Merhaba Sn. Dansel, bu sıralar Ağaçlar.net ' e fazla giremediğimden mesaj kutuma bakamamışım, şimdi boşalttım. Geçtiğimiz Cumartesi bahçeye tekrar gittim ve hurma topladım. Hala sert hurmalarımız var anlayacağınız :) haber bekliyorum

Dansel 26-11-2012 15:56

Sn. Deretepeorg, tülün içine koyduğunuz hurmaları hava akımı olan yere asın, rüzgar alsın. Bu sene benim tül içindeki hurmalarımda küf oldu. Sanırım havanın durağan olması ve iç kısımda asılı kalmasından kaynaklandı. Emekleriniz boşa gitmesin. Sağlıkla kalın.

Dansel 26-11-2012 15:57

Sn. Aslan_k, mesaj attım.

Murat Öz 26-11-2012 15:59

Balkonum 9. katta ve 130 metre rakımda.
Blokların önü Menemen Ovası.

Bu aylarda püfür püfür esiyor. İlginiz için teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025