agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni136Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2008, 00:59   #1
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

mrduran beğendi.

Düzenleyen eylems : 21-05-2008 saat 11:38 Neden: bilgi ekleme
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 12:35   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.
tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

ALEXrunaway Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2009, 22:42   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALEXrunaway Mesajı Göster
tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .
Ben de odun külü ile kıvamlaştırıldığını duydum.
Aslında bu sene nasıl yapıldığını gidip görecektim ama olmadı..
Nasipse seneye pekmez yapılırken gideceğim.
Ama dediğim gibi odun külü ile kıvam sağlıyorlar.

harun25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025